Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-06@20:30:42 GMT

مهمترین مسئله امروز ما در فهم متون دینی، جهل مقدس است

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۶۸۶۷۷

مهمترین مسئله امروز ما در فهم متون دینی، جهل مقدس است

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در افتتاحیه نهمین دور گفتگوهای دینی با بیان اینکه خشونت علیه انسانها، خشونت علیه خداوند است، گفت: مهمترین مسئله امروز ما در فهم متون دینی، جهل مقدس است.

به گزارش خبرنگار مهر، ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی امروز صبح در افتتاحیه نهمین دور گفتگوی دینی مرکز گفتگوی ادیان و تمدن های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای جهانی کلیساها گفت: ما امروز آغاز نهمین دور گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت را در حالی پی می‌گیریم، که ما در بیست سال گذشته هشت دور گفت‌گو داشته‌ایم که با حضور عالمان و اندیشمندان برگزار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه افزود: شورای کلیساها در ۶۹ سال پیش یعنی سال ۱۹۴۸ پایه گذاری شد و اکنون ۳۴۹ کلیسا در بیش از ۱۱۰ کشور عضو این شورا هستند.ما مفتخریم که به گفت‌وگو با این شورا می‌پردازیم. سخن اصلی من این است که چون پس از پیامبران فهم متون امکان تفاسیر متعدد داشت، اندک اندک علومی حول متون مقدس به وجود آمد. به همین شکل اصحاب ادبیات بر ساختار لفظی متون اندیشیدند تا بفهمند الفاظ حامل چه معانی هستند و اهل فقه و حقوق نیز به این متون پرداختند که حکمی برای متکلفین پیدا کنند و هر مکتبی به دنبال استخراج دلیل بود تا دیگری را کافر بداند.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این اتفاق باعث شد که هر گروه برای اثبات حقانیت خود به دنبال استخراج از متون باشد و به همین دلیل دیگری را کافر و خود را محق جلوه دهد. بعد ها گروه هایی پدیدار شدند که حصار این الفاظ را کمتر مورد توجه قرار دادند تا بتوانند به مفاهیم متون مقدس دست بیابند و در لفظ و حروف متوقف نشوند. در واقع به دنبال این بودند که در پشت این الفاظ به نور وحی دست بیابند.

ترکمان یادآور شد:برای مثال نگاه یک باغبان، متخصص گیاهان دارویی و گلاب‌گیر به یک گل نگاه عینی است، اما نگاه شاعر ظاهری نیست، بلکه فهمی از گل دارد که بر مبنای آن شعری می‌گوید. برخی نگاه‌ها به متن مقدس تنها متوقف به الفاظ نیست و نمی‌خواهند از ظاهر به باطن متون راه بیابند. مانند حافظ که می گوید گل عزیز است غنیمت شمریدش صحبت. نگاه به متون مقدس هم دقیقا اینگونه بوده است؛ یعنی بعضی نگاه ها نگاه های عینی بوده است و نگاه ذهنی نبوده است و بعدها نگاه هایی پیدا شده است که تلاش کرده اند که از ظاهر متون به باطن آنها راه بیابند.

وی تصریح کرد: بخشی از فهم ما از متون مقدس به فهم ما از حقیقت هستی بستگی دارد، نقش عقل و خرد که مورد تاکید ادیان است، اینجا ظاهر می‌شود که با استخراج از قواعد حاکم از شریعت، مثل قاعده عدالت و کرامت انسانی، فهم از متون را به سمتی صلح‌آمیز سوق دهد که صاحب شریعت آن را اراده کرده است. در واقع باید از متون مقدس عکس نگرفت بلکه باید فیلم گرفت. یعنی از لحظه انگیزش نزول این متون تا لحظه ای که به دست ما رسیده است را در نظر گرفت.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: ما در اسلام داریم که هر چه عقل به آن حکم کند شرع هم حکم می کند و هر چه شرع حکم کند، عقل حکم خواهد داد. اما متاسفانه امروزه خشونت در اطراف ما اتفاق می‌افتد. در واقع قتل یک انسان خشونت علیه خداوند است. خدا به انسان وجود داده و تعیین کرده است که چه زمانی می‌توانید آن را بگیرید، اما خشونت‌گرایان به تشخیص خود جان انسان را می‌گیرند و این خشونت علیه خداوند است.حقیقت یکی بیش نیست، اما درک ما از حقایق خیالی فراوان است.

وی ادامه داد: غزالی در دهه آخر عمرش تجدید نظر کرد و گفت باید خدا را به جای اینکه خائفانه بپرستیم، باید محبانه بپرستیم. غزالی می گوید برای اینکه یک انسان غافل راهشیار کنیم دلیل نیاز نداریم، بلکه به علت نیاز داریم یا به تعبیری باید به او تلنگری زد تا از خواب بلند شود. عطار داستان پادشاهی را نقل می‌کند که خواب رفته بود و رنج می‌برد و آرزو می‌کرد که ای کاش پادشاه بودم.

ابراهیمی با بیان اینکه امروز مهمترین مسئله در فهم متون مقدس و بعد از آن عمل به آنچه توصیه کرده اند غفلت است، گفت: به تعبیر استاد محقق داماد مهمترین مسئله جهل مقدس است و این جهل مقدس ریشه‌های خود را به دین وصل می‌کند در حالی که دین با چنین جهلی مخالف است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۶۸۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز

نویسنده کتاب «نقاشی قشنگ» درباره اقتضائات نگارش ادبیات دینی گفت: ساده‌نویسی و ساده‌سازی مفاهیم دینی برای مخاطب امروزی بسیار لازم و کاربردی است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،  «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا(ع) به نویسندگی لعیا اعتمادی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان از سوی انتشارات به‌نشر منتشر و راهی بازار کتاب‌های کودک و نوجوان شد. این اثر یکی از جلدهای مجموعه 12 جلدی «یک قصه، یک حدیث» است. هر داستان این مجموعه بر اساس یکی از احادیث امام رضا(ع) است. نویسنده کتاب حاضر داستان را براساس سخنان ارزشمند امام رضا(ع) مبنی بر اینکه «تدبیر قبل از عمل، تو را از پشیمانی باز می‌دارد» نوشته که در کتاب عیون اخبار‌الرضا ذکر شده است.

اعتمادی درباره تجربه نوشتن داستان «نقاشی قشنگ» بر اساس یک متن دینی گفت: نوشتن این دست از داستان‌ها نشان می‌دهد که می‌توان آثار دینی را مطابق با شرایط جامعه امروز برای نسل کودک و نوجوان روایت کرد.

این نویسنده درباره ماجرای کتاب حاضر یادآور شد: ماجرای داستان «نقاشی قشنگ» در مدرسه دخترانه و روابط بین دو همکلاسی روایت می‌شود که یکی از آنها علاقه‌مند است تا با هم دوست باشند و برای همین، کاری انجام می‌دهد که از قضا این عمل باعث ناراحتی همکلاسی می‌شود و... . پایان کتاب نیز تلاش شده است براساس حدیثی از امام رضا(ع) نتیجه رفتار شخصیت‌های داستان به مخاطبان واگذار شود.

"اسوه"های زندگی را با این کتاب بشناسیم

اعتمادی به اقتضائات امروز برای نوشتن کتاب ویژه نسل جدید اشاره و اضافه کرد: مخاطبان امروز ما بخصوص کودکان با فضاهای زیادی روبه‌رو هستند؛ بنابراین فکر می‌کنم نوشتن داستان‌های مذهبی با حجم کم باعث می‌شود کتاب با اقبال بیشتری برای خوانده شدن توسط مخاطبان روبه‌رو شود. نوشتن داستان‌های مذهبی بخصوص داستان درباره زندگی و سیره ائمه(ع) به قلم نویسنده بستگی دارد؛ اما ساده‌نویسی و ساده‌سازی مفاهیم دینی برای مخاطب امروزی بسیار لازم و کاربردی است.

اعتمادی که فقط همین یک داستان را در مجموعه «یک قصه یک حدیث» از خود به یادگار گذاشته است، درباره ارتباط نویسنده با تصویر گر اثر، گفت: در کتاب «نقاشی قشنگ» تا حدودی تعامل با تصویرگر داشتم ؛البته به طور غیرمستقیم. به این صورت که در طول کار تصاویر به طور فرم به فرم برایم فرستاده می‌شد. ارتباط بین تصویر گر و نویسنده منجر می‌شود که ارتباط بهتری بین متن و تصویر در اثر ایجاد شود.

کتاب «نقاشی قشنگ» به قلم لعیا اعتمادی و تصویرگری حدیث جزایری به تازگی از سوی کتاب‌های پروانه (گروه کودک و نوجوان به‌نشر) در 24 صفحه مصور رنگی، شمارگان دو هزار نسخه و به بهای 40 هزار تومان منتشر شده است. این کتاب برای نخستین‌بار در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در غرفه کودک و نوجوان انتشارات به‌نشر عرضه می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز
  • نگاه تقریبی شیخ بهایی، وجه امتیاز او به شمار می‌رفت
  • نماهنگ|حقانیت مرگ بر رژیم صهیونیستی
  • نماهنگ|شریک جرم
  • توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است
  • اعلام وضعیت انسانی اضطراری در سودان / مردم از گرسنگی علف می خورند/ گزارش های تکان دهنده از تعرض جنسی به آوارگان
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در مسئله فلسطین و مقاومت
  • یادداشت| امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم
  • نماهنگ/شریک جرم
  • کاهش تعداد ساختمان‌های فرسوده پایتخت