Web Analytics Made Easy - Statcounter

سازمان فضایی آمریکا(ناسا) برای اولین بار موفق به مشاهده و رصد جنبه جدیدی از وضعیت جوی ستاره‌های کوتوله قهوه‌ای شده است.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، منجمان ناسا با استفاده از تلسکوپ فضایی "اسپیتزر"(Spitzer) متوجه شدند امواج عظیمی که به خاطر فعالیت‌های یک ستاره کوتوله قهوه‌ای ایجاد شده‌اند، زمینه‌ساز یک درخشش بزرگ رصد شده در هفته‌های قبل بوده‌ است که باعث شده ذرات موجود در جو این ستاره در مقیاس وسیعی جابجا شده و ضخامت ابر سیلیکاتی اطراف آن تغییر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

"دنیل آپای"(Daniel Apai) استاد دانشگاه آریزونا در رابطه با این رصد گفت: این اولین بار است که ما موفق شدیم امواج و تغییرات موجود در جو کوتوله‌های قهوه‌ای را مشاهده کنیم.

کوتوله‌های قهوه‌ایستارگانکوچکی هستند که هنگام تشکیل شدنِ مرکزشان، به اندازه کافی داغ نمی‌شوند تا فرایند ذوب یا همجوشی هسته‌ای در آنها به وجود آید. به عبارت دیگر آنها به خورشیدهاینورانی و گرم تبدیل نمی‌شوند بلکه بلافاصله پس از تشکیل سرد می‌شوند و نوری از خود نمی‌تابانند بگونه‌ای که به سختی دیده می‌شوند.

کوتوله‌های قهوه‌ای جرم هایی هستند کوچک‌تر از ستارگان و بزرگ‌تر از سیاره‌ها که به علت کم بودن جرمشان واکنش‌های هسته‌ای در آنها انجام نشده و در نتیجه از خود نور ندارند و چون بسیار دورند دیده نمی‌شوند.

کوتوله‌های قهوه‌ای به سبب نیروی جاذبه افزایش یابنده‌شان که در پی متراکم شدن دایمی آنها پدید می‌آید، منتشر کننده نیرومند پرتو فروسرخ هستند.

دسته ای از ستارگان غیر هسته‌ای وجود دارند که باید بین آنها، کوتوله های سفید، سیاه و قرمز تفاوت قائل شویم. این ستارگان همان کوتوله‌های قهوه‌ای هستند . این جرم‌ها در واقع مرگ ستاره ای از خود نشان نمی‌دهند و بیشتر به سیارات غول آسا شبیه هستند تا به ستارگان.

آنها حاصل فروریزش گرانشی و انقباض سحابی‌های پیش ستاره ای هستند ولی جرم آنها برای شروع واکنش‌های هسته ای در هسته‌شان کافی نیست. تنها منبع انرژی یک کوتوله قهوه‌ای انقباض گرانشی است. کوتوله‌های قهوه‌ای دمای پائینی دارند و درخشندگی آنها بسیار کم است.

نتایج این تحقیق جدید دلیل پدیده‌هایی را که در اثر فعالیت‌های این ستارگان بوجود می‌آیند، روشن می‌کند.

محققان با مقایسه امواج ارسالی از این ستاره با موارد مشابه به این نتیجه رسیدند که حرکت ابرهای اطراف این ستارگان همانند ابرهای موجود در سیارات گازی منظومه شمسی یعنی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون است و خصوصا در مورد نپتون این شباهت وجود دارد که مسیر حرکت این ابرها بسیار باریک هستند.

"مارک مارلی" (Mark Marley) یکی از محققان این تحقیق گفت: بادهای اتمسفری که در کوتوله‌های قهوه‌ای می‌وزد بسیار به بادهای کمربندی مشتری شباهت دارند در حالیکه این پدیده در بسیاری از ستاره‌ها نظیر خورشید وجود ندارد.

به کوتوله‌های قهوه‌ای ستارگان ناکام نیز گفته می‌شود که این نام ناشی از عدم توانایی این ستاره برای تبدیل شدن به ستاره‌های بزرگ در زمان تشکیل آن است.

برای این تحقیق محققان ناسا شش کوتوله قهوه‌ای را به مدت بیش از یک سال رصد کردند که هر کدام در این مدت به طور میانگین 32 بار چرخش کامل داشته‌اند.

زمانی که یک کوتوله قهوه‌ای می‌چرخد ابرهای داخلی و خارجی آن نیز گردش می‌کنند که این چرخش سبب تغییر در میزان روشنایی و درخشندگی این ستاره می‌شود.

پیش از این انتظار می‌رفت طوفان‌های بیضوی که نمونه آن در نقطه بزرگ قرمزرنگ مشتری دیده می‌شود، در کوتوله‌های قرمز نیز عامل ایجاد تغییر باشند اما با مشاهدات جدید این موضوع رد می‌شود چرا که تغییرات کوتوله‌های قرمز بسیار سریع‌تر از نقطه قرمز مشتری است که صدها سال است تغییر زیادی نداشته است.

در توجیه این تغییر درخشندگی در ستاره‌های کوتوله قهوه‌ای محققان ناسا اعلام کردند که این امواج بزرگ می‌توانند از طریق جو با دوره‌های تناوبی مختلف پخش شوند و به همین دلیل سرعت آنها با یکدیگر متفاوت است.

"تئودورا کارالیدی"(Theodora Karalidi) محقق دانشگاه آریزونا با استفاده از یک ابررایانه و یک الگوریتم جدید برای ایجاد نقشه روند حرکت ابرها در کوتوله‌های قهوه‌ای به دو زمان که بیشترین میزان درخشندگی در کوتوله‌های قهوه‌ای رخ می‌دهد، دست پیدا کرد.

وی در این رابطه گفت: زمانی که قله‌های امواج در حال حرکت در جو بر هم منطبق می‌شوند بیشترین میزان درخشندگی در ستاره ایجاد می‌شود که دو بار در روز رخ می‌دهد.

در ادامه تحقیقات محققان به بررسی منشاء ایجاد این امواج خواهند پرداخت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۴۲۷۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه بر سر ستارگان عجیب‌ترین قهرمان لیگ برتر آمد

به گزارش "ورزش سه"، قهرمانی لسترسیتی در فصل 2015-2016 را باید بزرگترین معجزه قرن اخیر لیگ برتر انگلیس دانست. در شهری که مردمش امیدی به سال جدید نداشتند و بقیه با تمسخر، آنها را جزء کاندیدهای اصلی سقوط به حساب می‎‌آوردند؛ با این حال نه ماه بعد مردمان آن شهر شادمان‌ترین انسان‌های بریتانیا بودند.
حالا با گذشت 8 سال از آن ماجرا، باشگاه محبوب اهالی لسترشر دیگر در عنوان قهرمان را یدک نمی‌کشد و در چمپیونشیپ برای بازگشت به جایی که به آن تعلق دارد می‌جنگد.

اینک نوبت این است تا نگاهی به عملکرد آن فصل و سرنوشت قهرمانان بهترین تیم تاریخ روباه‌ها بیندازیم.

دروازه‌بان - کسپر اشمایکل

کسپر برای اینکه سنگینی سایه پدرش را از روی خود بردارد نیازمند انجام یک کار خارق‌العاده بود؛ تاج‌گذاری در انگلیس با تیمی که در طول تاریخش تنها یک نایب‌ قهرمانی میان دو جنگ بزرگ داشت به‌نظر کافی می‌آمد. بعد از آن او اف ای کاپ و جام خیریه را هم با همراهان قدیمی‌اش کسب کرد تا ویترین افتخارات باشگاه مزین‌تر شود.
او سال 2022 پس از 11 سال انگلیس را ترک کرد تا به نیس فرانسه برود و حالا در 37 سالگی اندرلخت شاید ایستگاهی پایانی برای او باشد.

مدافع راست - دنی سیمپسون

سیمپسون در تیمی که فرگوسن  جام لیگ برتر و لیگ قهرمانان اروپا در یک فصل بدست آورد، حضور داشت؛ او که مسیر طولانی‌ای را تا پیوستن به لستر طی کرده بود، 3 سال بعد از افتخار آفرینی از جمع آنها جدا شد راه خود را در چمپیونشیپ ادامه دهد. اکنون او در تیم مکلسفیلد در سطح نهم فوتبال انگلستان آخرین سال‌های دوران بازیگری‌اش را سپری می‌کند.

مدافع میانی - وس مورگان

مدافع جامائیکایی که اکثر دوران خود را در ناتینگهام فارست گذرانده بود، با پیوستن به لستر خیلی زود بازوبند کاپیتانی را بدست آورد. رهبر شجاع تیمِ قهرمان رانیری، تا سال 2021 به بازی کردن ادامه داد تا نهایتا با دستیابی به دومین جامش با روباه‌ها، از دنیای فوتبال خداحافظی کند.

مدافع میانی - رابرت هوث

صخره آلمانی، با مورینیو دو بار موفق به لمس جام پریمیرلیگ شده بود؛ مدافع با تجربه سابق استوک‌ سیتی و چلسی، در جایی که با یک معجزه بی‌همتا توانسته بود اعتبار خودش را دوباره احیا کند، ماند تا به مانند مورگان، اما سه سال زودتر، در پایان فصل 2017-2018 خود را بازنشسته کرد.

مدافع چپ - کریستین فوکس

مرد اتریشیِ سمت چپ خط دفاعی، با انتقالی آزاد از شالکه آمده بود؛ او که با تکل‌های به یاد ماندنی‌اش دل هواداران را می‌برد، با افت عملکردش مشکلی با دقایق کم بازی نداشت؛ بعد از آخرین قهرمانی در انگلیس، سال‌های آخرش را در جایی که خانواده‌اش زندگی می‌کردند یعنی آمریکا گذراند. حالا او به عنوان کمک مربی در تیم شارلوت فعالیت می‌کند.

هافبک چپ - مارک آلبرایتون

او یکی از دو ستاره‌ی این لیست است که همچنان به هم بازی‌هایش وفادار مانده؛ آلبرایتون سانترهایش هر دژی را تهدید می‎‌کرد و خطر بزرگی در سمت راست حریفان بود. او که یک نیم فصل قرضی به وست بروم رفت، پس از ده سال حضور مستمر در این گروه یک‌ دل، در سال پایانی قراردادش به سر می‌برد و مشخص نیست که سران باشگاه با او تمدید می‌کنند یا خیر.

هافبک میانی - دنی درینک‌واتر

درینک‌واتر افتخاراتی همچون سیمپسون در کارنامه خود داشت اما لسترسیتی برای او جایی جهت اثبات دوباره خود محسوب می‌شد؛ با ثبت این افتخار خود را به لیست انگلیس در یورو 2016 هم رساند. او یک فصل دیگر هم در جمع شاگردان رانیری ماند و در نهایت به چلسی پیوست؛ پس از آن به سراسر انگلیس و حتی ترکیه قرض داده شد تا بالاخره بعد از یک سال بدون تیم ماندن، 4 ماه پیش بود که کفش‌هایش در 33 سالگی آویخت.

هافبک میانی - انگولو کانته

هافبک بی نام و نشان فرانسوی کارش را تازه در جمع روباه‌ها شروع کرده بود؛ بعدها با بازی در چلسی خود را سر همه زبان‌ها انداخت. تا جایی که فصل 2016-2017 برنده جایزه بهترین بازیکن فصل شد. او همه جام‌ها را با این تیم درو کرد و جام جهانی را هم به پاریس آورد تا هم‌تیمی‌هایش برای تشکر از او شعر بسرایند. سرانجام امسال ما او را در الاتحاد و مقابل نمایندگان کشورمان مشاهده کردیم.

هافبک راست - ریاض محرز

برنده بهترین بازیکن آن فصل فوتبال انگلستان، نیاز به معرفی خاصی ندارد. او 17 گل به ثمر رسانده بود و 11 پاس گل هم ارسال کرده بود تا به تیمش کمک زیادی بکند. ستاره الجزایری تنها دو فصل دیگر دوام آورد تا به منچستر سیتی بپیوندد؛ او با سیتیزن‌ها 4 بار معتبرترین جام کشور را بالای سر برد و سال گذشته هم با یک سه گانه تاریخی در اوج از آنها جدا شد و به الاهلی عربستان رفت. در این بین در جام ملت‌های آفریقا هم پیروز بود و بعد از نزدیک به سی سال جام را به خانه برد.

مهاجم نوک - شینجی اوکازاکی

تنها فرد آسیایی این لیست از ماینز آمده بود. او شاید زمان بازی کمی در اختیار داشت اما تاثیرش را هر طور شده روی بازی می‌گذاشت. شبی که او در برابر نیوکاسل با یک ضربه برگردان سه امتیاز را برای لستر ارمغان آورد فراموش‌نشدنی خواهد بود. مهاجم ژاپنی کارش در اسپانیا دنبال کرد و اکنون تا سال 2024 در سنت ترویدن بلژیک خواهد ماند.

مهاجم نوک - جیمی واردی

شماره 9 انگلیسی دومین شخص این لیست است که همچنان متعهد به یاران قدیمی‌اش است؛ واردی که همانند یک روباه در محوطه جریمه دشمنان بود، شناخته‌شده‌ترین ستاره آبی‌هاست. او در یورو 2016 و جام جهانی 2018 سه شیرها را همراهی کرد و در فصل 2019 - 2020 به عنوان آقای گلی لیگ برتر انگلستان هم دست یافت. با همه این اوصاف و گذشت سال‌هایی که هرگز او فراموش نخواهد کرد، حالا او مثل آلبرایتون در پایان جاده لستر است و باید دید آیا تمدید قراردادی در کار خواهد بود یا فکر بازنشستگی به سرش می‌زند.

دیگر خبرها

  • نمای حیرت‌انگیز اسب سیاه آسمان از نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب / عکس و فیلم
  • چرا به سمت قبله نماز می‌خوانیم؟ + دلائل علمی
  • با اولین هت‌تریک فصل: لوا مدعی پی‌چی‌چی شد (عکس)
  • امواج بارشی آذربایجان‌غربی را فرا می‌گیرد
  • تولد ستاره جدید رئال برابر بایرن!
  • نمایی بسیار زیبا و جذاب از امواج دریا (فیلم)
  • پایان لیگ ستارگان قطر با شکست سنگین السد
  • پایان لیگ ستارگان قطر با قهرمانی السد
  • دنباله‌داری که هنوز نیامده سر و صدا به پا کرده و از ستارگان هم درخشان‌تر خواهد بود
  • چه بر سر ستارگان عجیب‌ترین قهرمان لیگ برتر آمد