Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-01@14:28:52 GMT

تحولات جدید در سوریه را باید به فال نیک گرفت

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۶۵۷۷۸۱

تحولات جدید در سوریه را باید به فال نیک گرفت

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در یادداشتی در روزنامه فر امنطقه ای رأی الیوم نوشت: پس از شکست محاصره شهر«دیرالزور» توسط ارتش سوریه و بازپس گیری بیش از 65 درصد از اراضی ای که در اشغال داعش بود و نیز رسیدن گروه نیروهای دموکراتیک سوریه به منطقه قدیمی در قلب شهر« الرقه»می توان گفت که لحظه واقعی در این پرونده رسیده است و طبیعت نزاع بر سر زمین در سوریه چه بسا تغییر کند و شکل ها و ائتلاف های دیگری به خود بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«استفان دی میستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه که این روزها در رسانه ها فعال شده است روز گذشته تحولات میدانی را خلاصه کرد و تمایل وقایع روی زمین را می توان با این گفته اش بیان کرد که «مخالفان باید درک بکنند که آنها در جنگ پیروز نشدند...و دولت سوریه در مقابل،درباره پیروزی سخن نگوید زیرا هیچ کس در این جنگ نمی تواند بگوید که برنده است».

سخنان دی میستورا تا حدود زیادی واقعگرا و عقلانی با هم است ولی دشوار است که هیچ کدام از طرف های متنازع آن را جدی بگیرند؛ مخالفان سوری حاضر به اذعان به شکست خود نیستند و دولت سوریه نیز قطعا به این نتیجه راسخ خود اصرار می کند که پس از هفت سال ایستادگی و درگیری های سخت در رویارویی با دشمنی که توسط قدرت های منطقه ای و بین المللی بزرگ مورد حمایت بوده است و طی آن تلفات انسانی و مادی سنگینی تحمل شد، پیروز بیرون می آید.

جشن های پیروزی با احتیاط شدید پس از بازپس گیری «حلب» شرقی آغاز شد و با ورود نیروهای ارتش سوریه به شهر«دیرالزور» و رسیدن به نیروهای محاصره شده در آن پس از سه سال ، به اوج خود رسید. به همین دلیل بر این باور نیستیم که «نصیحت های» فرستاده ویژه سازمان ملل گوش شنوایی پیدا کند.

پرسشی که خودش را اکنون با قدرت مطرح می کند این است که آیا دولت سوریه برای ورود به مذاکرات با هیأت مخالفان برای رسیدن به توافقنامه فراگیر برای آتش بس و پس از آن مرحله انتقالی و مشارکت در قدرت همانطور که دی میستورا و حامیانش می گویند، آمادگی دارد؟

ما بر این باور نیستیم که مرحله انتقالی یا حتی توافق سیاسی وجود داشته باشد که گروه های مخالف کنونی و سکوهای آن(ریاض، مسکو و قاهره) طرفی در آن باشند زیرا دولت سوریه به این مخالفان اعتمادی ندارد و آن ها را ویترین هایی برای قدرت های خارجی می داند و بر این باور است که این مخالفان به شکل مستقل نمی توانند تصمیم بگیرند. همچنین دولت سوریه بر سیاست کسب وقت و اجتناب از تحمل مسئولیت شکست فرایند سیاسی مذاکره ای در برابر جامعه بین المللی تکیه دارد و تا کنون در این تاکتیک موفق شده است.

بزرگنمایی خطر گروه های تروریستی و دادن اولویت اصلی به استراتژی از بین بردن آنها و قانع کردن طرف های بین المللی مانند آمریکا، بازی هوشمندانه روسیه بود که ثمره اصلی خود را به شور کامل داد. این بدین معنا نیست که این گروه خطر واقعی را شکل نمی دهند بلکه گزافه نگفته ایم اگر بگوییم که این گروه های تروریستی نقش بزرگتر را در فرسایش دولت سوریه و خسته کردن ارتش اش به مدت هفت سالبازی کردند لیکن در عین حال به آن اندازه ای که ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی را ترساندند زمانی که سوریه را به نقطه تکیه گاهی برای حملات هجومی تروریستی خود به پایتخت ها و شهرهای اروپایی و آمریکایی تبدیل کردند.

دیدگاه های تحلیلگران غربی بر این توافق دارد که شکست داعش و از دست دادن آخرین اراضی اشغالی اش در سوریه پس از شکست اش در شهر«موصل» و همجوار آن در آن سوی مرزها یعنی در عراق توافق دارند لیکن چیزی که بر سر آن اختلاف دارند درباره آینده این گروه و طبیعت خطراتی است که ممکن است داخل اراضی سوریه و عراق و در عمق های اروپایی و آمریکایی داشته باشد.

چیزی که می خواهیم بگوییم این است که بسترهایی که این گروه و هم پیمانانش در آنها رشد کردند همچنان وجود دارد و اگر حالت دور کردن و به حاشیه راندن و انتقام های سیاسی و اجتماعی در آینده ادامه پیدا کند چه بسا این بسترها مهیاتر هم بشوند به همین دلیل این نیاز وجود دارد که رویکرد جدیدی در پیش گرفته شود که این بسترها را از بین برده و خطرات آن را کاهش دهد اگر چه این مساله به لحاظ روانی و سیاسی در عین حال دشوار است لیکن به نظر ما استراتژی ای تدریجی است که باید طولانی مدت و با سعه صدر با هم در پیش گرفته شود.

دولت سوریه به وقوع برخی اشتباه ها از زبان مسئولانش در ابتدای بحران اذعان کرد و با قدرت درباره ضرورت گام نهادن با جدیت در تعمیق جدی بودن مسیر اصلاحات سخن گفت و در این زمینه نیز تدابیری را اتخاذ کرد که بارزترین آنها لغو سلطه یک حزب و گشودن درهای گفت و گوی ملی بود لیکن با شدت گرفتن جنگ و ایستادن قدرتهای عربی و بین المللی پشت تسلیح گروه های مخالف این رویکرد متوقف شد و اولویت به به راه حل نظامی و امنیتی برای رویارویی با تروریسم و حفظ نهادهای دولت و پیکره های آن و وحدت اراضی کشور داده شد.

خطر تروریسم اکنون در حال فروکش کردن است و ناگزیر باید به مسیر اصلاحات برگشت تا به آشتی ملی با نیت های جدید رسید و این آشتی ممکن است بلکه حتی یک خواسته مردمی جدی است و شاید حالت طرفداری مردمی و خوشحالی فراگیر به دلیل عملکرد خوب و بی سابقه تیم ملی این کشور در آخرین بازی این کشور که از قضا به شکل اتفاقی در برابر همتای ایرانی اش بود و نزدیک شدنش به راه یافتن به جام جهانی یکی از بارزترین نشانه ها در این زمینه است. به نظر ما و غیر از ما که آرزوی سوریه جدید با تسامح و در آشتی و متحد به لحاظ ملی و جغرافیایی و روحی روانی دارند، این را باید به فال نیک گرفت.

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۵۷۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟

به گزارش خبرآنلاین اینکه چرا خودروسازان دولتی طی چندین ماه اخیر عرضه جدیدی نداشته‌اند، جای تامل دارد.

روزنامه فرهیختگان نوشت:آنطور که معاون وزیر صمت می‌گوید مسئولان سابق وزارت صمت در دو عرضه اواخر اسفند 1401 و اردیبهشت و خرداد 1402 همه تولیدات خودروسازان را پیش‌پیش به فروش رسانده‌اند. این موضوع درحالی مطرح می‌شود که در اواسط دی‌ماه 1402 تصویر طرحی با تصویب و امضای مسئولان وزارت صمت، خودروسازان و قطعه‌سازان رونمایی شد که براساس آن قرار بود «تا پایان سال 1402 هر خودروساز (ایران‌خودرو و سایپا) 60 هزار دستگاه خودرو (جمعا 120 هزار دستگاه) با قیمت پنج درصد زیر حاشیه بازار به فروش برسانند.»

در همان زمان دبیر انجمن قطعه‌سازان در گفت‌وگویی با مدعی شد معاون اول رئیس‌جمهور با این موضوع موافقت کرده اما پس از آن حواشی زیادی ایجاد شد و کار به تکذیبیه‌های متوالی رسید.

ایران‌خودرو اعلام کرد درخواست فروش تعدادی از محصولات خود به قیمت حاشیه بازار را داده اما با آن موافقت نشده است. دستیار ویژه معاون اول رئیس‌جمهور نیز نقش مخبر را تکذیب کرد و سخنگوی شورای رقابت هرگونه افزایش قیمت را رد کرد.

این اتفاق از یک‌طرف قیمت خودرو را در بازار افزایش داد و از سوی دیگر خودرویی به‌دست مردم نرسید. گفته می‌شود این عرضه 120 هزار دستگاه ظاهرا قرار بوده برای جبران بدهی خودروسازان به قطعه‌سازان صورت گیرد و خودروسازان نیز درکنار تعهدات دیگر بتوانند این 120 هزار دستگاه را از محل افزایش تولید جبران کنند.

تولید یک میلیون دستگاه در سایپا و ایران‌خودرو

بررسی وضعیت تولید دو خودروساز بزرگ کشور طی سال 1402 نشان می‌دهد مجموع تولید ایران‌خودرو و گروه سایپا طی سال 1402 حدود یک میلیون و 37 هزار دستگاه بوده که رشد نزدیک به 1.5 درصدی نسبت به سال 1401 با یک میلیون و 23 هزار دستگاه داشته است.

طبق این داده‌ها، حجم تولید گروه سایپا نزدیک به 481 هزار دستگاه، با افزایش 7500 دستگاه نسبت به سال 1401 بوده و در گروه ایران‌خودرو نیز حجم تولید 556 هزار و 402 دستگاه بوده که رشد 6400 دستگاهی نسبت به سال 1401 داشته است.

درخصوص فروش نیز، گروه ایرن‌خودرو طی سال 1402 نزدیک به 538 هزار دستگاه فروش داشته که کاهش 69 هزار و 500 دستگاهی نسبت به سال 1401 داشته است. گرچه تعداد فروش گروه سایپا مشخص نیست، اما در شرکت مادر سایپا (شرکت اصلی) تعداد فروش طی سال گذشته حدود 315 هزار دستگاه بوده که کاهش 44 هزار دستگاهی (12 درصدی) نسبت به سال 1401 داشته است.

درمجموع، تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور طی سال 1402 مطابق با اهداف ترسیم شده وزیر سابق صمت که مدام از تولید 1.5 میلیون دستگاهی خودرو در کشور سخن می‌گفت، رخ نداده است و مجموع تولید خودروسازان دولتی و خصوصی کمتر از رقم مذکور بوده و می‌توان گفت آن تحولی که در بازار خودرو از آن نام برده می‌شد، طی سال 1402 رخ نداده است. با این حال، اگر منصفانه قضاوت کنیم با وضعیت زیانی که خودروسازان دولتی دارند، شاید این مقدار تولید نیز نرمال باشد.

تا انتهای 1403 ثبت‌نام نداریم!

آنطور که در آمارها قابل مشاهده است، تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور در سال 1402 و یک ماهه نخست امسال اگر هم به اهداف اولیه که تولید 1.5 میلیون خودرو طی‌ یک‌سال بوده، نرسیده اما در گروه ایران‌خودرو تولیدات گروه طی سال 1402 حدود 556 هزار و 402 دستگاه و در گروه سایپا نیز این تعداد حدود 418 هزار دستگاه بوده است.

براین اساس، در گروه ایران‌خودرو تولید طی سال گذشته 6400 دستگاه و در گروه سایپا نیز تولید 7500 دستگاه افزایش داشته است. در بهار 1403 نیز دو خودروساز بیش از 46 هزار دستگاه تولید داشته‌اند. با همه این اوصاف، طی چند ماه اخیر تنها خبری که درخصوص فروش و عرضه دو خودروساز بوده، عمدتا اخباری از جنس عدم ایفای تعهد خودروسازان و بعضا نارضایتی مشتریان از تحویل به‌موقع خودروها بوده است.

اینکه چرا عرضه خودرو و ثبت‌نام‌ها طی چندین ماه اخیر متوقف شده، چندین فرض برای آن قابل تصور است:

فرض اول اینکه خودروسازان بخشی از تولید را احتکار می‌کنند. این موضوع از آمارهای فروش خودروسازان قابل برداشت نیست و به نظر نمی‌رسد خودروسازان پارکینگ کافی برای احتکار حجم بالایی از خودروها را داشته باشند.

فرض دوم از عدم ثبت‌نام و عرضه خودرو در ماه‌های اخیر، می‌تواند با عرضه خارج از سامانه یکپارچه مرتبط باشد. به عبارتی، خودروسازان بخواهند با فروش خودرو در خارج از این سامانه، خودرو را به قیمت بازار بفروشند و این خودروها در نمایندگی‌ها یا شیوه‌های غیررسمی دیگر عرضه شود. «فرهیختگان» اطلاعات کافی از این اتفاق در دسترس ندارد و نمی‌توان به‌طور قطع در این خصوص سخن گفت.

اما فرض سوم از عدم عرضه و ثبت‌نام خودرو توسط دو خودروساز دولتی طی ماه‌های اخیر می‌تواند ناشی از تعهدات گسترده‌ای باشد که مسئولان سابق وزارت صمت با شگردهای عجیب‌وغریب آن را به مردم تحمیل کرده‌اند. به عبارتی، آنچه در دو مرحله اول و دوم در اسفندماه 1401 و اردیبهشت و خردادماه 1402 با عنوان عرضه گسترده خودرو از سوی مسئولان سابق وزارت صمت اعلام شد، باعث شده خودروسازان برای دو سال، پیش‌پیش محصول فروخته باشند و تعهد آنها همچنان ایفا نشده و خودرویی برای عرضه جدید ندارند.

این فرضیه سوم موضوعی است که ۲۴ آبان ۱۴۰۲ منوچهر منطقی، معاون حمل‌ونقل وزیر صمت از آن رونمایی کرد. گرچه از وضعیت عرضه‌های سال 1401 و 1402 مشخص بود این اتفاق رخ خواهد داد، اما مسئولان وزارت صمت در آن مقطع وعده رشد عجیب‌وغریب تولید را می‌دادند و چیزی از این روزها به مردم نمی‌گفتند. حالا منوچهر منطقی می‌گوید عرضه بعدی ایران‌خودرو و سایپا در سامانه یکپارچه منوط به کوتاه‌شدن صف نوبت‌دهی تحویل خودرو و تحویل به متقاضیان ثبت‌نام‌کننده است؛ چراکه هر دو خودروساز بزرگ محصولات‌شان را تا پایان ۱۴۰۳ در سامانه یکپارچه برای فروش، نوبت‌دهی کرده‌اند و برای اینکه این نوبت‌دهی را تمدید کنند باید به این نوبت‌ها پاسخ دهند.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901202

دیگر خبرها

  • انهدام ۲ پایگاه تروریست‌ها در «حمص» سوریه توسط روسیه
  •  تماس تصویری نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل با مشاور ارشد امیرعبداللهیان
  • جنایات رژیم اسرائیل تحولات سوریه را دچار خدشه کرده است
  • گفت‌وگوی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با «خاجی»
  • کمرنگ شدن محافظه کاری و شتاب تحولات اجتماعی در استانبول
  • مخالفان سوریه: موضع ترکیه در قبال ما ثابت است
  • روسیه «واگنر» را بازسازی کرد تا از تکرار شورش آن جلوگیری کند
  • یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه‌های تروریستی در شمال سوریه
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه های تروریستی در شمال سوریه