Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-03@04:50:51 GMT

درمان بیماری ها با سلول بنیادی

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۱۳۴۶۹

یکی از روش های نوین درمان بیماری ها که باعث می شود بیماری های سخت و صعب العلاج نیز درمان شوند استفاده از سلول های بنیادی است که در این روش با پیوند سلول های بافت های آسیب دیده بدن می توان روند درمان عضو آسیب دیده را سرعت بخشید و باعث بهبود و درمان آن شد.

محمدرضا حیدری: اگر اهدای عضو می‌تواند یک انسان بیمار را که به‌خاطر نداشتن یک عضو حیاتی، زندگی‌اش با درد و رنج همراه شده است از این دشواری‌ها نجات دهد، اهدای سلول‌های بنیادی می‌تواند زندگی دوباره‌ای به بیمارانی ببخشد که تنها یک معجزه می‌توانستند آنها را از مرگ نجات بدهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز كه در مغز استخوان‌ها توليد مي‌شود‌‌ همان فرشته‌هاي نجاتي هستند كه در بدن همه ما وجود دارند و بخش كوچكي از آن مي‌تواند بيماري را كه نفس‌هاي زندگي‌اش به شماره افتاده است از مرگ نجات دهد. بخش پيوند سلول‌هاي بنيادي بيمارستان شريعتي تنها روزنه اميد بيماراني است كه درمان پزشكي براي آنها با بن‌بست مواجه شده و تنها راه نجات آنها پيوند سلول‌هاي بنيادي است؛ سلول‌هايي كه بايد فاكتورهاي آن با سلول‌هاي بدن بيمار مطابقت داشته باشد و اين يعني در ميان صدها هزار نفر شايد يك نفر از چنين سلول‌هايي برخوردار باشد.

دكتر كامبيز داوري، فوق‌تخصص آنكولوژي و خون، از جمله پزشكاني است كه معتقد است سلول‌هاي بنيادي مي‌تواند بيماري‌هاي صعب‌العلاج بسياري را درمان كند. او كه سال‌ها تجربه در زمينه درمان بيماري‌هاي خوني و عفوني كودكان در بيمارستان آيت‌الله‌موسوي ‌زنجان دارد با بيان اينكه از سلول‌هاي بنيادي مي‌توان در كنار درمان بيماري‌هايي مانند تالاسمي و كم‌كاري مغزاستخوان و انواع سرطان، در توليد انواع و اقسام بافت‌ها استفاده كرد، مي‌گويد:

«مي‌توان با هدايت سلول‌هاي بنيادي به سمت بافت‌هاي مختلف مثل بافت استخوان، بافت هم‌بند و پوست و انواع بافت‌ها پيوندهايي انجام داد. سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز در مغزاستخوان توليد مي‌شوند و با پيوند اين نوع سلول‌ها مي‌توان بيماري‌هايي مانند انواع سرطان‌ها به‌خصوص سرطان خون، سرطان‌هاي لنف و حتي تومورهاي توپر و انواع تومورهاي بدخيم را درمان كرد.

همچنين برخي ديگر از بيماري‌هاي خوني ماند تالاسمي و انواع و اقسام بيماري‌هايي را كه سلول‌هاي خون‌ساز بدن به آن مبتلا مي‌شوند با پيوند سلول‌هاي بنيادي مي‌توان درمان كرد و حيات دوباره‌اي به بيمار بخشيد. تحقيقات نشان داده است كه در برخي از بيماري‌هاي نقص ايمني نيز با پيوند سلول‌هاي بنيادي مي‌توان مسير درمان آنها را هموار كرد».

دكتر داوري ادامه مي‌دهد: «در ارتباط با اهداي سلول‌هاي بنيادي بايد اين نكته را ذكر كرد كه همه كساني كه زنده هستند و به بيماري‌هايي مانند سرطان يا بيماري‌هاي خوني و قلبي و عروقي مبتلا نيستند مي‌توانند سلول‌هاي بنيادي خود را اهدا كنند. براي اهداي اين سلول‌ها ابتدا بايد با نمونه خوني كه از فرد داوطلب گرفته مي‌شود و پس از فرايند آزمايش، HLA آن مشخص شود و در بانك سلول‌هاي بنيادي به ثبت برسد».

سلول‌هاي بنيادي هر انساني HLA (آنتي ژن) خاص خود را دارد و براي پيوند سلول‌هاي بنيادي به بيمار بايد HLA فرد دهنده و گيرنده همسان باشد و به نوعي از ۱۰ فاكتور اصلي حداقل ۹ فاكتو را دارا باشد. نخستين افرادي كه مي‌توانند به فرد بيمار سلول‌هاي بنيادي اهدا كنند و ضريب احتمال اينكه HLA آنها همسان باشد اقوام نزديك هستند.

سلول‌هايي در انگلستان

دكتر داوري از يكي از نمونه‌هاي موفق پيوند استخوان ياد مي‌كند: «يك نمونه آن پسر نوجواني بود كه سال‌ها با بيماري كم‌كاري مغز استخوان دست و پنجه نرم مي‌كرد و خوشبختانه سلول‌هاي بنيادي مناسب در بدن پدربزرگ او پيدا شد و با پيوند سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز، اين پسر سلامتي‌اش را دوباره به‌دست آورد».

اما در برخي موارد امكان پيدا‌كردن HLA مشابه در خويشاوندان، به‌خصوص بستگان درجه يك وجود ندارد و بايد از افراد غريبه كه HLA (آنتي ژن) مشابه دارند سلول‌هاي بنيادي مناسب براي پيوند پيدا كرد ولي با توجه به اينكه تعداد داوطلباني كه HLA خون را در بانك سلول‌هاي بنيادي ايران به ثبت رسانده‌اند و داوطلب اهدا هستند بسيار كم است به ناچار بايد فرد مناسب را در بانك‌هاي جهاني پيدا كرد.

دكتر داوري مي‌گويد: «اين امر مستلزم هزينه‌هاي بسيار سنگين براي خانواده بيمار است. در يك نمونه، بيمار نوجواني كه مبتلا به تالاسمي ماژور بود پس از آنكه بين خويشاوندانش، سلول‌هاي بنيادي كه HLA آنها همكلاس باشند پيدا نشد در بانك سلول‌هاي بنيادي كشور جست‌وجو كرديم و در اين بانك نيز نمونه مشابه پيدا نشد و به ناچار در بانك‌هاي ديگر كشور‌ها جست‌وجو را ادامه داديم. سرانجام سلول بنيادي مورد نظر را در بدن يك شهروند انگليسي پيدا كرديم و خانواده اين بيمار با هزينه‌هاي چندصد ميليون‌توماني توانستند سلول‌هاي بنيادي مورد نظر را تهيه كنند و در بيمارستان شريعتي تهران اين سلول‌ها به بدن اين بيمار پيوند زده شد و خوشبختانه اين پسر نوجوان پس از مدتي سلامتي‌اش را به‌دست آورد».

 

اهداي سلول بنيادي نياز به جراحي ندارد!

بيش از ۴۰ هزار نفر داوطلبانه با انجام آزمايش HLA به عضويت بانك سلول‌هاي بنيادي ايران درآمده‌اند، درحالي‌كه اگر بانك سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز در كشور غني باشد به‌راحتي مي‌توان سلول‌هاي مورد نظر براي پيوند را در بانك داخلي و از ميان هموطنان پيدا كرد و به اين ترتيب خانواده بيماران متحمل هزينه‌هاي سنگين نخواهند شد.

دكتر داوري در اين‌باره مي‌گويد: «برخي تصور مي‌كنند كه براي اهداي سلول‌هاي بنيادي بايد تحت عمل جراحي قرار‌بگيرند و خودشان را به تيغ جراحي بسپارند، درحالي‌كه به هيچ عنوان نياز به جراحي نيست. پس از آنكه مشخص شد HLA خون فرد داوطلب با بيمار مطابقت دارد، با تزريق دارو به فرد داوطلب، سلول‌هاي بنيادي‌اي كه در مغزاستخوان توليد مي‌شود در خون آزاد شده و خون وارد دستگاهي كه شبيه دستگاه دياليز است‌ شده و اين سلول‌ها از خون استخراج و به فرد بيمار تزريق مي‌شود.

سلول‌هاي بنيادي در چندساعت دوباره در بدن فرد داوطلب توليد مي‌شود. تزريق دارو به هيچ عنوان عارضه‌اي ايجاد نمي‌كند و هيچ‌گونه عوارضي در پي نخواهد داشت. اهداي سلول‌هاي بنيادي يك كار انساني است و انسان تا زماني كه زنده است مي‌تواند با اهداي اين سلول‌ها جان انسان‌هاي ديگري را كه به‌خاطر بيماري‌اي مهلك درخطر مرگ قرار دارند نجات دهد».

بخشش زندگي وقتي زيبا‌تر مي‌شود كه بدانيم با اين سلول‌ها بسياري از كودكاني كه مبتلا به سرطان يا بيماري‌هاي خوني و تالاسمي هستند از اين بيماري‌ها نجات پيدا كرده و زندگي جديدي را به دور از بيماري آغاز مي‌كنند.

اهميت بانك خون بندناف

دكتر داوري ادامه مي‌دهد: «بانك خون بندناف يكي از مراكزي است كه در كنار بانك سلول‌هاي بنيادي مي‌تواند اين سلول‌ها را تأمين كند. خانواده‌هايي كه صاحب فرزند مي‌شوند مي‌توانند خون بندناف نوزادشان را به مراكزي كه ذخيره‌سازي‌ مي‌كنند اهدا كنند. برخي از خانواده‌ها تمايل دارند كه خون بندناف نوزادشان را براي خود او ذخيره كنند و مي‌توانند با پرداخت هزينه‌هايي اين كار را انجام دهند، اما خانواده‌هاي ديگر كه تمايلي به اين كار ندارند مي‌توانند آن را اهدا كنند».

او معتقد است: «در اين مسير نقش رسانه‌ها در زمينه اطلاع‌رساني بسيار مهم است. رسانه‌ها بايد به مردم اين اطمينان را بدهند كه اهداي سلول‌هاي بنيادي هيچ‌گونه عوارضي ندارد و با آن مي‌توان جان انسان‌هاي زيادي را از مرگ نجات داد».

در بيمارستان‌ها خانواده‌هايي وجود دارند كه فرزندشان به بيماري‌هاي خوني و كم‌كاري‌هاي مغز استخوان مبتلاست و متأسفانه نتوانسته‌اند سلول‌هاي بنيادي براي پيوند پيدا كنند. آنها حاضرند همه زندگي‌شان را بفروشند تا در نقطه‌اي از جهان اين سلول‌هاي بنيادي را براي پيوند به فرزندشان تأمين كنند. اگر داوطلبان اهداي سلول‌هاي بنيادي بيشتر باشند و بانك سلول‌هاي بنيادي غني‌تر شود شانس پيدا كردن اين سلول‌ها در داخل كشور افزايش پيدا مي‌كند.

منبع/همشهری

--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۱۳۴۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علائم فشار خون بالا را بشناسید

به گزارش خبرآنلاین، متخصص بیماری‌های قلب و عروق، فشار خون بالا را به علت نداشتن علامت اختصاصی، قاتل خاموش خواند و گفت: نشانه‌هایی ممکن است در برخی بیماران دیده شود که از جمله آن می‌توان به سردرد، تپش قلب، احساس فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، تهوع، استفراغ، سرگیجه، تاری دید، گرگرفتگی و قرمزی صورت و خون ریزی بینی یا چشم اشاره کرد.

فارس در گزارشی نوشت: پرفشاری خون به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیواره‌ سرخرگ‌ها ایجاد می‌شود. سرخرگ‌ها، رگ‌هایی هستند که خون را از قلب به تمام اعضای بدن می‌رسانند. میزان فشار خون، با دو عدد مشخص می‌شود. فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) نشان دهنده‌ فشار وارد شده به دیواره‌ی سرخرگ‌ها در هنگام انقباض قلب است و فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) نشان دهنده‌ فشار وارد شده به دیواره سرخرگ‌ها در هنگام آزاد شدن عضلات قلب (بین هر ضربان قلب) است.

بالا بودن فشار خون باعث بروز عوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیب‌های چشمی و سکته مغزی می‌شود.فشار خون در حالت طبیعی باید کمتر از ۱۲۰/۸۰ باشد. در صورتی که فشار خون بین ۱۲۰/۸۰ تا۱۳/۹۹ باشد، شخص در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارد و فشار خون ۱۴۰/۹۰ و بالاتر نشان دهنده ابتلا به بیماری پرفشاری خون است. در دوران بارداری نیز فشار خون بارداری ، به طور طبیعی، باید کمتر از ۱۲۰/۸۰۰ باشد.

بالا بودن فشار خون باعث بروز عوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیب‌های چشمی و سکته مغزی و آسیب به مغز می‌شود.چه افراد بیشتر در معرض پرفشاری خون هستند؟افزایش فشار خون در بین افراد بالاتر از ۴۵ سال متداول است. در این بین سهم مردان بیش از زنان است. این آمار در افراد بالای ۶۵ سال به عکس است به نحوی که زنان بیشتر تحت تاثیر پرفشاری خون قرار می گیرند.

مریم طاهرخانی، فلوشیپ اقدامات مداخله‌ای قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، فشارخون بالا را عامل اصلی بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و مرگ و میر دانست.

طاهرخانی، تنها راه تشخیص پرفشاری خون را، اندازه گیری آن با دستگاه‌های فشارسنج عنوان کرد و افزود: افراد می‌توانند برای اندازه‌گیری فشارخون به مطب پزشک مراجعه کنند، یا به کمک دستگاه هولتر فشارخون در خارج از مطب و در یک بازه زمانی طولانی مدت فشارخون خود را پایش کنند، همچنین امکان اندازه‌گیری فشار به کمک دستگاه‌های ترجیحا اتوماتیک در منزل نیز وجود دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی اظهار کرد: توصیه می‌شود از فشارسنج‌های بازویی استفاده شود و فرد حتما پنج دقیقه به حالت نشسته و در حالت استراحت قرار گیرد، علاوه بر این، افراد باید توجه داشته باشند تا نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار، ورزش نکنند و چای و قهوه نیز ننوشند.

وی درباره نحوه اندازه‌گیری صحیح فشار خون، عنوان کرد: فشارخون باید دو یا سه بار گرفته شود؛ میانگین دو عدد نزدیک به هم، فشارخون بیمار را نشان می‌دهد ضمنا بهتر است از هر دو دست فشار گرفته شود و اگر فشار دو دست با یکدیگر مغایرت داشت، معیار، دستی است که فشار بالاتری دارد.

کاهش ۲۵ درصدی ابتلا به فشارخون تا سال ۲۰۲۵ با تشخیص زودهنگام و کنترل به موقع

طاهرخانی، افزود: اتحادیه جهانی فشارخون بالا (World Hypertension organization)، فشار بزرگتر مساوی ۱۴۰ روی ۹۰ میلی متر جیوه را پرفشاری خون تعریف کرده است؛ بنابراین اگر فشار فردی در منزل بزرگتر مساوی ۱۳۵ روی ۸۵ میلی متر جیوه بود، باید به پزشک مراجعه کند، البته تشخیص فشارخون بر اساس یک بار اندازه گیری داده نمی‌شود.

فلوشیپ اقدامات مداخله‌ای قلب و عروق دانشگاه با اشاره به اینکه درمان فشارخون در افراد به تشخیص پزشک به طور معمول پس از دو تا سه بار ویزیت پزشک به فاصله یک تا چهار هفته و یا اندازه گیری فشارخون با هولتر، آغاز می شود، گفت: البته اگر فشارخون در رنج خطر باشد و عوارض ناشی از فشارخون در ارگان‌های حیاتی دیده شود، باید در همان ابتدا درمان شروع شود

عضو هیأت علمی دانشگاه، تصریح کرد: بنا به توصیه اتحادیه جهانی فشارخون بالا، افراد بالغ بالای ۱۸ سال باید غربالگری فشارخون شوند؛ به این ترتیب که افراد ۱۸ تا ۳۹ سال هر سه تا پنج سال باید فشارشان را اندازه بگیرند و اگر در حد نرمال بود، سه تا پنج سال بعد، مجدد ارزیابی کنند.

وی ادامه داد: این افراد اگر به علت وزن بالا (توده بدنی ( BMI) بالاتر از ۲۵)، یا ماکسیمم فشار بین ۱۳۵ تا ۱۳۹ و مینیمم فشار ۸۵ تا ۸۹ میلی متر جیوه در معرض ابتلا به فشارخون بالا هستند، باید به صورت سالانه پایش شوند، افراد بالای ۴۰ سال نیز باید هرسال فشارخون خود را اندازه‌گیری کنند.

طاهرخانی با بیان اینکه فشار خون بالا سالانه بیش از ۱۰ میلیون مرگ و میر را به خود اختصاص می‌دهد، به راه‌های پیشگیری از فشار خون در افراد اشاره کرد و گفت: حفظ وزن مطلوب، اصلاح سبک زندگی، پرهیز از رژیم غذایی ناسالم مثل مصرف غذاهای سرخ کردنی، چرب، آماده و کنسروی، حذف اسیدهای چرب ترانس، خودداری از مصرف الکل و دخانیات و پرهیز از مصرف نمک بیش از یک قاشق چایخوری از جمله اقداماتی است که در راستای پیشگیری از ابتلا به پرفشاری خون بسیار کمک کننده خواهد بود.

متخصص بیماری‌های قلب و عروق با اشاره به اینکه هدف سازمان بهداشت جهانی، کاهش ۲۵ درصدی ابتلا به فشارخون بالا تا سال ۲۰۲۵ است، بیان کرد: این مهم با تشخیص زودهنگام و کنترل به موقع بیماری امکان پذیر است، یکی از اقدامات در این راستا، کنترل فشارخون بیمارانی است که به هر بهانه‌ای به مراکز درمانی و کلینیک‌ها مراجعه می‌کنند، بسیج عمومی و راه‌اندازی کمپین‌های اطلاع رسانی اهمیت فشارخون و تشخیص و درمان به موقع آن، می‌تواند در افزایش سواد سلامت مردم نیز موثر باشد.

فشارخون بالا قابل درمان نیست، فقط کنترل می شود

طاهرخانی، تصریح کرد: بعد از تشخیص، درمان مناسب و کافی منجر به کاهش خطرات حمله قلبی و عروقی خواهد شد، اما مشکل اصلی برای کنترل فشارخون، عدم پذیرش بیماران است؛ علی رغم پیشرفت‌های بسیار در حوزه درمان، اغلب بیماران یا داروهایشان را مرتب مصرف نمی‌کنند، یا تصور می‌کنند پرفشاری خون قابل درمان است و با کاهش فشار ناشی از درمان، بلافاصله دارو را قطع می‌کنند، این آگاهی باید به بیمار داده شود که فشارخون یک بیماری قابل کنترل است، نه قابل درمان؛ این کنترل هم به روش دارو درمانی انجام می‌شود.

متخصص بیماری‌های قلب و عروق دانشگاه اظهار کرد: خط اول درمان پرفشاری خون می‌تواند از گروه دیورتیک‌های تیازیدی، کلسیم بلاکرها، مهارکننده آنزیم تبدیل‌کننده آنژیوتانسین (ACE-inhibitor) یا داروهای مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) باشد.

طاهرخانی درباره مزایای داروهای ترکیبی نیز عنوان کرد: داروهایی که از ترکیب دو یا سه نوع دارو تولید می‌شوند، قابل استفاده به صورت یک بار در طول روز هستند و برای کنترل فشارخون بسیار موثر عمل می‌کنند. همین ویژگی داروها موجب کاهش احتمال فراموشی مصرف و یا عدم مصرف می‌شود.

فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق ادامه داد: توصیه انجمن جهانی فشار خون بر پیروی از یک راهبرد دارویی یکسان در تمام کشورها با طیف‌های مختلف اقتصادی و بهداشتی است، البته ما در کشور ملزم به استفاده از این الگوریتم نیستیم و استفاده از داروهای ترکیبی با مصرف یک بار در روز با کارایی موثر، از اولویت‌های تجویزی است که نمونه‌های داخلی آن هم تولید شده‌اند.

وی اظهار کرد: نشانه‌هایی از ابتلا به فشار خون بالا ممکن است در برخی بیماران دیده شود که از جمله آن می‌توان به سردرد، تپش قلب، احساس فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، تهوع، استفراغ، سرگیجه، تاری دید، گرگرفتگی و قرمزی صورت و خون ریزی بینی یا چشم اشاره کرد.

این متخصص بیماری‌های قلب و عروق ادامه داد: هیچ کدام از این نشانه‌هایی که به آن اشاره شد، اختصاصی نیستند و صرفا برای مشکوک شدن به وجود خطر پرفشاری خون نباید منتظر بروز این علامت‌ها بود.

وی در پایان با اشاره به اینکه داروهای فشارخون مثل هر دارویی ممکن است عوارضی داشته باشد، گفت: سرفه، خارش گلو و ورم پا از جمله این عوارض است که فرد باید در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کند تا داروی مناسب‌تر جایگزین شود.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902073

دیگر خبرها

  • علائم فشار خون بالا
  • سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به سالک مبتلا می‌شوند
  • کسب رتبه نخست محقق پژوهشکده سرطان معتمد در جشنواره تحقیقات برتر «سلول درمانی و سلول های بنیادی»
  • کسب رتبه نخست محقق پژوهشکده سرطان معتمد در جشنواره تحقیقات برتر «سلول درمانی و سلول‌های بنیادی خونساز»
  • علائم فشار خون بالا را بشناسید
  • کشف داروی جدید برای درمان بیماری MS (فیلم)
  • کبد چرب و دردسرهایش
  • یافته‌های پژوهشگران برای افزایش ظرفیت دیالیز برای بیماران
  • زالو درمانی؛ انجام بدهیم یا نه؟
  • زالو درمان می‌کند؟