Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایلام - ایرنا - سنگ نبشته تاریخی و باارزش گل گل شهرستان ملکشاهی اصلی ترین سند هویتی تمدن عیلام باستان در دامنه کوهستان کبیرکوه خودنمایی می کند.

به گزارش ایرنا، ایلام باستان از کهن ترین تمدن های بین النهرین و دنیای آن روزگار 1000 سال قبل از میلاد مسیح در منطقه کنونی استان ایلام و قسمت های از استان های لرستان ، کرمانشاه و خوزستان مهد تمدن و مرکز سیاسی و اجتماعی ایران زمین قرار داشته و پویایی تمدن کهن این سرزمین نقش شگرفی در پیشرفت تمدنی ایران باستان داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از آن دوره مهم تاریخی امروز سنگ نبشته گل گل ملکشاهی در دامنه رشته کوه کبیرکوه ، مشرف به رودخانه گل گل و در نزدیکی روستای زیبای گل گل در 15 کیلومتری شهر ارکواز و 25 کیلومتری شهر ایلام همچون نگینی خودنمایی می کند.
متن این سنگ نبشته که به خط میخی نگاشته شده است حکایت از جمله آشور بانی پال به تمدن عیلام باستان و سقوط این تمدن درخشان تاریخ است که به صورت کنده کاری بر روی صخره ای بزرگ نگاشته شده است.
همین نگاشته خود گواه تمدنی بزرگ و اثرگذار در تاریخ باستان دارد که استقرار آن در همین منطقه استان ایلام بوده که پادشاه آشوری شکست نظامی این کشور را افتخاری بزرگ برای خود دانسته است و چنین کتیبه ای مهمی به یادگار گذاشته است.
این کتیبه باارزش تاریخی هزاران سال است که هویت تاریخی مردمان عیلام باستان را در دل خود نگاشته تا آیندگان با علم و آگاهی بیشتر از تاریخ خود بدانند و بیاموزند.
حال و روز این کتیبه مهم و ارزشمند باستانی امروز چندان خوشایند نیست ، عدم نگهداری و مراقبت های استاندارد باعث شده قسمت هایی از این بیانیه تاریخی حذف شود.
در سالیان گذشته به جای یک محفظه شیشه ای استاندارد و محوطه سازی یک قفسه آهنی بسیار نامناسب بر پیکر این سند تاریخی سوار شده که ضمن غیر استاندارد بودن باعث دلزدگی بازدیدکنندگان آن شده است.
تنها یک تابلوی راهنمایی کوچک و فرسوده در نزدیکی روستای گل گل آن هم نامشخص معرف این سند باارزش تاریخ و تمدن ایران باستان است که لزوم توجه جدی تر مسئولان میراث فرهنگی استان به این اثر مهم را ضروری می کند.
این در حالی است که می توان ضمن مرمت و نگهداری مناسب از این سند ملی و بین المللی تاریخی زمینه جذب گردشگران از اقصی نقاط کشور را به استان ایلام و شهرستان ملکشاهی فراهم کرد.
مدیر میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ملکشاهی در این خصوص گفت: مرمت و نگهداری استاندارد از این اثر فاخر تاریخی به دلیل محدودیت های اعتباری و امکانات میراث فرهنگی از توان این اداره خارج است و مراتب ضرورت مرمت این اثر به استان منعکس شده است.
طالب خزان اظهار کرد: نبود محوطه و مراقبت های انسانی باعث شده بعضی افراد ناآگاه آسیب های جدی را بر پیکر این اثر مهم باستانی وارد کنند.
وی افزود: قفسه آهنی کنونی ضمن اینکه در شأن این اثر نیست در مقابل فرسایس آب و هوایی نیز هیچ گونه محافظتی محسوب نمی شود و ادامه چنین رویه ای باعث نابودی کامل آن می شود.
31 اثر فاخر تاریخی در ملکشاهی همچون کوشک قینفر و سنگ نبشته گل گل مربوط به دوران قبل از اسلام ثبت آثار ملی است که همگی نیاز به مرمت و نگهداری بیشتر دارند ، اطلاع رسانی نامناسب به همراه نبود راه دسترسی گردشگری از جمله مشکلاتی است که اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام اهتمام بیشتری به رفع آنها داشته باشد.
خبرنگار: روح اله احمدی ** انتشار دهنده: حسن کهزادیان
7179/6119

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۳۷۱۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین

کاوشگران از مدت‌ها قبل مشغول کاوش و بررسی مقبره ۲۲۰۰ ساله مجللی هستند که در چین کشف شده و حالا یک کارشناس این فرضیه را مطرح کرده است که مقبره به یک پادشاه چینی تعلق دارد.

به گزارش ایسنا، یک کارشناس باستان‌شناس اعلام کرد که یک مقبره ۲۲۰۰ساله مجلل در شرق چین کشف شده است که احتمالا به فرمانروای «ایالت چو» ‌تعلق دارد.

به گفته اداره ملی میراث فرهنگی چین، این مقبره بزرگترین و پیچیده‌ترین مقبره‌ای است که در «ایالت چو» کشف شده است و می‌تواند اطلاعات جدیدی درباره وضعیت آن دوره از تاریخ ارائه دهد.

بنابر گزارش «لایوساینس»، باستان‌شناسان چهار سال اخیر را صرف کاوش این مقبره در منطقه «Wuwangdun» کرده‌اند که در نزدیکی شهر «هواینان» در استان «آن‌هوئی» واقع شده است.

براساس گزارش‌های «شینهوآ»، باستان‌شناسان بیش از ۱۰۰۰ اثر تاریخی را در این محوطه باستان‌شناسی کشف کرده‌اند که از جمله آنها به ظروف برنزی مخصوص مراسم‌های تشریفاتی، آلات موسیقی و یک تابوت به همراه بیش از هزار نشان حکاکی‌شده می‌توان اشاره کرد.

تاریخ‌گذاری رادیوکربن و سایر بررسی‌ها نشان می‌دهد قدمت این مقبره به اواخر دوران «ایالت چو»، یعنی حوالی ۲۲۰ پیش از میلاد، زمانی که این منطقه تحت تاثیر ایالت «چین» قرار گرفته بود، بازمی‌گردد.

ایالت «چین» در نهایت در بین هفت ایالت جنگ‌طلب پیروز شد و اتحاد بعدی آن کشور رسماً به عنوان آغاز چین مدرن در نظر گرفته شد.

«ژیچنگ گونگ» (Xicheng Gong) ـ باستان‌شناس مؤسسه آثار فرهنگی و باستان‌شناسی استان «آن‌هوئی» ـ که هدایت کاوش‌ها را بر عهده دارد، به «شینهوا» گفت که تاریخ این مقبره به دوره حساس قبل از فروپاشی سیستم فئودالی «چو» مربوط است. کشف این مقبره و یافته‌های آن می‌تواند تصویری کلی از شرایط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، فناوری و اجتماعی ایالت چو ارائه دهد.

«ژیگو ژانگ» (Zhiguo Zhang)، محققی که در کاوش‌های مرکز ملی باستان‌شناسی چین (بخشی از NCHA) مشارکت دارد، گفت که باستان‌شناسان در آزمایشگاه ویژه‌ای با اکسیژن کم که در  محوطه تاریخی ساخته شده بود، فعالیت کردند تا آثار کشف‌شده را سالم نگه دارند.

این محقق همچنین توضیح داد که علاوه‌بر روش‌های سنتی اندازه‌گیری، محققان از اسکن دیجیتال، نقشه‌برداری و طراحی برای ایجاد یک مدل سه‌بعدی دقیق از مقبره استفاده کردند و نشانه‌های نوشته‌شده روی در تابوت با فناوری تصویربرداری مادون قرمز ثبت شد.

به گفته «ژانگ»، محققان فقط یک‌سوم از مقبره را کاوش کرده‌اند و هنوز مشخص نیست که چه کسی در آنجا دفن شده است.

هویت فردی که در مقبره دفن شده ممکن است آن‌قدرها هم اسرارآمیز نباشد، چراکه پس از انتشار گزارش «شینهوا»، یک کارشناس به «لایو ساینس» گفته است این مقبره احتمالاً به پادشاه ایالت فئودالی «چو» تعلق داشته باشد.

«مارگارت پروچ» (Margarete Prüch)، باستان‌شناس و مورخ هنری دانشگاه هایدلبرگ در آلمان که در کاوش‌ این مقبره مشارکت نداشته است، گفت که اخیرا در سفری به کره با استادان دانشگاه درباره این مقبره گفت‌وگو داشته است.

در سال ۲۰۲ پیش از میلاد، ‌ قلمرو «چو» تحت کنترل سلسله «هان»، جانشینان سلسله «چین» (کین) قرار گرفته بود و در سال ۱۹۴ پیش از میلاد نیز یکی دیگر از دولت‌های وابسته به «هان» یعنی «یان»، کنترل بخش شمالی کره را به دست گرفته بود، بنابراین مقبره‌های چینی این دوره از تاریخ در کره بسیار مهم است.

«پروچ» در گفت‌وگو با «لایوساینس» اعلام کرد که این مقبره احتمالا به پادشاه «کائولی» تعلق دارد که در فاصله ۲۶۲ تا ۲۳۸ پیش از میلاد حکومت کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • گامی دیگر برای ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک خرم آباد
  • ظهور و سقوط شهر باستانی هرم‌ها
  • پروژه آبرسانی به شهر ارکواز ملکشاهی امسال تکمیل می شود
  • کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین
  • کشف «گذرگاه مردگان»
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • کشف بیش از ۳۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در کرخه
  • کشف و ضبط ۳۳ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در شهرستان کرخه
  • کشف ۳۳ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در کرخه