Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-04-29@15:14:52 GMT

"پسته" در بورس‌ کالا "خندان" می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۸۲۸۰۳

'پسته' در بورس‌ کالا 'خندان' می‌شود

"یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت جهان و در مقابل دارا بودن ۶ درصد منابع دنیا"؛ این‌ها ویژگی‌هایی است که کارشناسان به کشور ایران نسبت داده‌اند که بدون شک برخی محصولات کشاورزی از جمله "پسته" جزو محصولات اختصاصی کشور ماست. به گزارش جهان نيوز به نقل از تسنیم؛ یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت جهان و در مقابل دارا بودن 6 درصد منابع دنیا؛ این‌ها ویژگی‌هایی است که کارشناسان به کشور ایران نسبت داده‌اند که بدون شک برخی محصولات کشاورزی از جمله پسته جزو محصولات اختصاصی کشور ماست و از قضا پسته ایرانی طرفداران بیشمار و خاص خود را نیز در دنیا دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شاید به همین دلیل است که هر چند دیرهنگام، اما مسئولان و متولیان امر به این نتیجه رسیده‌اند تا برای سروسامان دادن بازار این محصول، پسته را به بورس کالا بیاورند.
بر این اساس باید گفت محصولات مختلف در بورس ‌کالا به دو روش فیزیکی و اوراق گواهی سپرده عرضه می‌شوند و از مزایای این کار اینست که سرمایه‌گذاران در بازار گواهی سپرده بورس‌ کالا از معافیت مالیاتی برخوردار خواهند شد. از این رو قرار است پسته با هر دو روش فیزیکی و اوراق گواهی سپرده در بورس‌کالا عرضه ‌شود.
در این زمینه مدیرعامل بورس‌ کالای ایران معتقد است با عرضه پسته در قالب اوراق گواهی سپرده کالایی، از گردش بی‌رویه این محصول در بازار کاسته می‌شود و ریسک معاملات هم کاهش می‌یابد. ضمن اینکه اوراق گواهی سپرده کالایی می‌تواند به‌عنوان ضمانت دریافت تسهیلات از بانک‌ها ارائه شود و به همین دلیل معاملات بلندمدت در قالب ابزارهای مالی، هدف بلندمدت بورس ‌کالاست.
به این خاطر تازگی‌ها متولیان امر و مدیران بورس‌ کالا آستین‌ها را بالا زده‌اند تا زمینه عرضه پسته را در رینگ صادراتی فراهم کند و طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته قرار شده است بازار پسته در فصل برداشت این محصول یعنی شهریور و مهر به سرعت توسعه ‌یابد و با تشکیل صندوق کالای پسته ظرف دو هفته آینده در بورس ‌کالا، شرایط برای عرضه اوراق گواهی سپرده کالای پسته نیز فراهم ‌شود.
از سوی دیگر گویا تدوین استاندارد گونه‌های مختلف پسته هم به بورس‌ کالا اعلام و برای فراهم شدن شرایط عرضه و معامله این محصول در بورس، قرار مدارهایی هم گذاشته شده است.
همچنن قرار است نشست مشترکی میان نمایندگان استان کرمان، بانک کشاورزی و صندوق توسعه ملی با محوریت اصلاح ساختار بازار محصول پسته در روزهای آینده برگزار ‌شود که مطابق آن بانک کشاورزی باید اعتبار خرید پسته از تابلوی بورس ‌کالا را تامین کند. از این رو مقرر شده این بانک تسهیلات لازم را برای پذیرش انبارها و اوراق گواهی سپرده کالایی در بورس ‌کالای ایران را نیز ارائه دهد.
بر این اساس رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس که از استان کرمان، مَهد پسته در ایران و جهان به بهارستان راه یافته است، در خصوص جزئیات فعالیت صندوق پسته گفته باید ورود و عرضه محصول در بورس ‌کالا به‌عنوان شرط اعطای تسهیلات به کشاورزان از محل منابع، بانک کشاورزی یا صندوق توسعه ملی تعیین شود. بعلاوه این که قصد داریم در قانون بودجه سال آینده، یکسری مشوق‌های مالیاتی را برای خریداران و عرضه‌کنندگان محصول از بورس‌کالا درنظر بگیریم و در کنار آن تسهیل فرایند دریافت اوراق گواهی سپرده کالایی را به‌عنوان ضمانت دریافت تسهیلات را هم مدنظر خواهیم داشت.
در این زمینه برخی کارشناسان بر این باورند با ورود پسته به بورس ‌کالا، فعالان بازار این محصول می‌توانند از مزایای متعددی از جمله قیمت عادلانه بهره‌مند شوند و بازار مستمری برای این محصول ایجاد شود. بعلاوه این که این روزها که رفته رفته در حال از دست دادن جایگاه خود در بازار پسته جهان هستیم، می‌توان با بهره‌گیری از ابزارهای مالی بورس‌کالا، در بازارهای جهانی بار دیگر به مرجع قیمت‌گذاری بازار پسته دنیا تبدیل شویم.
از سوی دیگر این ابزار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا قیمت پسته ایران را در بلندمدت مدیریت کنند که البته رسیدن به جایگاه تعیین‌کننده قیمت پسته در بازارهای خارجی به این سادگی هم نیست و برای دستیابی به این جایگاه به‌ بازاری منسجم و آینده‌نگر و دارای ابزارهای مالی مطلوب نیاز داریم.
افزون بر این برخی معتقدند یکی از ضعف‌های عمده کشور در حوزه صادرات این است که محصولات کشاورزی بویژه محصول پسته به‌صورت خرد در بازار جهانی عرضه می‌شوند و این در حالی است که موهبتی چون بورس‌ کالا که شفایت و تجمیع منابع مالی از ویژگی‌ها و نیز کارکردهای آن است در این زمینه نادیده گرفته می‌شود. به همین دلیل با راه‌اندازی بورس پسته می‌توان ظرفیت بسیار مهمی برای ایجاد تحول در ساختار تولید، تجارت و صادرات پسته بوجود آورد و می‌بایست از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم.
در مجموع باید گفت در حالی امسال برای نخستین بار همزمان با فصل برداشت محصول، پسته در بورس ‌کالا عرضه می‌شود که باید استراتژی فعالیت در حوزه صادرات پسته نیز مدنظر قرار گرفته شود و خارجی‌ها هم بتوانند با حضور در بورس ما به رونق و توسعه کشاورزی و بازار سرمایه کمک کنند و از این رهگذر پلی باشند برای صادرات بهتر و نظام‌مند محصولات کشاورزی بویژه پسته.
همچنین نبود کیفیت و استاندارد مشخص از جمله مشکلات موجود بر سر راه صادرات پسته در کشور است که برخی امیدوارند مشکلاتی از این دست در قالب ساختار بورس رفع شود تا بیش از پیش شاهد خندان شدن پسته باشیم.
*مهدی حاجی‌وند

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۸۲۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت غیراصولی پسته خسارت جبران‌ناپذیری به بهره‌برداران وارد کرده است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوشاب گفت: کشت غیراصولی محصول پسته و عدم رعایت موارد مذکور در مناطق مختلف شهرستان طی سالیان گذشته خسارت جبران‌ناپذیری را به بهره‌برداران وارد کرده است.

ابراهیم رودسرابی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به تنوع کیفی منابع آب و خاک در شهرستان، تک کشتی محصول پسته را تهدیدی برای بهره‌برداران عنوان کرد و افزود: شهرستان خوشاب دارای چندین محصول مزیت دار از جمله پسته، انگور، زعفران، گندم و جو، زیره، هندوانه بذری، خربزه و پنبه و ... است که با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان به عملکرد مناسبی از محصولات مذکور رسید.

وی به اقدامات بسیار خوب مدیریت در زمینه کشت انگور با روش‌های نوین اشاره و اظهار کرد: سال گذشته بیش از ۴ میلیارد ریال اعتبار بلاعوض برای توسعه باغات انگور در مناطق مستعد شهرستان هزینه شده است، به طوری که تاکنون بیش از ۲۰۰ هکتار باغ انگور با روش‌های نوین در شهرستان احداث شده است و تلاش می‌شود این سطح در سال جاری به دو برابر افزایش یابد.

رودسرابی در ادامه گفت: کیفیت منابع آب و خاک در مناطق مختلف شهرستان ایجاب می‌نماید که کشاورزان با بهره‌گیری از نظرات مشاوران تخصصی و رعایت اصول فنی نسبت به انتخاب نوع محصول در هر منطقه اقدام نمایند تا به بهره‌وری حداکثری از منابع مذکور دست یابند.

افزایش بهره‌وری محصولات کشاورزی از برنامه‌های اصلی

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب با اشاره به اینکه قبل از هرگونه کشت محصولات زراعی و باغی، ابتدا باید نسبت به انجام آزمایش‌های آب و خاک آن منطقه اقدام نمود، اضافه کرد: کشت غیراصولی محصول پسته و عدم رعایت موارد مذکور در مناطق مختلف شهرستان طی سالیان گذشته خسارت جبران‌ناپذیری را به بهره‌برداران وارد کرده و تغییر این رویه از اهداف و برنامه‌های مهم مدیریت است.

وی در ادامه افزایش بهره‌وری محصولات کشاورزی را از برنامه‌های اصلی جهاد کشاورزی این شهرستان اعلام کرد و افزود: با توجه به افزایش سالانه هزینه تولید محصولات کشاورزی، تنها راه برون رفت از این وضعیت افزایش تولید در واحد سطح از طریق استفاده از فناوری و دانش نوین در بخش کشاورزی است.

رودسرابی خاطرنشان کرد: ارتقاء دانش فنی و تجربی کشاورزان، افزایش بهره‌وری آب از طریق اجرای سیستم‌های نوین آبیاری، افزایش ضریب مکانیزاسیون و مدیریت علمی مزارع و باغات از مهمترین برنامه‌های مدیریت جهاد کشاورزی در سال جاری خواهد بود.

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب همچنین با اشاره به اینکه شهرستان به لحاظ سطح زیر کشت پسته در استان رتبه دوم را بعد از مه ولات دارا است، تصریح کرد: شهرستان خوشاب ۱۳ هزار هکتار باغ پسته دارد که سال گذشته ۷۰۰۰ تن پسته خشک از باغات شهرستان برداشت شده است.

وی ارقام غالب پسته کشت شده در خوشاب را شامل فندقی، کله قوچی، اکبری، بادامی سفید، اوحدی و عباسعلی اعلام کرد و گفت: شهرستان خوشاب دارای چندین محصول مزیت‌دار است که همه ساله این محصولات گردش مالی خوبی را برای شهرستان به ارمغان می‌آورند.

نگرانی از پایین بودن میانگین تولید محصولات کشاورزی و باغی

وی با ابراز نگرانی از پایین بودن میانگین تولید محصولات کشاورزی و باغی در واحد سطح، به ویژه پسته به عنوان اصلی‌ترین محصول شهرستان ادامه داد: صادراتی بودن این محصول و برنامه‌ریزی هدفمند کشورهای رقیب در زمینه توسعه کمی و بازار مصرف محصول پسته، تهدیدی جدی بر آینده پسته کشور خواهد بود.

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب تنها راه مقابله با این تهدید را افزایش میزان تولید محصول در واحد سطح دانست که باغداران باید به آن توجه ویژه داشته باشند.

وی بر ادامه آموزش و ترویج هدفمند در زمینه مدیریت علمی مزارع و باغات شهرستان به ویژه در زمینه محصول پسته تأکید کرد و گفت: خوشبختانه در سال ۱۴۰۲ با اجرای چندین همایش هدفمند و بازدیدهای داخل و خارج استانی، زمینه تغییر نگرش باغداران را نسبت به نحوه مدیریت باغات خود ایجاد کرده و امیدواریم با ادامه این روند، شاهد جهش تولید در بخش کشاورزی شهرستان باشیم.

افزایش تولید مستلزم وجود تشکل‌های تخصصی و قوی

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب برنامه‌ریزی برای افزایش تولید را مستلزم وجود تشکل‌های تخصصی و قوی دانست و افزود: ایجاد، توسعه و تقویت تشکل‌ها از جمله شرکت‌های تعاونی کشاورزان و دامداران، انجمن پسته شهرستان، شرکت‌های خدمات مکانیزه و شرکت‌های فنی و مشاوره‌ای، به صورت ویژه مورد توجه و پیگیری قرار خواهد گرفت.

وی در ادامه جهش تولید با مشارکت مردم را اولویت اول مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خوشاب در سال جدید دانست و گفت: با توجه به نام‌گذاری سال ۱۴۰۳ توسط مقام معظم رهبری امسال استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و مشارکت‌های مردمی در پیشبرد اهداف بخش کشاورزی شهرستان و به ویژه جهش تولید، به صورت ویژه مورد توجه قرار خواهد گرفت.

رودسرابی از استقرار سه مرکز جهاد کشاورزی غیر دولتی در شهرستان و در سال جاری خبر داد و عنوان کرد: استفاده از توان علمی فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی، بهبود کیفیت و کمیت خدمت‌رسانی به ویژه در بخش‌های سه گانه و مشارکت بخش خصوصی در تحقق اهداف و برنامه‌های بخش کشاورزی شهرستان از دلایل شروع فعالیت مراکز مذکور است.

ضرورت تسریع در صدور مجوزها و ارائه به موقع تسهیلات

وی حمایت همه جانبه از ایجاد و توسعه شرکت‌های خصوصی وابسته به بخش کشاورزی را یکی از عوامل تحقق شعار سال برشمرد و عنوان کرد: شرکت‌های تعاونی تولید، تعاونی روستایی و ...می‌توانند نقش بسیار مؤثری در جهش تولید محصولات از طریق ارائه خدمات تخصصی و تأمین نهاده‌های مورد نیاز تولید اعضای خود داشته باشند که در همین راستا تمامی امور مربوط به تأمین و توزیع نهاده‌های مورد نیاز کشاورزان و دامداران شهرستان به شرکت‌های مذکور واگذار شده است.

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب با اشاره به تجربه بسیار موفق مدیریت در اجرای برنامه‌های آموزشی، ترویجی با استفاده از مشارکت بهره‌برداران و شرکت‌های خصوصی فعال در حوزه کشاورزی گفت: این روند در سال جاری تقویت و زمینه حضور و مشارکت کشاورزان و بخش خصوصی در برنامه‌های ترویجی شهرستان بیش از پیش فراهم خواهد شد.

وی رفع موانع تولید را پیش نیاز مشارکت مردم در جهش تولید دانست و افزود: تسریع در صدور مجوزها، ارائه به موقع تسهیلات و پیگیری مستمر رفع موانع مربوط به سرمایه‌گذاری در شهرستان، از اولویت‌های مدیریت در سال ۱۴۰۳ خواهد بود.

سلطان‌آباد، مرکز شهرستان ۳۸ هزار نفری خوشاب در ۱۷۵ کیلومتری غرب مشهد واقع است.

این شهرستان مرکب از بخش های مرکزی، مشکان و نوده انقلاب، دارای ۷۰ روستا است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سیمان، سنگ آهن و فولاد در صدر معاملات در بورس کالا
  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خسارت جبران‌ناپذیره بهره‌برداران به دلیل کشت غیراصولی پسته
  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود
  • کشت غیراصولی پسته خسارت جبران‌ناپذیری به بهره‌برداران وارد کرده است
  • احتمال کاهش عرضه لپ تاپ؛ بازار راکد و متقاضی بلاتکلیف است
  • معامله ۴.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا در نخستین ماه امسال
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا