Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-28@14:51:49 GMT

وام خارجی رقیب تسهیلات داخلی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۸۵۸۷۲

وام خارجی رقیب تسهیلات داخلی می‌شود؟

اقتصاد>اقتصاد‌ ایران - شبکه بانکی ایران دیگر توان وام‌دهی بیش از میزان ظرفیت فعلی را ندارد و ورود احتمالی بانک‌های خارجی برای فعالیت در مناطق آزاد و سرزمین اصلی می‌تواند باعث ارزان‌ترسازی تسهیلات بانکی و بهبود خدمات به مردم شود.

سؤال مهم اما اين است كه آيا با مقررات فعلي حاكم بر فعاليت بانك‌هاي خارجي در ايران، امكان حضور آنها در اقتصاد و بازار پول ايران وجود دارد؟به گزارش همشهري، درحالي‌كه بانك مركزي بانك‌ها و مؤسسات اعتباري را مكلف كرده تا از روز شنبه آينده نرخ سود سپرده‌هاي بانكي به ميزان 15درصد را مبناي سپرده‌پذيري از مردم قرار دهند، اما تنگناي شديد اعتباري بانك‌ها باعث خواهد شد نه‌تنها بانك‌ها در رقابت با يكديگر به نرخ‌شكني پنهاني و آشكار روي آورند كه به‌دليل نرخ بالاي عرضه اوراق بدهي دولت و جذب سپرده از طريق صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري بانك‌ها، ممكن است بانك‌ها با مشكل در پرداخت تسهيلات با نرخ پايين‌تر مواجه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرط حضور بانك‌هاي خارجي

سيدبها‌ءالدين حسيني‌هاشمي، از مديران اسبق شبكه بانكي در گفت‌وگو با همشهري با تأكيد بر اينكه حضور بانك‌هاي خارجي قطعا موجب بهبود شرايط پرداخت تسهيلات و متنوع شدن خدمات بانكي مي‌شود، مي‌گويد: يكي از مزاياي حضور بانك‌هاي خارجي اين است كه آنها منابع جديد وارد خواهند كرد و حاضر به فعاليت در قالب جذب سپرده نخواهند شد و بيشتر منابع اين بانك‌ها صرف تأمين مالي پروژه‌هاي عمدتا بزرگ و تجارت خواهد شد.

اين كارشناس بانكي مي‌افزايد: حضور بانك‌هاي خارجي باعث مي‌شود آنها با كمك بانك‌هاي ايراني سرمايه‌ها را به بخش‌هاي داراي بازده اقتصادي بهتر هدايت كنند و ريسك‌هاي ناشي از فعاليت‌هاي اقتصادي را در تجارت خرد و كلان كاهش دهند؛ افزون بر اينكه با ورود تكنولوژي‌هاي نوين ارائه خدمات بانكي متنوع‌تر و متفاوت‌تر خواهد شد كه به نفع مردم است.

وي با بيان اينكه يكي از موانع جدي پيش روي بانك‌هاي خارجي براي فعاليت در ايران به موضوع ريسك‌ها برمي‌گردد، مي‌گويد: آنها براي همكاري با بانك‌هاي ايران به استانداردهاي بين‌المللي نظير مقررات fatf و استانداردهاي حسابداري بين‌المللي اهميت مي‌دهند و براي همين ضرورت دارد تا ساختار مالي و ترازنامه بانك‌ها متناسب به استانداردهاي جهاني اصلاح و نسبت كفايت سرمايه بانك‌هاي داخلي افزايش يابد.

حسيني‌هاشمي در پاسخ به اين سؤال كه آيا با ورود احتمالي بانك‌هاي خارجي، آنها حاضر به فعاليت ريالي خواهند شد، توضيح مي‌دهد: اگر حضور آنها به‌صورت مشاركت در سهام بانك‌هاي داخلي باشد كه به‌طور طبيعي به‌صورت ريالي هم فعاليت خواهند كرد اما اگر دفتر نمايندگي بانك‌هاي خارجي فعاليت كند، نرخ ارز از اهميت بالايي برخوردار خواهد بود و همانند فعاليت در سرزمين اصلي آن بانك، به‌صورت ارزي خدمات ارائه مي‌دهد.

جذابيت بازار پول ايران

اين مدير اسبق بانك صادرات ايران با اشاره به مقررات موجود درخصوص فعاليت بانك‌هاي خارجي در سرزمين اصلي و مناطق آزاد ايران مي‌گويد: به هر حال اين بانك‌ها براساس مقررات بانك مركزي ازجمله درخصوص نرخ سود تسهيلات فعاليت خواهند كرد اما به‌دليل افزايش عرضه پول با حضور بانك‌هاي خارجي امكان كمتر شدن فشار روي بانك‌هاي داخلي وجود دارد؛ مشروط به اينكه ريسك ناشي از نوسان نرخ ارز و نرخ تورم قابل پيش‌بيني باشد؛

در غيراين صورت بانك‌هاي خارجي ترجيح خواهند داد تا به‌صورت ارزي فعاليت كنند. حسيني هاشمي، با اشاره به ظرفيت بازار پول ايران مي‌افزايد: بازار پول ايران به‌دليل وجود 80ميليون شهروند براي بانك‌هاي خارجي البته جذاب خواهد بود؛ به‌ويژه اينكه بازار پول ايران بيشتر جنبه مصرفي دارد و سود خوبي در قالب پرداخت تسهيلات به تجارت‌هاي خرد اختصاص يافته و ارائه خدمات بانكي متنوع را به همراه دارد.

فعاليت بانك‌هاي خارجي در سرزمين اصلي

براساس مقررات فعلي، بانك‌هاي خارجي كه حداقل 5 سال از تاريخ شروع فعاليت شان گذشته باشد، مي‌توانند به انجام عمليات بانكي در قالب شعبه در ايران مبادرت كنند و حداقل سرمايه اعطايي بانك‌هاي خارجي به شعبه در ايران 5 ميليون يورو يا معادل آن به ساير ارزهاي معتبر (به تشخيص بانك مركزي) است كه لازم است صددرصد آن قبل از صدور مجوز تأسيس نزد بانك مركزي توديع شود. از سوي ديگر سرمايه‌گذاران خارجي مي‌توانند تا 40درصد سهام بانك‌هاي ايراني را در اختيار خود بگيرند.

با اين حال قانون هنوز اجازه فعاليت بانك‌هاي خارجي به‌صورت صد درصد در سرزمين اصلي را نمي‌دهد و آنها تنها در قالب شعبه مي‌توانند فعاليت داشته باشند؛ محدوديتي كه باعث شده آنها امكان مانور در بازار پولي ايران به‌صورت ريالي را نداشته باشند و انحصار همچنان در دست بانك‌هاي داخلي ناكارآمد باقي بماند.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۸۵۸۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود

لاله جعفری نویسنده حوزه کتاب کودک، درباره وضعیت کتاب کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه امروز طیف وسیعی از کتاب‌ها در بازار نشر وجود دارد اما در مقابله با تالیف‌های خارجی که مخاطب زیادی دارند نویسندگان ایرانی کار سختی پیش رو دارند چون باید به نحوی بنویسند تا بچه‌ها فقط به دنبال کتاب‌های ترجمه نروند و به دنبال تالیفات داخلی نیز باشند.

وی افزود: همچنین گستردگی سبک‌های ادبی در حوزه کودک زیاد است و تنوع خوبی وجود دارد. ما داستان‌های تخیلی، ترسناک، طنز، علمی و… را داریم و این تنوع باعث می‌شود تا بچه‌ها به طرف کارهای تألیفی جذب شوند. البته که هنوز فاصله بسیاری با آثار خارجی داریم، چرا که گرانی کاغذ و چاپ باعث شده تا ناشران محدودتر کار کنند و این محدودیت‌ها برای نویسندگان نیز به‌وجود می‌آید. امیدوارم این مشکلات حل شوند و آثار تألیفی در کنار ترجمه بچه‌ها را به سمت خود جلب کنند.

نویسنده کتاب «چوم چوم» درباره یافتن ایده برای نگارش و همراهی با کودک امروز گفت: سعی می‌کنم تجربه‌های میدانی زیاد داشته باشم و با بچه‌ها کار کنم. حواس پنجگانه خود را در مواجه با بچه‌ها تقویت کنم. در پارک، خیابان، مترو و هر جایی‌که کودکی می‌بینم شش دانگ حواسم را جمع کنم تا ببینم عکس‌العملش در مقابله با مسائل چگونه است و سعی می‌کنم ایجاد ارتباط کنم و ببینم مدل حرف‌زدن‌شان تا چه اندازه نسبت به بچه‌های دوره خودمان تغییر کرده است. در کنار این مشاهده میدانی سعی می‌کنم کتاب‌های پرفروش دنیا را بخوانم و نکات قابل توجه آن را درک کنم. از سوی دیگر تلاش می‌کنم تا در فیلم‌ها، انیمیشن‌ها یا حتی بازی‌های رایانه‌ای جستجو کنم ببینم آثار پرطرفدار چه نکاتی به همراه دارند که بچه‌ها به سمت آن‌ها جلب می‌شوند.

جعفری به چگونگی ترغیب بچه‌ها برای مطالعه و فرهنگ‌سازی در راستای مطالعه گفت: بازاریابی مهم‌ترین مساله است. تبلیغات اثر بسیار زیادی دارد و فکر می‌کنم رسانه‌ها حرف اول را در این میان می‌زنند. امروز بین دو فیلم برای پخش، رقابت و تبلیغات گسترده‌ای وجود دارد، چه در شبکه‌های داخلی و چه فارسی زبان خارجی؛ در حالی‌که برای کتاب ما هیچ تبلیغی نداریم. فکر می‌کنم سهل‌الوصول‌ترین راه، همین تبلیغ است. هرچند که هزینه‌بر است، اما رسانه‌های داخلی مانند تلویزیون، به نوعی جزو مایملک مردم ایران به شمار می‌آید و باید از آن استفاده شود. ما در طول روز همه نوع تبلیغی در رسانه می‌بینیم، غیر از کتاب.

وی ادامه داد: از سویی فکر نمی‌کنم در مدارس هیچ تمرکزی روی این مسئله وجود داشته باشد. این اتفاق در حالی است که بیشترین زمان را فرزندان ما در مدرسه و در کنار هم می‌گذرانند و می‌توان برای آن‌ها ساعت مطالعه، یا زنگ کتاب تعریف کرد و به هزار نوع، نه به شکل خشک و اجباری بلکه با بازی و سرگرمی تبلیغ کتاب کرد تا فرهنگ مطالعه در میان بچه‌ها ایجاد شود.

این‌نویسنده گفت: ناشران به دنبال کتاب‌هایی همراه با بازی و سرگرمی هستند و وجه بازی برای‌شان غالب است. درست است که بازی نقش مهمی در زندگی کودک دارد، اما ادبیات نیز جایگاه خودش را دارد و باید این جایگاه حفظ شود. ناشران مجبور هستند برای فروش کتاب دست به هر کاری بزنند و کالایی تولید کنند که روی دست‌شان نماند. اما کتاب‌هایی که ادبیات خالص هستند و به جشنواره‌های داخلی و خارجی راه پیدا می‌کنند هر روز کمرنگ و کم‌تعداد شده‌اند و این را من از سفارش‌هایی که به خودم ارائه می‌شود، می‌بینم. ناشر از من می‌خواهد که سری کاری کنم در حالی که باید بذر آگاهی در ذهن کودک کاشته شود و این با یک اثر خوب اتفاق می‌افتد، اما امروز این گونه نیست. وی در پایان گفت: امیدوارم شرایطی فراهم شود تا نویسنده آنچه که دلش می‌خواهد را بنویسد و تنها سفارشی کار نکند.

کد خبر 6090973 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • استقبال تجار خارجی از محصولات کرمان در نمایشگاه ایران اکسپو ٢٠٢۴
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • بازدید خبرنگاران داخلی و خارجی از بافت تاریخی بوشهر
  • حضور بیش از ۶۵۰ شرکت دانش‌بنیان داخلی و خارجی در نمایشگاه ایران‌هلث ۱۴۰۳
  • بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور
  • برنامه‌ریزی برای تامین تسهیلات بانکی ۱۲هزار واحد مسکن در ایلام
  • سقف تراکنش‌ خرید از کارت‌های بانکی افزایش یافت
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵۱ درصد رسید + جدول
  • تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود