Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@04:49:25 GMT

فاصله زنان و مردان در نماز چقدر بايد باشد؟

تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۵۵۰۶۴

خبرگزاري آريا -


برخي از مراجع، ايستادن زن در کنار مرد و حتي جلوتر از او به هنگام نماز را مکروه مي دانند

در خواندن نماز فاصله زن و مرد چقدر بايد باشد؟ آيا رعايت تقدم و تاخر ضروري است؟ آيا زن و مرد در يک رديف مي توانند نماز بخوانند؟ آيا نماز خواندن زن در صف جلوتر از مردان ،باعث باطل شدن مي شود؟

فاصله زن و مرد در نماز
در موضوع رعايت فاصله بين زنان و مردان در نماز دو نظر عمده بين مراجع عظام تقليد وجود دارد:برخي رعايت آن را واجب و عدم رعايت فاصله و يا نبود حائل را موجب بطلان نماز مي دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخي ديگر رعايت آن را مستحب مي دانند و نه واجب و نيز عدم رعايت فاصله و يا نبود حائل را موجب بطلان نماز نمي دانند.

فاصله درست زن و مرد در نماز
فاصله زنان و مردان در نماز چقدر بايد باشد؟ آيا قرار دادن حائلي مانند پرده ميان آنها لازم است؟ آيا در اين موضوع، فرقي بين محرم و نامحرم هست؟ و در نماز فرادي و جماعت چطور؟

در پاسخ به سوالات بالا دو نظر عمده بين مراجع عظام تقليد وجود دارد:

نظر اول:
برخي از مراجع، ايستادن زن در کنار مرد و حتي جلوتر از او به هنگام نماز را نه حرام مي دانند و نه باعث بطلان نماز؛ بلکه آن را فقط مکروه مي دانند. براي رفع اين کراهت هم يا بينشان حائلي مانند پرده قرار دهند يا حداقل پنج متر (ده زراع) فاصله بگيرند.

بنابر نظر اين بزرگان، بهتر است زن، طوري بايستد که جاي سجده او کمي از جاي ايستادن مرد عقب تر باشد.

نظر اين گروه از مراجع در رعايت فاصله:
حضرت امام (ره) مي نويسد:مستحب است زن عقب تر از مرد بايستد و سجده گاه او از محل ايستادن مرد کمي عقب تر باشد.

آيات عظام گلپايگاني، بهجت و صافي به حکم بالا اين را هم اضافه مي کنند که:مکروه است زن در نماز جلوتر از مرد يا مُحاذي با او بايستد.

همانگونه که ملاحظه مي شود ايشان هيچ حکمي به وجوب و يا لزوم رعايت فاصله نمي کنند.

نظر اين گروه از مراجع درباره نمازي که در آن فاصله گفته شده رعايت نشده است:

امام خميني ره:
اگر زن برابر [يعني در کنار] مرد يا جلوتر بايستد و با هم وارد نماز شوند، بهتر آن است که نماز را دوباره بخوانند.

برخي از مراجع، ايستادن زن در کنار مرد و حتي جلوتر از او به هنگام نماز را نه حرام مي دانند و نه باعث بطلان نماز؛ بلکه آن را فقط مکروه مي دانند. براي رفع اين کراهت هم يا بينشان حائلي مانند پرده قرار دهند يا حداقل پنج متر (ده زراع) فاصله بگيرند

آيات عظام گلپايگاني و صافي:
اگر زن برابر مرد [يعني در کنار] يا جلوتر بايستد نماز هر دو صحيح است چه با هم وارد نماز شوند يا به ترتيب.

هرچند آية الله بهجت (ره) تصريح به اين حکم ندارند؛ اما از اشتراک نظري که با اين گروه داشتند به دست مي آيد که حکم ايشان در اين باره نيز صحيح بودن نماز زن و مرد در اين صورت است.

آية الله زنجاني دام ظله:
اگر زن برابر مرد [يعني در کنار] يا جلوتر، بدون رعايت فاصله مناسب بايستد و با هم وارد نماز شوند احتياط مستحب آن است که نماز را دوباره بخوانند و اگر يکي بعد از ديگري به نماز بايستد احتياط مستحب آن است که نمازش را دوباره بخواند.

مقام معظم رهبري در پاسخ به اين سوال که:آيا اقامه نماز در مکانهايي مثل حرم امام رضا (عليه السلام) که برخي خانمها جلوتر از آقايان ايستاده اند يا برعکس، جايز است؟ مي نويسند:

اگر بين زن و مرد مقداري (حداقل به اندازه يک وجب) فاصله باشد، جلوتر بودن زن يا همرديف بودن او با مرد اشکال ندارد و نمازشان صحيح مي باشد.

همانگونه که قبلا بيان شد؛ بنابر نظر اين بزرگواران، رعايت نکردن فاصله بين زن و مرد در نماز، موجب بطلان نماز هيچکدام نشده و الزامي به خواندن دوباره آن وجود ندارد.

بعضي از مراجع تقليد ميگويند: هنگام نماز زنان بايد عقب تر از مردان بايستند و جلوتر از آنها بايستند

نظر دوم:
برخي مراجع نيز بر اين نظرند که زن بايد [يعني واجب است] در نماز عقب تر از مرد بايستد؛ بنابراين اگر زن جلوتر يا مساوي مرد بايستد نماز باطل است.

نظر اين گروه از مراجع در رعايت فاصله:
آيات عظام فاضل ره و مکارم شيرازي مي نويسند:در نماز، زن بايد عقب تر از مرد بايستد. بنابراين اگر زن جلوتر يا مساوي مرد بايستد نماز باطل است.

آية الله سيستاني دام ظله هم با قيد احتياط لازم حکم به عقب تر ايستادن زن مي کنند.

نظر اين گروه از مراجع درباره نمازي که در آن فاصله گفته شده رعايت نشده است:
آيات عظام فاضل، مکارم مي نويسند:اگر زن در کنار مرد يا جلوتر بايستد و با هم وارد نماز شوند نماز هر دو باطل است؛ امّا اگر يکي قبلًا وارد نماز شده باشد نماز او صحيح و نماز دوّمي باطل است.

آية الله سيستاني که نظري رقيق تر از اين دو بزرگوار در لزوم رعايت فاصله داشتند در اينجا نيز با احتياط واجب نظر خود را مبني بر دوباره خواني نماز اعلام داشته و مي فرمايند:بنا بر احتياط واجب بايد نماز را دوباره بخوانند و هم چنين است اگر يکي زودتر از ديگري به نماز بايستد.

نکته قابل توجه
آيات عظام فاضل و مکارم شيرازي تصريح مي کنند که در اين حکم [يعني احکام رعايت فاصله بين زن و مرد در نماز] بين محرم و نامحرم تفاوتي نيست.

اين بحث در نماز جماعت
مي دانيم که در نماز جماعت نبايد بين امام جماعت و نمازگزاراني که به او اقتدا مي کنند فاصله قابل توجهي وجود داشته باشد و نيز بين خود نمازگزاران (چه مرد و چه زن) نيز نبايد فاصله قابل توجهي باشد. از طرف ديگر گفتيم که بين زن و مرد (چه محرم و چه نامحرم) بايد (بنابر نظر عده اي از مراجع) يا مستحب است (بنابر نظر عده ديگري از مراجع) فاصله باشد (با حائل يا با عقب تر ايستادن) و زن نمي تواند يا مکروه است (بنا بر همان دو نظر) در کنار يا جلوتر از مرد بايستد.

با اين مقدمات حال تکليف به نماز ايستادن زنان و مردان در نماز جماعت چگونه خواهد بود؟

بنابر مبناي گروه اول از مراجع معظم تقليد:
زنان و مردان مي توانند در کنار هم به نماز بايستند (يعني بدون رعايت فاصله و حتي تقدم و تاخر) و نمازشان نيز صحيح است هر چند که اين نوع ايستادن مکروه است و بهتر آن است که زنها عقب تر از مردان بايستند و اگر مي خواهند در کنار مردان بايستند در پشت حائلي مانند پرده قرار گيرند.

مقام معظم رهبري مي نويسند:
ايستادن زنان در کنار مردان فقط کراهت دارد و موجب بطلان نماز نمي شود. براي رفع اين کراهت هم مي توان بين آنها حائلي قرار داد (مانند نصب پرده) تا اين کراهت کنار هم ايستادن مردان و زنان در نماز برطرف شود.

اما اگر همين زنانها پشت سر مردان بايستند ديگر آن کراهت کنار هم ايستادن در نماز نيز وجود ندارد و نيازي به نصب حائلي مانند پرده هم وجود نخواهد داشت.

بنابر مبناي گروه دوم از مراجع معظم تقليد:
زنان بايد (واجب است) عقب تر از مردان بايستند و نبايد در کنار يا جلوتر از آنها بايستند و اگر محل ايستادن آنها در کنار مردان بود بايد حائلي مانند پرده بينشان نصب شود.

خلاصه اينکه
در موضوع رعايت فاصله بين زنان و مردان در نماز دو نظر عمده بين مراجع عظام تقليد وجود دارد:

برخي رعايت آن را واجب و عدم رعايت فاصله و يا نبود حائل را موجب بطلان نماز مي دانند.

برخي ديگر رعايت آن را مستحب مي دانند و نه واجب و نيز عدم رعايت فاصله و يا نبود حائل را موجب بطلان نماز نمي دانند.

منبع:tebyan.net



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۵۵۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است / تعداد شاگردان استادی که ۱۰۰ شاگرد داشت به ۱۰ نفر رسیده / مراجع و رهبری به این مسائل توجه کنند

 آیت الله فاضل لنکرانی گفت: بسیاری از کشورهای دنیا تشنه حضور یک روحانی قوی و صاحب معلومات هستند، تا محوری باشد که مردم دور آن جمع شوند و به آن پناه بیاورند. در اهداف این مرکز چنین مسأله ای وجود دارد زیرا همانطور که مشتاق خدمت به نظام اسلامی و مردم هستیم، حاضر به خدمت به حوزه علمیه نیز هستیم.   به گزارش شفقنا، مراسم تجلیل از اساتید منتخب مرکز فقهی ائمه اطهار در سالن فقاهت این مرکز برگزار شد. آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در این مراسم اظهار داشت: لازم است از اساتید برجسته ای که با مجتمع آموزشی ائمه اطهار ارتباط داشته و برای تعلیم و تعلم طلاب زحمت می کشند تشکر کنم. هر چه زحمت بیشتری برای رشد علمی طلاب کشیده شود، نتیجه بیشتری خواهد داشت.   وی با بیان اینکه طلاب زحمتکشی در حوزه علمیه قم و مرکز فقهی ائمه اطهار مشغول به علم آموزی هستند، بیان داشت: همه دست به دست هم می دهند که مجموعه ائمه اطهار در ساحت های تهذیبی، علمی، پژوهشی و سیاسی در میدان حاضر باشد. مرکز آموزشی ائمه اطهار در میدان تفسیر، کلام و فقه حضور دارد و در این مسیر از اساتید صاحب فن استفاده می کند.   عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه مسائل مهم سیاسی مرتبط با نظام در مرکز فقهی ائمه اطهار به طور جدی دنبال می شود، بیان داشت: دانش آموختگان این مرکز در قوه قضائیه مشغول به کار شده و تأثیرگذار بودند و حتی در انتخابات خبرگان شرکت کردند؛ همچنین موضوعات مورد نیاز نظام در هیچ مؤسسه ای به اندازه مرکز ائمه اطهار مورد توجه قرار نگرفته است و این امور سبب افتخار ما است.   آیت الله فاضل لنکرانی هدف هر استاد را تربیت طلبه برای نشستن در همان کرسی و ارائه مباحث به آیندگان دانست و تصریح کرد: به دنبال این هستیم که طلاب سطح و خارج بتوانند به توانایی و مهارت تدریس برسند و بتوانند آموخته های خود را منتقل کنند؛ به برکت وجود اساتید برجسته، نسل هایی از اساتید در شرف تکوین در مجموعه آموزشی ائمه اطهار هستند که برای ما توفیق بزرگی است. هدف مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی تربیت افرادی بود که برای اسلام عَلَم بشوند.   وی در ادامه با بیان اینکه مرکز فقهی ائمه اطهار هیچ ارتباط مالی و تشکیلاتی با نهادهای دولتی نداشته، بیان داشت: بسیاری از کشورهای دنیا تشنه حضور یک روحانی قوی و صاحب معلومات هستند، تا محوری باشد که مردم دور آن جمع شوند و به آن پناه بیاورند. در اهداف این مرکز چنین مسأله ای وجود دارد زیرا همانطور که مشتاق خدمت به نظام اسلامی و مردم هستیم، حاضر به خدمت به حوزه علمیه نیز هستیم.   وی با تأکید بر اینکه امید در اساتید حوزه در حال از بین رفتن است، ادامه داد: در گذشته استاد در حوزه برای تدریس خود میدان داشت و تلاش می کرد که خودش و دیگران را از نظر علمی ارتقاء دهد اما امروز این مهم کمرنگ و نگران کننده شده است؛ بارها این مبحث تذکر داده شده است اما این صدا به جایی نمی رسد. اگر زمینه تقویت استاد در حوزه را از بین ببریم، حوزه دیگر ارزش ندارد. بقاء حوزه به این است که حداقل ۲۰درصد از دروس خارج تولید مبنا کنند.   وی وضعیت اساتید در بدنه حوزه را نامطلوب توصیف کرد و بیان داشت: حدود ۱۵۰ استاد در سال گذشته تدریس داشتند اما در سال جاری بعضا تا دو ماه از تدریس محروم بودند؛ استادی که سالیانی حدود ۱۰۰ شاگرد در درس خود داشته است، در سال جاری به ۱۰ نفر رسیده است در حالی که علمیت این استاد ثابت شده است. مراجع، رهبری و مسؤولین حوزه باید به این مسائل توجه کنند. اساتید باید از جهت معیشت تأمین شوند.   آیت الله فاضل لنکرانی با بیان اینکه برخی از تلاش های آیت الله اعرافی در تأمین معیشت اساتید به ثمر رسیده است، تأکید کرد: کار اصلی، رشد علمی استاد است اما در مواردی مشاهده شد که درس استاد تعطیل شده است.   رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار با بیان اینکه لازم است برای آینده حوزه علمیه، بزرگانی در فقه و تفسیر تربیت کنیم، تأکید کرد: تلاش های زیادی در حال انجام است اما تداوم این نابسامانی چشم انداز امیدوارکننده ای برای آینده حوزه ایجاد نمی کند. نمی خواهیم زحمات را انکار کنیم اما لازم است از باب دلسوزی برخی مسائل مطرح شود.   آیت الله فاضل لنکرانی با قرائت آیه شریفه «وَفَوْقَ كُلِّ ذِي عِلْمٍ عَلِيمٌ» بیان داشت: بالاتر از هر صاحب علمی یک علیم وجود دارد و این انسان را ترغیب می کند که هر چه بیشتر سراغ علم و دانایی برود؛ شرافت علم به این است که حد معینی ندارد و اگر انسان تمام عمر خود را صرف علم آموزی کند، باز هم وقت کم می آورد.   گفتنی است در پایان این مراسم، از حضرات آیات و حجج اسلام اقایان نجفی یزدی به عنوان استاد منتخب خارج تخصصی، قائنی استاد منتخب خارج عمومی، نظری منفرد استاد منتخب تفسیر، شورگشتی و میری اساتید منتخب سطوح عالی، حسینی بادکوبه ای استاد منتخب تمهید خارج، محمد دشتی استاد منتخب تاریخ و سیدلطف الله جلالی استاد منتخب کلام تجلیل به عمل آمد. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نتیجه‌ای‌که قابل پیش‌بینی بود
  • روزگاری جامعه مداحی از مراجع تقلید اجازه نقل حدیث می‌گرفت
  • پنجمین قهرمانی متوالی بارسلونا در لیگ زنان اسپانیا؛ شکست ناپذیران جور تیم مردان را می‌کشند
  • مردان بایرن نگاه کنند: اینطوری قهرمان می‌شوند
  • کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • نامزد انتخابات مجلس : چرا دختران در مدارس روسری‌شان را برندارند؟
  • طرح نور مبنای شرعی عقلی دارد و مورد حمایت رهبر و مراجع و مردم است
  • خجسته: درباره زنان، مردان تصمیم گرفته‌اند / چرا دختران در مدارس روسری‌شان را برندارند؟
  • فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است / تعداد شاگردان استادی که ۱۰۰ شاگرد داشت به ۱۰ نفر رسیده / مراجع و رهبری به این مسائل توجه کنند