Web Analytics Made Easy - Statcounter

سنت دیرینه چادر سفیدهای ورزنه، در سال های اخیر به دلیل ترویج پوشش های یک دست در کشور و البته افزایش ورود بانوان از مرکز استان که تحت عنوان معلم، پزشک و یا کارمند و گردشگر به این منطقه می آیند، مورد بی مهری قرارگرفته و وضعیت آن به جایی رسیده است که در سال های اخیر تنها تعدادی بانوی انگشت شمار میانسال و کهنسال از این فرهنگ پیروی می کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل ازصاحب نیوز؛ورزنه را سفیدترین شهر ایران نامیده‌اند، چرا که هر رهگذری که گذرش بر این شهر می‌افتد، اولین چیزی که جلب توجه می‌کند، زنان و دختران چادر سفیدی هستند که به جای پوشیدن چادر سیاه متداول، چادری به رنگ کاملاً سفید به سر می‌کنند. این رسمی است که از زمان‌های گذشته و شاید به قدمت پیدایش شهر باز می گردد؛ همگی زنان در گذشته به آن پای‌بند بودند.

پیرامون علت این رسم قدیی نظرهای متعددی مطرح است؛ یکی از دیدگاه ها علت این کار را این چنین بیان می کند که شهر ورزنه از قدیم به علت عبور آب زاینده رود مهد کشاورزی و به وِیژه کشت پنبه بوده است؛ کشت پنبه این امکان را برای زنان این منظقه فراهم می کرده است که با تبدیل این محصول به نخ و سپس پارچه در کارگاه های کاربافی، لباس مورد نیاز خود را از این طریق تهیه می کردند.

از طرف دیگر برخی جغرافیای منطقه را عامل استفاده از این نوع پوشش می دانند؛ از آن جایی که شهر ورزنه در منطقه کویری و با دمای بالا است، استفاده از چادرهای مشکی مرسوم جذب نور خورشید را چندبرابر می کند، به همین دلیل زنان این منطقه از این نوع پوشش برای جذب حداقلی نور خورشید استفاده می کنند.

برخی نقل ها هم این گونه بیان کرده است که این منطقه، محل حضور روحانیون زرتشتی بوده و به سبب استفاده این روحانیون از لباس های سفید پنبه ای و اجباری که در این استفاده موجود بوده است، پس از اسلام نیز این سنت در این منطقه در بین زنان رواج پیدا کرده است که به دلیل عدم استفاده سایر مناطق کویری و مهدهای دین زرتشت در ایران مانند یزد از این نوع پوشش این نظریه کم تر قابل دفاع است.

این سنت قدیمی و ویژه که در کل ایران خاص این منطقه است، در آثار ملی کشور نیز ثبت شده است و بنابر گفته مسئولان محلی روز چادرسفید همزمان با روزجهانی گردشگری، هفتم مهرماه است.

اما این سنت دیرینه درسال های اخیر به دلیل ترویج پوشش های یک دست در کشور و البته افزایش ورود بانوان از مرکز استان که تحت عنوان معلم، پزشک و یا کارمند و گردشگر به این منطقه آمد و رفت دارند این خطه تحت بی مهری قرارگرفته و وضعیت آن به جایی رسیده است که در سال های اخیر تنها تعدادی از زنان انگشت شمار مسن از این فرهنگ پیروی می کردند.

اما خوشبختانه با رواج فرهنگ پاسداشت میراث فرهنگی و تلاش برخی بومیان این منطقه بار دیگر این سنت درحال رواج در منطقه ورزنه است.

ماشالله شفیعی عضو سابق شورای شهر ورزنه، در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار ما، با بیان این که مهم ترین مشکل مردم منطقه ورزنه آب است، اظهار کرد: مردم این منطقه به دلیل وجود آب زاینده رود به سراغ صنعت و مشاغل خدماتی نرفته و اکثر افراد کشاورز هستند.

وی با بیان اینکه شخصی که بالغ بر 20 جریب زمین در این منطقه داشت می توانست به اندازه یک کارمند کسب درآمد کند، تصریح کرد: نشاط و شادابی موجود در این منطقه با قطع شدن آب زاینده رود از بین رفت و تعداد زیادی اهالی این منطقه بیکار شده اند.

وی با بیان اینکه بیکاری های در این منطقه گریبان کل شهرستان را گرفته است، تصریح کرد: هیچ شهرک صنعتی در این منطقه وجود ندارد و این منطقه با مرکز شهرستان فاصله زیادی دارد.

شفیعی با بیان اینکه این شهر به عنوان شهر فرشتگان سفید پوش مطرح است، گفت: دغدغه من در حدود 10 سال حضور در شورای شهر برگرداندن سنت پوشیدن چادرهای سفید بوده است.

عضو سابق شورای شهر ورزنه با بیان اینکه تا سال 1350، تمام زنان بومی در این منطقه از چادر سفید استفاده می کردند، عنوان کرد: زنانی که با چادر مشکی در شهر حضور داشتند یا نیروهای تخصصی مانند معلم و پزشک بودند که از سایر شهرها به ورزنه می آمدند و یا مسافر بودند.

وی ادامه داد: درحال حاضر بیش از 50 درصد بانوان شهر ورزنه از چادر مشکی استفاده می کنند و این سنت دیرینه درصورت عدم رسیدگی به فراموشی سپرده می شود.

شفیعی با بیان این که در سال هایی وضعیت به حدی رسید که شاید تعداد افراد انگشت شماری از چادرسفید استفاده می کردند، تصریح کرد: امرز خوشبختانه با اقدام هایی که صورت گرفته، میزان اقبال به این فرهنگ دیرینه افزایش یافته است و چهره زیبایی به شهربخشیده است.

عضوسابق شورای شهر ورزنه با بیان اینکه امروز مدیران مدرسه دخترانه ما با چادر سفید به مدرسه می روند، عنوان کرد: ما از میراث فرهنگی گله داریم که از این سنت حمایت نکرد و زمینه ایجاد یک موزه در این رابطه ایجاد نشد.

وی ادامه داد: این سنت در آثار ملی ثبت شده است و هفتم مهر، روز جهانی میراث، روز چادرسفید نامیده شده است.

یکی از زنان مسن ورزنه در همین رابطه به خبرنگار ما گفت: این فرهنگ اصیل از مدرسه کنار گذاشته شد، از مدرسه نیز باید به شهر بازگردد.

وی ادامه داد: زمانی بچه های ما را به دلیل داشتن چادر سفید از مدرسه بیرون می کردند و موجب کمرنگ شدن این سنت در شهر شد.

این بانوی ورزنه ای با بیان اینکه کاربافی باید در ورزنه احیا شود و کودکان ما این کار را یاد بگیرند، عنوان کرد: لباس های مدارس ما باید با استفاده از این چادرهای سفید طراحی شوند.

این منطقه با افزایش خشکسالی ها و البته بی تدبیری ها در مدیریت صحیح آب زاینده رود با مشکل بی آبی شدید دست و پنجه نرم می کند و به دلیل اینکه اینکه شغل بیشتر اهالی نیز کشاورزی است، دچار آمار بالای بیکاری شده است؛ احیای این سنت دیرینه در این منطقه علاوه بر حفظ میراث فرهنگی، زمینه ایجاد کارگاه های کاربافی و صنایع دستی، ایجاد موزه تاریخچه این سبک فرهنگی و کارگاه های کاربافی را ایجاد می کند که موجب رونق صنعت توریست و البته درآمدهای حاصل آن برای مردم بومی می شود.

اما متاسفانه نگاه مرکز محور سازمان میراث فرهنگی استان موجب شده تا مناطقی مانند ورزنه با وجود پتانسیل های زیاد به حال خود رها شده و سنت ها و آثار باستانی آن ها روز به روز کم رنگ تر شده تا به مرز نابودی برسند و ما شاهد اشباع توریست در اصفهان باشیم.

گرچه اقدام هایی از قبیل احیای دیواره های قلعه بزرگ قورتان کمی از سرعت نابودی آثار این منطقه کاسته است، اما اگر توجه ویژه ای به آثار منقول و غیرمنقول نشود، کم کم این منطقه با تمام آثارش به فراموشی سپرده شده و به دلیل نبود شغل مناسب با مهاجرت منفی و شدیدی مواجه خواهدشد.

از طرفی حفظ سنت چادر سفید یک امر مذهبی نیز به شمار می رود که به دلیل دربرگیری نوعی عرق ملی می تواند دختران جوان و نوجوان این منطقه را به خوبی به خود جذب کند که اگر به فراموشی سپرده شود، دیگر شاهد عبور بانوان در این منطقه با چادرهای سیاه هم نخواهیم بود و سیر قهقرایی مدها و پوشش های نامتعارف که شهرها و مناطق زیادی از کشورمان را درنوردیده، این منطقه را نیز در بر خواهد گرفت.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۶۷۰۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز یک صبح با نشاط همراه با برنامه «صبح صبا»

علاوه بر این همچنان رادیو دوست صمیمی بسیاری از جوانان امروز و دیروز است. از آنجایی که رادیو به عنوان رسانه‌ای فراگیر شناخته شده است،می‌تواند گستره وسیعی از مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهد و به منظور دستیابی به اهداف مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

امروز نسبت به سال‌های گذشته شبکه‌های رادیویی مختلفی راه‌اندازی شده و متناسب با حال و هوای افراد مختلف جامعه این شبکه‌ها وظیفه تولید برنامه‌ها را برعهده دارند.

همچنین زمان پخش هر برنامه نیز متناسب با همان زمان باید در نظر گرفته شود. عمدتا برنامه‌های صبحگاهی از شور و نشاط بیشتری نسبت به برنامه‌های دیگر برخوردار هستند چرا که مخاطب نیازمند یک انرژی مضاعف در صبحگاه است که حال، این انرژی از طریق رادیو و سیستم‌ شنوایی می‌تواند به مخاطب منتقل شود.

در واقع شهروندان زیادی خصوصا افرادی که برای حاضر شدن در محل کار و فعالیت یا مدرسه و دانشگاه خود، از وسایل حمل و نقل عمومی و شخصی استفاده می‌کنند، در اولین ساعات صبح به برنامه‌های رادیویی گوش می‌دهند و طی مسیر، از این برنامه‌ها بهره می‌برند. بنابراین نوع برنامه‌هایی که از رادیو پخش می‌شود، می‌تواند در جلب توجه افراد و در نتیجه روحیه شهروندان تاثیرگذار باشد. رادیو صبا نیز یکی از این شبکه‌هاست که سالهاست فعالیت خود را بر این اساس آغاز کرد و مانند هر شبکه رادیویی دیگری به تولید برنامه پرداخته است.

یکی از تولیدات این رادیو برنامه صبحگاهی «صبح صبا» است که با محور قرار دادن مهارت‌های زندگی، شادی و آرامش خانواده‌ها با نگاهی طنز هر روز صبح به روی آنتن می‌رود. این برنامه شنبه تا چهارشنبه با اجرای گویندگانش هر روز صبح، موضوعات مختلف روز جامعه را سرفصل کار خود قرار می‌دهد و همراه با موسیقی که متناسب با حال و احوال برنامه‌های صبحگاهی است، تلاش می‌کنند تا با مخاطب همراهی کنند و با نگاه جوانان همسو شوند.

مجریانی که هرکدام در حیطه هنرهای نمایشی دستی بر آتش دارند و می‌دانند که چگونه با بازی کردن و گاهی نمایش خود واقعیشان با مخاطب ارتباط برقرار کنند و حس و حال لازم را به مخاطب منتقل کنند. از سوی دیگر مطالعه داشته باشند و با اشراف نسبت به موضوعات روز اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بحث‌ها را پیش ببرند. حضور گروه نویسندگان این برنامه موجب شده تا تحول‌پذیری در برنامه بالا باشد و فصل به فصل برنامه متناسب با شرایط دست به تغییر و تحول بزند و جلوی تکراری‌ بودن سوژه‌ها گرفته شود.

ارتباط محتوای پخش شده از رادیو با مسائل مربوط به زندگی روزمره موجب رضایت مخاطبان خواهد شد و تیم نویسندگان این برنامه تلاش کرده‌اند تا آنچه که می‌نویسند با آنچه که در زندگی شنوندگان و مردم عادی در جریان است نزدیکی داشته باشد.

استفاده از شهروند گزارشگران نیز از دیگر نکات قابل توجه این برنامه است. در واقع با حضور این شهروند گزارشگران برنامه صرفا مختص به یک قوم خاص نیست و از جای جای ایران مخاطبان می‌توانند با برنامه ارتباط برقرار کنند و با نکاتی همچون گردشگری، آیین و آداب و رسوم هر شهر نیز آشنا شوند.

غالب برنامه‌های شبکه‌های رادیویی در برنامه‌های صبحگاهی شاید فاقد شور و هیجان و صمیمیت لازم باشند اما در برنامه «صبح صبا» دست‌اندرکاران و بویژه مجریان تلاش دارند تا فارغ از لحن جدی رضایت مخاطب را در حد مطلوبی بدست آورند و با شور و هیجان و صمیمیت میزان رضایت شنوندگان را از آن خود کنند.

دیگر خبرها

  • چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان
  • ورزنه شهر فرشتگان چادر سفید ایران
  • ورزنه شهر فرشتگان چادر سفید ایران + فیلم
  • همایش پر شور و نشاط پیاده روی در گلستان
  • خروش رودخانه چشمه لنگان فریدونشهر
  • آغاز یک صبح با نشاط همراه با برنامه «صبح صبا»
  • وزیر کشور: افراد انگشت شماری در برابر قانون مقاومت می‌کنند
  • خبرنگاران با چشم خود اثرات فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان را دیدند/ ترک سه انگشتی در دیوار مسجد علیقلی آقا/ آثار تاریخی اصفهان فرو می ریزد؟ (فیلم)
  • سهم اصفهان از حقابه زاینده‌رود؛ تقریباً صفر/ بارگذاری بیش از اندازه آب در سد زاینده‌رود مشکل‌ساز می‌شود
  • وقوع سیل در ورزنه