Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جماران نعمت احمدی در روزنامه شرق نوشت: حکم اعضای جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام، هفته گذشته ابلاغ شد. این نهاد در قانون اساسی اولیه جمهوری اسلامی تعریف نشده بود؛ اما با بروز اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان در مواردی که شورای نگهبان با مصوبه مجلس به لحاظ تشخیص خلاف‌بودن مصوبه مجلس با موازین اسلامی یا قانون اساسی ایراد می‌گرفت و مصوبه را به مجلس اعاده می‌داد تا نسبت به تأمین نظر شورای نگهبان اقدام کند و مجلس با لحاظ مصلحت نظام بر مصوبه خود پافشاری می‌کرد، عملا مصوبه مجلس بلاتکلیف می‌ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع درباره چندین مصوبه مجلس باعث شد از حضرت امام چاره کار را پی‌جویی کنند و ایشان نیز دستور تشکیل مجمعی را دادند تا این مجمع در‌صورتی‌‌که مصوبه مجلس را به مصلحت نظام بداند با نادیده‌گرفتن ایراد شورای نگهبان مصوبه را اجرائی کند. با بازنگری قانون اساسی مجمعی که مد نظر حضرت امام بود، در اصل ١١٢ قانون اساسی تصویب شد. از بدو تشکیل مجمع، ریاست آن با آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بود؛ از سال ١٣٦٨ تا سال ١٣٧٦ که رئیس‌جمهور بود و از سال ١٣٧٦ با حکم مقام معظم رهبری به ریاست مجمع منصوب شد و هر پنج سال این حکم ابقا شد. با فوت ایشان در دی‌ سال ١٣٩٥ تا مورخه ٢٣/٥/٩٦ حکم جدیدی برای اعضای مجمع صادر نشد و عملا مجمع با ترکیب سابق و با ریاست موقتی آیت‌الله موحدی‌کرمانی به کار خود ادامه داد. در دوره ریاست آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی ساختار مناسبی برای مجمع و ارکان تشکیل‌دهنده آن ایجاد و تعریف شد. مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام به‌‌عنوان بازوی قدرتمندی که توانست خط سیاسی مجمع را توانمند کند تا جایی که آقای دکتر روحانی از ریاست مرکز استراتژیک مجمع به ریاست قوه مجریه انتخاب شد. مجمع در این دوران، جایگاه ویژه‌ای پیدا کرد. اصل ١١٠ قانون اساسی وظایف و اختیارات رهبری را احصا کرده است و اولین وظیفه مقام معظم رهبری برابر بند یک اصل ١١٠ قانون اساسی، تعیین سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام است که مهم‌ترین وظیفه این نهاد تعریف‌شده در قانون اساسی است. دومین وظیفه خطیر مجمع حسب بند ٨ اصل ١١٠ قانون اساسی، حل معضلات نظام که از طریق عادی حل‌شدنی نباشد، از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت می‌گیرد. با تکیه بر این دو بند از شرح وظایف رهبری در اصل ١١٠ قانون اساسی ساختار مجمع تشخیص مصلحت نظام به روشی که ریاست وقت آن یعنی مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی ایجادکننده آن بود، شکل گرفت. طبیعی بود که ساختارهای شکل‌گرفته در مجمع با حضور آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی قابل دوام و دفاع بود و به همین اعتبار مقام معظم رهبری در حکمی که رئیس و اعضای ثابت و متغیر مجمع را تعیین کردند، تغییراتی در ساختار و محتوای مجمع را لازم و ضروری دانستند.

...یکی از آنها سامان‌بخشیدن به مسئله نظارت بر اجرای سیاست‌ها و دیگری چابک‌سازی تشکیلات و حذف بخش‌های موازی و غیر ضرور است. درباره بخش اول یعنی سامان‌بخشیدن به مسئله نظارت بر اجرای سیاست‌ها، واقعیت امر این است که از زمانی که محمود احمدی‌نژاد به ریاست‌جمهوری برگزیده شد، نمی‌خواست در جلسات نهادی شرکت کند که ریاست آن برعهده آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی باشد و جای تعجب بود که رئیس قوه مجریه در هشت سال ریاست‌جمهوری خود در کمتر جلسه‌ای از جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام شرکت کرد. حال اینکه برابر اصل ١١٣ قانون اساسی رئیس‌جمهور بعد از مقام معظم رهبری دومین مقام کشور و مسئولیت اجرای قانون اساسی با او است. بسیاری از مصوبات مجمع مثلا خصوصی‌سازی اصل ٤٤ قانون اساسی و نیز سند چشم‌انداز ٢٠‌ساله که می‌توانست باعث برون‌رفت از بسیاری از مشکلات شود و با توجه به مصوبات مجمع نقشه راه مناسبی را پیش‌روی قوه مجریه و دیگر قوا قرار دهد، در آن هشت سال عملا کنار گذاشته شد. دومین دستور رهبری چابک‌سازی و حذف بخش‌های موازی و غیرضرور است. شورای نگهبان چندین نظر تفسیری راجع به حدود اختیارات و جایگاه مصوبات مجمع داشته است که مهم‌ترین آنها نظریه مورخه ٣/٢/٧٢ این شورا است. بر این نظر تفسیری کلی، شورای نگهبان نگاه جدیدی در ادامه نظر تفسیری خود آورده است «در‌صورتی‌که مصوبه مجمع مصلحت مربوط به اختلاف نظر شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی بوده، مجلس پس از گذشت زمان معتدّ‌به که تغییر مصلحت موجه باشد حق طرح و تصویب قانون مغایر را دارد». این نوع نگاه به جایگاه مجمع ناشی از نگاه ویژه شورای نگهبان به مصوبات مجمع با ریاست آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در گذشته است. شورای نگهبان در نظر تفسیری مورخ ٢٤/٧/١٣٧٢ خود با این مهم روبه‌رو شده بود که اگر موضوعی حسب بند ٨ اصل ١١٠ قانون اساسی به عنوان معضل نظام از طرف رهبری به مجمع ارسال شده باشد چه باید کرد ؟ نظریه شورای نگهبان این بود که در مواردی که موضوع به عنوان معضل از طرف مقام معظم رهبری به مجمع ارسال شده باشد در صورت استعلام از ایشان و عدم مخالفت معظم‌له موضوع قابل طرح در مجلس است. مجمع تشخیص مصلحت نظام در دوره ریاست آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی هرچند توانست بازوی قدرتمندی در اختیار رهبر انقلاب باشد که معضلات نظام و سیاست‌های کلی آن را با نظر موافق رهبری حل‌و‌فصل کند اما در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد با توجه به نوع نگاه آقای احمدی‌نژاد به مجمع و شخص آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، عملا توان نظارتی این نهاد تضعیف شد. باید منتظر ماند و دید آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی خط‌‌مشی این نهاد و ساختار تشکیلاتی آن را چگونه تعریف خواهند کرد؟

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۴۸۳۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار عضو شورای حزب الله لبنان با دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی صبح امروز یکشنبه در دیدار با شیخ حسن البغدادی، عضو شورای مرکزی حزب‌الله لبنان در خصوص برگزاری سالانه کنفرانس وحدت اسلامی در تهران و پروژه‌های مختلف مجمع تقریب در ایجاد وحدت میان مسلمانان سخن گفت.

وی با اشاره به حضور هیأت‌های اهل سنت در ایران اسلامی و بازدید آنها از شهرها و مناطق سنی‌نشین در کشورمان و برگزاری نشست با علمای اهل‌سنت در این شهرها، از حضور ۴۰ عالم مسلمان از کشورهای مختلف در شورای عالی و حضور ۱۴۰ نفر در مجمع عمومی تقریب خبرداد.

دبیرکل مجمع تقریب در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی اشاره کرد و افزود: ما باید یک قله و چشم‌انداز برای خود داشته باشیم و برای رسیدن به آن تلاش کنیم.

حجت‌الاسلام شهریاری همچنین به خیزش دانشجویی در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا اشاره کرد و افزود: بسیاری از آنها حتی مسلمان نیستند اما مفهوم ظلم را می‌فهمند. آنها از اسلام یا مسلمانان دفاع نمی‌کنند بلکه از مظلومان دفاع می‌کنند.

وی ادامه داد که ما باید با تأکید بر از مفاهیم عامه مانند حقوق بشر، عدالت و ظلم با کسانی که قصد ایجاد تفرقه دارند، مقابله کنیم. در ادامه این نشست شیخ حسن البغدادی نیز با تاکید بر لزوم وجود ارتباط میان اعضای تقریب گفت: تقریب برای شهید اول و شهید ثانی و دیگر علما یک تعارف نبود و آنها در عمل به این امر اعتقاد داشتند.

وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) فرمودند که باید دست بیگانگان از کشورهای اسلامی کوتاه شود، تصریح کرد: امروز اسرائیل، همان دست بیگانه است و ما معتقدیم که اگر اسرائیل را نابود کنیم حضور بیگانگان در کشورهای اسلامی پاک می‌شود.

شیخ البغدادی در ادامه با اشاره به تأثیر طوفان‌الاقصی در ایجاد تقریب میان مذاهب اسلامی، اظهار داشت: طوفان‌الاقصی به معنای ایستادن شیعه در کنار اهل سنت در فلسطین بود و اگر ما در این نبرد پیروز شویم، دشمن بیکار نخواهد نشست و تلاش می‌کند با ایادی خود در میان شیعیان نادان و اهل سنت تندرو، وحدت حاصل شده از این پیروزی را از بین ببرد.

وی ادامه داد: زمانی که طوفان‌الاقصی پایان یابد، دشمنان جنگ دیگری را آغاز می‌کنند که آن جنگ عقایدی است تا این پیروزی بر اهل سنت تأثیر نگذارد و ما باید برای آن روز برنامه داشته باشیم.

کد خبر 6091145 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی
  • مصباحی مقدم : کنترل بانک‌ها از خرداد در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد
  • بانک مرکزی از خرداد ماه بانک ها را کنترل می کند
  • الزام به تنظیم سند رسمی یک جراحی حقوقی ـ اقتصادی ـ اجتماعی
  • دیدار عضو شورای حزب الله لبنان با دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی
  • مجمع تشخیص مصلحت نظام منشأ بزرگ فساد را می‌خشکاند؟!
  • تحمیل فراقانونی کردن سلطنت در قانون اساسی
  • فرمول تعیین حقوق کارگران تغییر می‌کند؟
  • روایت عضو شورای عالی کار درباره دستمزد کارگران/ فرمول تعیین حقوق کارگران تغییر می‌کند؟
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است