Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-02@07:14:01 GMT

همدان از افسرده‌ترین شهرهای کشور

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۳۹۲۹۶۸

حمیدرضا طبی‌مسرور دوشنبه ۲۳ مرداد در کمیسیون فرهنگی شورای شهر همدان که به منظور بررسی مباحث اجتماعی و پیوست‌های فرهنگی اجرای پروژه پیاده‌راه میدان امام(ره) و خیابان اکباتان برگزار شد، اظهار کرد: این پروژه از سال ۸۲ به تصویب رسیده و براساس طرح تفصیلی شهر همدان مصوب شده بود که علت تأخیر اجرای آن تا کنون به سبب عدم توجه به مقوله فرهنگی و گردشگری این پروژه و عدم تخصیص بودجه‌های مورد نیاز آن در برنامه‌های توسعه‌ای بوده که در سال ۹۵ بودجه آن مصوب و در سال ۹۶ به اجرا درآمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه هدف از اجرای پروژه پیاده‌راه، توسعه گردشگری و رفاه عمومی شهروندان بوده است، افزود: جلسه حاضر به منظور تقویت مدت نحوه اجرا و کاهش زمان اجرای این پروژه برگزار شده که کم و کاستی‌های موجود شناسایی و رفع شود.
طبی‌مسرور پیاده‌راه بوعلی را به عنوان نخستین تجربه پیاده‌راه موفق در کشور معرفی کرد و ادامه داد: اگر بخواهیم آسیب‌ها و معضلات اجرای چنین پروژه‌هایی را به حداقل برسانیم باید با هم‌افزایی شورا و شهرداری و مدیریت شهری زیرساخت‌های لازم برای اجرای این پروژه و ارتقای حوزه‌های گردشگری شهر همدان ایجاد کنیم تا در سطح جهانی مطرح باشد.
وی پروژه پیاده‌راه را دارای ابعاد مختلف فرهنگی اجتماعی و خدمات شهری و زیرساختی معرفی کرد و یادآور شد: رضایتمندی که این پروژه به دنبال خواهد داشت میزان موفقیت پروژه را مشخص خواهد کرد.
حسین قره‌باغی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، حقوقی و امور اداری شورای شهر همدان نیز با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی اجرای این پروژه را می‌توان به حداقل رساند، گفت: باراندازها و بنکداری‌های واقع در خیابان اکباتان باید بهتر از پروژه خیابان بوعلی انجام شود.
ابراهیم مولوی، رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان نیز اظهار کرد: در تمام شهرهایی که چنین پروژه‌هایی اجرا شده است، ترکیبی از مجموعه های مدیریت شهری به ارتقای کیفیت و بهبود شرایط و فضاهای شهری کمک کرده‌اند و همچنان که پیاده‌راه بوعلی فضای شهر را زنده کرده، میدان امام(ره) و خیابان اکباتان نیز چنین کارکرد اجتماعی را در پی‌خواهد داشت.
علی رحیمی‌فر، از دیگر اعضای شورای چهارم نیز خیابان اکباتان را با توجه به وجود مسجدجامع و بازار به عنوان هسته اولیه تشکیل شهر معرفی کرد و گفت: این خیابان قدمت تاریخی دارد و یکی از شاخصه‌های پایداری محیط زیست نیز پایداری شهرها است.
وی پروژه پیاده‌راه را براساس تصویب اسناد بالادستی عنوان کرد و افزود: تا کنون زیرساخت‌های اجرای این پروژه آماده نشده بود در صورتی‌که اجرای پروژه پیاده‌راه میدان امام و اکباتان نیز در سال ۹۵ تصویب نشده و کلنگ‌زنی دقیقه نودی نیست بلکه از جمله پروژه‌هایی است که در سال ۸۲ به تصویب رسیده و تا کنون اجرایی نشده بود.
رحیمی‌فر، پیاده‌راه بوعلی را فاخرترین پروژه اجرایی در دوره شورای چهارم اعلام کرد و یادآور شد: امیدوارم شورای پنجم نیز از ادامه انجام این پروژه حمایت کند.
محمدعلی پرزاد، عضو دیگر شورای شهر همدان نیز چهار نگاه و کاربرد برای پیاده‌راه مطرح کرد و گفت: مباحث فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی صرف در پروژه‌های پیاده‌راه بیش از سایر پروژه‌ها از دیدگاه مردم بسیار دارای اهمیت است.
وی پیشرفت عمرانی و سرعت اجرای پروژه پیاده‌راه بوعلی را خوب ارزیابی کرد و افزود: کارکرد اجتماعی و فرهنگی این پروژه بسیار کم مورد توجه قرار گرفته و این موضوع به عنوان خام‌فروشی مطرح است.
وی وجود نارضایتی در خیابان اکباتان را بیشتر از خیابان بوعلی دانست و خاطرنشان کرد: نباید به خاطر گردشگرانی که دو ماه از سال به این شهر می‌آیند، زمینه نارضایتی شهروندان خودمان را ایجاد کنیم.
رضا غلامی‌خجسته، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر همدان نیز از شهرداران، معاونان و اعضای شورای شهر دور سوم و چهار تشکر کرد و با اشاره به ساخت ۲۵ فرهنگسرا گفت: تعدادی از پروژه‌ها نیمه‌کاره است و تعدادی نیز آماده اجرا که امیدواریم با حمایت شورای پنجم انجام شود.
وی وجود پیوست فرهنگی برای اجرای پروژه‌ها را به عنوان کاری تخصصی معرفی و اظهار کرد: همچنان که برای پروژه‌های عمرانی نیاز به پیمانکار داریم، اجرای پروژه‌های فرهنگی را نیز باید به پیمانکاران بسپاریم.
علی‌اکبر نظری، دیگر عضو شورای چهارم نیز خاطرنشان کرد: اگر شهرداران خوب کار کنند ۹۰ درصد نارضایتی‌های مردم مرتفع می‌شود.
وی با تأکید بر اینکه مدیریت شهر را با دیگران قسمت نکنید، افزود: نقش شورا به عنوان نماد مردم‌سالاری مطرح بوده و از بین بردن تنش‌ها به عنوان وظیفه اصلی موردنظر است.
نظری از مدیران شهری و مجریان پروژه پیاده‌راه امام و اکباتان خواست قدمت تاریخی میدان امام خمینی(ره) را مورد توجه قرار دهند و تصریح کرد: این میدان به عنوان محور تعاملات دینی در شهر همدان مورد توجه است و وجود کلیسا، آرامگاه استر و مردخای و مسجد جامع را به عنوان تعاملات دینی باید به گردشگران نمایش دهیم.
وی با تأکید بر اینکه با توسعه صنعت گردشگری می‌خواهیم زمان ماندگاری گردشگران در شهر را افزایش دهیم، عنوان کرد: کلنگ‌زنی‌های اخیر یک‌شبه اتفاق نیفتاده و با تأخیر ۱۵ ساله در حال اجرا است.
امیر فتحیان‌نسب، شهردار منطقه یک همدان نیز زمان اجرای پروژه پیاده‌راه میدان امام و اکباتان را اعلام کرد و گفت: این پروژه توسط دو پیمانکار یکی برای میدان امام و دیگری اکباتان انجام می‌شود و مدت زمان تعیین شده برای آن ۵ تا ۶ ماه است.
وی هزینه به‌روزرسانی تأسیسات فیبر نوری و لوله‌های چدنی سازمان‌های خدمات‌رسان را اعلام کرد و افزود: هزینه به‌روزرسانی تأسیسات برابر هزینه اجرای پیاده‌راه است و ۴ میلیارد تومان برآورد شده که توسط شرکت‌های خدمات‌رسان تأمین می‌شود.
وی پیوست اقتصادی موفقیت پروژه پیاده‌راه برای شهرداری را افزایش ۲ ساعت به حضور بیشتر مردم در پیاده‌راه و افزایش کسب و کار و دادوستد در فضاهای عمومی شهر عنوان کرد و گفت: در پیاده‌راه بوعلی با ۶۰۰ متر طول دو سرویس بهداشتی عمومی وجود دارد و مراکز خرید نیز مجهز به سرویس هستند و همین تعداد کافی است.
فتحیان‌نسب همدان را به عنوان یکی از افسرده‌ترین شهرهای ایران معرفی کرد و گفت: همدان کمترین رشد جمعیتی را دارد و به خاطر اینکه نشاط را در این شهر ترویج نداده‌ایم به افسرده‌ترین شهرها تبدیل شده و عدم وجود تفریح و نشاط در شهر و عدم اجرای پروژه‌هایی ماننده پیاده‌راه شدن بلوار ارم که کارکردی تفریحی و زیست‌محیطی دارد، می‌تواند به افزایش نشاط در این شهر کمک کند.
رضا ابرارخرم، شهردار منطقه دو همدان نیز در سخنانی خاطرنشان کرد: پروژه پیاده‌راه میدان امام و اکباتان آغاز شده و حدود ۱۰۰ متر از میدان امام به سمت اکباتان گودبرداری شده و زیرساخت‌های این منطقه در حال تعویض و به‌رروزرسانی شدن است.
وی شهرداری منطقه دو را به عنوان مجری تصمیمات مصوب سال گذشته معرفی کرد و گفت: با اجرای این پروژه افزایش روحیه و شادابی را در شهر خواهیم داشت و با افزایش فضاهای عمومی و زیست‌محیطی شهروندان آرامش و دلخوشی را احساس خواهند کرد.
ابرارخرم با اشاره به دو پیمانکار مشغول اجرای این پروژه افزود: دو پیمانکار با شرایط مالی و پرداختی و مدت زمان اجرای پروژه یکسان در حال اجرای این پروژه هستند که ۲۵ درصد هزینه‌های خود را به صورت حواله از مناطق دریافت می‌کنند.
مجید درویشی، معاون خدمات شهری شهرداری همدان نیز در سخنانی اظهار کرد: برنامه‌ریزی‌هایی داریم که با احیای آثار تاریخی توریست‌ها را بیشتر در شهر نگهداریم و پروژه میدان امام و اکباتان به عنوان فاز دوم پیاده‌راه پروژه ارزشمندی است.
وی درباره ساماندهی دستفروشان و کاشت گیاهان در پیاده‌راه گفت: دستفروشان به عنوان مبحث امنیتی مورد توجه قرار گرفته‌ و هم‌اکنون شناسایی شده‌اند و با صدور کارت عکس‌دار به فعالیت پرداخته و عده‌ای به ارائه صنایع دستی می‌پردازند و تعدادی نیز از این مقوله حذف خواهند شد.
مجید یوسفی‌نوید، معاون معماری و شهرسازی شهرداری همدان نیز در سخنانی گفت: پروژه پیاده‌راه مردم را در اجرای پروژه‌های شهری تشویق به اظهارنظر کرده و مردم بیشتر از پروژه‌های تقاطع‌های غیرهمسطح در مورد پروژه پیاده‌راه صحبت و اظهارنظر می‌کنند.
وی درباره المان وسط میدان امام نیز عنوان کرد: در مورد نحوه اجرای آبنما هنوز به تجمیع نظرات نرسیده‌ایم اما درباره کلیت آبنما به عنوان نماد پاکی اتفاق‌نظر داریم که با مدیریتی واحد با یک پیمانکار در حال اجراست.
یوسفی‌نوید با اشاره به حجم بازار و مبادلات و نقل و انتقال‌های بنکداران خاطرنشان کرد: انتقال بنکداران به منطقه نزدیک فرودگاه باید انجام شود و مبلمان شهری نیز به همکاری هنرمندان شهر صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: در مرکز پژوهش شهرداری در راستای افزایش توسعه اجتماعی اقتصادی بازار گام برمی‌داریم و کمبود سرویس بهداشتی و نمازخانه در این نواحی شهری را جبران خواهیم کرد.
وحید علی‌ضمیر، مدیرعامل سازمان سیما و منظر و فضاهای سبز شهر همدان نیز اظهار کرد: چارچوب‌هایی برای طراحی مبلمان شهری درنظر گرفته‌ایم و در قالب اجرای جشنواره‌ای با عنوان دایره خلاق هنرمندان کشور را به طراحی مبلمان شهری فراخوانده‌ایم.
وی ادامه داد: جداره کاذب بانک ملی نیز همزمان با کف‌سازی پروژه پیاده‌راه میدان امام اجرا می‌شود.
عزیز یوسفی، مدیر کنترل نظارت پروژه‌های عمرانی شهرداری همدان نیز در سخنانی گفت: ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای اجرای این پروژه درنظر گرفته شده که از ۱۶ مردادماه کلنگ‌زنی شده و عملیات حصارکشی و خاکبرداری آن صورت گرفته و مصالح قابل استفاده نیز به انبار منتقل شده است.
وی افزود: مدت قرارداد میدان امام ۵ ماه است و دغدغه ما تأمین اعتبار و منابع مالی و عمل له تعهدات املاک شهرداری است.
وی مساحت میدان امام را ۲۱ هزار مترمربع اعلام کرد و ادامه داد: براساس زمان اجرای ۱۸۰ روزه‌ای این پروژه روزانه ۱۱۷ مترمربع باید کار انجام شود این در حالیست که تمام موارد انجام کار مهیا باشد.
یوسفی انجام کار براساس ساعت را انجام ۱۲ مترمربع از فضای میدان امام در هر ساعت عنوان کرد و یادآور شد: اجرای پروژه خیابان اکباتان نیز با ۱۹ هزار مترمربع مساحت و ۶۴۳ متر طول و ۳۰ متر عرض معبر ۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان برآورد شده که اگر همه موارد مورد نیاز انجام کار مهیا باشد، هر روز ۱۰۶ مترمربع کار انجام می‌شود.
وی کل اعتبار برآورد شده پروژه میدان امام و اکباتان را با احتساب هزینه‌های پیش‌بینی نشده ۱۲ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: هزینه طراحی و ساخت مبلمان شهری نیز به این مبلغ افزوده خواهد شد که ملاک اجرای آن طرح تفضیلی است.
وی اجرای پروژه پیاده‌راه را موجب کاهش ۱۹ هزار متر مربع از معابر اصلی و دسترسی شهر برشمرد و گفت: کاهش این میزان معابر شهری باید با مسیرهای دسترسی جایگزین تأمین شود.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۳۹۲۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- آزاده صفی: سال ۲۰۱۸ پس از انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، مسئولان استانی برای آماده‌سازی شهر و استقبال از این رویداد، دست به احداث، بهسازی و مرمت برخی از آثار و اماکن زدند که طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان‌های بوعلی و اکباتان و میدان مرکزی شهر از این دست بود.

در حین اجرای این عملیات، اشیای تاریخی از میدان مرکزی شهر همدان کشف شد که سر و صدا و حواشی بسیاری را به همراه داشت. پس از کشف این اشیا اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به همراه شهرداری همدان وعده ساخت سایت‌موزه را در این مکان دادند.

حواشی گریبانگیر همیشگی سایت موزه همدان

از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ که از طراحی تا بهره‌برداری سایت موزه به طول انجامید، این موزه که روزی قرار بود به عنوان یک اثر شاخص در مرکز شهر همدان خودنمایی کند و تاریخ این کهن‌شهر را به رخ گردشگران بکشد همچنان درگیر حواشی فراوان بود و حتی حواشی، پس از بهره‌برداری نیز دست از سر سایت موزه برنداشت و تا امروز نیز ادامه دارد.

احداث سایت موزه با همکاری سه مجموعه میراث‌فرهنگی، شهرداری و راه و شهرسازی و کشمکش بین این دستگاه‌ها از جمله معضلاتی بود که چند سال گریبانگیر پروژه بود و مدت‌ها پروژه را در سکوت عمرانی نگاه داشت و خبری از اجرای آن نبود.

در سال ۹۷ که سایت موزه گرفتار کشمکش اداری بود عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان گفته بود که برای به نتیجه رسیدن پروژه و ساخت بنا، باید میراث‌فرهنگی و راه و شهرسازی، بودجه مورد نیاز را در کار تزریق کنند تا شهرداری بتواند عملیات عمرانی را ادامه دهد.

محمدحسین مرادی؛ معاون وقت بازآفرینی شهری و مسکن اداره‌کل راه و شهرسازی استان همدان نیز در این زمینه گفته بود این اداره وظیفه‌ای در قبال تأمین بودجه و اعتبار پروژه احداث سایت‌موزه میدان مرکزی همدان ندارد.

همان زمان کامران گردان؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز درباره پروژه گفته بود که سه‌گانگی در سه نهاد میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی و شهرداری همدان از دلایل عمده طولانی شدن روند این پروژه است.

احمد ترابی؛ معاون وقت میراث‌فرهنگی همدان نیز همان زمان از رکود در روند ساخت پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان خبر داده و گفته بود این پروژه در همان مرحله‌ای که بوده، قرار داشته و پیشرفتی نکرده است و تنها آثار و اشیا تاریخی کشف شده به موزه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری منتقل شده است.

سایت موزه همدان قبرستان وعده‌های بی عمل مدیران

جدا از رکود طولانی پروژه و کشمکش بین دستگاه‌های مربوطه، وعده و وعیدهای بسیاری برای اتمام پروژه داده شد و سال‌ها سایت موزه میدان مرکزی همدان به قبرستان وعده‌های بدون عمل مدیران تبدیل شد و سرانجام اداره‌کل راه و شهرسازی از این پروژه کنار گذاشته شد و میراث‌فرهنگی و شهرداری اتمام پروژه را عهده‌دار شدند.‌

پس از آن نیز «افتتاح سایت موزه همدان در ماه‌های آینده» بارها تیتر رسانه‌ها شد و خلاصه این پروژه، پس از طی کردن هفت‌خان رستم شهریورماه ۱۴۰۱ و در سکوت خبری و ناباوری فعالان میراث‌فرهنگی و گردشگری افتتاح شد و در نهایت مدیریت آن به شهرداری واگذار شد.

باوجود اینکه انتظار می‌رفت افتتاح این مکان شاخص در میدان دیدنی همدان، میدان‌داری کند و به رونق گردشگری منجر شود اما حاشیه‌های بعد از افتتاح آنقدر قوی شد که تمام حواشی ساخت سایت موزه را از ذهن‌ها پاک کرد.

سایت موزه، محل وقوع معضلات اجتماعی در میدان مرکزی شهر

خلاصه اینکه پس از افتتاح هم گره از بخت تنها سایت موزه غرب کشور باز نشد و هر روز حاشیه‌هایش بیشتر از قبل شد و این حواشی تا جایی پیش رفت که حالا این موزه در میدان مرکزی شهر همدان به محلی برای وقوع انواع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

تأمین نیروی متخصص مانند موزه‌دار و راهنمای گردشگری، مهمترین مشکلات سایت موزه است که پس از گذشت یکسال و نیم از افتتاح، هنوز محقق نشده و گویا عزمی بر رفع این مشکل بزرگ نیز وجود ندارد. از طرفی شهرداری همدان فاقد این نیروهای متخصص است و از طرف دیگر میراث‌فرهنگی با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است و این معضلات وضعیت سایت موزه را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است.

با وجود اینکه استقبال از سایت موزه در ایام خاص مانند تعطیلات و مناسبت‌ها چشمگیر است و گردشگران تمایل بالایی به بازدید از آن نشان می‌دهند اما این مکان همچنان فاقد استانداردهایی مانند راهنمای گردشگری و موزه‌دار است و آنطور که باید در معرفی تاریخ همدان به گردشگران موفق عمل نکرده است.

جای خالی راهنمای گردشگری و موزه‌دار در تنها سایت موزه غرب کشور

در سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان که با عنوان عریض و طویل تنها سایت موزه غرب کشور شناخته شده است آثاری از دوران ماد، اشکانی و پایه ستون‌های دوره هخامنشی تا دوره اسلامی وجود دارد که نشان می‌دهد حدود ۳ هزار سال در لایه‌های مختلف آن زندگی وجود داشته و تاکنون نیز مهمترین میدان شهر همدان باقی مانده است.

بنابراین این موضوع می‌تواند اصلی‌ترین دلیل و ادعا باشد که این حجم از تاریخ و تمدن هنوز در شهر زنده است و اگر آنها را به تماشای مخاطبان بگذاریم در جذب گردشگر تأثیرگذار خواهد بود، اما متأسفانه هنوز عزمی بر مدیریت صحیح این مکان در همدان شکل نگرفته و سایت موزه به محلی برای وقوع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

کد خبر 6090742

دیگر خبرها

  • پیاده‌راه‌های همدان از زیباترین پیاده‌راه‌های کشور است
  • به روز رسانی نقشه شهر همدان
  • نقشه شهر همدان به‌روزرسانی می‌شود
  • احداث ۲۷ شهر جدید در نقاط ساحلی
  • اجرای ۱۰ طرح راه سازی در استان همدان
  • هزینه ۳۰۰ میلیارد تومانی شهرداری در حوزه گردشگری همدان
  • آغاز عملیات عمرانی پروژه پیاده‌راه باباطاهر همدان
  • شهرداری ۳۰۰ میلیارد تومان در حوزه گردشگری همدان هزینه می‌کند
  • عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان آغاز شد
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد