Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-28@15:56:52 GMT

زونا، علائم و درمان آن

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۸۸۷۰۰

خبرگزاري آريا -

بيماري زونا به آبله مرغان بالغين شهرت دارد. اين بيماري معمولا در افرادي رخ مي ‌دهد كه سابقه اين بيماري را در سال ‌هاي گذشته داشته اند و يا اين كه ويروس زونا را به‌ صورت نهفته در خود جاي داده‌اند كه عامل مولد آن شبيه ويروس آبله ‌مرغان است.
تاول‌هاي منطقه ‌اي يا زونا؛ تاول ‌هاي كوچكي هستند كه جنب يكديگر در منطقه يك عصب محيطي و در امتداد مسير آن پديد مي ‌آيد و با درد و سوزش همراه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ويروس زونا با ويروس آبله و آبله مرغان از يك گروه است. زونا مي ‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد، اما در افراد بالاي‌ 50 سال‌ شايع ‌تر است‌.
بيماري زونا به‌ دليل فعال شدن مجدد ويروس "واريسلازوستر" است كه در دوران كودكي بيماري آبله مرغان را در فرد سبب شده است.
اين ويروس در سيستم عصبي بدن پنهان مي‌ شود و هنگامي كه سيستم ايمني تضعيف مي ‌شود خود را به شكل بيماري زونا نمايان مي ‌كند.
ويروس "واريسلازوستر" جزء خانواده ويروس ‌هاي "هرپس" كه تبخال را ايجاد مي ‌كند است، لغت زوستر به معني تسمه يا كمربند است. در بيماري زونا درد شديد و سوزنده ‌اي به‌ صورت ثابت در طول يك مسير عصبي حس مي‌ شود و تاول‌ هاي قرمزي چند روز بعد در محل درد ظاهر مي‌ شود كه رنگ تاول ‌ها كم‌ كم به تيرگي مي‌ گرايد.

علائم‌ شايع‌
تاول‌هاي‌ قرمز و دردناك‌ كه‌ امكان‌ دارد در هر جايي‌ از بدن‌ به‌ وجود آيند. اين‌ تاول‌ها 5 - 4 روز پس‌ از آغاز علائم‌ اوليه‌ ظاهر مي ‌شوند.
تاول‌ها معمولا روي‌ يك‌ نوار پهن‌ پوست‌ در امتداد مسير رشته‌ هاي‌ عصبي‌ حسي‌ در يك‌ ناحيه‌ خاص‌ پوست‌ پديد مي ‌آيند.
تاول‌ها را غالبا مي ‌توان‌ در ناحيه‌ قفسه‌ سينه‌ ديد كه‌ البته‌ تنها در يك‌ طرف‌ بدن‌ گسترش‌ مي ‌يابند. از علائم شايع اين بيماري مي توان به موارد زير اشاره کرد:
* تب‌ و لرز خفيف
* احساس‌ كسالت
* تهوع‌، دل ‌پيچه‌ يا اسهال‌ خفيف
* درد روي‌ قفسه‌ سينه، صورت، يا درد سوزشي‌ در پوست‌ شكم‌ بر حسب‌ ناحيه ‌اي‌ كه‌ گرفتار شده‌ است‌.
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
* سن‌ بالاي‌ 50 سال‌
* استرس
* وجود يك‌ بيماري‌ كه‌ باعث‌ كاهش‌ مقاومت‌ بدن‌ شده‌ باشد.
* استفاده‌ از داروهاي‌ سركوب ‌كننده‌ ايمني‌ يا ضد‌ سرطان
* جراحي‌ يا تاباندن‌ اشعه‌ به‌ نخاع‌
* لوسمي يا لنفوم
پيشگيري‌
در حال‌ حاضر نمي ‌توان‌ از آن‌ پيشگيري‌ به‌ عمل‌ آورد. واكسن ‌هاي‌ تحقيقاتي‌ كه‌ براي‌ پيشگيري‌ از آبله‌ مرغان‌ در حال‌ آزمايش‌ هستند نتوانسته ‌اند جلوي‌ زونا را بگيرند. البته‌ فرد با يك‌ بار گرفتن‌ زونا، تا آخر عمر در برابر آن‌ ايمن‌ خواهد بود؛ مگر در موارد نادر.
عوارض‌ احتمالي‌
* عفونت‌ باكتريايي‌ ثانويه‌ در تاول‌ هاي‌ زونا
* درد مزمن، خصوصا در سالمندان، كه‌ تا ماه‌ها يا سال‌ها در مسير رشته‌ هاي‌ حسي‌ محل‌ قبلي‌ وجود تاول‌ ها باقي‌ مي‌ ماند.
* زخم‌ قرنيه
* عفونت‌ دستگاه‌ عصبي‌ مركزي‌

تشخيص
* تشخيص‌ معمولا تا زمان‌ بروز بثور پوستي‌ امكان ‌پذير نيست‌. قبل‌ از آن‌، علائم‌ ممكن‌ است‌ شبيه‌ آپانديسيت، جمع‌ شدن‌ مايع‌ دور ريه‌ يا ساير بيماري‌ ها باشند.
* ندرتا آزمايش‌ خون، كشت‌ مايع‌ تاول ‌ها و نمونه‌ برداري‌ از پوست‌ انجام‌ مي‌ گيرد.
درمان زونا
هدف‌ اصلي‌ درمان‌ عبارت‌ است‌ از تخفيف‌ خارش‌ و درد تا حد امكان‌، كه‌ براي‌ اين‌ كار معمولا از داروهاي‌ ماليدني‌ و خوراكي‌ استفاده‌ مي ‌شود. دردي‌ كه‌ پس‌ از پاك‌ شدن‌ تاول ‌ها باقي‌ مي ‌ماند را خيلي‌ مشكل‌ مي توان‌ درمان‌ كرد و متأسفانه‌ هيچ‌ راه‌ قطعي‌ براي‌ درمان آن وجود ندارد.
*در وان‌ آبي‌ بخوابيد كه‌ به‌ آن‌ نشاسته‌ ذرت يا پودر جو دوسر اضافه‌ شده‌ باشد.
* ساير روش‌هاي‌ كاهش‌ درد نيز مطرح‌ هستند، اما تأثير هيچ ‌‌كدام‌ به‌ طور قطعي‌ اثبات‌ نشده‌ است‌. اين‌ روش‌ها عبارت هستند از: تحريك‌ يا مالش‌ متناوب‌، استفاده‌ از جريان‌ الكتريكي‌ در پوست‌، اسپري‌ سرد و قطع‌ رشته‌ هاي‌ عصبي‌ يا جراحي‌.
براي بهبودي سريع ‌تر اين كارها را انجام دهيد
مسكن مصرف كنيد
به‌عنوان مسكن به جاي آسپيرين از استامينوفن استفاده كنيد به اين صورت كه هر 4 ساعت 2 عدد قرص استامينوفن را ميل كنيد.
با مصرف ويتامين ‌ها بدن را تقويت كنيد
چنانچه مقدار بالاي ويتامين ث و ب كمپلكس مصرف شود، سيستم ايمني بدن تقويت خواهد شد. مصرف روزانه 2000‌ميلي‌ گرم ويتامين ث كفايت مي ‌كند.
همچنين خوردن روزانه 2 عدد قرص ويتامين ب كمپلكس يا يك عدد كپسول مولتي ‌ويتامين مينرال كافي است. البته در اين موارد حتما بايد نظر پزشک معالج تان را جويا شويد.
با تاول ‌ها چه كار بايد كرد؟
پس از بروز تاول ‌ها براي تسكين درد بهتر است به نكات زير توجه كرد:
تاول‌ها را دستكاري نكنيد
چنان چه مقدار زيادي كرم و پماد روي پوست بماليد با تحريك پوست سبب تاخير در بهبودي خواهيد شد بنابراين بهتر است تاول ‌ها را دستكاري نكنيد.

از محلول كالامين استفاده كنيد
هنگامي كه ايزوپروپيل الكل به ميزان 20 درصد و فنل‌ومنتول به ميزان يك درصد به لوسيون كالامين اضافه شود محلولي به دست مي ‌آيد كه در بهبود تاول‌ها بسيار مؤثر است. از اين محلول‌ ها تنها طي يك ‌روز به مقداري كه تاول‌ ها خشك شده و روي شان پوسته ببندد، استفاده كنيد و ديگر از آن استفاده نكنيد.
خمير آسپيرين با كلروفوم را به كار ببريد
از پزشك داروساز تقاضا كنيد كه اين فراورده را براي شما تهيه كند. دكتر داروساز 2 عدد قرص آسپيرين را پودر كرده و 2 قاشق غذا‌خوري كلروفوم به آن مي ‌افزايد تا به‌ صورت خمير در آيد.
حال شما با تكه ‌اي پارچه تميز، خمير را به آرامي روي ناحيه مجروح بماليد، خمير را چندين بار در روز به كار بريد.
به خاطر داشته باشيد كه اگر به آسپيرين حساسيت داريد از اين فراورده استفاده نكنيد.
كلروفوم بقاياي صابون، روغن و سلول ‌هاي مرده پوست را حل مي‌ كند و به اين ترتيب آسپيرين مي‌ تواند به درون لايه ‌هاي پوست نفوذ يابد و از انتقال درد توسط پايانه‌هاي عصبي جلوگيري كند. پس از به كار بردن اين خمير در عرض 5 دقيقه احساس درد كمتري خواهيد داشت. تاثير اين مسكن ساعت‌ ها به‌جاي مي ‌ماند.
از پوشش مرطوب استفاده كنيد
حوله ‌اي را در آب سرد فرو برده و بعد از آبكشي روي ناحيه صدمه ديده قرار دهيد. هر چه آب خنك ‌تر باشد احساس بهتري خواهيد داشت. تاثير اين عمل مانند قرار دادن يخ روي پوست سوخته شده است. به اين دليل بهتر است از رسيدن گرما به پوست آسيب ‌ديده نيز جلوگيري كنيد.
عفونت روي تاول را با آب اكسيژنه بشوييد
اگر تاول ‌ها عفوني شده‌اند بهتر است روي آن ها را با محلول آب اكسيژنه 6‌ درصد ضد ‌عفوني كنيد يا آن كه از پمادهاي آنتي ‌بيوتيك نظير "جنتامايسين" استفاده كنيد.
منبع:tebyan.net


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۸۸۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علائم آلرژی فصلی را بشناسید + موادغذایی آلژی‌زاراهکار درمان خانگی

حساسیت در فصل بهار از بزرگترین چالش‌هایی است که افراد در این فصل تجربه می‌کنند و شناختن محرک‌های حساسیت‌زا و راهکارهای بهبود علائم می‌تواند کمک موثری به افراد کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آلرژی بهاره، حساسیت بهاره، رینیت آلرژیک فصلی و تب یونجه دیگر اسامی هستند که برای حساسیت فصل بهار عنوان می‌شوند؛ با شروع فصل بهار درختان، گل‌ها و علف‌های هرز شروع به گرده‌افشانی در هوا می‌کنند و استنشاق این گرده‌ها در برخی افراد می‌تواند باعث ایجاد علائم حساسیت فصل بهار شود.

در طول فصل بهار درختان و گل‌ها شروع به آزاد کردن گرده در هوا می‌کنند. استنشاق این گرده‌ها می‌تواند باعث بروز علائم آلرژی شود.

علائم آلرژی به دو شکل ظاهر می‌شود:

فصلی: علائم در فصل بهار و تابستان و در پاسخ به گرده گیاهان یا اسپور قارچ‌ها ایجاد می‌شود. دائمی: علائم در تمام طول سال وجود دارد، علل ایجاد کننده آن می‌تواند گرد و غبار، حیوانات خانگی، قارچ وسوسک‌ها باشد.

دلیل اینکه به آلرژی بهاری، تب یونجه می‌گویند، این است که در گذشته در ماه‌های گرم سال، یعنی همان زمانی که علائم آلرژی ظاهر می‌شود، کشاورزان یونجه‌ها را درو می‌کردند؛ مقدار گرده گیاهان به طور مشخصی در روزهایی که باد می‌وزد، در هوا بیشتر است، اما این مقدار در روزهای بارانی کمتر می‌شود.

علائم آلرژی بهاری

علائم حساسیت فصلی از خفیف تا شدید متغیر و بعضی از شایع‌ترین علائم آن شامل موارد زیر است:

عطسه گرفتگی یا آبریزش بینی چشمان اشک آلود و قرمز خارش گوش، بینی، دهان، چشم‌ها احتقان گوش ترشحات پشت بینی سرفه تنگی نفس سردرد تنفس صدادار نشانه‌های حساسیت فصل بهار

در بدن افراد مبتلا به حساسیت بهاری آنزیمی ترشح می‌شود که باعث متورم شدن بافت‌ها و گشاد شدن عروق خونی می‌شود، این آنزیم باعث بروز مشکلات تنفسی، شوک و حمله قلبی است و علت همه واکنش‌هایی که در نتیجه حساسیت فصلی به وجود می‌آید همین آنزیم است، که میزان این آنزیم در زن‌ها بیشتر از مردها است‌.

در بدن این افراد هیستامین نیز ترشح می‌شود که علت اصلی آبریزش بینی و آبریزش چشم است و با توجه به اینکه چه ماده‌ای باعث به وجود آمدن آلرژی یا همان حساسیت فصلی شده است علائم آن می‌تواند متفاوت باشد؛ به طور کلی واکنش‌های آلرژیک می‌تواند در سینوس‌ها، راه‌های هوایی، پوست، روده، چشم و بینی رخ دهد و باعث تولید بیش از اندازه موکوس، عطسه کردن، آبریزش بینی، آبریزش چشم، تحریک گلو، کاهش تمرکز، سیاهی زیر چشم، خارش چشم، گوش و بینی، سرفه، کهیر (موارد نادر)، نوسانات خلقی و فشار خون پایین شود.

حساسیت پوستی فصل بهار

یکی از انواع آلرژی، حساسیت پوستی است که افراد زیادی به آن مبتلا می‌شوند، حساسیت پوستی سه نوع دارد که هرکدام علائم متفاوتی دارند.

اگزما

آتوپیک درماتیت یا اگزما یکی از انواع حساسیت‌های پوستی است، که بیشتر بین کودکان شایع است، علائم آن شامل قرمزی، خارش و خشک شدن پوست است و زمانی که یک عفونت در پوست اتفاق بیفتد ممکن است به شکل جوش‌های کوچک که یک مایع سفید رنگ یا زرد درون آن است روی پوست بدن ایجاد شوند.

کهیر

تاول‌های متورم و قرمز رنگ از علائم کهیر است، کهیر حاد در کمتر از شش هفته برطرف می‌شود، اما اگر بیشتر از شش هفته زمان ببرد کهیر مزمن است.

درماتیت تماسی

علائم این نوع از حساسیت پوستی شامل سوزش، خارش، قرمزی و ایجاد تاول روی پوست است، در زمان تماس با یک ماده حساسیت‌زا ایجاد می‌شود شامپو، تماس پوست با صابون و یا بیش از حد قرار گرفتن در معرض آب می‌تواند درماتیت تماسی را ایجاد کند.

درمان آلرژی و حساسیت فصلی

مهم‌‎ترین قسمت در درمان آلرژی، یافتن علت و به عبارتی پیدا کردن آن مواد آلرژی‌‎زا است، در درمان خانگی حساسیت فصلی توصیه می‌شود:

در و پنجره‌های محل زندگی خود را ببندید. تا حد امکان مدت زمان کمتری را خارج از خانه سپری کنید. زمان خارج شدن از منزل از ماسک استفاده کنید. از هرگونه دود دوری کنید. از میوه، سبزیجات و غذاهای مناسب برای آلرژی استفاده کنید.

راهکارهای متعددی در جهت درمان حساسیت فصلی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به استفاده از میوه و سبزیجات تازه و دوری از آلودگی اشاره کرد.

در صورت شدت علائم حساسیت‌های فصلی و درمان نشدن توسط روش‌های خانگی، لازم است به پزشک مراجعه و درمان دارویی را آغاز کنید، درمان دارویی می‌تواند شامل استفاده از داروهای زیر باشد:

استفاده از داروی آنتی‌هیستامین قرص ایروکاست که ‬ برای حساسیت‌های فصلی و آسم تجویز می‌‎شود. داروی هیدروکسی زین که بیشتر برای خارش و آلرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد. داروی کتوتیفن، این دارو برای سرماخوردگی و حساسیت‌ها به‌کار برده می‌شود. غذاهای تشدیدکننده آلرژی

اگر آلرژی دارید، از مصرف این غذاها آلرژی‌زا اجتناب کنید:

الکل کافئین لبنیات شکلات، قند و شیرین کننده‌های مصنوعی بادام زمینی غذاهای فراوری شده خربزه موز خیارها دانه‌های آفتابگردان حلزون صدف‌دار آب‌میوه بطری بابونه گندم، سویا درمان خانگی حساسیت بهاری

علاوه بر مواردی که گفته شد، می‌توان اقدامات زیر را برای بهبود علائم آلرژی در منزل انجام داد:

شست‌وشوی بینی با محلول سالین: با خارج کردن موکوس اضافی در مجرای بینی، احتقان و گرفتگی بینی را کم می‌کند. بخور گرم: با نرم کردن راه هوایی بینی باعث رفع گرفتگی آن می‌شود. طب سوزنی: برخی تحقیقات نشان داده طب سوزنی می‌تواند در برطرف کردن علائم مؤثر باشد. کد خبر 748657

دیگر خبرها

  • کمبود این ویتامین باعث سرطان پروستات و سرطان سینه می‌شود
  • با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟
  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد
  • ام‌ اس زودرس قابل تشخیص است؟
  • علائم آلرژی فصلی را بشناسید + موادغذایی آلژی‌زاراهکار درمان خانگی
  • امکان تشخیص ام‌اس زودرس با آزمایش خون
  • جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علت آن
  • علل پرش و اسپاسم عضلانی
  • علائم سرطان روده بزرگ را بشناسیم
  • بیماری‌های خودایمنی که باعث ریزش مو می‌شوند