Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-05-01@14:12:00 GMT

فعالیت‌‌های حرفه‌ای یک بنیاد خصوصی آثار هنری

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۱۶۵۳۶

فعالیت‌‌های حرفه‌ای یک بنیاد خصوصی آثار هنری

به گزارش خبرنگار ایلنا، بنیاد لاجوردیدر 5 سال اخیر در حوزه‌ی هنرهای تجسمی فعالیت‌های گوناگونی انجام داده، و انتشار بسیاری از کتاب‌ها در این حوزه، با بخش چاپ و نشر هنر معاصر (از زیرمجموعه‌های این بنیاد) بوده است.

احسان لاجوردی متصدی بنیاد لاجوردی در گفتگو با خبرنگار ایلناگفت: فعالیت حرفه­‌ای من با انتشار مجله‌ی تجسمی «نگاره» در سال 1384 آغاز شد، هرچند انتشار آن به دلیل سفر به انگلستان در سال 1386 متوقف ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از بازگشت به ایران، تصمیم گرفتم به­‌طور حرفه­‌ای به کار تألیف و انتشار کتب هنری بپردازم. هم‌چنین از سال­‌های دانشجویی علاقه خاصی به گردآوری آثار هنری پیدا کرده بودم. حدود شش سال پیش فضایی را برای نمایش آثار مجموعه­‌ی شخصی خود در خیابان ویلا در نظر گرفتم. به­‌تدریج چاپخانه و انتشارات هم به این مجموعه اضافه شد. با تکیه بر مجموعه کارهایی که در این سال­‌ها گردآوری کرده بودم، کتاب «تهران آرت» را منتشر کردم. این اولین تجربه­‌ی من در این زمینه بود. از بیش از 20 نویسنده، منتقد و هنرمند دعوت شد تا مقالاتی برای این کتاب بنویسند. فریدون آو، داریوش کیارس، امید روحانی، بهنام کامرانی، شهرام کریمی، سهراب مهدوی، هلیا دارابی و ... ازجمله افرادی بودند که در این پروژه همکاری کردند. هم­‌اکنون این کتاب در بسیاری از دانشگاه­‌ها، مؤسسات و موزه­‌های مهم خارجی و داخلی که بر هنر معاصر ایران تمرکز دارند، وجود دارد. از آنجا که «تهران آرت» اولین کتابی بود که به­‌طور متمرکز به گرایش مشخصی در هنر ایران؛ یعنی پاپ آرت می­‌پرداخت، در میان اهالی هنر سروصدایی به پا کرد و طبعا با واکنش­‌های مثبت و منفی روبه‌رو شد.

وی نسبت به فضای فرهنگی چند سال اخیر ایران اظهار امیدواری کرد و گفت: تجربه‌ی «تهران آرت» مرا بر آن داشت تا به مسائل فرهنگی عمیق­‌تر بیندیشم و ساختاری برای فعالیت­‌هایم در نظر بگیرم. حالا دیگر صرفِ مجموعه­‌داری راضی­‌ام نمی­‌کرد. به این نتیجه رسیدم تا به جای تصمیم­­‌گیری­‌های فردی، از نظرات جمعیِ افراد مطلع و آشنا به مقوله­‌ی فرهنگ و هنر بهره بگیرم. با اضافه شدن هیئتی از مشاوران، بنیاد لاجوردی شکل جدی­‌تری به خود گرفت و رویکردی بالنسبه مشخص یافت.­ از طرفی طی پنج سال اخیر، تغییر و تحولات چشمگیری در حوزه­‌ی تجسمی ایران رخ داده است؛ تعداد زیادی گالری‌ تازه‌تأسیس به جمع گالری­‌های تهران اضافه شده­ است، رسانه‌­ها اخبار فرهنگی و هنری را بیش از پیش پوشش داده و دست­ آخر فروش آثار هنرمندان ایرانی در حراج­‌های داخلی و خارجی خبر از رونق اقتصاد هنر می‌دهد.

مدیر بنیاد لاجوردی افزود: خوشبختانه نسل جدید گالری­‌داران ایران به این دریافت رسیده بودند که تحول فرهنگی بدون اقدامات زیربنایی صورت نمی­‌گیرد. در نتیجه علاوه­ بر نمایش آثار، به انتشار کتاب برای هنرمندان نیز توجه ویژه­‌ای پیدا کردند. این سرآغاز همکاری بنیاد لاجوردی با دیگر گالری­‌ها شد. کتاب «بهجت صدر» را با همکاری گالری آب انبار تألیف و منتشر کردیم. سه کتاب «شهلا حسینی»، «علی نصیر» و «شیده تامی» حاصل همکاری با گالری اُ بود. آخرین پروژه بنیاد لاجوردی یعنی کتاب طراحی­‌های سیاه و سفید «فرشید ملکی»، طی همکاری با گالری امکان شکل گرفت. علاوه بر حمایت­‌های مالی بنیاد لاجوردی از انجمن گرافیک و نقاشی، همکاری­‌های مشترک بسیاری نیز با هم داشتیم. کتاب چهارمین دوسالانه‌ی گرافیک ایران؛ «سرو نقره­‌ای» با حمایت بنیاد لاجوردی و چاپ و نشر هنر معاصر (زیرمجموعه‌ی بنیاد لاجوردی) منتشر شد. با انجمن نقاشان نیز کتابی با نام «طرح جامع کارنماهای پژوهشی» را منتشر کردیم که ماه پیش جشن رونمایی آن برگزار شد.

وی بیان کرد: پیشتر با مجله‌ی «نشان»، نشریه طراحی گرافیک ایران همکاری می‌کردیم. در حال حاضر، طی همکاری با مجله‌ی «حرفه‌ هنرمند» انتشار آن توسط چاپ و نشر هنر معاصر صورت می‌گیرد. در پانزدهمین دوره بی‌ینال معماری ونیز، کتابی در رابطه با آثار معماری گنجینه‌ی موزه‌ی هنرهای معاصر گردآوری کردیم، هم‌چنین بنیاد یکی از حامیان مالی واو استودیو در بینال بود.

از دیگر دستاوردهای مهم بنیاد لاجوردی می­‌توان به کتاب «آثار چاپ دستی هنرمندان جهان در موزه‌ی هنرهای معاصر تهران» اشاره کرد. این کتاب در واقع اولین آرشیو موضوعی گنجینه‌ی موزه‌ی هنرهای معاصر تهران به شمار می­‌رود. ما مشخصاً در این کتاب به تحقیق و تفحص درباره آثار چاپ دستی پرداخته­‌ایم. منبع تحقیق ما دفتر اموال موزه بود. از این­‌رو تمام آثار چاپ دستی‌ که از ابتدای تأسیس موزه تاکنون در گنجینه موزه نگهداری می­‌شود را رؤیت و سپس عکس‌برداری کرده­‌ایم. در 17 اسفندماه 1395، طی مراسمی رسمی از کتاب مذکور در موزه هنرهای معاصر تهران با حضور آقای ملانوروزی، مدیرکل هنرهای تجسمی و آقای زارع، رئیس موزه رونمایی شد. پس از صورت گرفتن هماهنگی­‌های لازم با موزه هنرهای معاصر تهران، نوید پخش آن را به­‌زودی به علاقه­‌مندان می­‌دهیم.

از مهم­‌ترین رویدادهای هنری بنیاد لاجوردی می­‌توان به برگزاری نمایشگاهی از آثار «گونتر اوکر» در ایران اشاره کرد. در راستای نمایشگاه، کتابی از آثار این هنرمند شهیر معاصر آلمانی گردآوری کردیم. عنوان کتاب و نمایشگاه «کرنش به حافظ» بود؛ همان­‌طور که از نام آن برمی­‌آید این آثار مبین عشق و علاقه اوکر به فرهنگ و ادب ایران به­ ویژه حافظ شیرازی است. این نمایش هم‌زمان در موزه امام علی و حافظیه شیراز نیز برگزار شد.

لاجوردی اظهار داشت: درحال حاضر دو کتاب از هنرمندان تأثیرگذار معاصر ایرانی، یعنی «بابک اطمینانی» و «مهرداد صدری» در دست انتشار داریم. تمام آنچه تاکنون برشمردم، بخشی ازهمکاری­‌های بنیاد با سایر مؤسسات فرهنگی بود. بنیاد لاجوردی به طور مستقل و مستمر نیز فعالیت‌های خود را پیش می‌برد. از ابتدا یکی از اهداف اصلی بنیاد، برقراری تبادل فرهنگی-هنری بین ایران و سایر کشورها بود. در همین­ راستا نمایشگاه­‌های متعددی با شرکت هنرمندان آلمانی، اتریشی، مجارستانی، لهستانی، اسپانیایی و ... در فضای هنری بنیاد برگزار شد. هم‌چنین همکاری­‌های بسیاری با هنرمندان ایرانی داشته­‌ایم. برای­ نمونه برگزاری نمایشگاه «چهره» از مجموعه‌ی شخصی آقای فریدون آو یکی از موفق‌ترین و پُرطرفدارترین نمایشگاه­‌های بنیاد لاجوردی به حساب می­‌آید.

وی آخرین اثر منتشر شدهبنیاد لاجوردی را کتاب «فرشید ملکی» دانست و گفت: آقای ملکی یکی از استثنائی‌ترین هنرمندان حال حاضر ایران هستند. وی پس از خواندن رشته گرافیک در ایران برای تحصیل نقاشی به لندن رفت. پس از بازگشت به ایران، مدتی در تلویزیون کار کرد و دست آخر شروع به تدریس در دانشگاه کرد و شاگردان بسیاری را پرورش داد. از شاخص­‌ترین نمایشگاه­‌های ایشان می­‌توان به برگزاری دو نمایشگاه پیش از انقلاب در تالار قندریز اشاره کرد. فرشید ملکی از سنخ هنرمندانی است که با جسارت و بدون کوچک­ترین توجهی به فضای هنری حاکم، دست به خلق اثر زده‌­اند. این هنرمند درباره‌ی خود می‌گوید: «کار من انکارِ پس از انکارِ پس از انکاراست». در واقع کمتر هنرمندی را سراغ داریم که به تجربه‌های قبلی‌ خود این چنین پشت کند و هر بار تخیلی نو آغاز کند. باز هم به قول خود هنرمند: «زندگی خصوصی من پستی و بلندی‌های زیادی داشته. من مکرراً مانند ققنوس از خاکستر خود برخاسته­‌ام».

لاجوردی در ادامه افزود: آشنایی من با آثار آقای ملکی به سال‌ها پیش برمی­‌گردد.از همان موقع با علاقه کارهای ایشان را در گالری طراحان آزاد دنبال می‌کردم. چند نمایشگاه هم از آثار فرشید ملکی در گالری هور برگزار شد. تااینکه سال گذشته گالری امکان نمایشگاهی از آثار 50 سال پیش‌ فرشید ملکی در تالار قندریز را برپا کرد. مشاهده این آثار پس از گذشت چندین دهه، تجربه‌ی غریبی به همراه داشت. پروژه بعدی گالری امکان برپایی نمایشگاه از طراحی­‌های فرشید ملکی همراه با برنامه­‌ای برای گردآوری کتابی از دیگر طراحی­‌های ایشان بود. در نهایت این کتاب پروژه مشترکی شد که با همکاری خود هنرمند، گالری امکان، بنیاد لاجوردی، آقای بهزاد قنبرنژاد و همکاران‌شان به ثمر رسید و در نمایشگاه مزبور در گالری امکان از آن رونمایی شد.

او ادامه داد: فرشید ملکی هنرمند بسیار پرکاری است. ملاک انتخاب آثار در کتاب حاضر، کیفیت آن‌ها بوده است. درواقع آقای نژادقنبر و همکاران‌شان به­‌همراه خود آقای ملکی با وسواس بسیاری این آثار را انتخاب کرده­‌اند. برای نزدیکی به دنیای ذهنی هنرمند، اشعاری از فرشید ملکی هم در کنار آثار به چاپ رسیده است. از آنجا که تصاویر کتاب کاملاً سیاه و سفید است، تمام تلاش‌ خود را کردیم تا طی فرآیند چاپ، تا حد ممکن به اصل آثار نزدیک شویم.

در پایان مدیر بنیاد لاجوردی گفت: در آخر می­‌توان گفت بنیاد لاجوردی مجموعه‌ فرهنگی‌‌هنری مستقلی است که در این مدت با برپاییِ نمایشگاه‌های داخلی و بین‌المللی گوناگون، گردآوری ونشر کتاب‌، برگزاری رویدادها و نشست‌های هنری، بر آن بوده تا در پویایی فضای هنری معاصر نقش مؤثری ایفا کند. هم‌چنین این مجموعه‌ فرصتی برای تبادل فرهنگی با چهره‌‌های هنری خارج از کشور فراهم کرده که ثمره‌ی آن خلق رویدادهای فرهنگی مشترک بوده است.

برگزاری نمایشگاه و رونمایی از کتاب «فرهنگ صلح»

نمایی از نمایشگاه اخیر بنیاد لاجوردی با عنوان «دیگر- دیگرگونگی: حکایت شیخ صفی و هر چیز گستردنی»

نمایش دو اثر از منیر فرمانفرمائیان در نمایشگاه «سیزده هنرمند برای یک روز جدید»

جلد کتاب علی نصیر

نمایی از نمایشگاه آثار گونتر اوکر با عنوان «کرنش به حافظ»

نمایی از چاپ و نشر هنر معاصر (وابسته به بنیاد لاجوردی)

عکس دسته جمعی با هنرمندان شرکت کننده در نمایشگاه «پوسترهای جدید لهستان» با همکاری سفارت لهستان

عکسی از مراسم رونمایی کتاب «کرنش به حافظ» با حضور گونتر اوکر

کتاب مجموعه عکس بیژن صیفوری

کتاب آثار چاپ دستی هنرمندان جهان در موزه هنرهای معاصر تهران

مراسم رونمایی کتاب «سرو نقره ­ای»، چهارمین دوسالانه گرافیک ایران

از طراحی های سیاه و سفید فرشید ملکی، برگرفته از کتاب

از طراحی های سیاه و سفید فرشید ملکی، برگرفته از کتاب

نمایی از نمایشگاه «ترجیح می­‌دهیم به گذشته­‌ی آینده بنگریم» با شرکت یازده هنرمند معاصر بین‌المللی

عکس دسته جمعی از نمایشگاه «ترجیح می‌دهیم به گذشته­‌ی آینده بنگریم» با حضور سفیر لهستان و کیوریتور نمایشگاه

نمایی از نمایشگاه «چهره­‌ها» مجموعه شخصی فریدون آو در بنیاد لاجوردی

بازدید اعضای انجمن گرافیک از چاپ و نشر معاصر طی مراسم رونمایی کتاب «سرو نقره­‌ای»

نمایی از نمایشگاه «چهره‌ها»، مجموعه‌ شخصی فریدون آو

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۱۶۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشار فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»، فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» توسط بنیاد آیه های ایثار و تلاش، با هدف تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری و ابلاغ سیاست های کلی مبتنی بر تبیین مولفه‌های فرهنگ ایثار، شهادت، مقاومت زنان در تاریخ انقلاب اسلامی الگوسازی از زنان فرهیخته ایثارگر تشویق و ترغیب هنرمندان ایران اسلامی به فعالیت موثر در زمینه ترویج این مولفه ها در مسیر فرهنگ ایرانی اسلامی و با موضوع نقش زنان ایثارگر و جایگاه حماسی آن ها در انقلاب و جبهه مقاومت منتشر شد.

بر اساس اعلام دبیرخانه این رخداد فرهنگی هنری با هدف گذاری در ۷ زمینه؛

۱- پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه انقلابیگری زنان و پرچمداری آنها در نهضت اسلامی ایران

۲- شناسایی و معرفی ظرفیت ها، استعدادها و توانمندی های زنان در حوزه های فرهنگی و هنری به منظور اثر بخشی مضاعف آنان در پیشبرد فرهنگ ایثار و مقاومت

۳- توجه به نقش ارزنده زنان و معرفی ظرفیت های موجود جامعه هنری جهت کاهش آسیب های اجتماعی به‌ویژه مقابله با تهاجم نرم دشمن و آندلسی کردن ایران

۴- الگوسازی شخصیت های موفق علمی، فرهنگی و اجتماعی زنان ایثارگر ایران و جبهه مقاومت برای نسل های آینده و جهان اسلام بعنوان الگوی سوم زنان در جهان

۵- تقویت فعالیت های جهادی، فرهنگی، هنری و رسانه ای در حوزه زنان

۶- تبیین و تحکیم بنیان خانواده و لزوم افزایش جمعیت در پیشرفت و تعالی کشور

۷- ایجاد بانک اطلاعاتی و مطرح کردن چهره های شاخص زنان نخبه کشور برای دسترسی جوانان

در دستور کار جشنواره قرار گرفته است.

جشنواره پنجم فیلم «کوثر» در چهار بخش سینمای ایران شامل فیلم های سینمایی، داستانی بلند (تله فیلم)، مستند کوتاه و نیمه بلند، مستند بلند و آثار کوتاه داستانی، پویا نمایی و نماهنگ است.

همچنین در بخش مسابقه سینمای ایران، عنوانی با نام مسابقه ویژه گنجانده شده که عبارت است:

نقش زنان و کودکان در مقاومت: این بخش ویژه آثار تولیده شده پیرامون موضوعات مرتبط با ایثارگری و نقش زنان و کودکان در کشورهای حوزه مقاومت و مقابله با داعش و رژیم صهیونیستی و مظالمی که بر آنها رفته، است.

حجاب، عفاف: این بخش اختصاص دارد به آثار مرتبط با ترویج فرهنگ حجاب و عفاف و افشای ماهیت توطئه های دشمنان برای آندلسی کردن ایران.

بخش طرح‌ها و ایده ها، بخش بین الملل و بخش غیررقابتی نیز سایر بخش های چهارگانه جشنواره را تشکیل می دهند؛ نمایش های ویژه، نشست های تخصصی، نکوداشت ها و بزرگداشت ها، برپایی نمایشگاه عکس و برگزاری همزمان جشنواره در استان ها و سایر مراکز فرهنگی هنری کشور از دیگر بخش های پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» هستند.

بر پایه اعلام دبیرخانه جشنواره، متقاضایان شرکت در این رویداد می توانند با مطالعه فراخوان در هر بخش، لینک قابل دانلود فایل آثار خود را در فرمت‌های مشخص شده در فراخوان به صندوق الکترونیکی دبیرخانه به آدرس، kovsarfestival@gmail.com ارسال کنند و در صورتی که حجم فایل اثر بیشتر از ۱۰ گیگ است و یا امکان ارسال ایمیل وجود ندارد صاحبان آثار می توانند اثر خود را به‌صورت پستی و یا حضوری به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. آخرین مهلت ارسال آثار تا روز شنبه پنجم خرداد ماه سال جاری در نظر گرفته شده است.

نشانی دبیرخانه جشنواره: تهران، میدان فردوسی، خیابان انقلاب، چهار راه کالج، خیابان حافظ، خیابان غزالی، پشت سفارت روسیه، پلاک ۱۱ مرکز تشکل های شاهد و ایثارگر - آقای صیادی (دبیرخانه جشنواره)

تلفن و دورنگار: ۰۲۱۶۶۷۵۷۴۰۶ – ۰۹۳۶۹۸۴۴۳۹۵

آدرس پست الکترونیکی: kosarfilmfestival۶۷@gmail.com

آدرس وبسایت: www.isartalash.ir

پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» تیر ۱۴۰۳ در تهران با دبیری ناصر باکیده و با همکاری شهرداری تهران، سازمان امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار می‌شود.

فایل PDF کامل فراخوان را از اینجا می‌شود.

کد خبر 6093985 سید امیر شایان حقیقی

دیگر خبرها

  • بیست و دومین دوره سیر مطالعاتی بنیاد شهید مطهری برگزار می شود
  • فراخوان پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر منتشر شد
  • انتشار فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»
  • واگذاری استقلال و پرسپولیس، ضرورت رقابت با حرفه ای‌ها
  • تلاش برای گسترش همکاری‌های فرهنگی هنری ایران و روسیه
  • گسترش همکاری‌های فرهنگی هنری ایران و روسیه با محوریت بنیاد رودکی
  • همکاری‌های هنری ایران و روسیه گسترش می‌یابد
  • چگونه به هنر نگاه کنیم و واقعا آن را ببینیم؟
  • استقبال کانون استان قزوین از برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • نمایشگاه آثار هنری کنگره جهانی محمد(ص) در شورای شهر شیراز برپا شد