Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@13:43:54 GMT

جهان ما و جهانی که ادبیات برای ما می سازد

تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۸۵۷۸۸

«ادبیات و جهان»
نویسندگان: پاسکال کازانوا، فرانکو مورتی و آنتونیو خاجیدو
مترجم: شاپور اعتماد
ناشر: آگه، چاپ اول 1393
167صفحه، 8500 تومان

شما می‌توانید کتاب «ادبیات و جهان» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب خرید کنید.


*****


ادبیات معاصر ایران همواره در حسرت داشتن چهره هایی جهانی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صادق هدایت را که استثناء کنیم، نویسندگان دیگر هرچقدر هم که بزرگ و شاخص باشند، در آنسوی مرزها نتوانسته اند توفیقی شایسته کسب کنند و از چهره‌ای جهانی برخوردار باشند، چنانکه ادبیات ترک و یا ادبیات عرب با چهره هایی گوناگون در سراسر جهان نام‌آور شده اند. خلاصه اینکه ادبیات معاصر ایران جهانی نشده، چشم اندازی مبتنی بر جهانی شدن نیز در پیش رویش قابل رویت نیست. معضل کجاست، در زبان ما، در جهان ما یا ادبیاتمان؟

محتوایاساسی‌ترین بخش‌های کتاب «ادبیات و جهان» از همین موضوع و مباحثی پیرامون آن حکایت می‌کند که همواره چالشی جدی برای ادبیات ما بوده است. خلائی که بسیار درباره آن بحث شده، اما این بحث‌ها که با اظهار نظرهای گوناگون و البته اغلب به دور از واقع‌بینی بوده، بیش از آنکه به نتیجه و راه‌حلی انجامیده باشد، تنها به وجود و تداوم آن تاکید شده است! مجموعه مقالاتی که شاپور اعتماد تحت عنوان ادبیات و جهان، به فارسی برگردانده و به همت نشر آگه منتشر ساخته باتوجه به آنچه گفته شد روی مباحثی متمرکز شده است که به شکلی جدی معضل ادبیات ما بوده است، بنابراین اهمیت کتاب حاضر برای نویسندگان و صاحب نظران ادبی از این منظر کاملا هویداست. افزون براین خواننده کتاب به درکی تازه از ادبیات در جهان امروز می رسد که هویتش از دگرگونی های (سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... ) در دهه های اخیر تأثیر پذیرفته‌است.

در دنیایی که جهانی شدن تقدیری گریز‌ناپذیر محسوب می‌شود، بحث ادبیات و جهان، بحثی جدی است. هنگامی که گوته برای نخستین بار به طور جدی بحث جهانی شدن ادبیات را مطرح کرد (بحثی که مارکس و انگلس نیز با عنایت به دیدگاه‌های اشتراکی خود، آن را مورد توجه قرار داده و از ادبیات به عنوان یک دارایی همگانی (جهانی) سخن به میان آوردند)، هنوز قرن نوزدهم به پایان خود نرسیده بود و فراز و فرود‌های تاریخی بسیاری پیش رو بودند که ادبیات را نیز تحت‌تاثیر قرار دادند.

در اواخر قرن نوزدهم ناسیونالیسم یک جریان جدی بود که بسیاری از نویسندگان را تحت تاثیر خود قرار داده بود، بنابراین ادبیات جهانی با جریانات ناسیونالیستی آبشان در یک جوی نمی‌رفت که هیچ اصطحکاک شدیدی هم با یکدیگر داشتند، حال به این مجموعه اضافه کنیم جنگ جهانی اول را که بر حیات امپراتوری‌های کهن قدیمی نقطه پایان گذاشت و کشورهای تازه استقلال یافته‌ای از راه رسیدند که برای تقویت ساختار خود مجبور به دمیدن در احساساسات ناسیونالیستی مردم خود بودند؛ چرا که ناسیونالیسم محرکی برای اتحاد درونی در کشورهای رهایی یافته از یوغ استعمار محسوب می شد. در چنین احوالی دور از انتظار نیست اگر ادبیات جهانی به مصداق امروزش مورد بی مهری قرار گرفته و دنباله رویی پیدا نکند.

اما امروزه بحث جهانی شدن جدی است، اما در عین حال همه نظام‌های سیاسی و فرهنگی به فردیت خود اهمیت می‌دهند و از دیگر سو تنوع ادبیات ملل مختلف یکی از جذابیت‌های مهم آن محسوب می‌شود، مراد از ادبیات جهانی چه می‌تواند باشد؟

در این کتاب دو رهیافت به ادبیات جهانی ارائه شده است، هر دو این رهیافت‌ها به ادبیات جهانی، بر احیای درک ادبیات ملی تاکید می‌کنند. نویسندگان کتاب برای قابل درک کردن این مفاهیم، در هر دو رهیافت از استعاره‌های اقتصادی استفاده کرده‌اند. این روش استلال کردن، روشی دیرپاست که چهره‌های پیشرو در بحث ادبیات جهانی یعنی گوته و بعد از او مارکس و انگلس هم از آن استفاده می‌کردند.

نمی‌توان به کتاب «ادبیات و جهان» اشاره داشت و به مترجم کتاب اشاره نکرد، شاپور اعتماد یکی از معدود چهره‌هایی است که در این حوزه به صورت تخصصی کارکرده است و بحث ادبیات جهانی از حوزه های مورد علاقه و اشرف اوست. کتاب «جمهوری جهانی ادبیات» اثر پاسکال کازانووا که اندک زمانی پیش از کتاب حاضر منتشر شده بود، از دیگر ترجمه های جدی شاپور اعتماد است که به شکلی تخصصی به این حوزه می پردازد.

کتاب «ادبیات و جهان» از پنج مقاله به قلم سه چهره صاحب‌نظر که در این حوزه فعالیت‌های پژوهشی و نظری داشته‌اند، تشکیل شده است. «ادبیات به مثابه یک جهان» نوشته پاسکال کازانوا، «چند حدس در باب ادبیات جهانی» و «منحنی، نقشه و درخت: مدل‌های مجردی برای تاریخ ادبیات» هر دو نوشته فرانکو مورتی و نهایتا دو مقاله‌ی «ادبیات و جامعه» و «وحشت و حقیقت» نوشته آنتونیو خاجیدو.

محتوای دو کتاب «جمهوری جهانی ادبیات» و «ادبیات و جهان» نزدیکی محسوسی به یکدیگر دارد هر دوی آنها به شرح و تبیین ویژگی‌های ادبیات جهانی و چگونگی تحقق آن می‌پردازند. در «در جمهوری جهانی ادبیات» این دستمایه با شاخ و برگ و جزئیات بیشتری برای مخاطبانی که با نگاهی تخصصی‌تر به این حوزه می‌پردازند، تدارک دیده شده است. اما در کتاب «ادبیات و جهان» با رویکری کلی نگرانه تر و با بحث هایی که به شکلی موجز مطرح شده اند، به نیت تمرکز روی مفاهیم اصلی این حوزه تدارک دیده شده است. اگرچه هر دو کتاب مستقلا می توانند مورد استفاده قرار گیرند، اما کتاب ادبیات و جهان به دلیل توجهی که به مفاهیم اساسی و مقدماتی تر این حوزه دارد و زبان راحت تری در آن بکارگرفته شده است، برای عموم خوانندگان و علاقمندان این حوزه کاربردی بوده و می تواند مقدم برآن کتاب باشد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۸۵۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی کتاب «فیزیک خداباوری»

به گزارش مبلغ شاید عجیب باشد ولی امروزه متکلمان و فیلسوفان دین در کشورهای مختلف، توجه ویژه ای به دانش فیزیک پیدا کرده اند و از موضوعاتی مانند تنظیم دقیق ثابت‌های جهانی گرفته تا مکانیک کوانتومی، نسبیت و کیهان‌شناسی را با دقت دنبال می کنند.

کتاب «فیزیک خداباوری» اثر جفری کوپرسکی؛ استاد فلسفۀ دانشگاه ایالتی دره ساگیناو آمریکا و ترجمۀ امیرمسعود جهان بین است که توسط نشر پارسیک به چاپ رسیده است.

ابن واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت که پر کردن شکاف بین زمینه ها ی دینی و فیزیکی مشکل است. کسانی که در دین و علوم انسانی هستند معمولا فقط در سطح عمومی با علوم ریاضی تعامل دارند و فیزیکدانان اغلب متافیزیک و دین را نادیده می گیرند.

کتاب «فیزیک خداباوری» یک حد وسط مهم و ضروری بین این رشته‌ها را بیان می‌کند و تحلیلی انتقادی از روش‌های درهم تنیده شدن فیزیک در موضوعات دینی ارائه می‌کند.

نویسنده در این کتاب سعی کرده با شفاف‌سازی استدلال‌های اغلب پیچیده، طیف گسترده‌ای از موضوعات را پوشش دهد که شامل کنش الهی، اراده آزاد، برهان تنظیم دقیق، طبیعت‌گرایی، قوانین طبیعت، رابطه بین علم و دین، و بحث بر سر طراحی هوشمند می‌شود.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899036

دیگر خبرها

  • بزرگترین چاپگر ۳بعدی جهان یک خانه را در ۸۰ ساعت می‌سازد
  • معرفی کتاب «فیزیک خداباوری»
  • قرآن کریم؛ در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان
  • روایتی از پیشتازی نصف‌جهان و اهالی آن در عرصه شعر و ادبیات
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها
  • معرفی سرگذشت رباعیات خیام و 4 کتاب دیگر
  • کتاب «اوستا علی» در ترازوی نقد اهالی فرهنگ خراسان جنوبی
  • کتاب در فروردین؛ رشد ۱۵ درصدی تولید و انتشار ۲۸۲۵ عنوان جدید
  • رشد ۱۵ درصدی تولید و انتشار ۲۸۲۵ کتاب جدید در فروردین ۱۴۰۳