Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایسکانیوز از همین حالا که خبر رسیده قرار است بچه‌ها را دوباره از سطح شهر جمع کنند، دست و دلشان لرزیده... این بار حتی گفته‌اند اگر برای سومین بار اورژانس اجتماعی به سراغتان بیاید و کارتان به مراکز بهزیستی بکشد دیگر به خانه باز نخواهید گشت... کابوسی تلخ که خواب را از چشمان ده‌ها کودک کار و خیابان ربوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقتی بهزیستی، خانواده را متهم می‌داند

خرداد ماه امسال بود که انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور از برنامه‌های دولت دوازدهم درباره کودکان کار و خیابان گفت. از اینکه سازمان بهزیستی طبق برنامه ششم متولی اصلی رسیدگی به وضعیت کودکان کار و خیابان است. او اعلام کرده بود، با رایزنی‌هایی که با معاونت پیشگیری از جرم قوه ‌قضائیه صورت گرفته و طی لایحه‌ای که در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، اگر کودکی بیش از سه بار پذیرش شد، حضانت کودک از والدین سلب و در اختیار سازمان قرار گیرد «تا این چرخه به حالت اول برنگردد و ما دوباره کودک را در خیابان نبینیم.» حالا بعد از گذشت سه ماه از اعلام این خبر گویا قرار است از اواسط شهریور ماه، همزمان با اجرای دوباره طرح ضربتی جمع‌آوری کودکان کار و خیابان، آن دسته از کودکانی که سه بار توسط مراکز خدمات اجتماعی بهزیستی پذیرش شده‌اند به مراکز بهزیستی منتقل و از والدینشان جدا شوند. طرحی که به باور فعالان مدنی با حذف کودک از خیابان تنها به دنبال پاک کردن صورت مسئله است. نگرش اتهامی به خانواده به‌عنوان یکی از نهادهای تأثیرپذیر از شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه و هدف قراردادن آن به‌عنوان تنها منبع بازتولید کودکان کار و خیابان که انگار کودک را از روی میل و اراده‌اش به خیابان می‌فرستد و به‌همین‌دلیل باید کودک را از آن گرفت، خطای محضی است که حالا در دستور کار بهزیستی قرار گرفته است. هادی شریعتی، حقوقدان و فعال حقوق کودک در نقد مصاحبه اخیر محسنی بندپی درباره دور جدید اجرای طرح جمع‌آوری کودکان کار و خیابان و سلب حضانت از والدین برخی از این کودکان می‌گوید: «این مصاحبه بخش‌های مختلفی داشت که یک بخش از آن مربوط به کودکان کار و خیابان بود و شنیدن برخی خبرها از طرف مسئول سازمان بهزیستی، فعالان حقوق کودک را نگران کرد.» شریعتی ادامه می‌دهد: «باز هم پیکان حمله به سمت خانواده کودکان کار چرخیده که همان درجا زدن سال‌های گذشته را تداعی می‌کند. ادامه همان کلیشه خانواده منفعت‌طلب و اشخاص پنهان و در سایه که گهگاه از سوی مسئولان به آنها لقب «مافیا» داده و گفته می‌شود که از بچه‌ها برای کسب درآمد سوءاستفاده می‌کنند.» او می‌گوید: «این یک باوری است که آگاهانه یا ناآگاهانه در جامعه از طریق رسانه‌ها ترویج می‌شود. اما تأسف از جایی شروع می‌شود که یک مسئول مروج چنین نگاهی می‌شود.»

دستگیری کودکان یا ساماندهی آنان؟!

این فعال حقوق کودک با اشاره به اثرات زیان‌بار اجرای طرح ضربتی سلب سرپرستی از والدین کودکان کار می‌گوید: «جدا از اینکه طرح ساماندهی کودکان خیابان اساسا عنوان خوبی ندارد اما سال‌هاست که اجرا می‌شود و نتیجه آن اعلام نمی‌شود. یکی از مطالبات فعالین حقوق کودک و نهادهای مدنی این است که نتایج اجرای این طرح و اثرش را بر کاهش تعداد کودکان کار اعلام کنند. یعنی بگویند که این طرح ساماندهی که بیشتر شبیه دستگیری است! چه نتایجی داشته و چه اقدام مثبتی در مدت اجرای آن در سال‌های گذشته به دست آمده که حالا می‌خواهند ابعاد دیگری هم به آن بدهند.» به گفته شریعتی کدخوانی بخشی از صحبت‌های بندپی نشان می‌دهد، همچنان بحث پاک‌کردن چهره شهر از وجود کودکان کار و خیابان در اولویت برنامه‌های دستگاه‌های مختلف قرار دارد و بهبود وضعیت زندگی این کودکان و خانواده‌هایشان زیر سایه این نگرش پلیسی و امنیتی فراموش شده است. این حقوقدان و فعال حقوق کودک می‌گوید: «همچنان بحث چیدمان شهری و پاک شدن چهره شهرها از وجود کودکان کار در اولویت است اما سؤالی که پیش می‌آید این است که مگر سیمای غم‌زده کلانشهری مثل تهران با رویکردهای پلیسی و قضایی اصلاح می‌شود؟! و شکاف طبقاتی شمال و جنوب شهر و نمایش و مانور ثروت در خیابان‌های بالای شهر، این فاصله بورژوازی تا بیغوله‌های حاشیه شهر را چگونه می‌خواهند اصلاح و به قول خودشان پاک کنند؟ به نظر می‌رسد این طرح‌های ضربتی و قریب‌الوقوعی که ما به آن دستگیری کودکان کار و خیابان و مسئولان با الفاظی چون ساماندهی! از آن یاد می‌کنند، بیشتر از آنکه حمایتی باشد، یک نوع حمله و هجوم به قشر فرودست و کارگری است که هر بار شکل و شیوه جدیدی به خودش می‌گیرد. یک‌بار با اجرای طرح مقابله با دستفروشان با تعبیر سد معبر، یک‌بار ارائه نظریه عقیم‌سازی زنان کارتن‌خواب و حالا هم سلب حضانت و سرپرستی خانواده از کودکان و هدایت آنها به مراکز بسته و نفس‌گیر بهزیستی.»

چرخه معیوب اقتصادی و بازتولید کودک کار

به باور این فعال مدنی، اجرای این طرح‌ها نشان می‌دهد که تفکر ژن برتر و ژن ضعیف در جامعه تکثیر می‌شود. «گروهی خود را قیم ضعفا می‌دانند و برای آنها تعیین تکلیف می‌کنند چون خودشان را خیلی بالاتر از آنها می‌بینند؛ درحالی‌ که وضعیت گروه‌های فرودست نتیجه سیاستگذاری‌های اقتصادی است.» شریعتی ادامه می‌دهد: «یک بار چرخه معیوب اقتصادی می‌آید و ضربه‌اش را به خانواده‌های کارگری و قشر فرودست می‌زند و بار بعد ما می‌آییم و به ‌عنوان حمایت اجتماعی زیست این افراد را نشانه می‌گیریم و حق داشتن پدر مادر و خانواده را از آنها سلب می‌کنیم. این نتیجه همان نگاهی است که به ریشه به وجود آمدن کودکان کار و خیابان فکر نمی‌کند. درحالی‌که ریشه این مسائل خانواده نیست و شرایط اجتماعی و اقتصادی زمینه بازتولید کودکانی با چنین شرایطی را فراهم می‌کند.»
او ادامه می‌دهد: «بخش مهمی از واقعیت‌هایی که از آن سخن می‌گویم به خانواده این کودکان برمی‌گردد. کارگرانی که از کار اخراج شده‌اند، کارخانه‌هایی که در سال‌های اخیر تعطیل شده و کارگرانی که بیکار شده‌اند، مهاجرانی که به خاطر نداشتن امکانات در شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگی چون تهران مهاجرت کرده‌اند و در حاشیه تهران در شهرک‌های اقماری اسکان پیدا می‌کنند اما کار مناسبی برای امرار معاش پیدا نمی‌کنند. به این دلیل که نمی‌توانند از پس هزینه‌های سنگین زندگی بربیایند کودکانشان هم مجبور به کار می‌شوند. مهاجران افغانستانی، پاکستانی و سایر مهاجرین را هم به این لیست اضافه کنید. آن وقت تمام این موارد را نادیده می‌گیرند و تدبیر عجیب سلب حضانت از این والدین را در دستور کار قرار می‌دهند. به‌این‌ترتیب جغرافیای اقتصادی برخی مناطق ایران فراموش می‌شود و موضوع خانواده که اساسا نمی‌تواند به دور از تأثیرپذیری از شرایط موجود اجتماعی به حیاتش ادامه دهد در متن برخوردها و سیاستگذاری‌ها قرار می‌گیرد.» به باور این فعال حقوق کودک، تأکید بیش از حد برخی افراد و مسئولان بر این موضوع که کودکان کار عمدتا تحت اداره باندهای مافیایی فعالیت می‌کنند موردی نیست که عمومیت داشته باشد و تعداد زیادی از این کودکان اساسا نسبتی با چنین باندهایی که مرتبا به آن اشاره می‌شود، ندارند. او می‌گوید در طول بیش از یک دهه فعالیتش در عرصه حقوق کودک تا‌ به‌حال به موردی برخورد نکرده که نشان دهد، این کودکان زیر نظر یک باند مافیایی یا مافیای خانوادگی فعالیت می‌کنند.

دامنه‌دار شدن آسیب‌های کودکان در مراکز بهزیستی

اما پس از اینکه کودکان کار و خیابان از سطح شهر جمع‌آوری و به مراکز بهزیستی منتقل شدند سرنوشت این کودکان چه خواهد شد؟! آیا مراکز بهزیستی شرایط مناسبی برای نگهداری این کودکان دارند؟! شریعتی در این خصوص می‌گوید: «این مراکز اساسا مشخص نیست برای چه منظوری ایجاد شده‌اند. مکان‌هایی که به صورت موقتی، کودکان کار و خیابان را در خود جای می‌دهند و کودکان بدون هیچ هدفی در این مراکز روزها را به شب می‌رسانند.» او ادامه می‌دهد: «در آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان سه مرحله برای نگهداری کودکان در نظر گرفته شده است. مرکز اقامت کوتاه‌ مدت، میان‌مدت و بلندمدت. در مراکزی که به صورت کوتاه مدت، این دسته از کودکان را پذیرش می‌کنند بعد از تشکیل پرونده مددکاری اقدامات لازم صورت می‌گیرد. گزارش‌ها نشان می‌دهد، با وجود اینکه این مراکز موقتی هستند، برخی کودکان دوره‌های طولانی را در این مراکز می‌گذرانند. علت طولانی شدن این روند چنان‌که از گزارش‌ها برمی‌آید ناشی از روند پذیرش این کودکان در مراکز نگهداری کوتاه مدت است. به‌ این‌ترتیب که کودکانی که با حکم قضایی به مرکز وارد شده‌اند با حکم قضایی هم ترخیص می‌شوند. در مورد کودکان غیرایرانی و کودکان فاقد اوراق شناسایی این مسئله بغرنج‌تر می‌شود. به نحوی که اگر کودک کار بدون شناسنامه‌ای به این مراکز انتقال پیدا کند، پدر و مادرش قادر نیستند به راحتی او را از مرکز ترخیص کنند زیرا کودک را به خانواده تحویل نمی‌دهند.» این فعال مدنی می‌گوید: «کودکانی که مدتی را در این مراکز سپری کرده‌اند، از فضای بسته و خفقان‌آور این محیط‌ها گله می‌کنند و صحبت‌کردن درباره وضعیت این مراکز نیز برای آنها آزاردهنده است.»

جدایی کودک و بازتولید آسیب‌های اجتماعی

شریعتی، به نکته مهم دیگری درباره انتقال کودکان به مراکز بهزستی و سلب حضانت از خانواده‌های آنها اشاره می‌کند و می‌گوید: «بر فرض که کودک را به مراکز بهزیستی منتقل کردیم آیا از خود پرسیده‌ایم که چه اتفاقی برای آن خانواده و کودک می‌افتد؟! خانواده ممکن است به شکل دیگری درگیر آسیب‌های اجتماعی شوند. اگر به درآمد حداقلی فرزندش وابسته بوده، با رفتن او این بار کلیه‌ و اعضای بدنش را می‌فروشد تا هزینه‌های زندگی را تأمین کند.

دست به کار خلاف می‌زند. همه این اتفاقات در بستر همین طرح‌ها شکل می‌گیرد.» شریعتی در ادامه با اشاره به اینکه این طرح‌ها نمی‌تواند آسیب‌های اجتماعی را کاهش دهد می‌گوید: «با اجرای این‌گونه طرح‌ها تنها از یک آسیب به آسیب دیگر جابه‌جایی اتفاق می‌افتد.» آنچنان که این فعال حقوق کودک می‌گوید، تعهد ایران به مفاد کنوانسیون حقوق کودک ایجاب می‌کند که شرایط امنی برای همه کودکان فارغ از نژاد، رنگ، ایرانی و غیر‌ایرانی ایجاد کند. در همین‌راستا استفاده از ظرفیت نهادهای مدنی مدافع حقوق کودک برای جلوگیری از اجرای چنین طرح‌های غیرکارشناسانه‌ای اهمیت دارد. در این میان ترمیم سیستم رفاه اجتماعی و مددکاری حرفه‌ای برای شناخت مشکلات کودکان کار و ارائه راهکارهایی مثل بیمه‌های همگانی و طرح‌های حرفه‌آموزی و تمرکز اقتصادی بر شهرستان‌ها و ترمیم فضای اقتصادی از جمله مواردی است که می‌تواند در اولویت سیاست‌گذاری‌ها قرار گیرد.

وقایع اتفاقیه

700

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۹۶۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومینوی آسیب‌

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند.

به گزارش ایسنا،روزنامه خراسان در گزارشی با این عنوان به ویدئوهای پربازدید آموزش میکاپ برای دختران زیر ۱۰ سال در شبکه‌های‌اجتماعی و آسیب‌های آن برای کودکان از دیدگاه یک کارشناس‌ارشد مشاوره توان‌بخشی پرداخته و نوشته است: امروزه جوامع بشری تغییرات‌اجتماعی و رشد فرهنگ مصرفی فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند که بخشی از آن به زیباسازی چهره و بدن افراد برمی‌گردد. در این حوزه آرایش صورت در بین دختران جوان عمومیت و رواج زیادی یافته است به‌ویژه که سن آرایش پایین‌تر آمده و گاهی شاهد کودکان کم سن‌وسالی هستیم که در مجالس و مهمانی‌ها نه تنها چهره خود را آرایش می‌کنند بلکه آموزش آن را در اختیار کاربران زیادی در فضای‌ مجازی قرار می‌دهند.

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند. در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.

اصلی‌ترین علل علاقه دختربچه‌ها به آرایش

ابتدا باید علت علاقه کودک به این امر را جویا شویم. شاید بخش اعظمی از توجه کودکان به لوازم آرایشی ناشی از کنجکاوی آن‌ها برای کشف محیط پیرامون‌شان باشد. همچنین کودکان در انتهای سال‌های ۵ و ۶ سالگی نسبت به تفاوت‌های جنسیتی خود با افراد بالغ حساس‌تر شده و کنجکاوی‌های جنسی آن‌ها در حال شکل‌گیری است. بنابراین در صورت دیدن منظره آرایش کردن اطرافیان خود به این مسئله حساس شده و کنجکاوی و علاقه بیشتری را نشان می‌دهند. شایان ذکر است که این توجه مختص کودکانه دختر نبوده بلکه پسران هم نسبت به این امر کنجکاوی و علاقه نشان می‌دهند اما بسیاری از متخصصان منع کودک را از این امر اشتباه می‌دانند و معتقدند ممانعت در برابر خواسته‌ها و علائق در دوران کودکی منجر به افزایش فزاینده آن در دوره نوجوانی و بزرگ سالی خواهد شد. تقلید از بزرگ ترها، حس کنجکاوی، تشویق کودک به آرایش‌کردن از علل مهم علاقه کودک به آراستن چهره خود است.

اهمیت فراوان اولین واکنش والدین

این که اولین بار چگونه با این علاقه کودک برخورد شود بسیار مهم است، بنابراین اولین برخوردهای والدین نباید ایجاد تنش کند و او را نسبت به این امر کنجکاوتر کند. به جای هیجانی کردن فضا و ایجاد تنش و کشمکش، بدون تندروی‌های بی‌مورد باید از لجبازی‌ها و کنجکاوی‌های کودک بکاهیم و از عوارض آرایش‌کردن کودک پیشگیری کنیم.

پیامدهای تلخ آرایش‌کردن کودکان

از مهم‌ترین پیامدهای آرایش کردن کودکان می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱- آرایش کودک به‌تدریج عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس او را کاهش می‌دهد چراکه پس از مدتی که به آرایش‌کردن عادت کند، نسبت به چهره واقعی خود احساس خوبی نخواهد داشت و بدون آرایش در محیط بیرون حاضر نخواهد شد.

۲- مواد آرایشی به دلیل وجود مواد شیمیایی ممکن است تاثیراتی در بیش فعالی کودکان بگذارد.

۳- آرایش کردن می‌تواند منجربه خود بزرگ‌بینی و غرور کاذب کودک شود.

۴-کودک وقتی را که می‌بایست صرف بازی کند به آرایش کردن می‌پردازد.

۵- ذهن کودک درگیر مقایسه خود با بزرگ سالان می‌شود و از گروه هم سال فاصله می‌گیرد و باعث تنها ماندن وی می‌شود.

۶- موجب تمایل به تغییرات چهره و عمل زیبایی در بزرگ سالی خواهد شد.

۷-آرایش کردن منجر به داشتن الگویی نامناسب در ذهن کودک خواهد بود.

۸- پوست کودکان لطیف و حساس بوده؛ بنابراین لوازم آرایش ممکن است عوارض جانبی زیادی را برای آن‌ها ایجاد کند.

راهکارهای پیشگیری از ترغیب دختربچه‌ها به آرایش‌

۱- تا حد امکان در مقابل کودکان آرایش نکنید و تا سن معینی آن‌ها را به آرایشگاه‌های بزرگسالان نبرید.

۲- لوازم آرایش خود را از دسترس کودکان دور نگه دارید.

۳- کودک را با خود به مراکز خرید لوازم آرایش نبرید چراکه تماشای رنگ‌های متنوع در مراکز فروش جذابیت لوازم‌آرایشی را برای کودک افزایش می‌دهد.

۴- در حضور کودک در مورد چهره‌آرایی و آرایش کردن کمتر صحبت کنید و از تماشای فیلم‌هایی با تصاویری در این مورد خودداری کنید.

۵- در صورت مشاهده استفاده از لوازم آرایش توسط کودک یا درخواست او برای این کار به هیچ عنوان واکنش شدید از خود نشان ندهید، زیرا این کار ممکن است کنجکاوی و لجبازی یا علاقه او را تشدید کند.

۶- با توجه به سن کودک به او بفهمانیم که آرایش کردن مناسب او نبوده و ممکن است به سلامت او آسیب برساند.

۷- به او بگویید که این کار مختص بزرگ‌سالان است و دنیای زیبای کودکی را برای وی جذاب‌تر کنید.

۸- اگر نتوانستید با ملایمت او را منصرف کنید به او اجازه دهید یک بار آن هم در مقادیر کم این کار را انجام دهد ولی حتماً از وسایلی استفاده کند که بی‌خطر بوده و از حداقل مواد شیمیایی تشکیل شده باشد.

۹- از چهره آرایش کرده او ابراز خوشحالی و رضایت نکنید و باعث نشوید که به این نتیجه برسد که من زشتم و مادر و پدر وقتی آرایش دارم بیشتر مرا دوست دارند و من زیباتر به نظر می‌رسم. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • دومینوی آسیب‌
  • دستگیری نوجوان ۱۶ ساله در پی تهدید تروریستی در المپیک
  • دستگیری یک نوجوان ۱۶ ساله در پی تهدید تروریستی در المپیک
  • اجرای عملیات ساماندهی ضلع شمالی اتوبان پاسداران تبریز
  • سارقان خودرو را همراه کودک ربودند