Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسین خادمیان، استاد حوزه و دانشگاه، به مناسبت۲۴ ذی الحجه و روز مباهله مطلبی را به نگارش درآورد.


متن یادداشت به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و تحیت
در خصوص یوم الله مُباهَله موارد ذیل تبیین می گردد:
۱. راه دفع ستم؛ استفاده از سلاح های نظامی نیست؛ بلکه راه لعن و نفرین نیز، موثر و سبب رسوایی ظالم می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


۲. مُباهَله در اصل از «بَهل» به معنی رها کردن و برداشتن قید از چیزی است.
همچنین به معنی ملاعنه و نفرین متقابل و در اصطلاح به این معناست که «دو تن یا دو گروه بر علیه یکدیگر طلب عذاب کنند و بخواهند هر کدام ظالم باشد حق تعالی او را رسوا و عذاب خود را بر او نازل و نسل او را هلاک گرداند».
«بَهَلَهُ اللهُ» یعنی خدا او را لعنت نماید و از رحمت خویش دور سازد.
۳. در واقع وقتى استدلالات منطقى سودى نداشت، افرادى که با هم درباره یک مسأله دینى مجادله دارند، در یک جا جمع مى‌شوند و به درگاه خدا تضرع مى‌کنند و از او مى‌خواهند که دروغگو را رسوا و مجازات کند.
۴. از روایاتی که درمنابع اسلامی نقل شده، استفاده می‌شود که مباهله اختصاص به زمان رسول اکرم صلی‌ الله‌ علیه‌ و‌ آله‌؛ ندارد.
امام صادق علیه‌السّلام فرمود: اگر سخنان حق شما را مخالفان نپذیرفتند، آن‌ها را به مباهله دعوت کنید.
۵. مفسران ذیل آیه :فَمَنْ حَاجَّكَ فِیهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَ أَبْنَاءَكُمْ وَ نِسَاءَنَا وَ نِسَاءَكُمْ وَ أَنفُسَنَا وَ أَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل‌لَّعْنَتَ اللَّـهِ عَلَی الْكَاذِبِینَ
می نویسند: میان پیامبر اکرم صلوات الله با مسیحیان نجران قرار بود مباهله ای در بیرون شهر مدینه صورت بگیرد ؛که اکنون آن محل داخل شهر قرار گرفته و در آن جا، مسجدى به نام «مسجد الإجابة» یا مسجد مباهله ساخته اند.
۶. زمان وقوع این مباهله را مشهور؛ ۲۴ ذی الحجه الحرام سال دهم هجری ذکر کرده اند ولی برخی از فقهاء معظم مانند جناب ابن ادریس و ... ۲۱ و ۲۵ و ۲۷ را ثبت نموده اند.
۷. مسیحیان نجران پس از آن که با پیشنهاد مُباهَله مواجه شدند، ابتدا با آغوش باز پذیرفتند.
۸. در روز ياد شده، پیامبر مکرم اسلام صلّى اللّه‌ عليه و آله همراه حضرت على، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسين عليهم السّلام با هيئت نمايندگى نصاراى نجران (حدود ۶۰ نفر )مانند ابو حارثة بن علقمه و عبدالمسیح و ایهم و... بنابر مباهله گذاشتند؛ ليكن نجرانيان عقب نشينى و مصالحه نمودند.
۹. یکی از همسران پیامبر می گوید در روز مباهله، حضرت همراهان خود را ابتدا در زیر چادری مشکی جمع نمود ( اصحاب کساء) و دعا نمود و سپس حرکت کردند.
۱۰ جارالله زمخشری از دانشمندان بزرگ اهل سنت، در کتاب تفسیر کشاف به فضیلت اصحاب کساء(کسانی که در روز مباهله همراه پیامبر بودند) اشاره کرده است.
۱۰. شیخ مفید رضوان الله تعالی نقل می فرماید: مأمون از امام رضا علیه السلام سؤال کرد بزرگ‌ترین فضیلت حضرت امیرالمؤمنین علیه صلوات الله الملک الاکبر در قرآن کدام است؟
امام فرمود: فضیلت او در مُباهَله؛ رسول خدا صلوات الله ، حسن و حسین علیهما السلام را دعوت کرد که پسرانش بودند، و حضرت فاطمه سلام الله را دعوت کرد که در اینجا مصداق کلمه زنان است و امیرالمؤمنین علیه السلام را دعوت نمود که به حکم خداوند عزّ و جلّ، نَفْس[= جان] پیامبر است. هیچ آفریده‌ای برتر از پیامبر صلوات الله نیست؛ پس به حکم خداوند، بایستی کسی برتر از نفس [جان] پیامبر نباشد.
۱۱. طبق نقلی نيز ۲۴ ذی الحجه روزی است که حضرت "على عليه السّلام" در حال ركوع ؛ انگشتر (یا عبای) خويش را صدقه داد.
۱۲.در بین مومنین رسم بود به جهت زنده نگهداشتن این رویداد به نیت حضرت علی علیه السلام به یکدیگر انگشتر هدیه و به فقرا صدقه خاصی می دادند .
۱۳. غسل كردن در روز مباهله مستحب است؛ چنان كه مستحب است در اين روز به هر اندازه كه انسان می تواند نماز بگزارد و پس از هر دو ركعت، هفتاد بار استغفار كند و نيز مستحب است نزديك زوال غسل كند و دو ركعت نماز بگزارد و در هر ركعت پس از حمد، سوره توحيد، آية الكرسى و سوره قدر، هر كدام را 10 بار بخواند.
طبق فتوای برخی از فقهاء مانند مرحوم شیخ مرتضی انصاری رضوان الله روزه گرفتن در روز مباهله مستحب است.
۱۴. نقل است یکی از غاصبین حق حضرت علی علیه السلام به تقلید از آن حضرت در حال رکوع ۵۰ مرتبه انگشتر صدقه داد ولی اتفاقی نیفتاد و در تاریخ نیز گم شد فتامل !
۱۵. در ابتدای ملاقات قبل از تعیین مُباهَله اهل نجران با طلا و لباس ابریشم به محضر پیامبر صلوات الله مشرف شدند که حضرت بدین جهت از آنان روی گرداند و پاسخ آنان را ندادند وقتی
علت را جویا شدند حضرت علی علیه السلام فرمود طلا و پوشش شما سبب شده پیامبر صلوات الله علیه و آله از شما روی بگرداند فتامل جیدا
والله المستعان
سید حسین خادمیان

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۴۸۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب

آیت الله غلامرضا فیاضی در درس اخلاق دفتر مقام معظم رهبری در قم به بیان راهکارهایی برای برخورد مناسب «برای رفع اضطراب‌ و پریشانی» پرداخت که تقدیم شما خواهد شد:

سؤال پرسیدند که برای رفع اضطراب و استرس هایی که بدون منشأ خاصی به انسان وارد می‌شود و از طریق پزشکی هم حل نشده چه کار باید کرد؟

قرآن می فرماید: «الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»، همین.

آدم اهل فکر باشد، اهل تامل باشد، توجه کند که به این دنیا نیامده که برای اینکه مثل حیوان زندگی کند، بلکه در این دنیا به دید اینکه به قول حضرت امیرالمومنین علیه السلام، دنیا تجارت خانه‌ای بیش نیست، آمده است.


تمام سعی او این باشد هر چه که عقل و شرع برای او تعیین کرده‌اند، جدی بگیرد و در این صورت ، مواردی که برای او مایه اضطراب و هم‌ّوغم ّ آینده باشد، از این موارد خیالش آسوده است.

برای اینکه می داند که خدا از خودش به او مهربان تر است، مگر یکی از اسامی خدا، ارحم الراحمین نیست؟ یعنی هر چقدر والدین شما، بهترین دوست و دلسوز شما باشد، یک میلیاردم آن رحمت و لطف خدا نمی‌شود. چون رحمت و لطف خدا بی پایان است. رحمت دیگران اگه واقعیت داشته باشد محدود است و محدود نسبت به نامحدود هیچ است. این امر را باید توجه داشته و سعی کنیم خدا را فراموش نکنیم.

همه عواملی که باعث اضطراب می‌شوند، چیز محدودی هستند، چون خدا ولی انسان است و خدا این طور است که «أ لیس بکاف عبده».

خداوند متعال فرموده: بشر شعورت کجا رفته است؟ عقلت کجا رفته؟ مگر می‌شود خدا کفایت کار بنده خودش را به عهده نگیرد.

امام در هواپیمای فرانسوی نشسته و بختیار نخست وزیر شاه هم در ایران دستور داده چهار بمب افکن بلند شده و وقتی که امام می‌نشیند، هواپیمای امام را بمباران کنند. خیلی ها فکر می کنند که امام دچار اضطراب است، در صورتی که خیلی هم از من و شما حالشان عادی تر است، چرا؟ چون متوجه است که خدا عالم را اداره میکند. حالا بختیار در این امر در مقابل قدرت الهی کسی نیست.


«إِنْ یَنْصُرْکُمُ اللهُ فَلا غالِبَ لَکُمْ وَ إِنْ یَخْذُلْکُم فَمَنْ ذَا الَّذی یَنْصُرُکُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَ عَلَی اللهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ».

خیال و اضطراب به این خاطر است که انسان غفلت می کند و دچار وسوسه شیطان می شود.

ما اگر بخواهیم، باید استغفار در سحر را جزو برنامه زندگی خود قرار دهیم که این قلب باید موانعش رفع شود.

امام در همین فرمایشات و در برخی کتاب‌های دیگر مباحثی دارد که قلب را خدا ساخته برای اینکه خودش در آنجا استقرار پیدا کند.

«اَلْقَلْبُ حَرَمُ اَللَّهِ فَلاَ تُسْکِنْ حَرَمَ اَللَّهِ غَیْرَ اَللَّهِ» .


زنگارهای حاصل از غفلت های گذشته، جز با استغفار و صلوات بر پیغمبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم پاک نمی‌شوند.

اگر پاک کنیم، خداوند متعال ساکن و مستقر میشود.


بله برای اینکه مشکلمان حل شود، باید اول نگاه کنیم که خودمان در ارتباط با خدا چه گیر کاری داریم؟

بهترین راه این است که وقتی به حرم می‌رویم، بعد از زیارت دو رکعت نماز بخوانیم و به حضرت معصومه سلام الله علیها هدیه کنیم؛ سپس سر به سجده گذاشته و صد بار بگوییم «اللهم العن هارون و مامون»، بعد به بی بی عرض کنیم که آمده‌ایم محضر شما برای اینکه بفهمیم کجای کار ما عیب دارد.

آن وقت یک قلم و کاغذی دست گرفته و عیب های خود را یادداشت می کنیم.


اگر به نمازمان اهمیت نمی‌دهیم، می نویسیم بی اعتنایی به نماز؛ اگر به پدر و مادرمان اهمیت نمی‌دهیم باید بنویسیم بی اعتنایی به پدر و مادر؛ اگر به همسرمان آن طوری که باید برخورد خوب داشته باشیم، می نویسیم و بالاخره همه این ها را را یکی یکی می‌نویسیم، بعد که تمام شد اگه چیزی به نظرمان نیامد، هفت صلوات می‌فرستیم که بلکه اگر چیز دیگری هم هست یادمان بیاید و اگر به یادمان آمد باز می نویسیم، بعد زیر نوشته های خود می نویسیم: خدایا من در محضر این بی بی تعهد می کنم که دیگر این غفلت‌ها را نداشته باشم، خودت هم کمکم کن .


از حضرت معصومه سلام الله علیها بخواهید که عنایت کند تا بتوانید غفلت‌های گذشته را به صورت جدی ترک کنید و استغفار در سحر هم به دنبال اینکه بهترین اعمال است داشته باشید.

اگر تصمیم بگیرید که یک سال کامل در سحرها صد بار استغفار کنید، دیگر دلهره و اضطراب نخواهید داشت. لفظ نجس خارجی را هم ننویسید، چون ما باید فرهنگ نجس آنها را مثل خودشان نجس بدانیم و نوکر بی مواجب آنها نباشیم، برای اینکه یکی از فرهنگ آن ها زبانشان است که ما نباید ترویج کنیم.

دیگر خبرها

  • شباهتهای جنگ غزه و ائتلاف کفار و مشرکین مکه و یهود مدینه در جنگ احزاب
  • تقویم نجومی امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • لزوم توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی
  • اهدای درب طلای حرم امام رضا(ع) از طرف حرم حضرت معصومه(س)
  • پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب
  • حرکت دسته عزاداری در روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در تهران برگزار می شود
  • کمال نامه ی مستان حیدری / امیرالمؤمنین در شعر خواجوی کرمانی
  • تقویم نجومی امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • تاریخ شهادت امام جعفر صادق(ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث