Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-05@20:37:45 GMT

نظارت بانکی مکمل ضمانت سپرده‌ها

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۸۴۵۳۳

نظارت بانکی مکمل ضمانت سپرده‌ها

ایران اکونومیست - به گزارش به گزارش ایران اکونومیست؛ هجوم بانکی را می‌توان یکی از علت‌های شکل‌گیری بحران‌های مالی و از نتایج عدم مدیریت صحیح نظام بانکی دانست که مقابله با آن از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجا ‌که نقش بانک‌ها در اقتصاد کشورها حیاتی است، باید آمادگی لازم جهت مقابله با شرایط احتمالی عدم کارکرد مناسب بانک‌ها از پیش مهیا شده باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به بیان دقیق‌تر، زمانی که بانک‌ها در برابر حجم عظیمی از بدهی‌ها با درجه نقدشوندگی بالا، دارایی‌هایی با میزان نقد شوندگی پایین در اختیار داشته باشند، در خطر هجوم بانکی و نهایتاً ورشکستگی قرار می‌گیرند. این در حالی است که هجوم‌ های بانکی نقش موثری را در تاریخ پولی کشورها ایفا می‌کنند و می‌توانند عواقب بدی برای نظام مالی و کل اقتصاد یک کشور داشته باشند. هنگامی‌که هجوم بانکی اتفاق می‌افتد، عده‌ زیادی از سپرده‌گذاران برای برداشت سپرده‌های خود به بانک‌ها هجوم می‌آورند و وحشت گسترده از ورشکستگی بانکی، می‌تواند اقتصاد کشور را بر هم بریزد.

از این رو در دهه‌های اخیر، کشورهای مختلف اقدام به تأسیس نهادهایی کردند تا خطرات ناشی از هجوم بانکی را تا اندازه‌ زیادی کاهش دهند. امروزه این نهادها به‌ اندازه‌ای اهمیت دارند که از ارکان اصلی ثبات مالی کشورها به شمار می‌روند. در کشور ما نیز الزامات تشکیل این نهاد در ماده‌ 95 قانون برنامه پنجم توسعه معین و روند شکل‌گیری آن در پیش‌گرفته شد. در حقیقت هر چند این نهاد با نام «صندوق ضمانت سپرده‌ها» در شبکه بانکی ایران تاسیس شده و آغاز به‌کار کرده است، اما هنوز به‌طور کامل در نظام بانکی نقش اصلی خود را پیدا نکرده است.

توجه به این نکته ضروری است که بیمه یا ضمانت سپرده‌ها یکی از ابزارهایی است که از سوی دولت‌ها به‌منظور افزایش امنیت داخلی شبکه بانکی و همچنین جهت حمایت از سپرده‌گذاران خرد در زمان هجوم بانکی به کار گرفته ‌شده است. بنابراین وظیفه‌ نهاد ضمانت سپرده این است که با بیمه‌ سقفی از سپرده‌های مشتریان، اطمینان خاطر آنها برای سپرده‌گذاری را افزایش داده و خطرات هجوم بانکی و ورشکستگی را کاهش دهد و ثبات مالی را بهبود بخشد. در حقیقت چون سپرده‌گذاران خرد بخش عظیمی از سپرده‌های بانکی را شکل می‌دهند، حمایت از آنها بر میزان ثبات سپرده‌ها در شبکه بانکی و از این رو در ثبات مالی نقش موثری ایفا می‌کند.

در کشور ما نیز در دهه‌ اخیر، با ورود بانک‌های خصوصی به شبکه بانکی کشور و واگذاری بخشی از بانک‌های دولتی به بخش غیردولتی در کنار شکل‌گیری موسسات مالی و اعتباری مختلف، این نیاز بیش از گذشته احساس شد و شاید وقایع سال گذشته پیرامون برخی از موسسات اعتباری خاطی، شاهدی بر این ادعا باشد.

علاوه‌ بر این، بانک‌هایی که با خطر ورشکستگی و هجوم سپرده‌گذاران مواجه‌اند، عموماً سعی می‌کنند برای برون ‌رفت از بحران، نرخ‌های سود بالاتری را پیشنهاد دهند که این عمل خود موجب عمیق‌تر شدن بحران می‌شود. بنابراین ضمانت سپرده‌ها و سقف بیمه سپرده هر سپرده‌گذار، این امکان را به بانک‌ها و سپرده‌گذاران می‌دهد تا رفتار سنجیده‌تری را در پیش بگیرند.

البته برای برقراری نتایج مطلوب ناشی از وجود نهاد ضمانت سپرده‌ها، باید به نقش مهم نظارت بانکی توسط بانک‌ مرکزی از طریق کارکرد مناسب بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر بانکی نیز اشاره کرد. اجرای مناسب نظارت بانکی خود از شکل‌گیری مشکلاتی جلوگیری می‌کند که منجر به ورشکستگی بانک‌ها می‌شود و ضرورت دخالت بیمه سپرده‌ها را به دنبال دارد. از این رو با توجه به آنکه اطمینان خاطر سپرده‌گذاران خرد از بازپرداخت سپرده‌های خود از مهم‌ترین اهداف تشکیل صندوق ضمانت سپرده‌ها می‌باشد، ضروری است این بستر با همکاری تنگاتنگ نهادهای قانون‌گذار، نظارتی و اجرایی صورت ‌پذیرد.

مهدی کیانی؛ کارشناس اقتصادی

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۸۴۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سقف روزانه تراکنش‌های بانکی چقدر است؟


طبق اعلام بانک مرکزی، سقف تراکنش بانکی روزانه بسته به نوع انجام عملیات تراکنش از پنج تا ۴۰۰ میلیون تومان متغیر است. همچنین سقف خرید روزانه از طریق دستگاه خودپرداز از ۵۰ میلیون برای هر کارت تا ۲۰۰ میلیون تومان برای تمام کارت‌های هر فرد متغیر است.

به گزارش صدای ایران از ایسنا، بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.

همچنین، سقف خرید روزانه از طریق درستگاه‌های کارتخوان با یک کارت ۵۰ میلیون تومان و با تمام کارت‌های هر فرد تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان مجاز است.

علاوه بر این، سقف انجام تراکنش و عملیات انتقال وجه از طریق ساتنا و پایا به صورت غیر حضوری ۲۰۰ میلیون تومان و به صورت حضوری در شعب بانکی ۴۰۰ میلیون تومان است. همچنین، سقف مبلغ انتقال ساتنا در شعب بانکی با ارائه مستندات، بدون محدودیت است.

گفتنی است؛ حداکثر برداشت وجه در خودپرداز‌ها برای هر کارت بانکی مانند گذشته ۲۰۰ هزار تومان است.


دیگر خبرها

  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می‌دهد
  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می دهد
  • سقف روزانه تراکنش‌های بانکی چقدر است؟
  • افزایش دو برابری سقف ضمانت‌نامه‌های صنایع کوچک
  • افزایش ۲ برابری ضمانت‌نامه‌های اعتباری و غیراعتباری صندوق سرمایه‌گذاری صنایع کوچک
  • سقف ضمانت‌نامه‌های صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک افزایش یافت
  • افزایش ۲ برابری سقف ضمانت‌نامه‌های صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک
  • در راستای جهش تولید؛ افزایش دو برابری سقف ضمانت‌نامه‌ها
  • شرکت سهام عام پروژه مسیر توسعه مشارکت مردمی در تامین مالی زیرساخت‌های کشور
  • باید ضمانت نامه‌های بانکی شرکت‌های دانش بنیان تسهیل شود/بودجه اندک در مقایسه با دانشگاه‌ها