Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-30@06:17:10 GMT

چقدر با قفل پلوس و نحوه عملکرد آن آشنايي داريد؟

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۳۴۲۶۱

خبرگزاري آريا - قفل پلوس يا به اصطلاح رايج‌تر کشور، پلوس خلاص‌کن ، وظيفه درگير و خلاص‌کردن ديفرانسيل جلو را در خودروهاي دوديفرانسيل قديمي ‌دارد.
به گزارش گروه فضاي مجازيخبرگزاري ميزان، عملکرد قفل پلوس (Lucking Hub) يا به اصطلاح رايج‌تر کشور، پلوس خلاص‌کن (Free Wheeling Hub) ، درگير و خلاص‌کردن ديفرانسيل جلو در خودروهاي دوديفرانسيل قديمي ‌است که در ادامه به بررسي آن مي‌پردازيم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در خودروهاي دو‌ديفرانسيل رايج نوع 4WD (چهارچرخ متحرک موقت انتخابي) که بيشتر شاسي‌بلندهاي قديمي و يا شاسي‌بلندهاي حقيقي مخصوص آفرود (چون انواع جيپ و برخي مدل‌هاي لندروور و تويوتا) و به‌طور کلي خودروهايي که از نوع AWD (چهارچرخ متحرک دائم) نباشند را شامل مي‌شود، پديده‌اي به نام ديفرانسيل مرکزي وجود ندارد. از اين رو به هنگام انتقال نيرو به هر چهار چرخ (در حالت 4WD) سرعت دو محور جلو و عقب (به جز به هنگام صاف بودن فرمان) متفاوت است. اين اخلاف دور ميان دو محور موجب وارد آمدن فشار شديد بر تمامي خط انتقال نيرو مي‌شود که در درازمدت و بي‌احتياطي در استفاده از خودرو موجب وارد آمدن آسيب‌هاي جدي مي‌شود. اينجاست که پديده‌اي به نام قفل پلوس يا به عبارت ديگر پلوس خلاص‌کن وارد عمل مي‌شود.
استفاده از حالت 4WD (حالت سنگين L و حالت سبک H) محدود به مسيرهاي لغزنده برفي، باراني، گلي و يا سنگلاخ است که در اين صورت اختلاف دور ميان دو محور با هرز زدن يکي از محورها بر سطح لغزنده و کم اصطکاک جبران مي‌شود اما با اين حال اندک فشار غير قابل اجتناب بر خط انتقال نيرو وارد مي‌شود.
از سويي ديگر زماني که در حالت معمول انتقال نيرو (2WD) قرار داشته باشيد، تمامي قطعات محور جلو (از جمله پلوس‌ها، چهارشاخ‌ها، کرانويل و پينيون) به دليل درگيري هر دو پلوس با چرخ، به حرکت آزادانه خود ادامه مي‌دهند در حالي که دريافت‌کننده يا انتقال‌دهنده هيچ نيرويي نيستند. فشار وارد بر مسير انتقال نيرو به هنگام سواري با حالت 4WD يا اضافه اصطکاک و استهلاکي که از حرکت آزادانه محور جلو به هنگام حرکت در حالت 2WD به وجود مي‌آيد مهندسان را بر آن داشت که قفل پلوس را اختراع کنند.

عملکرد قفل پلوسقفل پلوس مکانيسم ساده‌اي دارد که به صورت خلاصه مي‌توان آن را به صورت دو چرخ دنده تعريف کرد که درگيري يا عدم درگيري آنها با يکديگر مسبب درگيري يا عدم درگيري چرخ‌هاي محور جلو با پلوس‌هاست. به عبارت ديگر اگر خودرو در حالت 4WD قرار بگيرد و هردو قفل پلوس در حالت قفل (Lock) قرار داشته باشند، همانند زماني که قفل پلوس وجود نداشت، نيرو به هر چهار چرخ منتقل مي‌شود. اما اگر در همين حال يکي از قفل پلوس‌ها را در حالت آزاد يا خلاص (Free) بگذاريم، به دليل نحوه عملکرد ديفرانسيل، انتقال نيرو به محور جلو از کار افتاده و با اينکه نيرو به ديفرانسيل جلو منتقل مي‌شود اما به دليل قطع بودن ارتباط چرخ با پلوس، هيچ نيرويي به چرخ‌ها منتقل نمي‌شود و نيروي انتقال يافته در دنده‌هاي کرانويل و پينيون و پلوس‌ها آزادانه هرز مي‌زند.
با وجود اين قطعه و قرار دادن آن در حالت خلاص از چرخش بي‌دليل قطعات داخلي محور جلو (به دليل اتصال استاندارد چرخ‌ها با پلوس‌ها) جلوگيري مي‌شود که همين مهم به‌تنهايي مزيت‌هاي چشمگيري چون بهبود فرمانپذيري، کاهش استهلاک، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزينه‌هاي سرويس و نگهداري را به همراه دارد.
همانطور که پيش‌تر گفته شد، حالت 4WD بر انواع سطوح لغزنده و سطوح دشوار سنگلاخ و يا به عبارت کلي‌تر بر هر نوع سطحي که براي عبور از آن ميزان کشش بيشتري لازم است، استفاده مي‌شود از اين رو استفاده از دنده‌هاي سنگين گيربکس کمک (حالت L) جز در حالت 4WD منطقي نيست چرا‌که کاربرد آنچناني ندارد. با کمک نحوه عملکرد قفل پلوس مي‌توان به حالت غير‌رسمي 2L (محرک عقب دنده سنگين کمک) دست يافت که به‌صورت استاندارد تنها در برخي شاسي‌بلندهاي بسيار ضعيف ژاپني و يا به عنوان آپشني خاص بر برخي شاسي‌بلندهاي آمريکايي موجود است.
قفل‌ يا خلاص‌کردن قفل پلوس مستلزم خروج راننده از خودرو است. طبيعتا اين امر در هواي باراني يا برفي و يا زماني که خودرو در گل فرو رفته، کاري بس ناخوشايند و دشوار و حتي گاهي اوقات غير‌ممکن است.
عملکرد قفل پلوس آني نيست. به اين معنا که با چرخاندن اهرم قفل پلوس به سمت قفل يا خلاص موجب قفل و يا خلاص شدن آني محور جلو نمي‌شود. در حقيقت براي جا رفتن دنده‌هاي قفل پلوس در يکديگر و يا جدا شدن آنها از هم خودرو بايد متراژ کوتاهي را به سمت جلو يا عقب طي‌ کند تا مکانيسم قفل عمل کرده قفل يا خلاص شود. همين ويژگي مي‌تواند در موقعيت‌هاي حساسي که نياز به قفل و يا خلاص بودن محور جلو است اما امکان جابه‌جا کردن خودرو نيست، دردسرساز شود.

نکات مهم در خصوص ايمني قفل پلوسبايد توجه داشته باشيد که براي درگير بودن کامل محور جلو بايد قفل پلوس هر دو چرخ در وضعيت قفل قرار بگيرند. خلاص‌بودن تنها يکي از قفل پلوس‌ها موجب هرز زدن نيرو در ديفرانسيل و از کار افتادن کامل محور (عدم انتقال نيرو) مي‌شود.
در خودروهاي مدرن و امروزي دو‌ديفرانسيل با بهره‌گيري از ديفرانسيل مرکزي، کامپيوتر‌هاي بسيار دقيق کنترل‌کننده ميزان کشش هر چرخ و قفل‌هايي که با مکانيسم‌هاي الکتريکي يا بادي و از داخل خودرو عمل مي‌کنند ديگر نيازي به استفاده از قفل پلوس مکانيکي نيست.
خودروهاي دوديفرانسيل امروزي ديگر از پلوس خلاص‌کن بهره نمي‌برند. در اين خودروها با قرار دادن وضعيت دنده کمک و در گير‌کردن محور جلو به صورت اتوماتيک پلوس‌ها در‌گير مي‌شود و در صورت خلاص‌کردن دنده کمک پلوس‌هاي جلو در وضعيت خلاص قرار مي‌گيرند.
اين نکته را در نظر داشته باشيد در صورت درگير نشدن پلوس‌ها با چند متر عقب و يا جلو رفتن خودرو پلوس‌ها درگير مي‌شوند.
از معجزه گريس غافل نشويد. چرخ دنده‌هاي قفل پلوس فشار زيادي را متحمل شده و براي عملکرد روان نيازمند گريس‌کاري و بازديد دوره‌اي هستند. خشک‌شدن چرخ‌دنده‌ها و يا ورود آب به آن مي‌تواند موجب گير‌کردن و قفل‌شدن دنده‌ها در يکديگر ‌‌شود و عملکرد قفل پلوس را خدشه‌دار مي‌کند.
اگر اهرم گردشي قفل پلوس گير کرده و يا سفت است، هرگز با استفاده از ابزار و اعمال فشار زياد اقدام به چرخاندن آن نکنيد، چرا‌که به قطعات داخلي آن آسيب مي‌رسد.
همواره پيش از ورود به مسير مورد نياز به حالت 4WD اقدام به قفل‌کردن قفل پلوس کنيد چراکه به هنگام وارد آمدن نيروهاي مختلف در عبور از مسيرهاي ناهموار و پرفشار قفل کردن قفل پلوس مي‌تواند دشوار و يا حتي غير‌ممکن باشد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۳۴۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشتباه‌ترین تصور برای کسانی که به خودکشی فکر می‌کنند | این فیلم را حتما ببینید

به گزارش همشهری آنلاین، زمستان سال گذشته حمید پیروی، نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران از روند افزایشی خودکشی در کشور خبر داد و این که در ۱۴۰۱ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۷.۴ نفر اقدام به خودکشی و فوت کرده‌اند. به گفته این او عوامل مختلفی هم در میل، تصمیم و اقدام به خودکشی افراد دخیل بوده؛ از مسائل اقتصادی گرفته تا اختلالات روانشناختی، اما مطالعات نشان می‌دهد که حدود ۶۰ درصد از کسانی که خودکشی کردند، هنگام اقدام به خودکشی، افسردگی داشتند.

روانشناسان می‌گویند ایده‌ خودکشی می‌تواند زمانی شکل بگیرد که فرد احساس کند دیگر قادر به کنار آمدن با یک وضعیت طاقت‌فرسا نیست. این مسئله می‌تواند از مشکلات مالی، مرگ یکی از عزیزان، پایان یک رابطه یا ابتلا به یک بیماری صعب‌العلاج ناشی شود. همچنین اختلالات و بیماری‌های روحی مانند افسردگی، اختلال دو قطبی یا سوء مصرف الکل هم می‌تواند منجر به شکل‌گیری افکار خودکشی شوند. آنها تاکید می‌کنند اگر افکار خودکشی دارید و برای آن برنامه ریزی کرده‌اید، پیش از هر اقدامی با یک یا چند نفر از نزدیکان یا دوستانتان صحبت کنید و اگر کسی را نداشتید با یک روانشناس یا مرکز درمانی در ارتباط باشید.

توصیه جدی آنها این است که اگر در اطراف‌تان کسانی هستند که افکار خودکشی را بیان می‌کنند با همدلی به او گوش دهید و با ایجاد حس دلگرمی او را تشویق به کنید که با یک فرد متخصص در ارتباط باشد.

جردن پیترسون، روان‌شناس بالینی، نویسنده و منتقد فرهنگی اهل کانادا در گفت‌وگویی که درباره توصیه به افرادی که قصد خودکشی دارند، به نکات جالبی در این باره اشاره کرده که در ادامه می‌توانید آن را ببینید.

پیترسون در بخشی از صحبت‌هایش در این فیلم یک توصیه عجیب برای کسانی که به خودکشی فکر می‌کنند کرده است، این که اگر افسرده هستید و فکر می‌کنید با نبودتان به دیگر لطف می‌کنید، در حقیقت چنین نیست و واقعیت ندارد. در اطرافتان کسانی را دارید که شما را دوست دارند و اگر شما جان خودتان را بگیرید، به احتمال زیاد هیچ وقت آدم سابق نخواهند شد. آنها تا آخر عمر خودشان را شکجه می‌دهند و همیشه به این فکر می‌کنند که اگر کاری انجام داده‌ بودند، عزیزشان از دست نمی‌رفت. شما افسرده هستید و فکر می‌کنید با گرفتن جانتان به آنها لطف می‌کنید. در حالی که چنین نیست و به همین دلیل در اکثر جوامع خودکشی جرم محسوب می شود چون پیامدهای فاجعه‌باری بر جای می‌گذارد.

این در حالی است که نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران هم پیشتر در این باره گفته «با هر مرگ ناشی از خودکشی در میان بازماندگان و کسانی که در معرض خبر خودکشی قرار می‌گیرند، ۱۳۵ تا ۱۸۰ نفر تحت تاثیر مشکلات روانشناختی قرار می‌گیرند. برخی از کسانی هم که اطلاعات خودکشی دیگران به آنها می‌رسد، ممکن است در معرض خودکشی تقلیدی قرار بگیرند.»

بیشتر بخوانید

جزئیات تازه در پرونده مرگ بازیگر معروف جزئیات مهم از فوت دکتر پرستو بخشی ؛ قتل، خودکشی یا...؟ خودکشی با روح آدم چه می کند؟ ۵ گام مهم برای مداخله در خودکشی

این در حالی است که مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران هم ۵ توصیه‌ را برای مواجهه با افراد دارای افکار خودکشی ارائه داده است.

۱. به دنبال نشانه‌های خودکشی باشید. از جمله این نشانه‌ها صحبت کردن یا تحقیق درباره مرگ، احساس ناامیدی، اضطراب، افسردگی و عدم تحمل است.

۲. همدلی کنید و حرف‌های آنها را بشنوید. فرد را قضاوت نکنید. با دلسوزی گوش دهید و به احساسات آنها ارج نهید.

۳. به صورت مستقیم درباره خودکشی سوال بپرسید. به نحوی سوال بپرسید که پاسخی صادقانه به شما بدهد. از هر علامتی که متوجه شده‌اید به عنوان بخشی از سوال استفاده کنید. روراست باشید. پرسیدن درباره خودکشی باعث خودکشی نمی‌شود.

۴. خطر را دور کنید. حذف دسترسی به اقلام مورد استفاده برای خودکشی یک رویکرد مبتنی بر شواهد برای جلوگیری از خودکشی است. اگر پاسخ مثبت به خودکشی داده‌اند، از آنها بپرسید: «آیا برنامه‌ای دارید؟ آیا به آن وسایل دسترسی دارید؟» دسترسی به داروها، طناب، چاقو و... را محدود و منع کنید.

۵. همراه با فرد مورد نظر با اورژانس اجتماعی برای پیشگیری از خودکشی تماس بگیرید. اگر فرد حاضر به دور کردن لوازم و ایمن شدن نیست، او را تنها نگذارید و تا حضور اورژانس در کنار او باشید.

کد خبر 847880 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها بهداشت روانی سلامت خبر مهم خودکشی

دیگر خبرها

  • بهترین مدل خوابیدن برای حفظ سلامتی بدن
  • یک عملکرد غیرمنتظره در مخچه کشف شد
  • با من مشکل دارید، چرا بودجه شهر را نگه می‌دارید
  • فال انبیا فردا سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • آشنایی با استاد اسماعیل آشتیانی
  • اشتباه‌ترین تصور برای کسانی که به خودکشی فکر می‌کنند | این فیلم را حتما ببینید
  • خبری که تیر خلاص را به سارا و نیکای پایتخت زد 
  • ۷ نشانه که می گوید باید کسی که دوستش دارید را ترک کنید
  • آشنایی با نحوه محاسبه هزینه بیمه شخص ثالث
  • ورود هوش مصنوعی به تشخیص‌‌های آزمایشگاهی/ لزوم آشنایی دانش‌آموزان با علوم آزمایشگاهی