Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-02@21:23:54 GMT

خزان زودرس در مازندران

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۸۹۵۲۴

خزان زودرس در مازندران

چند سال پیش اگر می‌گفتید خدا را شکر «دریاچه شورمست هنوز نخشکیده» حتماً خیلی‌ها با تعجب می‌پرسیدند مگر مازندران، کرمان و یزد و سمنان است که دریاچه‌ها و تالاب‌هایش بخشکد؟ اما حالا با خشکیدن یا نیمه جان شدن سریالی دریاچه‌های طبیعی مازندران مثل «الندان ساری»، «عباس‌آباد بهشهر»، «سنبل‌رود شیرگاه» و... زنده ماندن یک تالاب کوهستانی مثل «شورمست» خبر جالبی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، حسین ماهیچی پیمانکار سایت تفریحی این دریاچه می‌گوید: «امسال نخستین باری است که با پایین آمدن تقریباً یک متری آب دریاچه روبه رو شدیم و امیدواریم بارندگی امسال بیشتر شود تا سال بعد با این وضع رو به رو نشویم.»

بعد از پشت سر گذاشتن جاده‌ای خاکی در پیچاپیچ کوهستان «پل سفید» سوادکوه، به دریاچه شورمست می‌رسیم. هر ماشین با پرداخت 5 هزارتومان مجوز ورود می‌گیرد و وارد سایت می‌شود. محوطه تمیز است و شلوغ. برای گذراندن یک روز گرم تابستانی چه جایی بهتر از دریاچه‌ وسط جنگل که کوه‌هایی سبز احاطه‌اش کرده‌اند. مسافران زیادی از تهران و شیراز و مشهد و خوزستان آمده‌اند تا معروف‌ترین جاذبه گردشگری شهرستان سوادکوه را ببینند. دریاچه‌ای که برخلاف چند سال پیش دیگر محیطی بکر و دست نخورده نیست و حالا با ورود بخش خصوصی، تبدیل به مجتمعی تفریحی شده و دور و برش هرچه از رستوران و آلاچیق و امکانات تفریحی بخواهید هست. گردشگران با پدالو‌ روی آب می‌چرخند و بعضی هم روی اسکله شناور، مشغول سلفی گرفتن با طبیعت هستند.

دریاچه شورمست با وسعت 15 هزارمترمربع و عمق 6 متری دریاچه‌ای است که از چشمه‌های زیرزمینی تغذیه می‌کند. اما چشمه‌ها دیگر جانی ندارند طوری که هر سال آب دریاچه سرریز می‌کرد و رودخانه می‌شد اما دیگر از رود خبری نیست که هیچ، خط کنار دریاچه نشان می‌دهد، بیش از یک متر آب پایین آمده است.

رکوردهای اقلیمی جدیدی که امسال همه جای دنیا را تحت تأثیر قرار داده و بیش از هرجای دیگری در ایران، حالا پایش را به مازندران هم دراز کرده و کارشناسان زیست محیطی از این بابت نگرانند. داریوش عبادی فعال محیط زیست، عمده دلایل خشکی رودخانه‌ها و تالاب‌ها را کم بارش بودن مازندران در دو سال گذشته می‌داند و در کنار خشکسالی طبیعی، بهره‌برداری بی‌رویه از آب در باغات و زمین‌های کشاورزی و انتقال آب رودخانه‌‌های مازندران از سرشاخه‌ها به استان‌های مجاور: «این عوامل بشدت پوشش گیاهی و طبیعی منطقه را تهدید می‌کند و تالاب‌های کوهستانی ما را که در حکم ذخیره‌گاه‌های آبی منطقه‌اند حالا با خطر خشک شدن مواجه ساخته است.»

کسری با تاب بلندی که به شاخه درخت وصل کرده، شبیه تارزان‌ لای برگ‌های درختان بالا و پایین می‌رود. کلاس هشتم است و هر روز با عمویش از روستای «ظریف کلا» در بالادست دریاچه، به شورمست می‌آید و تاب کرایه می‌دهد. کسری همه بچگی‌اش را در شورمست گذرانده و خاطرات زیادی از اینجا دارد. با لهجه مازندرانی برایم از روزی می‌گوید که این تاب بلند آن طرف دریاچه بود: «آنقدر بلند بود که تا وسط دریاچه می‌رفت. هرکس هم جرأت داشت می‌تونست از روی تاب بپرد توی آب.» او از روزهایی می‌گوید که آب دریاچه تمام خشکی‌های اطراف را پر می‌کرد. با دستش دیواره خشک شورمست را نشان می‌دهد و می‌گوید: «همیشه تا آنجا پر بود. قدیم‌ها خیلی قشنگ‌تر بود.»

یک سوم شورمست تقریباً کم عمق است و در آن بخش خزه‌ها و جلبک‌ها روی سنگ‌ها جاخوش کرده‌اند. داوود که از اردبیل به عشق دیدن این دریاچه آمده می‌گوید:«ما این اطراف هر جا که خواستیم بریم، گفتند خشک شده و مثل قبل نیست. انگار تنها جایی که آب دارد اینجاست ولی من وقتی آب را می‌بینم به نظرم طبیعی نیست. خزه‌ها نمای قشنگی ندارند.»

داریوش عبادی این تصور را که مازندران دچار خشکسالی نمی‌شود و اگر بشود، کم آبی آسیبی به پوشش جنگلی آن نمی‌زند، کاملاً اشتباه می‌داند و می‌گوید: «اتفاقاً به علت مقاوم نبودن درختان این منطقه، روند خشکسالی و از بین رفتن درختان سریع‌تر از هرجای دیگری اتفاق می‌افتد. اینجا درختان مانند درخت‌های کویر مقاوم نیستند و نمی‌توانند در برابر خشکسالی مقاومت کنند. همین الان ما با خزان زودرس روبه رو هستیم. خزانی که ربطی به پاییز ندارد و درواقع نوعی خزان تابستانی است. درختان «هیرکانی» منطقه که از قدیمی‌ترین جنگل‌های دنیا هستند با خشکیدگی رو به رو شده‌اند. از طرفی به خاطر کم بارشی، بسیاری از جنگل‌ها را آفت کرم شب پره زده و به درختان شمشاد آسیب زیادی وارد شده که به سرعت هم در حال پیشروی است. درختان ممرز و راش در معرض بحران هستند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، تا دو سه سال آینده بخش زیادی از درختان دچار خشکیدگی می‌شود و در 10 سال آینده به صورت محسوسی شاهد تغییر شکل پوشش گیاهی مازندران می‌شویم.»

حسین ماهیچی پیمانکار شورمست است. خودش می‌گوید 2 تا مجتمع تفریحی در چابهار ساخته و حالا نوبت اینجاست. توی رستوران چوبی نوساز نشسته و به دریاچه خیره شده: «ما پارسال که اینجا آمدیم اوضاع خیلی بهتر بود ولی امسال برای نخستین بار سطح آب پایین آمده و حتی در 3 ماه اول سال که همیشه شورمست سرریز داشت، امسال یک ساعت هم سرریزی برای رودهای پایین دست نداشته.»

او از ماهی‌های مختلف دریاچه حرف می‌زند و مدام می‌گوید اینجا جزو معدود دریاچه‌های زنده این اطراف است. ماهیچی از ساخت اسکله شناور و رستوران و سروسامان دادن به محوطه و پاک‌سازی زباله‌ها می‌گوید و از همکاری نکردن بخش‌های دیگر گله دارد: «واقعاً چرا جاده منتهی به اینجا خاکی است؟ چرا نمی‌آیند آسفالت کنند و چند تیر برق بکشند. ما شبانه روزی باز هستیم اما بعضی مسافران که شب می‌آیند و به خاکی می‌رسند می‌ترسند و برمی‌گردند. هر روز هم لااقل 10 نفر به ما می‌گویند چرا اینجا این وضعی است؟»

همان طور که اشاره شد، یکی از دلایل مهم خشکسالی مازندران تغییر مسیر سرشاخه‌های رودخانه‌های مازندران به استان‌های همجوار است. عبادی چند مثال می‌زند: «می‌خواستند آب رودخانه هراز را به سمت پردیس تهران ببرند که با مقاومت مردم روبه رو شد. چشمه «روزیه چاشم» در «خطیرکوه» سواد کوه را که یکی از مهم‌ترین چشمه‌های این منطقه است به سمت سمنان تغییر مسیر دادند. همین طور در حال برنامه‌ریزی هستند که یکی از سرچشمه های رودخانه «تجن» در منطقه «فینسک» را به سمت سمنان ببرند.روی یکی از سرشاخه های «زارم رود»هم سد «گله ور»احداث کردند ودر مرحله آبگیری است. رودخانه «دوهزار» و «سه هزار» را هم می‌خواهند به سمت طالقان و البرز ببرند...» او این شکل از مدیریت منابع طبیعی و انتقال رودخانه‌ها را اتفاقی وحشتناک برای محیط زیست و یکی از دلایل کم آبی مازندران می‌داند: «انتقال آب حوزه‌ای در همه جای دنیا مردود است و فقط در شرایط بحرانی برای شرب این کار را می‌کنند. اما در مازندران هیچ مدیریتی برای این مسأله نیست. در واقع نمی‌شود همه تقصیر بی‌آبی را گردن طبیعت انداخت و ما خودمان با تصمیمات غلط راه را برای خراب کردن اکوسیستم هموار کرده‌ایم.» او از برداشت بی‌رویه آب در باغات و زمین‌های کشاورزی هم به عنوان یکی از دلایل عمده خالی شدن سفره‌های زیرزمینی نام می‌برد.

در محوطه صدای موزیک بلند است و مردم مشغول چرخیدن و عکس گرفتن. خانواده‌ای کنار آب روی زیلو لم داده‌اند و هندوانه می‌خورند. گروهی هم از تهران با اتوبوس آمده‌اند و محوطه را با شوخی و خنده شلوغ کرده‌اند. به این فکر می‌کنم اگر روزی شورمست هم به سرنوشت دیگر دریاچه‌های خشکیده مازندران دچار شود، این مردم کجا می‌روند؟ به کسری فکر می‌کنم که تمام عشقش زندگی در شورمست است و پول ناچیزی که با کرایه تاب در می‌آورد. همه اینها چه خواهد شد اگر شورمست بخشکد. همه آن ویلاهایی که با بی‌رحمی و تخریب جنگل و غصب دریا ساخته‌ایم چه خواهد شد، اگر مازندران جایی شبیه حوالی قم یا سمنان شود؟

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۸۹۵۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمان بهره برداری از خط ۱۰ متروی تهران اعلام شد

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین نصر آزادانی مجری خط ۱۰ متروی تهران در جریان بازدید خبرنگاران از ایستگاه متروی دریاچه چیتگر و چند ایستگاه دیگر خط ۱۰ گفت: خط ۱۰ مترو ۳۴ ایستگاه و ۴۷ کیلومتر تونل دارد و از غربی‌ترین نقطه تهران شروع و در انتها در فلکه سوم تهرانپارس تقاطع خط ۴ تمام می‌شود.

وی با بیان اینکه این خط مناطق یک تا پنج و ۲۱ و ۲۲ را پوشش می‌دهد، اظهار کرد: مناطقی که از سیستم انبوه‌بر مترو کم‌بهره هستند از این خط بهره‌مند خواهند شد. خط ۱۰ بار جمعیتی زیادی را که در منطقه ۲۲ وجود دارد، پوشش می‌دهد و در کاهش حجم ترافیک بزرگراه‌های نیایش، همت، حکیم و تهران کرج سهم بسزایی دارد.

نصرآزادانی خاطرنشان کرد: خط ۱۰ در ایستگاه تقاطعی این خط با خط پنج «یعنی وردآورد» تا ۵۰ درصد از مسافران کرج را پوشش می‌دهد و تراکم مسافری ایستگاه‌های خط ۴ و ۲ را در ایستگاه صادقیه و ارم سبز بهبود می‌دهد.

مجری خط ۱۰ متروی تهران با بیان اینکه ایستگاه دریاچه، کارگاه مرکزی قطعه غربی خط ۱۰ و محل ورود دو دستگاه تی‌بی‌ام است، عنوان کرد: تی‌بی‌ام یک به سمت شرق حفاری کرده و تی‌بی‌ام شماره ۳ به سمت غرب و وردآورد حرکت خود را آغاز خواهد کرد. بنا بر این است که حفاری تونل‌های خط ۱۰ مترو با ۵ دستگاه تی‌بی‌ام انجام بگیرد.

وی بیان داشت: برنامه‌ریزی شده تا فاز یک خط ۱۰ ظرف چهار سال به شرط تأمین منابع مالی به بهره‌برداری برسد. حدود ۱۶ موقعیت را با کمک شهرداران مناطق ویژه ایستگاه‌های این خط تحویل قرارگاه خاتم دادیم.

نصر آزادانی با اشاره به ایستگاه‌های در حال ساخت این خط گفت: عملیات عمرانی ایستگاه‌های پژوهش، دریاچه چیتگر، اتریش، ساحل، میدان موج المپیک، کوهسار، جنت‌آباد، سردار جنگل، ایرانشهر و میدان کتاب آغاز شده است. مناقصه سایر ایستگاه‌های خط ۱۰ نیز در حال انجام است.

محمد علی پاشا زانوسی، مدیر پروژه پیمانکار شرکت بین الملل عمران سریر نیز در این بازدید گفت: در حال حاضر در کارگاه ایستگاه تبادلی و تقاطعی با خط ۶ مترو به نام Y۱۰-Z۶ هستیم که این ایستگاه ۱۴۲ متر طول دارد.

وی ادامه داد: احجام آن حدود ۹۰ هزار متر مکعب و میزان بتن ریزی آن ۳۴ هزار متر مکعب است. این ایستگاه یک تونل فرعی به طول ۱۹۰ متر دارد که در حال حفاری است.

فرشاد نامی مشاور پروژه کارگاه متروی میدان المپیک نیز گفت: پروژه تجهیز کارگاه میدان دهکده المپیک که در منطقه ۲۲ قرار دارد از سال ۱۴۰۰ شروع شد. در حال حاضر در حال حفاری شمع‌های سازه نگهبان هستیم. بعد از حفاری شمع‌ها با روش تاپ‌داون سازه نگهبان ایستگاه و تراز آن را شروع می‌کنیم.

شاهرخ حیدری مدیر پروژه مهندسین مشاور شرکت بهرو درباره ایستگاه میدان اتریش گفت: در طراحی این ایستگاه که در خط ۱۰ قرار دارد تلاش کردیم که باتوجه به زمین‌های موجود و همکاری شهرداری مناطق عمق خط را کاهش بدهیم. این امر می‌تواند دستاوردهایی اعم از کاهش هزینه و افزایش سرعت اجرا داشته باشد.

وی ادامه داد: عمق ایستگاه میدان اتریش ۲۱ متر و تراز ریل آن ۱۸ متر است. حدود ۵۰ درصد ایستگاه به تراز کف رسیده و سریعاً بتن ریزی شروع می‌شود.

حیدری با تاکید بر اینکه تی بی ام از ایستگاه دریاچه به سمت ایستگاه میدان اتریش در حال حرکت است، اظهار کرد: به زودی ایستگاه به مرحله‌ای می‌رسد که تی بی ام از آن عبور می‌کند. به محض عبور دستگاه سایر فعالیت‌ها می‌تواند انجام شود.

وی در پایان گفت: برنامه بهره برداری ما از ایستگاه حدوداً ۳۰ ماهه است و ایستگاه میدان اتریش که جز ایستگاه‌هایی است که در فاز اول به بهره‌برداری می‌رسد در سال ۱۴۰۴ افتتاح خواهد شد. پیش بینی شده که ورودی‌ها و هواسازهای ایستگاه نیز به موازات کار شود.

کد خبر 6094412

دیگر خبرها

  • خودداری از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع
  • از امروز به فکر تابستان دریاچه ارومیه باشیم
  • نمایی دل انگیز از دریاچه سد سمیرم در قاب دوربین شهروند خبرنگار
  • زمان بهره برداری از خط ۱۰ مترو تهران اعلام شد
  • زمان بهره برداری از خط ۱۰ متروی تهران اعلام شد
  • عملیات حفاری خط ۱۰ متروی تهران
  • (ویدئو) تشکیل یک دریاچه فصلی در کویر اصفهان
  • پیری زودرس و سرطان؛ سیگار همه چیز را نابود می‌کند
  • یک عامل مهم ابتلا به یائسگی زودرس
  • جلوه گری دریاچه سد حنا در شهر هزار چشمه + فیلم