Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-04-29@16:00:06 GMT

تلاش آمریکا برای بازمذاکره یعنی نقض برجام

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۰۶۳۶۱

تلاش آمریکا برای بازمذاکره یعنی نقض برجام

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‌گوید در صورت خروج آمریکا از برجام، کمیسیون برجام تشکیل جلسه می‌دهد تا برای حل مشکل تلاش کند ولی به هرحال، این اقدام

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‌گوید در صورت خروج آمریکا از برجام، کمیسیون برجام تشکیل جلسه می‌دهد تا برای حل مشکل تلاش کند ولی به هرحال، این اقدام آمریکا به منزله نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش بولتن نیوز، «فدریکا موگرینی» lمسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز در مصاحبه با سی‌ان‌ان، صراحتاً گفت که تلاش «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای خروج از برجام یا بازمذاگره در خصوص این توافق بین‌المللی، به منزله نقض آن و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.

در ابتدای این مصاحبه، خبرنگار سی‌ان‌ان از موگرینی پرسید که آیا حیات برجام در خطر است؟

موگرینی بدون ارائه پاسخی صریح گفت: « این یک توافق بین المللی است و یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است پس اختیار آن در دست یکی از طرفین توافق نیست و به همه جامعه بین الملل تعلق دارد و همانطور که اروپایی‌ها تضمین خواهند داد، این توافق پابرجا می‌ماند.»

خبرنگار به اعلام مکرر کاخ سفید در خصوص اعلام نظر ترامپ در قبال برجام تا 15 اکتبر هم اشاره کرد و از موگرینی در خصوص این امر نظر خواست.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «من شنیده‌ام که آقای ترامپ تصمیم خود را در خصوص برجام گرفته و امیدوارم که هنوز زمان برای تفکر باقی مانده باشد. ما با ایران توافقی را منعقد کردیم که فقط مسائل هسته‌ای را حل می‌کند و هر چند مسائل بسیار دیگری برای مباحثه با ایران داریم، ولی توافق هسته‌ای در حال اجرا است.»

موگرینی ادامه داد: «ما همین حالا یک بحران اتمی در کره شمالی داریم و یک توافق اتمی که دارد کار خودش را می‌کند و نیازی به از بین بردن آن نیست. یک بحران اتمی برایمان کافی است.»

خبرنگار سی‌ان‌ان بدون استفاده از لغت بازمذاکره که در عرف بین‌الملل به عنوان نقض یک توافق محسوب می‌شود، پرسید که نظر این مقام ارشد اروپایی در خصوص تلاش ترامپ برای «بازگشایی» مذاکرات در خصوص برجام چیست؟

موگرینی پاسخ داد: «توافق ما یک توافق هسته‌ای 104 صفحه‌ای بود که 12 سال به صورت فشرده برای رسیدن به آن مذاکره کردیم و همه جوانب یک برنامه هسته‌ای را پوشش می‌دهد. هر مشکلی که خارج از حیطه شمول این توافق است، می‌تواند و باید حل شود ولی نه در داخل چارچوب این موافقتنامه.»

وی افزود: «توافق در حال اجرا است و همه (اجرای صحیح) آن را تأیید کرده‌اند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون هشت بار تأیید کرده که ایران به همه تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده است.»

خبرنگار سی‌ان‌ان به تفسیر دولت آمریکا از مقدمه برجام و تکیه بر نقض برجام بخاطر آرام نشدن تنش‌ها در خاورمیانه اشاره کرد و پرسید که آیا بنا بوده که برجام همه رفتارهای ایران را تحت پوشش قرار دهد؟

فدریکا موگرینی پاسخ داد: «خیر، این یک توافق خیلی دقیق در خصوص مسائل هسته‌ای است. شاید انتظاراتی وجود داشته که این توافق مبنایی باشد برای روابط دوجانبه متفاوت میان ایران و آمریکا ولی مسیر سیاست از مسیر توافق هسته‌ای جداست.»

وی افزود: «بحران سوریه کماکان پابرجا و شرایط حاشیه خلیج (فارس) بسیار تنش‌آلود است ولی در دنیای امروز، از بین بردن یک توافق عدم اشاعه که دارد کار خودش را می‌کند، رفتاری غیرمسئولانه تلقی می‌شود. ما بجای این کار باید سعی کنیم که توافقی مشابه در جاهای دیگر دنیا منعقد کنیم.»

خبرنگار سی‌ان‌ان به تلاش‌های برخی طرف‌های برجام بخصوص فرانسه برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای برای صحبت در خصوص محدودیت‌های ایران پس از سال 2025 هم اشاره کرد.

موگرینی در پاسخ به شبهات موجود در این خصوص گفت: «زمان‌بندی توافق خیلی روشن است و روزها و شب‌های طولانی در خصوص آن با ایرانیان مذاکره کرده‌ایم. ایران بر اساس توافق هسته‌ای، به صراحت تعهد داده که هیچ‌گاه بمب اتم نمی‌سازد. ایران به عنوان یک قدرت غیراتمی و یکی از اعضای پیمان عدم اشاعه، هیچ‌گاه بمب اتم نمی‌سازد و این در متن توافق نوشته شده است. برخی مفاد برجام زمان‌بندی اجرایی مشخص و برخی دیگر، زمان‌بندی اجرایی طولانی‌تری دارند و برخی هم برای همیشه اجرایی می‌مانند. بحث زمان‌بندی، بخشی از توافق بود و اجرایی خواهند ماند.»

وی افزود: «ما از ابتدای کار با شک و شبهات زیادی روبرو بودیم. برخی می‌گفتند که ایران هیچ‌گاه این توافق را قبول نمی‌کند. برخی هم بعد از امضای برجام می‌گفتند که ایران هیچ‌گاه این توافق را اجرا نمی‌کند ولی حالا 2 سال گذشته و می‌بینیم که اروپا، چین، روسیه و سازمان ملل، پایبندی ایران را تأیید می‌کنند.»

خبرنگار صراحتاً پرسید که در صورت بیرون رفتن آمریکا از برجام، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پاسخ داد: «این توافق متعلق به آمریکا نیست. ما در برجام مکانیزمی داریم که در صورت نقض توافق، 6 کشور، تحت رهبری من گرد هم می‌آیند و مسئله را حل می‌کنند. مکانیزم ما پیش‌بینی کرده که مسئله طی کم و بیش یک ماه حل می‌شود و این یک مکانیزم سیاسی است برای یافتن راه حل.»

وی در تفسیر این اقدام محتمل رئیس‌جمهور آمریکا با تکیه بر چارچوب برجام گفت: «این کار (ترامپ) به عنوان خروج از برجام و یا تلاش برای مذاکره مجدد تلقی نمی‌شود بلکه این کار، به منزله نقض برجام است چون همانطور که گفتم این یک معاهده یا یک توافق بین‌المللی نیست بلکه یک قطعنامه شورای امنیت خواهد بود که آمریکا نقضش می‌کند.»

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۰۶۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!

«برجام صرفاً یک مخدر بود که حواس مسئولین را از تحولات پرت کرد. برجام هویت دولت قبل است و به همین دلیل نمی‌خواهند شکست آن را بپذیرند. بدفهمی دولت روحانی از پدیده تحریم باعث از دست رفتن دهه۹۰ شد».

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، اخیرا در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد به بیان نقاط ضعف و قوت دهه نود پرداخت و در حالی که بیان می‌کرد دهه نود، بدترین دهه مردم ایران بوده، به تعریف و تمجید درباره برجام پرداخت. در واکنش به این اظهارات، مسعود براتی کارشناس مسائل اقتصادی به رجانیوز گفت: برخی از صحبت‌های آقای جهانگیری درباره وضعیت اقتصادی و تحولات دهه ۹۰ قابل‌قبول و برخی تحلیل‌ها غیرواقعی هستند. دهه ۹۰ دهه گمشده اقتصاد ایران است، اما آقای جهانگیری به دلایل این گمشدگی اشاره نکردند. بر خلاف آن چیزی که مدنظر آقای جهانگیری است که برجام توانست شرایط اقتصادی جامعه را متحول کند، اتفاقاً نوع مواجهه دولت‌های یازدهم و دوازدهم در بحث تحریم‌ها و مسیری که انتخاب شد، یعنی مسیر مذاکره برای رفع تحریم‌ها، بدون شک اثر خیلی جدی در گم‌شدن دهه ۹۰ در اقتصاد ما داشته است.

آن چیزی که متأسفانه در دهه ۹۰ اتفاق افتاد، بدفهمی از پدیده تحریم، از نحوه کارکرد تحریم و از جایگاه تحریم در سیاست خارجی آمریکا و اهداف خصمانه‌ای بود که دولت آمریکا در قبال ایران دنبال کرد و برنامه‌هایی که علیه مردم ایران داشت. این بدفهمی سبب شد که راه اشتباهی انتخاب شود و این راه اشتباه باعث شد که ما دهه ۹۰ را برای رشد اقتصادی و استحکام اقتصادی از دست بدهیم. این نکته‌ای است که آقای جهانگیری اصلاً به آن اشاره نکرده است.

از طرفی ایشان در بحث اقتصادی برجام اغراق‌هایی هم کرده است. البته برجام آورده‌ها و نتایجی داشته، اما نه آن چیزی که به‌صورت اغراق گونه بیان شود. مهم‌ترین آورده برجام فروش فیزیکی نفت ایران و بازگشت سطح فروش نفت به قبل از تحریم‌ها بود که در سال‌های ۹۵ و ۹۶ اتفاق افتاد. نوع تعاملات اقتصادی خارجی ایران به‌گونه‌ای شد که کاملاً نسبت به بازگشت تحریم‌ها آسیب‌پذیر شد و لذا هر چند شاهد رشد نفتی خوب در سال ۹۵ بودیم، اما این رشد در سال ۹۶ رخ نداد، چون مهم‌ترین متغیر آن نفت بود و یک‌بار اتفاق افتاد و وقتی در سال ۹۷ با تحریم‌ها مواجه شدیم و خروج آمریکا از برجام اتفاق افتاد، دو سال پیاپی رشد منفی را تجربه کردیم که کل آن رشد مثبت را به محاق برد و در مجموع دهه ۹۰ برای ما دهه درجازدن محسوب می‌شود.

برجام نتوانست مشکلات ما را با دنیا رفع‌ و رجوع کند، بلکه صرفاً یک مسکن موقتی بود و بیشتر برای ما نقش مخدر را ایفا کرد و ما نسبت به روندهایی که برای ما تهدید بودند، چه در منطقه و چه در سطح جهان، بی‌توجه شدیم و حتی به توسعه زیرساخت‌های تحریم که در دولت اوباما و بعد ترامپ انجام شد؛ از جمله راه‌اندازی مرکز هدف‌گیری تأمین مالی تروریسم در منطقه خلیج‌فارس در کشور عربستان توجه نکردیم. قانون کاتسا که توسط کنگره آمریکا تصویب شد، برای ما امر مهمی تلقی نشد و به آن توجه نکردیم و ضرباتی هم که در سال‌های ۹۷ و ۹۸ بر ما وارد شدند، ماحصل همین بی‌توجهی‌ها بودند، لذا نه‌تنها مشکلی از ما حل نشد، بلکه ما را در یک خلسه و فضای ناهشیاری قرارداد که آسیب آن را دیدیم. این ادعا که برجام در جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق بوده، با آمارهای موجود تطابق ندارد. در سال‌های ۹۵ و ۹۶ که سال اجرای برجام است، روی کاغذ رشد سرمایه‌گذاری خارجی رخ ‌داده، اما در واقعیت طرح‌هایی که عملیاتی شدند و سرمایه‌های که به‌صورت واقعی وارد کشور شدند، اعداد بسیار کمی هستند که نشان می‌دهند سرمایه‌گذاران نتوانستند اعتماد کنند و ریسک تحریم‌ها کماکان برقرار بوده است؛ لذا در سال ۹۵ زیر ۲ میلیارد دلار تحقق سرمایه‌گذاری خارجی رخ‌ داده و در سال ۹۶ هم همین حدود بوده است؛ درصورتی‌که در دوره آقای رئیسی در سه سال اخیر اعداد بسیار قابل‌توجهی ثبت شده‌اند که در مسیر اجرا قرار دارند. برای مثال در سال ۱۴۰۲ مبلغ سرمایه‌گذاری طبق اعلام رسمی متولی امر ۵.۵ میلیارد دلار بوده است.

علت دفاع آقای جهانگیری از برجام این است که مهم‌ترین ایده دولت آقای روحانی مذاکره بود و نتیجه آن که برجام باشد، هویت آنها را می‌سازد. طبیعی است که از آن دفاع و طبیعتاً تمام تحلیل‌های خودشان را به این سمت معطوف کنند که برجام اتفاق مهمی بوده و تجویز فعلی‌شان هم برجام باشد. ناموفق بودن این مسیر و عدم توفیقاتش برای همه ایرانی‌ها شفاف و تثبیت شده است.

دیگر خبرها

  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • تلاش آمریکا برای در اختیار گرفتن خلیج فارس محقق نمی‌شود
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • ادعای وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در خصوص تعلیق در حمله زمینی به رفح
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • کنعانی: آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر در خصوص حقوق بشر، حقوق زنان و آزادی بیان را ندارند