Web Analytics Made Easy - Statcounter

دریک ظهرتابستان در دفترکارش پذیرای ما برای مصاحبه شد، معتقد است آیت‌الله‌هاشمی فردی بود که در سیاست ایران مثل مانندی نداشت و اگر در سال ۸۴ اصلاح‌طلبان دچار غرور سیاسی نمی‌شدند، شاید ۸ سال دوران احمدی‌نژاد هیچ‌گاه اتفاق نمی‌افتاد. عطریان‌فر بر خلاف برخی از اصلاح‌طلبان معتقد است، رحمانی‌فضلی عملکرد نسبتا مطلوبی داشته است و نجفی گزینه مناسبی برای شهرداری تهران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عارف هم معتقد است سال ۹۲ به درستی حرف سید محمد خاتمی را گوش داده است

***هنگامی که بحث چینش کابینه صورت گرفت، این موضوع مطرح شد که اصلاح‌طلبانی که از  روحانی در انتخابات حمایت کردند، به‌دنبال سهمی از دولت دوازدهم بودند و خواستار حضوری پررنگ در دولت ،‌ این گمانه‌زنی‌ها چه میزان درست است؟

اگر بخواهیم  در سیاست‌ورزی، مدرن و معتقد به توسعه همه جانبه و متوازن باشیم،(همان چیزی که شعار اقای سید محمد خاتمی بود)، باید قائل به طرح گفتمان اصلاح‌طلبی باشیم.

***  اصلاح‌طلبی درسرفصل سیاسی ایران چه جایگاهی دارد؟

امروزه جریان اصلاحات مورد پذیرش مردم قرار دارد، اما آن‌چه که باید مهم باشد، تعمیم انتقال اندیشه اصلاح‌طلبی به جامعه است، چندان مهم نیست که چه کسی این پیام را گسترش و یا مطالبات را پیگیری کند؛ مهم این است که تفکر اصلاحات بطور واقعی در جامعه جاگیر شود.

***مقداری بیشتر توضیح دهید

ببنید ما روی افراد بحث نمی‌کنیم. مهم تقویت گفتمان اصلاحات توسط اشخاص است. حسن روحانی مصداق همین نظریه است، او بخش بزرگی از حیات سیاسی  خود را با رویکرد اصولگرایی گذرانده و کافی است نگاهی به مأموریت‌های او در گذشته داشته باشید؛ سیر فعالیت‌هایش نشان می‌دهد که چه خط فکری داشته است،  با این حال او در انتخابات اعلام حضور کرد و پیش‌بینی این بود که از سوی غالب اصولگرایان مورد حمایت قرار بگیرد اما چنین نشد و اصلاح‌طلبان پشت وی ایستادند .

*** باتوجه به این که گفتید روحانی یک اصولگرا است، چرا اصلاح‌طلبان از او در سال ۹۲ و سال ۹۶ حمایت کردند؟

ارزیابی اصلاح‌طلبان در آن مقطع این بود که تنها کسی که می‌تواند پیگیر مطالبات آنان باشد، شخصی جز روحانی نیست. او مسئولیت‌های کلیدی در طول سال‌ها فعالیت سیاسی خود داشته است. وی نایب رییس مجلس، دبیر شورای امنیت ملی بوده است و هشت سال به عنوان دستیار آقای خاتمی انجام وظیفه کرده است. او همچنین مسئولیت‌های دیگر امنیتی ودفاعی نیز داشته که اصلاح‌طلبان به این نتیجه رسیدند روحانی گزینه برتر است.

*** برخی‌ها معتقدند روحانی به این دلیل در دور دوم مورد حمایت اصلاح‌طلبان قرار گرفت چون آنان گزینه دیگری نداشتند، اصلاح‌طلبان چقدر بر اصل خودشان از سال ۹۲ استوار ماندند؟

پیروزی مجدد روحانی گواه این مطلب بود که تشخیص اصلاح‌طلبان در رویکرد سیاسی‌شان صائب بود، لذا دست از حمایت روحانی برنداشته و برنخواهند داشت. کدام یک از نیروهای اصولگرا که جزو دوستان روحانی بودند از سال ۹۲ تاکنون از او حمایت کردند؟ در این مدت تنها جریان اصلاحات حامی اصلی روحانی بوده است.

***چه اتفاقی در سال ۹۲  رخ داد که اصلاح‌طلبان از عارف که پیشنه اصلاح‌طلبی مشخص دارد به حمایت از روحانی رسیدند؟

شرایط عمومی این را حس به ما منتقل کرد که ظرفیت حسن‌ روحانی در کاربست‌ اندیشه‌های اصلاح‌طلبی موفق‌تر از عارف خواهد بود. ابدا چنین نبود که از عارف به روحانی رسیده باشیم، ما به شرایط کشور نگاه کردیم و نتیجه آن شد که گزینه اول برای ریاست جمهوری با وجود آن‌که عارف برخواسته از گفتمان اصلاح‌طلبی بود، روحانی باشد و امروز خود محمدرضا عارف معتقد است کار درستی انجام داده که در سال ۹۲ به توصیه آقای خاتمی گوش کرد و انصراف داد.

احزاب در سرفصل سیاسی ایران جایگاه کلیدی ندارند

*** بعداز پیروزی آقای روحانی در انتخابات خیلی‌ها معتقد بودند چرا ما نباید رای حزبی داشته باشیم و اعتقاد داشتند اگر از جریان اصلاحات فردی مورد حمایت قرار می‌گرفت، حتما همان رأی روحانی را می‌آورد، آیا اگر همان حمایتی را که جریان اصلاحات از روحانی کرد در مورد عارف هم انجام می‌داد کشور به نقطه‌ای که امروز رسیده است، می‌رسید؟ یا فکر می‌کنید عارف نمی‌توانست عملکرد روحانی را داشته باشد؟

ابتدا باید دید بر اساس تحلیل سخن می‌گوییم یا واقعیت‌هایی وجود دارد. از منظر تحلیل باید گفت تا زمانی که فعالیت‌های حزبی در کشور جایگاهی نداشته باشد و احزاب با یکدیگر رقابت نکنند، روشن است که درانتخابات حضور جدی نخواهیم داشت، چراکه هیچ حزبی به قدرت و موفقیت صد در صد دست نمی‌یابد؛ اصلاح‌طلب و اصولگرا بودن آن هم فرقی نمی‌کند. امروز تعداد زیادی احزاب شناسنامه‌دار اصلاح‌طلب و اصولگرا وجود دارند که اگر کمتر شناخته شده‌ها را فاکتور بگیریم تنها چند حزب قدرتمند اصلاح‌طلب و اصولگرا باقی می‌ماند که عرصه رقابت‌های سیاسی در حال حاضر در اختیار این گروه‌های سیاسی است، که باز هم جایگاه مناسبی در سرفصل سیاسی کشور آن‌طور که باید و شاید ندارند.

احزاب سیاسی به‌صورت فردی در بزنگاه‌های انتخاباتی هیچ‌گاه نمی‌توانند اکثریت مطلقی را به دست بیاورند، لذا به همین خاطر است در رقابت‌های سیاسی، رفتار فردی خود را زمین می‌گذارند و به سمت توافق جبهه‌ای می‌روند؛‌ جبهه در برابر جبهه می‌ایستد، لذا تا زمانی که رقابت‌ها این‌گونه است به ناچار هر گفتمانی به دنبال گزینه برتر برای پیروزی است .

حال این سوال پیش می‌آید که در سال ۹۲ چرا به سراغ روحانی رفتیم؟ در جبهه اصلاحات تصور این بود که باید گفتمان اصلاح‌طلبی را در کسوت و قامت روحانی دنبال نمود و حمایت و پشتیبانی کنیم .

*** و اگر بخواهیم بر اساس واقعیت حرف بزنیم

بر اساس واقعیت، آن چه که امروز شاهدش هستیم به ما این درس را می‌آموزد که اگر در سال ۹۲ به سمت حمایت از عارف گام بر‌می‌داشتیم، اولا نمی‌توانستیم در پیروزی خودمان اطمینان مطلق داشته باشیم. ثانیا اگر پیروز هم می‌شدیم هیچ‌گاه آن طور‌که روحانی در ظرفیت اصلاح‌طلبی ظاهر شد و اهداف‌ ملی را پیش برد، آقای عارف نمی‌توانست ظاهر شود. از این جهت کاملا روشن است که اقدام و حمایت ما از روحانی بهترین کار ممکن بود.

***باتوجه به این که امروز بازهم روحانی مورد حمایت اصلاح‌طلبان آیا او همان فرد اعتدالی دیروز است یا گرایشات اصلاح‌طلبانه پیدا کرده است؟

باید این نکته را روشن کنم که اعتدال و اصلاح‌طلبی از یکدیگر جدا نیستند،‌ اعتدال یک رویکرد نظری نیست بلکه کنشی است که نمود عینی دارد و رفتارهای معتدل برای هر دو جریان اصلاح‌طلبی و یا اصولگرایی را می‌تواند"صفت "باشد.

اعتدال صورتی است که سیرت و تفکر و اندیشه جریان اصلاحات را  تقویت می‌کند. ضمن اینکه پایه اصلاح‌طلبی پایدار همواره بر بستر اعتدال جاری می‌شود.

بعداز خاتمی نتوانستیم در عرصه اجتماعی خوب عمل کنیم

***به رویکرد مردم به گفتمان اصلاحات اشاره کردید. این سرمایه اجتماعی را اصلاح‌طلبان چگونه به دست آورده‌اند که درانتخابات به لیست ارائه از سوی این جریان بدون پرسشی رأی می‌دهند؟

سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان متعلق به امروز و دیروز نیست، دقیقا ادامه گفتمان نیروهای خط امام است که از آغاز انقلاب مورد حمایت ایشان  بوده است. اوج این موفقیت را در دوران پس از جنگ با محوریت آیت الله هاشمی رفسنجانی در دولت سازندگی و سپس به صورت شفاف و دقیق در دولت آقای خاتمی شاهدش بودیم. این سرمایه عظیم محصول تاریخ است، که با فعالیت نیرومند و تمام عیار در دو دهه تلاش حاصل شده است..

*** این میزان طبیعتا در سالیان کم و زیاد شده است ؟

بله ، به طور طبیعی همه گفتمان‌های سیاسی در جامعه دچار فراز و فرودهایی هستند و جریان اصلاحات هم از این قاعده مستثنی نیست. جامعه ما گفتمان‌های سیاسی را محک می زند عملکرد آنان را بررسی می‌کند و نمره می‌دهد.

*** رای سال ۸۴ هم حاصل محک جامعه از اصلاح‌طلبان بود؟

عزیمت سیاسی سال ۸۴ و آن چه که در دولت نهم و دهم اتفاق افتاد عقبه‌اش به خود جریان اصلاحات باز می‌گردد، بعداز آقای خاتمی در عرصه اجتماعی نتوانستیم خوب عمل کنیم و به راحتی فضا در اختیار احمدی‌نژاد و افراطیون قرار گرفت. بخش بزرگی از زیان‌هایی که جریان اصلاحات  دید، ناشی از آن بود که دوستان ما در گام اول هماهنگ و متحد نبود.

سال ۸۴ آیت الله هاشمی با نامزدی نجفی برای ریاست‌جمهوری موافق بود

*** فکر نمی‌کنید اصلاح‌طلبان خود را پیروز همیشگی میدان بعد از سید محمد خاتمی می‌دانستند و برای انتخابات ۸۴ آن‌طور که باید تلاش نکردند و همین مسئله بود که به گفتمان اصلاحات در آن سال ضربه زد؟

از ۷۶ تا ۸۰ بخش بزرگی از بدنه اصلاح‌طلبی که خود را حلقه‌های  نزدیک‌تر به آقای خاتمی قلمداد می‌کردند دچار غرور سیاسی شدند، آنان معتقد بودند باید جبهه اصلاحات به سمت تحزب برود و خودشان هم به سمت وزن‌کشی رفتند در حالیکه شرایط و کفایت لازم سیاسی فراهم نشده بود.

***حلقه اول، یعنی چه کسانی ؟

برخی از دوستان ما در مشارکت دچار غرور سیاسی شدند. اگر نتایج انتخابات سال ۸۴ را مورد بررسی قرار دهیم مشاهده خواهید کرد که رای اصول‌گرایان ۱۰ میلیون و اصلاح‌طلبان ۱۶ میلیون است، حال این سوال پیش می‌آید که چرا ما شکست خوردیم؟ می‌دانید چرا؟ چون بعضی به سمت وزن‌کشی رفتند.

*** رای اصلاح‌طلبان بیشتر بود اما برخی معتقد بودند ورود آیت‌الله‌هاشمی باتوجه به موج هاشمی‌ستیزی که وجود داشت باعث شکست اصلاح‌طلبان شد؟

آقای هاشمی رفسنجانی همیشه  فراتر از احزاب ظاهر می‌شد و حقیقتا یک شخصیت میانه‌رو، استراتژیست، بزرگ و ملی بود. ایشان نقش بسزایی در تاسیس نظام جمهوری اسلامی داشت و همیشه پشت سر رهبر کشور قرار می‌گرفت؛ چه در دوره امام و چه بعد از امام نقش کارآمدی داشتند، آن سال آیت الله هاشمی گفتند روی یک گزینه باید اتفاق نظر صورت بگیرد اما دوستان با ایشان همکاری نکردند.

***مطرح بود که آقای نجفی کاندیدای ریاست جهموری هستند آیا این درست است؟

بله، گزینه ما آقای نجفی بود و اتفاقا آیت الله هاشمی هم نظر مساعدی نسبت به او داشتند، ایشان معتقد بودند باید شخصیتی ریاست جمهوری را بر عهده بگیرد که باتجربه و انقلابی باشد.

***پس چرا آیت الله هاشمی درانتخابات شرکت کردند؟

آقای رفسنجانی آن سال گفتند اگر روی کسی توافق حاصل نشود که شرایط لازم را داشته باشد، خودشان پیش‌قدم خواهند شد.

*** آن زمان آقایان کروبی و معین هم کاندید بودند اما آقای هاشمی ورود کردند دلیل این اقدام چه بود؟

امروز بحمدالله آقای کروبی زنده اما  در حصر به سر می‌برند و آیت الله هاشمی دار فانی را وداع گفته‌اند همواره در آن زمان این مساله مطرح بود که شخصیتی باید رئیس‌جمهور باشد که از هر نظر تضمین شده باشد تا مشکلی در آینده پیش نیاید .

*** با سران مشارکت درباره نامزدی آقای نجفی صحبت شد؟

بله گفت‌وگوهایی در آن زمان  صورت گرفت. قصدمان این بود که یک چهره فراجناحی وارد میدان انتخابات شود.

***پاسخ مشارکت چه بود؟

پاسخ  این بود که ما به دنبال وزن‌کشی هستیم و خودمان انتخاب می‌کنیم .

*** برای کاندیدا شدن آقای نجفی با آقای کروبی هم صحبت شده بود؟

با همه دوستان صحبت شد،‌ آقای نجفی کسی بود که می‌توانست اجماع همه نیروهای سیاسی را با خود داشته باشد. اما مع الاسف همراهی نشد

*** این که در جبهه اصلاحات هماهنگی وجود نداشت یک طرف قضیه است و آن موج هاشمی‌ستیزی که در جریان بود یک طرف،‌ آیا سبد رأی احمدی‌نژاد به خاطر این رویکرد مردم سنگین‌تر نشد؟

در همه جای دنیا شخصیت‌هایی که کارآمد و موثرند در جامعه با دو رویکرد مواجه هستند؛ اعتماد عمومی و آرای منفی‌که از جمله در مورد آقای هاشمی هم صدق می‌کند. اگر هوشمندانه عمل می‌کردیم شاید نتایج به طریق  دیگری رقم می‌خورد. مگر ما در سال ۹۲ چه کردیم ؟ آقای روحانی که به مراتب در آن مقطع در مقام ارزیابی ظرفیتی پایین‌تر از آقای هاشمی رفسنجانی داشت اما به دلیل تدبیر ودقت عمل و همچنین هماهنگی پیروز شد.

کارگزاران سال۸۴ از آیت الله هاشمی بطور ابتدایی نخواست نامزد انتخابات شوند

*** این اتحاد در سال ۹۲ ناشی از چه بود؟

دوستان ما بعداز حوادث تلخ دولت احمدی‌نژاد به سیاست اتحاد دست پیدا کرد.

*** این عقلانیت محصول بازگشت به جامعه مدنی یا ترس از دست دادن دوباره میدان بود؟ چقدر آن هشت سال به عقلانیت موجود کمک کرد؟

الزاما انسان‌ها نباید شکست بخورند تا عاقل شوند، بلکه وقتی از هوش و فهم درست برخودار باشید و از  تاریخ خوب درس بگیرید به جای این که شکست بخورید، می‌توانید گام‌های موفقیت را بردارید اما باید گفت اگرچه دوران تلخی بود ولی فرصتی برای عقلانیت و رویکرد معتدل اصلاح‌طلبان فراهم  شد.

*** رویکرد اعتدال چه جایگاهی در کارگزاران دارد؟

کارگزاران همیشه از لایه‌های معتدل اصلاح‌طلبی بوده است، البته به طور طبیعی همه گروه‌های سیاسی در فراز و فرودهای روزگار درس می‌آموزند. کارگزاران و سایر احزاب از حوادث درس می‌گیرند و خودشان را تقویت می‌کنند. تحولی که خیلی به چشم آمد این بود که کسانی که یک روز در نقطه مقابل  آقای هاشمی  بودند به این جمع‌بندی رسیدند که حتما باید مسیرشان را اصلاح کنند.

***انتقادی به کارگزاران می‌شود این است که آقای معین می‌خواست به نفع نجفی کنار بکشد تا او وارد عرصه شود اما هنگامی که عده‌ای خواستار حضور آیت الله هاشمی شدند نجفی دیگر نیامد این روایت تاریخی چقدر درست است؟

روایت شما خلاف و غیرواقع است. هیچ گاه کارگزارن مشوق آقای هاشمی نبودند که وارد میدان شود. بلکه توصیه ایشان را دنبال می‌کردند .

***نظر خود کارگزاران بر چه شخصی بود؟

کارگزاران معتقد بود شخصیتی باید غیر از آیت الله هاشمی وارد میدان شود که البته مورد حمایت ایشان هم باشد. نجفی چهره مورد اعتماد کارگزاران بود و روی آن اجماع وجود داشت.آقای نجفی آمادگی کامل داشت تا به صحنه ورود کند.

***ثبت نام آیت الله هاشمی در ۹۲ با اجماع کارگزاران صورت گرفت یا نه یک حرکت کاملا  شخصی بود؟

یک حرکت شخصی بود اما کارگزاران پس از حضور به جد از ایشان حمایت کرد .

روحانی فراتر از مطالبات اصلاح طلبان ظاهر شده است

***کارگزاران گزینه دیگری نداشت؟

کارگزارن و کلا جریان اصلاحات  بعد از حوادث ۸۸ دچار ضربه روحی سنگینی شده بود .اصلاح‌طلبان هم فکر  نمی‌کردند مجددا به عرصه سیاسی بازگردند؛ آقای هاشمی رفسنجانی در آن برهه زمانی امید را در اصلاحات پمپاژ می‌کرد که این بسیار ارزشمند بود. آیت الله هاشمی هیچ‌گاه دچار یاس نشد و احساس می‌کرد در هر شرایطی باید نقش آفرین باشد و این روحیه تا حدودی اصلاح‌طلبان از جمله کارگزاران رابه این نقطه هدایت کرد که نباید منفعل و زاویه نشین باشند.

***آقای روحانی در طی این ۴ سال چقدر توانسته به مطالبات اصلاح طلبان پاسخ دهد ؟

روحانی فراتر از توقعات و مطالبات اصلاح‌طلبان ظاهر شده است .

اصولگرایان از نهادهای قدرت دچار سوء استفاده شدند

*** نکته دیگری که بعد از انتخابات سال ۹۲ خیلی به چشم می‌آید شکست اصولگرایان است به نظر شما علت این امر چیست؟ چرا اصولگرایان دیگر نمی‌توانند به وحدت دست پیدا کنند؟

افراطیون اصولگرا در همان مسیری که اصلاح‌طلبان در سال ۸۴ دنبال می‌کردند، گام نهادند، آنان نیز گرفتار غرور سیاسی شدند. صدای مخالف را به رسمیت نشناختند. در استفاده از قدرت و نهادها دچار سوء استفاده شدند به همین خاطر اعتماد مردم را از دست دادند. آنان از سال ۸۴ تا ۹۲ حقیقتا ایران را عرصه ترک تازی قرار دادند، هرکاری که دلشان می‌خواست انجام دادند نظام اداری کشور را آشفته کردند و عملا اعتبار مجلس را در برابر دولت مخدوش کردند.

آیت الله هاشمی قرینه دیگری در کشور ندارد

***آقای ناطق نورری به نظر می‌رسد قصد دارند راه آیت الله هاشمی را ادامه دهند آیا  رفتار اصولگرایان باعث شد که چهره‌های بزرگ اصولگرا تغییر مشی دهند؟

آقای هاشمی شخصیت منحصر به فردی بود،  قرینه و شبیهی در کشور ندارد. وقتی مشی او را ترسیم می‌کنیم بسیاری از بزرگان آن را تایید نموده و بدان تمسک می‌جویند. تغییر رفتاری که در بزرگان اصولگرا مشاهده می‌کنید، محصول موفقیت گفتمان اصلاح‌طلبی است. امروز آقای لاریجانی شخصیتی است که به ایشان  احترام می‌گذاریم و حتی  در برخی مواقع می‌توانیم با ایشان ائتلاف کنیم. با جناب آقای ناطق که پیش از این‌ها ائتلاف داشتیم.

***آقای قالیباف تعریف دیگری از اصولگرایی دارد و" نواصولگرایی" را مطرح می‌کند این چقدر جدی است؟

سیاست قواعد خودش را دارد به صرف این که در یک انتخابات شکست بخوری نباید با واژگان بازی کنی و خلق‌الساعه و یک شبه جریانی راه بیندازی. حرکت‌های سیاسی باید کند و آرام صورت گیرد تا موثر واقع شود نه این که یک شبه بخواهیم حضور سیاسی فراگیر پیدا کنیم .

هر صدایی که از بنگاه سخن پراکنی جناب آقای قالیباف صادر می‌شود چندان نباید مورد اهمیت باشد. قالیباف از نظر من شخصیتی قابل احترام است اما یک سیاست‌مدار به معنای واقعی کلمه نیست. اگر اندکی در حوزه سیاست آموزش دیده بود خودش را این گونه هزینه نمی‌کرد. من از دوستان او هستم و در گذشته نیز در ابتدای پذیرش مسئولیت‌هایش به او توصیه هایی کردم که ظرفیت مستمر و قابل استفاده‌ای در کشور باشد.

اصولگریان نباید روحانیت را فدای حزب بازی‌های خود کنند

***به نظر می‌رسد این نواصولگرایی که مطرح می‌کنند به تعبیری عبور از جامعتین نیست؟

جامعه مدرسین شان و منزلتی دارد که فراتر از حزب است و اتفاقا باید به این دوستان توصیه شود که از این ظرفیت و اندیشه در جهت برنامه‌ای حزبی استفاده نشود. باید جایگاه این بزرگان را از وابستگی‌های حزبی صیانت کنیم. جامعه مدرسین نباید قربانگاه اصولگرایی شود.

آیت الله مهدوی کنی که در قید حیات بودند بارها تاکید کردند که جامعه روحانیت مبارز حزب نیست و باورشان این بود که نباید وارد گرایشات حزبی شود و روحانیت باید جایگاه خودش را داشته باشد . اگر اصولگرایان در جهت تعضیف این نهاد قدم بردارند حتما شکست خواهند خورد اما اگر در جهت تلطیف فضا گام بردارند قطعا می‌توانند از ظرفیت‌های ملی استفاده کنند.

اصلاح‌طلبان مجمع روحانیون مبارز را قدرشناسی می‌کنند، آنان در مقام مشورت کنار ما هستند اما هیچ‌گاه وارد بازی‌های حزبی نمی‌شوند. باید اصولگرایان را قانع کنیم که رقابت‌های حزبی را به روحانیت گره نزنند. در انتخابات اخیر مشاهده کردید چه مقدار از این ظرفیت‌ها به نفع سیاست‌هایشان استفاده کردند و شکست خوردند که عامل تخریب انان شد .

***در جریان انتخابات یک ملاقات غیر منتظره آقای رئیسی با امیر حسین مقصودلو یا همان امیر تتلو را شاهد بودیم این آیا یک خودکشی نبود؟ چرا اصولگرایان چنین ملاقاتی را ترتیب دادند؟

معتقدم درحق آقای رئیسی ظلم شد و سر ایشان کلاه رفته است. اعتقاد دارم

منبع: آخرین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت akharinnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آخرین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۴۶۴۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گمرک ایران اعلام کرد تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین امسال با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.
 از مجموع صادرات و واردات کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.
تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.
این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.
ارزش صادرات کشور در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.
این گزارش با اشاره به اینکه ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.
در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.
عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.
در فروردین امسال، میزان صادرات کالا‌های پتروشیمی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.
در بین ۱۰ قلم عمده کالا‌های صادراتی، گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.
در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.
ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالا‌های وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.
بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالا‌های وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.
متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.
بر اساس این گزارش، ۶ کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان و هند در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.
میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین امسال با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید.

دیگر خبرها

  • حزب‌الله: قدرت مقاومت فراتر از آن است که به نمایش گذاشته است
  • واکنش عباس عبدی به سخنان مهدی نصیری: اصلاح‌طلبی و براندازی دو راهبرد غیر قابل جمع است
  • واکنش محمد مهاجری به دلایل رد صلاحیت روحانی
  • مهدی نصیری; زیر تیغ اصلاح‌طلبان و اصولگرایان/ توهم یا شوخی یا پروژه هدفمند؟! +جدول
  • فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار
  • یکی از مطالبات مردم در دور اول انتخابات مجلس موضوع تحول بود
  • توهین جنجالی مجری تندرو صداوسیما به اصلاح طلبان و اصولگرایان /حسام الدین آشنا: بی ادب نباشید؛ چه برای سیدخندان و چه برای پاورقی
  • روایت سلیمی نمین از تندروهای مهدی نصیری / او تا نقطه سقوط کامل پیش خواهد رفت / اصلاح‌طلبان پرچم‌داری او را نخواهند پذیرفت
  • نرخ فقر در نوار غزه از ۹۰ درصد نیز فراتر رفت
  • فعال سیاسی اصلاح طلب: تحولات جهانی به سود ایران است