Web Analytics Made Easy - Statcounter

گمانه‌زنی‌ها درباره احیای رابطه تهران و ریاض چندی پیش رنگ و بوی تازه‌ای به خود گرفت، چراکه آل‌سعود رسما از ایران تقاضا کرد اجازه دهد یک هیات دیپلماتیک طی سفر به ایران از اماکن خود در تهران چون سفارتخانه‌اش بازدید کند. برخی ناظران و تحلیلگران با خوش‌بینی این اقدام را فرصتی می‌دانند که روابط میان دوکشور احیا شده و «اختلافات» کنار گذاشته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گروه بین الملل جهان نيوز: زمانی که ایران پذیرفت بعد از حادثه دردناک منا، امسال حجاج ایرانی را عازم عربستان کند، گمانه‌زنی‌ها از احیای رابطه تهران- ریاض در رسانه‌ها شنیده شد. عربستان همیشه رقیب و مخالف ایران در منطقه بوده، اما روابط دیپلماتیک دو کشور از زمانی تیره‌وتار شد که سفیر خود را از تهران فراخواند و تلاش کرد با اعمال قدرت بر تعداد معدودی از کشورهای عربی، آنها را با خود در این مسیر همراه و به خیال خود انزوای دیپلماتیکی را به تهران تحمیل کند.

گمانه‌زنی‌ها درباره احیای رابطه تهران و ریاض چندی پیش رنگ و بوی تازه‌ای به خود گرفت، چراکه آل‌سعود رسما از ایران تقاضا کرد اجازه دهد یک هیات دیپلماتیک طی سفر به ایران از اماکن خود در تهران چون سفارتخانه‌اش بازدید کند. برخی ناظران و تحلیلگران با خوش‌بینی این اقدام را فرصتی می‌دانند که روابط میان دوکشور احیا شده و «اختلافات» کنار گذاشته شود.

این در حالی است که مقامات آل‌سعود یکی به میخ می‌زنند و یکی به نعل؛ از یک‌سو «رای‌الیوم» مدعی می‌شود دیوان پادشاهی به رسانه‌های عربستان دستور داده از هجمه به ایران خودداری کنند و از سوی دیگر عادل الجبیر، وزیر امور خارجه آل‌سعود، ایران را به حمایت از تروریسم متهم می‌کند و می‌گوید: «مطرح کردن هر سخنی درخصوص احیای روابط ایران و عربستان موضوعیت ندارد.»

این چهره که در طول زمان اظهارات تند و تیزی علیه ایران داشته مدعی شده که تهران به وسیله «حزب‌ا... و اقدامات تروریستی» به بی‌ثباتی در منطقه دامن می‌زند و این ایران است که باید برای احیای روابط با دولت متبوعش تلاش کند و جدیت به خرج دهد!

* موضع عربستان شفاف نشده ولی محتاط شده است/ بن سلمان به ایجاد آرامش نیاز دارد

سعدا... زارعی، کارشناس مسائل بین‌الملل و خاورمیانه با اشاره به اینکه هنوز مقام‌های عربستان درخصوص خبر ممنوعیت نشر مطالب ضد ایران در رسانه‌های داخلی کشورشان موضعی نگرفته‌اند، می‌گوید سیگنال‌هایی از عربستان دریافت شده که نشان می‌دهد این کشور به دنبال این است که سطح روابط خود را با ایران گسترش دهد. اما تا زمانی که موضع عربستان شفاف نشده است باید درخصوص روابط ایران و عربستان به دیده تردید نگریست.

وی ادامه داد: «علت اینکه می‌گویم باید نسبت به رفتار عربستان تردید داشت، این است که این کشور در مقابل کشور ایران رفتاری چند لایه دارد. در لایه تبلیغاتی این کشور نسبت به ایران انواع و اقسام اتهام‌ها را مطرح می‌کند. آنها در این بخش سعی می‌کنند ایران را کشوری ناکارآمد نشان دهند. در لایه دوم فضای سیاسی نرم‌تری ایجاد می‌شود. هرچند این بخش هم هنوز ماهیتی خصومت‌آمیز دارد، در بعد سوم عربستان به دنبال کسب وجهه‌ای در جهان اسلام است. عمده رفتار این بخش مربوط به امور حج و زیارت و مسائل فرهنگی می‌شود.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه تاکید می‌کند: «برای اینکه بتوانیم خبر رای‌الیوم را بررسی کنیم باید تمام لایه‌های رفتاری عربستان را مورد توجه قرار دهیم. با این حال تحلیل رفتار عربستان در هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که این کشور در قبال ایران تا حدی محتاط‌تر شده است. به نظر می‌رسد مسئولان این کشور تلاش می‌کنند فصل جدیدی از رابطه با ایران را به نمایش بگذارند. در این راستا، در ایام حج امسال یکی از مسئولان عربستان هم اعلام کرد که از حضور ایرانی‌ها در مکه استقبال می‌کنند. وی در بیانش از واژه «برادران ایرانی شیعه» استفاده کرد که نشان می‌دهد آنها تا حدی دست از خصومت‌ نسبت به ایرانی‌ها برداشته‌اند.»

زارعی با بیان اینکه عربستان به دو دلیل به فضای آرام برای قدرت گرفتن محمد بن سلمان احتیاج دارد، این‌طور می‌گوید: «ولیعهد جوان عربستان پس از اینکه جانشین بن نایف شد، تلاش می‌کند نقل‌وانتقال قدرت با آرامش سپری شود تا او بتواند بدون مشکل، جانشین پدرش شود. شرایط در میان شاهزادگان عربستان خالی از حاشیه و تنش نیست. به همین دلیل سلمان مجبور است شرایط را به سمت حفظ آرامش پیش ببرد. در بعد دیگر هم سلمان می‌خواهد با همسایگانش رابطه خوبی برقرار کند. از این جهت بهبود رابطه عربستان با ایران می‌تواند شرایط را برای تحقق این هدف سلمان مهیا کند.»

وی در ادامه این‌طور می‌گوید: «سلمان از زمانی که به‌عنوان ولیعهد عربستان تعیین شد سیگنال‌های مثبتی را به سمت ایران فرستاد. این امور هم به این دلیل انجام می‌شود که به ایران پیام بدهد که آماده حل و فصل مشکلات است. از طرفی هم اقدام‌های او شرایط را در داخل عربستان به سمتی می‌برد که نشان دهد بعد از به قدرت رسیدن سلمان جنگی در نمی‌گیرد و ولیعهد جوان می‌تواند جانشین مناسبی برای پدرش باشد.»

این کارشناس مسائل عربستان در بخش دیگری از صحبت خود با بیان اینکه سیاست‌های عربستان در قبال اجیر کردن تروریست‌ها در منطقه شکست خورده است، چنین می‌گوید: «سعودی‌ها به موفقیت تروریست‌ها امید زیادی داشتند، اما گروه‌های تروریستی چون داعش در منطقه شکست خوردند. این وضعیت شرایط را برای عربستان دشوار کرده است. آنها ناگزیرند سیاست‌های خود را تغییر دهند و متناسب با شرایط به وجود آمده پس از فروپاشی گروه‌های تروریستی سیاست‌های خارجی خود را تعریف کنند. البته نوعی رفتار محافظه‌کارانه در عملکرد عربستانی‌ها دیده می‌شود. اما می‌توان گفت عربستان به سمت تغییر رفتار پیش رفته است.»

زارعی در ارزیابی علت درخواست سفر هیات دیپلماتیک عربستانی به ایران گفت: اعزام حجاج ایرانی به عربستان در سال جاری زمینه‌ساز یک‌سری تعامل‌ها با عربستانی‌ها شد. اینکه امروز عربستان می‌خواهد یک هیات دیپلماتیک به ایران بفرستد تا از اماکن دیپلماتیک این کشور بازدید کند به درخواست آنها صورت گرفته است و نشان می‌دهد آنها تمایل دارند روابط خود را با ایران گسترش دهند.»

وی افزود: «موضوع بازدید از اماکن دیپلماتیک هم می‌تواند برای بازگشایی سفارتخانه آنها در تهران باشد. جمهوری اسلامی ایران در قبال این موضوع موضع‌گیری خاصی نکرده و محدودیتی را پیش نکشیده است. اما با توجه به اینکه روابط دو کشور طی دو سال گذشته پر از تنش بوده و عربستان درخصوص پرونده کشته‌شدگان منا کوتاهی کرده است، ایران باید از این فرصت که عربستانی‌ها درخواست تعامل با ایران را دارند، استفاده کند و تعیین‌کننده شرایط برای احیای روابط دوطرفه باشد.»(1)

*عربستان مدت‌ها است بازیگر اثرگذاری در منطقه نیست/ تغییر رویکردهای رژیم سعودی را نباید جدی گرفت

از سوی دیگر جعفرقناد باشی کارشناس مسائل خاورمیانه گفت:کاهش تبلیغات عربستان سعودی علیه ایران و کم کردن میزان هجمه‌های تبلیغاتی این کشور بستگی به دوران حج داشت و این کشور مجددا پس از سپری شدن ایام حج سیاست‌های گذشته را کماکان ادامه خواهند داد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در مورد مواضع یک بام و چند هوای عربستان سعودی در قبال ایران گفت: اخیرا رئیس دیوان پادشاهی عربستان به رسانه‌های این کشور اعلام کرده تا در مورد شیعیان و به ویژه ایرانیان مطلبی درج نکنند از سوی دیگر عادل الجبیر وزیر امور خارجه کشور سعودی ادعا کرد ایران از طریق حزب الله و حملات تروریستی امنیت منطقه را بر هم می زند.

وی ادامه داد: اینکه عربستان در شرایط فعلی چرخش ۱۸۰ درجه‌ای داشته باشد یا سیاست‌های غیرمنتظره‌ای اتخاذ کند یا حتی در دیپلماسی خود تزلزلی داشته باشد و یک خط منطقی را دنبال نکند کاملا طبیعی است.

قناد باشی با بیان اینکه دلیل تزلزل عربستان موقعیت بی ثبات این کشور در داخل و خارج است گفت: کاهش تبلیغات عربستان سعودی علیه ایران و کم کردن میزان هجمه‌های تبلیغاتی این کشور بستگی به دوران حج داشت و الان مجددا شاهد آن هستیم که پس از سپری شدن ایام حج سیاست‌های گذشته را کماکان ادامه خواهند داد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه انعکاس سیاست‌های یک بام و چند هوای عربستان به دلیل نگرانی ریاض از موقعیت خود در منطقه است، گفت: این کشور وقتی منافع خود را در منطقه و داخل کشور در خطر می‌بیند به سمت قدرت برتر منطقه یعنی ایران چرخش پیدا می‌کنند و زمانی که می‌بینند اربابان آنها در قبال این چرخش از آنها ناراضی می‌شوندو مجددا با بیان مواضع تهاجمی علیه ایران به سمت اسرائیل و انگلیس سوق پیدا می‌کنند.

وی با تاکید براینکه عربستان در شرایطی است که دیگر عاملی تاثیرگذار در منطقه محسوب نمی‌شود گفت: براین اساس در عمل اقدامات خصمانه‌ای انجام می‌دهد، اما در حرف مواضع متناقضی اتخاذ می‌کنند.(2)


پی نوشت:
1)http://newspaper.fdn.ir/?nid=2311&pid=14&type=0
2)http://snn.ir/fa/news/631796

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۶۳۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم بین دوکشور

حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم فیمابین تبادل نظر و توافق کردند.

به گزارش ایسنا، حسین امیر عبداللهیان در ادامه دیدارها و رایزنی‌های دیپلماتیک خود در گامبیا در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت این کشور ، با « فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی دیدار و رایزنی کرد .

در این دیدار  طرفین با تاکید بر این که مناسبات دو کشور در مسیر درستی قرار دارد، همکاری های مشترک اقتصادی و تجاری را مهم ارزیابی کردند. 

حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم فیمابین تبادل نظر و توافق کردند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار با تشریح مواضع اصولی ایران در تنبیه رژیم متجاوز صهیونیستی بعد از اقدام تروریستی این رژیم در هدف قرار دادن سفارت ایران در دمشق و پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح ایران علیه پایگاه های نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی که در حمله موشکی به سفارت ایران در دمشق مورد استفاده قرار گرفت، بر حمایت کشورمان از هرگونه توافقی که ضامن حقوق مردم فلسطین باشد تاکید کرد.

امیرعبداللهیان اظهار کرد: ما معتقدیم فلسطینیان خود باید در مورد سرنوشت فلسطین تصمیم بگیرند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تحرک اخیر آمریکا در منطقه گفت: سوابق تاریخی و تجربه ما نشانگر تکرار بدعهدی آمریکا است و آنها به هیچ پیمان و وعده ای وفادار نیستند. 

امیرعبداللهیان با اشاره به ضرورت تلاش های مشترک برای توقف جنگ در غزه در راستای منافع مردم فلسطین و کشورهای منطقه افزود: معتقدیم بازگشت ثبات و امنیت به منطقه و توقف جنگ به نفع همه کشورهای منطقه است.

امیر فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی نیز با ابراز خرسندی از این دیدار و مشورت و تعامل مستمر بین وزرای خارجه دو کشور در عرصه دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی خاطر نشان کرد: مهم این است که اراده لازم نزد رهبران دو کشور برای توسعه و تعمیق مناسبات دو کشور وجود دارد.

وزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد: فعال سازی روابط اقتصادی و فرهنگی و مردمی از جمله مسائل اساسی است که موجب تقویت بیش از پیش روابط در راستای منافع دو کشور می شود.

وی ازسرگیری حج عمره و آثار مثبت آن در میان مردم دوکشور را از آن جمله توصیف کرد.

فیصل بن فرحان دیدگاه‌های کشورش را در مورد تحولات منطقه تشریح کرد و بر اهتمام ویژه این کشور به احقاق حقوق مردم فلسطین و تشکیل دولت مستقل فلسطین، تاکید کرد.

وزیر خارجه عربستان ابراز امیدواری کرد که توقف جنگ در این مرحله در غزه محقق شود و افزود: توقف جنگ را به نفع مردم فلسطین و شروع ارسال کمک های انسانی به غزه می دانیم. 

فیصل بن فرحان استمرار تعامل بین دو کشور ایران و عربستان را برای مقابله با طرح های جنگ طلبانه نتانیاهو در منطقه ضروری دانست.

وزیر خارجه عربستان همچنین به موضع کشورش در محکومیت حمله اسرائیل به سفارت ایران در دمشق بعنوان مکانی دیپلماتیک اشاره و خاطر نشان کرد: چنین حمله ای به هیچ وجه قابل قبول و توجیه نیست.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم
  • رویکرد منطقی، احترام به حقوق ملت‌ها در استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای است
  • ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  • تلاش جمعی ایران، عربستان، ترکیه، اندونزی و مصر برای پایان جنگ در غزه
  • اختصاص ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار در بودجه امسال برای انسداد مرز
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری
  • امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در بانجول دیدار کردند: تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم
  • توافق مهم ایران و عربستان انجام شد | جلسه مشترک عبداللهیان و بن فرحان
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم بین دوکشور
  • رویکرد فرهنگی دروازه قرآن باید تغییر یابد