Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@13:26:03 GMT

نگرانی از فعالیت کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد در کشور

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۶۴۰۶۴

نگرانی از فعالیت کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد در کشور

جامعه:نزدیک به سه دهه از فعالیت مراکز اقامتی – درمانی ترک اعتیاد یا همان کمپ‌ها در کشور می‌گذرد. مراکزی که البته طی این مدت هیچ وقت بی‌حاشیه نبوده‌اند.

قدسآنلاین - مانی حرف از انجام رفتارهای خارج از آیین نامه‌ها و دستورعمل‌ها توسط این مراکز می‌شود و زمانی دیگر خبرها حکایت از ضرب و شتم معتادان در برخی از کمپ‌ها دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا هم بعضی از کارشناسان کارایی آن‌ها را زیر سؤال می‌برند و می‌گویند اکثر کسانی که در این مراکز تحت درمان قرار می‌گیرند، کمی پس از رهایی بار دیگربه چرخه اعتیاد بر می‌گردند.

با این همه پرسش این است که واقعاً در این مراکز چه می‌گذرد و عملکردشان چگونه است؟

• درمان درازمدت می‌خواهیم

دکتر آذرخش مکری، روانپزشک و معاون مرکز آموزش مرکز ملی مطالعات اعتیاد در این باره به قدس می‌گوید: به صرف دور کردن یک دو ساله معتادان از مواد آن‌ها درمان نمی‌شوند. یعنی باید یک تغییرات روانی در آن‌ها صورت گیرد. دوم اینکه فرایند درمان معتادان ممکن است چندین سال طول بکشد. یعنی یک فرایند بلند مدت است. بنابر این وقتی گفته می‌شود با نگهداری معتادان در جایی و دسترسی نداشتن به موادمخدر آن‌ها درمان می‌شوند، اصلاً درست نیست. چون در عمل درمانی اتفاق نمی‌افتد، بلکه اقدام‌هایی آن هم به صورت کوتاه مدت برای مهار برخی از علائم انجام می‌شود.

شاید از طریق کمپ‌ها درصد بسیار ناچیزی معتادان درمان شوند، اما آن‌ها معمولاً کسانی هستند که بدون دخالت کمپ‌ها نیز درمان می‌شوند. وی با اشاره به اینکه بهترین روش درمان معتادان روش سرپایی و دراز مدت است، می‌افزاید: بسیاری از کمپ‌ها پس ازخروج بیماران، آنان را به حال خود رها می‌کنند، در نتیجه طولی نمی‌کشد که این افراد به چرخه اعتیاد بر می‌گردند درحالی که پس از رهایی از کمپ باید وارد فرایند درمان سرپایی درازمدت شوند.

وی تغییر در روش درمان معتادان را ضروری می‌داند و می‌گوید: شاید از طریق کمپ‌ها درصد بسیار ناچیزی معتادان درمان شوند، اما آن‌ها معمولاً کسانی هستند که بدون دخالت کمپ‌ها نیز درمان می‌شوند.

وی در پاسخ به این پرسش که اگر کمپ‌ها نقش چندانی در درمان معتادان ندارند آیا می‌توان گفت که کارآمدی لازم را ندارند و تلاش سازمان‌های مردم نهاد و دولت چیزی جز اتلاف وقت و سرمایه نیست، می‌گوید: این گونه نیست که کمپ‌ها هیچ کاربرد و فایده‌ای نداشته باشند. یعنی کمپ‌ها بیشتر مراکز مهار و کنترل رفتارهای مشکل ساز معتادان هستند و در این بخش کارایی دارند و جلوگیری از فعالیت آن‌ها کار درستی نیست. البته این مراکز هم باید شبیه بیمارستان باشند نه پادگان یا زندان. دیگر آنکه جامعه برای درمان معتادان نیاز به یک تحول اساسی دارد. تحولی که ما را به سمت نظام درمانی سرپایی درازمدت با کمک مداخلات کوتاه مدت بستری پیش ببرد.

• همه مقصرند

دکترمحمد وحدتی هلان؛ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی هم اگرچه عملکرد کمپ‌ها را مثبت ارزیابی نمی‌کند اما ادامه فعالیت آن‌ها را ضروری می‌خواند و به قدس می‌گوید: نگاهی به فعالیت مراکز اقامتی - درمانی ترک اعتیاد طی ۳۰ سال اخیر نشان می‌دهد که خروجی کار آن‌ها زیر سؤال است با این وجود تداوم فعالیت آن‌ها قابل دفاع است. اما باید یک تجدید نظر اساسی نسبت به نظارت آن‌ها داشته باشیم و با یک بررسی علمی ببینیم چه تعداد از معتادان پس از رهایی از کمپ‌ها دیگر به چرخه اعتیاد بر نمی‌گردند.

وی با اشاره به ضرورت نظارت بر عملکرد کمپ‌ها در کشور از سوی دستگاه‌های مسئول بویژه وزارت بهداشت و مجلس شورای اسلامی، می‌افزاید: وقتی خروجی کار کمپ‌ها را مثبت نمی‌بینیم، بنابراین همه دستگاه‌های مورد نظر از جمله مجلس، وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی و استانداری‌ها در این امر مقصر هستند و باید جبران مافات کنند.

• چرخه‌های تو در تو

دکتر محسن روشن پژوه، معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی نیز با اشاره به اینکه کمپ‌ها در اوایل دهه ۸۰ به صورت خودجوش توسط گروه‌های همتا شکل گرفته و سازمان بهزیستی نقشی در ایجاد آن‌ها نداشته است، به قدس می‌گوید: اوایل گزارش‌های نامناسبی از عملکرد کمپ‌ها به گوش می‌رسید بر این اساس با تدوین پروتکلی ساماندهی این مراکز در دستور کار سازمان بهزیستی قرار گرفت. به هرحال در سال ۹۲ وقتی طی یک بررسی به این نتیجه رسیدیم که ۷۰ درصد کمپ‌ها دستورعمل ابلاغ شده را اجرا نمی‌کنند و کارکرد این کمپ از درمان صرفاً به سمت نگهداری معتادان پیش می‌رود، اقدام به توقف صدور مجوز راه اندازی کمپ‌ها و همچنین نظارت دقیق بر نحوه اجرای دستورعمل بهزیستی از سوی مراکز اقامتی- درمانی ترک اعتیاد کردیم.

وی با اشاره به اینکه آخرین گزارش‌های ارائه شده نشان می‌دهد که در حال حاضر کمپ‌های دارای مجوز تا حد بسیار زیادی خود را با پروتکل و دستورعمل بهزیستی منطبق کرده‌اند، می‌افزاید: در مجموع اکنون شاهد تغییر کارکرد کمپ‌ها و ارتقای کیفیت آن‌ها هستیم. البته ما همچنان می‌خواهیم نظارت بر این کمپ‌ها را تقویت کنیم.

وی اخبار ناخوشایندی که از ضرب و شتم معتادان در مراکز اقامتی - درمانی ترک اعتیاد به گوش می‌رسد را بیشتر متوجه کمپ‌های غیر مجاز می‌کند و می‌گوید: واقعیت این است که در کنار کمپ‌های مجاز، کمپ‌های غیر مجاز زیادی هم در کشور در حال فعالیت هستند که نظارتی بر آن‌ها نداریم و در جریان اتفاقاتی که در آن‌ها می‌افتد، نیستیم.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا با تمام اقدام‌های انجام شده نتیجه درمان معتادان آن نیست که انتظار می‌رود؟ می‌گوید: چون بخشی از نتیجه و موفقیت در درمان معتادان در خارج از مجموعه تعریف می‌شود؛ یعنی بسیاری از ساختارهایی که در اجتماع وجود دارند و سبب بروز زمینه‌های اعتیاد و یا شکست درمان معتادان می‌شوند در حوزه اعتیاد نیستند و مربوط به حوزه‌های دیگر می‌شوند که باید به آن‌ها پرداخت. مثلاً وقتی معتادی بهبود نسبی پیدا می‌کند نیاز به اجتماع پذیری دارد و باید شرایط برای کسب و کارش فراهم شود یا تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و... این‌ها چرخه‌های تو در تویی هستند که موفقیت درمان معتادان را تضمین می‌کنند و بدون مداخلات آن‌ها درمان ابتر می‌ماند.

وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد از معتادان پس از رهایی از کمپ درمان می‌شوند؟می گوید: همه آن‌ها درمان می‌شوند. یعنی نتیجه کوتاه مدت خوب است و افزون بر ۷۰ درصدشان ترک اعتیاد دارند، اما مهم درمان و رهایی از اعتیاد در درازمدت است.در اینجا آمار کمپ‌ها چندان رضایت بخش نیست. بنابراین باید روی استمرار درمان بیماران معتاد، توانمند سازی و جامعه پذیری آن‌ها به عنوان اهداف بلند مدت تلاش بیشتری داشته باشیم.

• نگرانی از کمپ‌های غیرمجاز ترک اعتیاد

سعید نمکی راهنمای درمان جمعیت احیای انسانی کنگره ۶۰ هم اگرچه وضعیت کمپ‌های ترک اعتیاد را در مقایسه با گذشته بسیار بهتر ارزیابی می‌کند اما می‌گوید:با این وجود هنوز هستند کمپ‌هایی که بدون روانپزشک یا امکانات رفاهی حداقلی باشند.

وی می‌افزاید: در مجموع عملکرد کمپ هایی که ساختار مشخصی دارند و تحت نظر وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی فعالیت می‌کنند قطعاً قابل دفاع است اما عملکرد مراکز غیرمجاز واقعاً جای نگرانی دارد و باید در این زمینه فکری شود.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۶۴۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

‌بیماری مالاریا در صورت ‌تشخیص دیرهنگام، خطرآفرین است

ایسنا/خراسان جنوبی ‌مالاریا یک بیماری خطرناک است و اگر دیر تشخیص داده شود خطرآفرین خواهد بود.

محمد ابراهیم عبدالرزاق نژاد، در گفت‌وگو با ایسنا گفت: مالاریا یک بیماری عفونی خطرناکی است که با علائم لرز، تب، تعریق، بدن درد، بی حالی، سردرد و... در افراد بیمار بروز می‌کند که از خصوصیات  این بیماری دوره‌ای بودن این علائم است و در صورتی که دیر تشخیص داده شود می‌تواند برای فرد خطر آفرین باشد.

وی با بیان اینکه درحال حاضر تمامی مراحل تشخیص و درمان بیماری رایگان در مراکز فوق انجام می‌شود، بیان کرد: این بیماری ازطریق گزش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود و افرادی که دارای علائم فوق است و خصوصا اگر سابقه مسافرت به کانون‌های مالاریای کشور شامل مناطق جنوبی و جنوب شرق کشور را داشتند و یا سابقه مسافرت به کشورهای خارجی را داشتند، می‌بایست برای بررسی از نظر بیماری مالاریا به مراکز بهداشتی، خانه‌های بهداشت و پایگاه‌های بهداشتی مراجعه کند.

عبدالرزاق نژاد گفت: خوشبختانه با اجرای موفق برنامه‌های مراقبت بیماری مالاریا، این بیماری در کشور در مرحله پیش حذف قرار گرفته است، هرچند که در یکی دو سال اخیر به دلایل متعدد افزایش موارد وارده بیماری از کشورهای همسایه شرقی، موارد بروز بیماری در سطح کشور افزایشی بوده است ولی با تشدید برنامه‌های مراقبت توسط مراکز بهداشتی و همکاری سایر ادارات مرتبط، حذف این بیماری در کشور هدف گذاری شده است.

رییس مرکزبهداشت خراسان جنوبی اظهار کرد: درسال گذشته 4 بیمار مثبت مالاریا در افرادی که سابقه مسافرت به استان سیستان و بلوچستان داشتند شناسایی شده که خوشبختانه همه موارد با پیگیری اکتیو مراقبین سلامت بطورکامل درمان و بهبودی کسب کردند.

وی افزود: در حال حاضر مراقبت این بیماری شامل آموزش، بیماریابی، درمان و....به منظور پیشگیری از شیوع و بروز آن در شهرستان، در سطح مراکز خدمات جامع سلامت تشدید یافته است.

عبدالرزاق نژاد بیان کرد: برای مبارزه با این بیماری باید با افزایش آگاهی مردم، بیماریابی فعال خصوصا در بیماران دارای علائم ذکر شده، درمان به موقع و کامل بیماران، خشکاندن آب‌های راکد بلا استفاده، دفن بهداشتی فاضلاب و جلوگیری از رها سازی فاضلاب در معابر و... انجام شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت
  • مهرو موم محل غیرمجاز مامایی در اردبیل
  • ‌بیماری مالاریا در صورت ‌تشخیص دیرهنگام، خطرآفرین است
  • افزایش مراکز رایگان سلامت روان در کشور
  • آغاز طرح بازگشت به زندگی سالم در مشهد
  • پلمب ٤ مرکز غیرمجاز تفکیک و جمع‌آوری پسماند خشک
  • پلمب ٤ مرکز غیرمجاز تفکیک و جمع‌آوری پسماند خشک در تهران
  • پلمب ۵ مطب غیرمجاز دندانپزشکی و زیبایی زیرزمینی در تبریز
  • پلمب یک مرکز غیرمجاز خدمات زیبایی در سمنان
  • ارجاع ۲۳ معتاد متجاهر به مراکز ترک اعتیاد در شوش