Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست به نقل از روابط عمومی بانک کشاورزی;بورس‌كالاي ايران درنظر دارد با استفاده از ظرفیت های بانک کشاورزی زمينه عرضه پسته را در رينگ صادراتي فراهم كند و براي اين منظور بازار پسته بورس‌كالا در فصل برداشت اين محصول يعني شهريور و مهر به سرعت توسعه یافته و شرايط براي عرضه اوراق گواهي سپرده كالاي پسته فراهم مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر اساس این گزارش، به همین منظور مقرر است استاندارد گونه‌هاي مختلف پسته تدوین و به بورس‌كالا اعلام شود تا شرايط عرضه و معامله اين محصول در بورس‌كالا فراهم آید.

شایان ذکر است ظرف هفته جاري نشست مشترك نمايندگان استان كرمان، بانك كشاورزي و صندوق توسعه ملي با محوريت اصلاح ساختار بازار محصول پسته برگزار خواهد شد و به زودی بانك كشاورزي اعتبار خريد پسته از تابلوي بورس‌كالا را تأمين می کند. علاوه بر اين ، بانك كشاورزي تسهيلات لازم را براي پذيرش انبارها و اوراق گواهي سپرده كالايي در بورس‌كالاي ايران ارائه خواهد داد.

این گزارش می افزاید محمدرضا پورابراهيمي، رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي با اعلام این که اين صندوق كالايي جديد با همكاري كارگزاري بانك كشاورزي تاسيس خواهد شد، به تسهيل فرايند تأمين مالي توليد‌كنندگان پسته از مسير بورس‌كالا اشاره کرد و افزود:

بايد ورود و عرضه محصول در بورس‌كالا به‌عنوان شرط اعطاي تسهيلات به كشاورزان از محل منابع بانك كشاورزي يا صندوق توسعه ملي تعيين شود. وی با اشاره به مشوق‌هايي كه مجلس براي عرضه‌كنندگان محصولات در بورس‌كالا درنظر گرفته، تأكيد كرد: در قانون بودجه سال آينده، يك سري مشوق‌هاي مالياتي را براي خريداران و عرضه‌كنندگان محصول از بورس‌كالا درنظر خواهيم گرفت. در كنار آن تسهيل فرايند دريافت اوراق گواهي سپرده كالايي را به‌عنوان ضمانت دريافت تسهيلات هم مدنظر خواهيم داشت.

رئيس كميسيون اقتصادي مجلس بر اجراي كار مطالعاتي به‌منظور تدوين استراتژي فعاليت در حوزه صادرات پسته را مورد تأكيد قرار داد و اعلام كرد: بسياري از مشكلات حوزه صادرات با ايجاد بازار پسته در بورس‌كالاي ايران حل خواهد شد.نماينده مردم كرمان در مجلس گفت: اقدامات لازم براي تاسيس بورس پسته در استان كرمان انجام شده است و امسال براي نخستين بار در فصل برداشت محصول، پسته در بورس‌كالا عرضه مي‌شود.

وی با بيان اينكه عزم و اراده لازم براي ساماندهي بازار پسته در استان كرمان شكل گرفته است، تأكيد كرد: در ساختار جديد با تاسيس بورس پسته به‌دنبال حل مشكلات موجود در حوزه صادرات پسته هستيم. پور ابراهیمی افزود: نبود كيفيت و استاندارد مشخص ازجمله مشكلات موجود بر سر راه صادرات پسته بوده است، اما مشكلاتي از اين دست در قالب ساختار بورس قابل رفع است.

وي تصریح کرد: در بورس‌كالا معاملات به‌صورت شفاف انجام مي‌شوند و تجميع منابع مالي يكي از كاركردهاي بورس است و يكي از ضعف‌هاي ما در حوزه صادرات اين است كه محصولات كشاورزي را به‌صورت خرد در بازار جهاني عرضه مي‌كنيم اما با تاسيس بورس پسته اين مشكل برطرف مي‌شود. پورابراهيمي ادامه داد: ظرفيت بسيار مهمي براي ايجاد تحول در ساختار توليد، تجارت و صادرات پسته وجود دارد و بايد از اين ظرفيت‌ها استفاده كنيم.

بر اساس این گزارش،حامد سلطاني‌نژاد، مديرعامل بورس‌كالاي ايران اعلام كرد: ارزش معاملات بورس‌كالاي ايران در سال گذشته معادل 6.5درصد از كل توليد ناخالص داخلي ايران بوده است. سلطاني‌نژاد با تأكيد بر اينكه بورس‌كالا به‌دنبال حذف هيچ‌كس نيست، تأكيد كرد: با ورود پسته به بورس‌كالا، فعالان بازار اين محصول مي‌توانند از مزاياي متعددي ازجمله قيمت عادلانه بهره‌مند شوند و بازار مستمري براي اين محصول ايجاد شود.

به گفته وی بورس‌كالابه كشف منصفانه قيمت كالاهاي صادراتي كمك و از وارد شدن ضرر به توليدكنندگان جلوگيري مي‌كند.سلطانی نژاد با بيان اين كه در بورس‌كالا، محصولات به 2روش فيزيكي و اوراق گواهي سپرده عرضه مي‌شوند، افزود: سرمايه‌گذاران در بازار گواهي سپرده بورس‌كالا، از معافيت مالياتي برخوردارند.

وی با بيان اينكه پسته با هر دو روش فيزيكي و اوراق گواهي سپرده در بورس‌كالا عرضه مي‌شود، گفت: با عرضه پسته در قالب اوراق گواهي سپرده كالايي، از گردش بي‌رويه محصول در بازار كاسته مي‌شود و ريسك معاملات كاهش مي‌يابد. ضمن اين كه اوراق گواهي سپرده كالايي مي‌تواند به‌عنوان ضمانت اخذ تسهيلات از بانك‌ها ارائه شود.وی تأكيد كرد: معاملات بلندمدت در قالب ابزارهاي مالي هدف بلندمدت بورس‌كالاست.

سلطانی نژاد تأكيد كرد: ايران مي‌تواند با بهره‌گيري از ابزارهاي مالي بورس‌كالا در بازارهاي جهاني بار ديگر به مرجع قيمت‌گذاري بازار پسته دنيا تبديل شود. ضمن اينكه اين ابزار به سرمايه‌گذاران كمك مي‌كند تا قيمت پسته ايران را در بلندمدت مديريت كنند. او اعلام كرد: البته رسيدن به جايگاه تعيين‌كننده قيمت پسته در بازارهاي خارجي به‌وجود يك بازار منسجم و آينده‌نگر و داراي ابزارهاي مالي مطلوب نياز دارد.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۷۴۸۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟

زهرا اکرمی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری برای تن ماهی و رب گوجه حذف شده، گفت: در سال جاری کنسروها، از جمله تن ماهی هنوز گران نشدند، اما بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند که هنوز کاملاً تایید شده نیست و برای تعیین قیمت‌ها باید منتظر رفع شدن برخی ابهامات از جمله تثبیت دستمزد‌ها ماند.

به گزارش اکونگار، جدیدترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار در رابطه با متوسط قیمت کالا‌های خوراکی در مناطق شهری در اسفندماه سال قبل، نشان می‌دهد که کنسرو تن ماهی با افزایش ۱۱۱.۶ درصدی قیمت نسبت به اسفند سال ۱۴۰۱، صدرنشین افزایش قیمت بوده است.

افت شدید تولید تن ماهی

به طور کلی صنایع کنسرو از سال ۱۴۰۰ به بعد که تن ماهی و رب گوجه فرنگی مشمول قیمت‌گذاری دستوری شدند، با مشکلات متعدد مواجه بودند؛ چراکه با وجود افزایش قیمت ماهی تن و در مواردی سایر هزینه‌های تولید، دولت به آن‌ها مجوز افزایش قیمت نمی‌داد. این مشکل تاجایی پیش رفت که منجر به کاهش تولید تن ماهی شد. در مجموع در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی تولید شد، اما انجمن سال گذشته پیش‌بینی کرده بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به کمتر از ٢٠٠ میلیون قوطی کاهش یابد. این در حالی است که تولید این محصول در سال ۱۳۹۷ حدود۶۵۰ میلیون عدد در سال بود.

در نهایت سال قبل تولیدکنندگان خواستار این شدند که به جای قیمت‌گذاری پیشینی، یعنی لزوم دریافت مجوز برای تغییر قیمت محصولات، مشمول قیمت‌گذاری پسینی باشند. یعنی دستگاه‌های ناظر بر قیمت محصولات جدید آن‌ها نظارت کنند و در صورت تخلف و گران‌فروشی با آن‌ها برخورد کنند، اما مجبور به اخذ مجوز افزایش قیمت نباشند.

از طرف دیگر در سال‌های اخیر با توجه به مشکلات تامین مواد اولیه و همچنین مشکلات معیشتی، تولیدکنندگان صنعت کنسرو با افت تقاضا هم در بازار‌های صادراتی و هم در بازار‌های داخلی نیز مواجه شدند.

کاهش ۵۹ درصدی صادرات

برای مثال از سال ۱۴۰۱ قیمت ماهی تن صید داخل در کشور افزایش پیدا کرد، تا جایی که قیمت هر کیلوگرم ماهی تن صید داخل از قیمت انواع وارداتی این کالا بیشتر شد و این امر قیمت تمام‌شده محصول را به قدری بالا برده که امکان صادرات این کالا را از صادرکنندگان ایرانی گرفته است. صادرات تن ماهی در سال ۱۴۰۱ به حدود ۱.۶ میلیون دلار رسیده بود، اما در زمستان سال قبل گزارش‌هایی از کاهش ۵۹ درصدی صادرات این محصول منتشر شد.

در بازار داخلی هم با کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای کنسرو ماهی تن کاهش یافته و در نتیجه این شرایط در سال گذشته شاهد رکود بازار و تولید با حداقل ظرفیت این محصول بودیم. در سال‌های اخیر هم فعالان این صنعت بار‌ها تاکید کرده‌اند که در پی حذف ارز دولتی تن ماهی، این محصول از سفره اقشار متوسط و ضعیف حذف شده است.

هنوز قیمت جدید مشخص نیست

سید محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران، در گفتگو با اکونگار، در رابطه با وضعیت تولید و قیمت تن ماهی در سال جاری، اظهار کرد: هنوزسازمان حمایت و سازمان‌های مرتبط دیگر قیمت جدیدی تعیین نکرده‌اند. در سال جاری هنوز دستمزد‌های جدید تثبیت نشده است. دستمزد هم بر قیمت تمام شده بیشتر کالا‌های ساخته شده مثل بسته‌بندی، کارتون، چاپ و ... اثرگذار خواهد بود؛ بنابراین با توجه به اینکه دستمزد دقیق مشخص نیست، قیمت جدید محصولات هم مشخص نشده است.

وی با اشاره به تنوع محصولات صنایع کنسرو، تصریح کرد: واحد‌های تولیدی مسئولیت دارند قیمت‌ها را بر اساس آخرین آنالیز قیمت تعیین کنند. بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند، اما هنوز کاملاً تایید شده نیست و کماکان قیمت‌های قبلی را بر محصولات خود درج می‌کنند.

برای افزایش قیمت نیازی به تایید سازمان حمایت نداریم

میررضوی درباره قیمت تن ماهی نیز گفت: تا سال گذشته دو محصول رب گوجه و تن ماهی مشمول قیمت گذاری تعزیراتی بود، اما بعد از برگزاری جلسات متعدد با ستاد تنظیم بازار در نهایت این دو کالا از قیمت گذاری دستوری خارج شد. از طرف دیگر با توجه به اینکه این دو کالا شاه‌بیت محصولات کنسرو هستند، تاکنون قیمت آن‌ها تغییر نکرده و همچنان با قیمت سال گذشته به فروش می‌رسند و این فرآیند تا تصمیم گیری نهایی در رابطه با قیمت‌ها ادامه دارد.

بر این اساس به گفته وی با توجه به تصمیمات سال گذشته، در حال حاضر افزایش قیمت تن ماهی و رب گوجه نیازی به مجوز سازمان حمایت ندارد، اما به هر حال نظارت بر قیمت‌ها در بازار ادامه دارد. همچنین تولید کنندگان بر اساس آنالیزی که ارائه می‌کنند می‌توانند قیمت جدید بر کالا‌های خود درج کنند. البته تاکنون افزایش قیمتی صورت نگرفته است.

میررضوی در ادامه با اشاره به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، تصریح کرد: البته هنوز دولت تصمیم نهایی در رابطه با نرخ واردات کالا‌های اساسی نگرفته و این موضوع هم بر قیمت‌ها اثر خواهد داشت. البته فعلا همان قیمت‌های سال گذشته مدنظر دولت است.

به طور کلی به گفته دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با توجه به افزایش نرخ ارز در ابتدای سال، در ادامه شاهد افزایش قیمت در حوزه‌های مختلف خواهیم بود. اما باید دید تصمیم ستاد تنظیم بازار چه خواهد بود. معمولاً بخشنامه‌ها این است که قیمت‌ها نباید افزایش پیدا کند، اما همانطور که مشاهدات میدانی نشان می‌دهد همه چیز متاثر از افزایش نرخ ارز است.

وی افزود:، اما اگر دولت به اندازه نیاز صنعت، ارز در اختیار آن‌ها بگذارد تا حدودی وضعیت کنترل خواهد شد. در مجموع به نظر می‌رسد همه ابهامات تا پایان اردیبهشت رفع خواهد شد.

دیگر خبرها

  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سیمان، سنگ آهن و فولاد در صدر معاملات در بورس کالا
  • ورود صندوق ملی مسکن به بازار خرید سیمان از طریق بورس
  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خسارت جبران‌ناپذیره بهره‌برداران به دلیل کشت غیراصولی پسته
  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود
  • کشت غیراصولی پسته خسارت جبران‌ناپذیری به بهره‌برداران وارد کرده است
  • معامله ۴.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا در نخستین ماه امسال
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا