Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-01@01:58:09 GMT

خاطره نگاری فضاسازی هنرمندانه نویسنده است

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۲۶۹۹۱

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از همدان، بهناز ضرابی زاده، نویسنده توانمند استان همدان عصر امروز 4 شهریور ماه در نشست نقد و بررسی کتاب میثم موسویان با نام «بنام خدا، من محمد بروجردی‌ام، مصاحبه نمی‌کنم» با خاطرات قدرت‌الله شهبازی اظهار کرد: متأسفانه در کشور ما تاکنون خاطره نگاری جایگاه واقعی خود را نیافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه یکی از حوزه‌های فعالی که هر ساله شاهد انتشار کتب بسیار در آن هستیم خاطره نگاری است افزود: متأسفانه در زمینه خاطره نگاری جلسات نقد و بررسی حرفه ای و خوبی برگزار نمی‌شود.
ضرابی زاده اضافه کرد: برخی خاطره را رمان، زندگی نامه و ... می‌دانند در حالی که خاطره، خاطره است نه چیز دیگر و کسی می‌تواند آن را نقد و متراژ کند که نسبت به عناصر اصلی آن آشنا باشد.
این نویسنده توانمند استان با اشاره به اینکه خاطره به دو شیوه تاریخی و داستانی روایت می‌شود ادامه داد: روایت تاریخی به بخش رویداد و تاریخ اثر می‌پردازد و در روایت داستان نیز نویسنده آنقدر خود را به درونیات، اخلاق و ذهن راوی نزدیک می‌کند که از دیدگاه او جهان را می‌نگرد.
وی یادآور شد: ورود به حوزه خاطره نویسی آشنایی به اطلاعات این حوزه را می‌طلبد و برگزاری چنین نشست‌هایی می‌تواند به بهبود وضعیت این نوع نگارش در کشور کمک شایانی کند چرا که نبود چنین جلساتی باعث تکرار نواقص در آثار دیگر نویسندگان نیز خواهد شد.
ضرابی زاده عنوان کرد: یک خاطره نگار حرفه ای کسی است که خود هم مصاحبه کننده باشد و هم نگارنده و تدوین کننده اثر، چرا که نبود هریک از این ویژگی‌ها در نویسنده در اثر او یک ناهمسانی ایجاد خواهد کرد ارتباط عمیق او با راوی نیز در انتقال احساسات و افکار او از دیگر عوامل مهم در ماندگاری اثر خواهد بود.

یک خاطره خوب باید یک سوژه جذاب و جدیدی را در بر داشته باشد
این نقاد کتاب ابراز کرد: یک خاطره خوب در ابتدا باید یک سوژه جذاب و جدی را در بر داشته باشد، همچنین داشتن نثری روان، جذاب و به دور از شعار زدگی از ابتدا تا انتهای اثر نیز از دیگر شاخص‌های یک خاطره خوب به شمار می‌رود.
وی بیان دقیق زمان، مکان و حوادث و اشاره و اطلاع کافی از حواشی رویداد‌های داستان و همچنین داشتن آغاز و پایان زیبا و دیالوگ نویسی و مستند نگاری را از دیگر ویژگی‌های یک خاطره خوب و ماندگار برشمرد.
ضرابی زاده انتقاد‌هایی به اثر جدید میثم موسویان داشت و اظهار کرد: ابتدای کتاب «بنام خدا من محمد بروجردی‌ام مصاحبه نمی‌کنم» با دیالوگ نویسی حرفه‌ای برخوردار است به گونه ای که جملاتی با گویش‌های لری، ترکی به خوبی حرکت گذاری و بیان شده است در حالی که انتهای کتاب همچون ابتدای آن حرفه‌ای کار نشده است.
وی ادامه داد: همچنین در ابتدای کتاب بخش کودکی نوجوانی و جوانی راوی داستان اقای قدرت الله شهبازی به خوبی پرداخته و مورد بررسی قرار گرفته است در حالی که بخش‌های پایانی این اثر که به دوران میانسالی راوی باز می‌گردد به خوبی بخش اول نیست.
این نویسنده توانمند استان با تأکید بر اینکه لحن، نثر و جزئی گویی‌های پایانی خاطره نسبت به بخش‌های ابتدای آن از انرژی چندانی برخوردار نیست عنوان کرد: خاطره نگاری پیاده سازی یک روایت نیست بلکه فضا و صحنه سازی هنرمندانه نویسنده یک اثر است، لذا نویسنده این کتاب می‌بایست راوی را در فضایی قرار می‌داد که نگارش این کتاب بهتر از وضعیت کنونی می‌شد.
وی با بیان اینکه عنوان باید با محتوا در ارتباط باشد گفت: عنوان کتاب «بنام خدا، محمد بروجردی ام مصاحبه نمی کنم»در ابتدا یک جمله طولانی به نظر می‌رسد اما با این وجود تأمل برانگیز است و به عنوان یک خواننده انتظار داشتم که به شهید بروجردی پرداخته شود اما شهید کاوه در این اثر بیشتر مورد بحث و برسی قرار گرفته بود.
گفتنی است در پایان این مراسم از دو اثر دیگر این نویسنده متعهد و انقلابی استان با نام‌های «ما هم هستیم» و «پرده داران دوست» رونمایی شد.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۲۶۹۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد

محمد خراسانی‌زاده مدیرکل هنرهای تجسمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره آغاز به کار غرفه ایران در شصتمین بینال هنر ونیز و شکل حضور هنرمندانی که در این دوره بینال اثر دارند، توضیح داد: در این‌گونه رویدادهای بین‌المللی که هنرمندان اثر دارند، معمول است که به سبب احترام، برای حضور از آنها دعوت می‌شود و احتمالاً تعدادی از این هنرمندان می‌توانند حضور داشته باشند که ما هم میزبانی می‌کنیم. حضور هنرمندان زمانی قطعی می‌شود که کار صدور ویزای آن‌ها به نتیجه برسد. به همین دلیل ما از همه هنرمندان دعوت به حضور کردیم و انتخاب حضور، با خودشان است.

آغاز به کار رسمی پاویون ایران در بینال ونیز با حضور سفیر ایران

وی در مورد آغاز به کار غرفه ایران در بینال ونیز بیان کرد: غرفه ایران در شصتمین بینال هنر ونیز آغاز به کار کرده است و ظهر روز گذشته ۸ اردیبهشت به وقت محلی و بعدازظهر به وقت ایران، محمدرضا صبوری سفیر ایران در ایتالیا از غرفه ایران بازدید کرد و این حضور به غرفه ایران رسمیت داد، چراکه ما بنا نداشتیم برنامه‌ای برای افتتاح غرفه داشته باشیم.

خراسانی‌زاده تصریح کرد: استقرار دوستان در ونیز برای حضور در غرفه ایران در ونیز، کمی با تاخیر همراه شد و زمان پروازها تغییر کرد؛ یعنی بنا داشتیم دوم اردیبهشت ماه کار غرفه ایران در ونیز شروع شود که یک هفته به تعویق افتاد.

وی درباره مضمون غرفه ایران که به کودکان غزه می‌پردازد، اشاره کرد و گفت: مضمون غرفه ایران، حمایت هنرمندانه از مردم مظلوم فلسطین است که ماجرای داغ این روزهای دنیاست. در سلسله اعتراضاتی که در جای جای جهان نسبت به رژیم صهیونیستی رقم می‌خورد و به ویژه در دانشگاه‌های آمریکا شاهد هستیم، این جریان در حال همه گیر شدن است و به همین دلیل ما در ونیز کلی خواهان داریم. در شهر ونیز به دلیل اینکه ساکنان چندانی حضور ندارند و غالب افراد حاضر از گردشگران، هنرمندان و کیوریتورها هستند و همین افراد اعتراضات خودشان را به رژیم صهیونیستی به نمایش گذاشته‌اند، لذا مضمون غرفه ما، بسیار برای آنها جالب و جذاب است.

مضمون غرفه ایران در ونیز کلی خواهان دارد

رییس پاویون ایران در شصتمین بینال هنر ونیز در پاسخ به این پرسش که در دفاع از مضمون «کودکان غزه» چه می‌گوید، توضیح داد: این یک جریان کیوریتال است که مبنای اصلی آن، ۵ اثر از هنرمندان نقاش تراز اول ایرانی است که همگی درباره کودکان غزه کار شده است و در کنار هر اثر قطعه شعری از محمود درویش شاعر بین‌المللی فلسطینی انتخاب شده که متناسب با مضمون اثر است و به چند زبان ترجمه شده است. در کنار این آثار یک ارزش افزوده‌ای هم داریم؛ برای مثال از آینه کاری ایرانی برای بازنمایی بیشتر یکی از آثار استفاده کردیم به صورتی که بازتابش آینه‌ها روی هفت قطعه آینه‌کاری طراحی شده هنرمندان بوشهری را داریم که در فضایی تاریک، اتفاقی کهکشانی را رقم می‌زند.

وی ادامه داد: همچنین، برای ۵ اثر، واقعیت مجازی ساخته شده که مخاطبان از طریق عینک‌های وی آر یا واقعیت مجازی، می‌تواند به لایه‌های درونی اثر مراجعه کنند و در فضای اثر هنری حرکت کنند. در مورد اثر دیگری، موشن گرافی داریم که لایه به لایه، اثر بازنمایی و بازسازی می‌شود یا آثار دیگری که به کمک هنر چیدمان، نمایش‌هایی از این دست چیده شده تا آثار تکمیل شوند و در نهایت یک روایت یکپارچه‌ از این اتفاق را شکل داده است. امیدورایم در بازه زمانی هفت ماهه این آثار مورد توجه قرار بگیرد تا هم از حیث هنری و هم از حیث مضمونی بتواند ظرفیت‌های هنری ایرانی را به دنیا معرفی کند.

نظارت بر نگارخانه‌ها با پرونده الکترونیکی

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره بحث نظارت بر نگارخانه‌ها و صحبت‌هایی مبنی بر تغییر سیاست‌های قبلی به خبرنگار مهر گفت: در مورد نگارخانه‌ها از سال گذشته یک روند جدی آغاز شد که با کمک صاحبان نگارخانه‌ها، مجوزهایی که قبلاً صادر شده بود، دارای پرونده الکترونیکی شدند. بر این اساس، نگارخانه‌داران به سامانه‌ای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی کرده بود، مراجعه و مجوز خود را تبدیل به مجوز الکترونیک کردند. در ادامه فعالیتی که پرونده الکترونیک نگارخانه‌ها دارد، باید برنامه‌ها و محتوای نمایشگاه‌هایی را که دارند، روی سامانه بارگذاری کنند. در دستورالعمل فعلی نگارخانه‌ها (که البته نسخه جدید آن کاملاً بازنگری و جامع‌تر شده است که به وقت خودش ابلاغ خواهد شد)، اشاره شده که نگارخانه‌ها باید محتوای نمایشگاه‌ها را در بازه زمانی نزدیک به برگزاری آن، به مرکز هنرهای تجسمی در سطح تهران و در سطح استانی به ادارات کل ارشاد اعلام کنند که اگر این اتفاق نیفتد، خودش یک تخلف محسوب می‌شود.

انواع تخلفاتی که از گالری‌ها سر می‌زند

خراسانی‌زاده درباره موارد تخلف آمیزی که از برخی نگارخانه‌ها سر می‌زند، تصریح کرد: وقتی محتوایی خارج از ضوابط نمایشگاهی به نمایش در می‌آید، ۲ تخلف اتفاق می‌افتد؛ اول اینکه این نوع آثار به مرکز هنرهای تجسمی ارایه نشده‌اند و دوم اینکه در حال حاضر مسوؤلیت ارایه آثار برعهده نگارخانه‌داران است، چراکه خودشان با شناخت قوانین جامعه باید در چارچوب قوانین عمل کنند.

وی تاکید کرد: نکته حائز اهمیت این است که اکثر نگارخانه‌داران تلاش دارند ضوابط را رعایت کنند و وقتی تعدادی تخلف دیده می‌شود باید مراعات کنیم به نام همه نگارخانه‌داران تمام نشود و این ذهنیت نادرست که خارج از ضابطه عمل می‌کنند، تغییر کند. اما برخی موارد تخلف درست است و می‌پذیرم که باید تذکرات از جمله به صورت شفاهی و یا با ثبت در پرونده نگارخانه‌ها باشد و با این‌گونه تخلفات مقابله شود.

برنامه موزه هنرهای معاصر تهران تا ۱۴۰۴ بسته شد

مدیرکل هنرهای تجسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بازگشت نظم به برنامه‌های موزه هنرهای معاصر تهران گفت: جدول برنامه‌های موزه هنرهای معاصر تهران تا ابتدای سال ۱۴۰۴ بسته شده است که اتفاقاً در بسیاری از زمان‌ها نیز تک نمایشگاه نیست، یعنی همزمان دو الی سه نمایشگاه برگزار خواهد شد. البته اطلاع‌رسانی این نمایشگاه‌ها چون باید با نظارت کیوریتور باشد، در زمان مقتضی اعلام می‌شود اما نمایشگاه‌ها برای ما مشخص است و حتی اگر خودمان نیز بخواهیم برنامه جدیدی داشته باشیم، باید از سال ۱۴۰۴ در نظر گرفته شود.

خراسانی‌زاده در پایان درباره برگزاری بینال‌ها و جشنواره‌ها به ویژه جشنواره «تجسمی فجر» در موزه هنرهای معاصر تهران بیان کرد: اگر منظور برگزاری نمایشگاه آثار شرکت‌کنندگان است که خیر؛ موزه هنرهای معاصر تهران شأنی فراتر از شرکت‌کنندگان دارد. در عین حال باید بپذیریم موزه هنرهای معاصر، نگارخانه نیست و باید جایگاه موزه‌ای آن مدنظر قرار گیرد و آثار در سطح خاصی می‌توانند وارد فضای آن شوند. بنابراین امشال هم همچون سال گذشته که همزمان با «تجسمی فجر شانزدهم» در موزه نیز رویداد (آثار مفاخر هنرهای تجسمی از گنجینه موزه و پوسترهای انقلاب) را داشتیم، متناسب با شأن موزه عمل خواهیم کرد.

کد خبر 6090390

دیگر خبرها

  • کتابی پر ازجاهای خالی!
  • تصویرنگاری نرم از مداخله‌گرایی آمریکا
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • روایت حیرت‌ انگیز یک نویسنده از خاطره‌بازی دو فرمانده ایرانی و عراقی سال‌ها پس از جنگ تحمیلی
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد