Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-28@14:09:48 GMT

چرا برخی خودروها زیان‌ده می‌شوند؟

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۱۳۰۰۳

چرا برخی خودروها زیان‌ده می‌شوند؟

بنا به گفته خودروسازان داخلی، برخی محصولات آنها حتی با وجود بالا بودن تیراژ، نه تنها حاشیه سود ندارند، بلکه زیان‌ده نیز بوده و این زیان گاهی خود را در ارقام میلیونی بروز می‌دهد. جدای از اینکه این ادعای خودروسازان داخلی تا چه اندازه صحت دارد، پرسش مهم اینجاست که چطور با وجود تیراژ بالای برخی محصولات در صنعت خودرو کشور، صحبت از زیان‌ده بودن آنها می‌شود؟به‌طور طبیعی، وقتی تیراژ کالایی بالا باشد، قیمت تمام شده آن کاهش می‌یابد و طبعا خودرو نیز به‌عنوان یک محصول صنعتی، از این قاعده مستثنی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر نگاهی به خودروسازان بزرگ دنیا بیندازیم، متوجه خواهیم شد آنها توانسته‌اند به‌واسطه تیراژ منطقی و اقتصادی (بسته به میزان تقاضا) و همچنین رعایت مسائلی مانند بهره‌وری و پرهیز از نیروی کار مازاد و البته تامین مالی کم‌هزینه، قیمت تمام شده محصولات را پایین آورده و در نتیجه سودی مناسب را حاصل کنند.
به‌عبارت بهتر، خودروسازان بزرگ دنیا با رعایت اصول مهمی از جمله بهره‌وری و تامین مالی با حداقل هزینه، نه تنها سود منطقی خود را تضمین کرده‌اند، بلکه محصولات تولیدی را نیز با قیمت‌هایی مناسب و متناسب با سطح کیفی موجود، در اختیار مشتریان قرار داده‌اند. البته نکته بسیار مهم و اثرگذار دیگر در سودده بودن تولیدات خودروسازان دنیا، فضای غیر‌دستوری و رقابتی در حوزه قیمت‌گذاری است. بر این اساس، خودروسازان جهانی قیمت محصولات خود را جدای از در نظر گرفتن شرایط تقاضا و بازار، متناسب با هزینه‌های تولید لحاظ می‌کنند و هیچ نهادی در این مورد برای آنها تصمیم نمی‌گیرد. در واقع خودروسازان خارجی قیمت نهایی محصول را برای عرضه به بازار، به‌واسطه فرمول «هزینه‌های تولید به‌علاوه سودی منطقی»، تعیین می‌کنند، هرچند البته میزان سود لحاظ شده، بستگی مستقیم به شرایط تقاضا و بازار و مسائلی از این قبیل دارد. این در شرایطی است که در خودروسازی ایران، یک نهاد بیرونی برای قیمت نهایی خودروها تصمیم می‌گیرد و بنا به ادعای شرکت‌های خودروساز، این تصمیمات همواره با هزینه‌های مالی و قیمت تمام‌شده محصولات، متناسب نیست. در حال حاضر، شورای رقابت با دریافت آنالیز قیمتی خودروها و محاسبه مولفه‌های اثرگذار در فرمول مربوطه، دستورالعمل قیمتی را تهیه و خودروسازان باید مطابق با آن، قیمت محصولات خود را تعیین کنند. ازآنجاکه معمولا و به گفته خودروسازان، حساب و کتاب‌های شورای رقابت با هزینه‌های تولید آنها (شرکت‌های خودروساز داخلی)، همخوانی ندارد، از این موضوع به‌عنوان یکی از دلایل سود کم یا حتی زیان‌ده بودن محصولات یاد می‌شود.
گذشته از اینها اما نحوه تامین مالی در خودروسازان دنیا نیز متفاوت از آنچه در صنعت خودرو ایران اتفاق می‌افتد، بوده و همین تفاوت یکی از دلایل اصلی بالا بودن هزینه‌های تولید خودرو در کشور و منطقی بودن این هزینه‌ها در صنعت خودرو جهان به‌شمار می‌رود. داستان از این قرار است که خودروسازان دنیا تا حد امکان نقدینگی لازم را از بازار سرمایه تامین و کمتر به سراغ سیستم بانکی می‌روند؛ بنابراین هزینه مالی شان پایین است. البته آنها حتی اگر از سیستم بانکی نیز جذب نقدینگی کنند، باز هم چندان با هزینه‌های مالی بالا مواجه نخواهند شد، زیرا منابع بانکی با حداقل بهره به دست شان می‌رسد. این در شرایطی است که خودروسازان ایرانی معمولا تکیه‌گاه اصلی شان برای جذب نقدینگی، سیستم بانکی است و بانک‌ها نیز به دلایل مختلف، منابع خود را همراه با بهره بالا به صنعت خودرو تزریق می‌کنند. در مجموع و آن طور که کارشناسان عنوان می‌کنند، تفاوت‌های ساختاری خودروسازان داخلی و خارجی به‌علاوه شرایط و فضای اقتصادی غیر‌قابل مقایسه در خودروسازی ایران و جهان، دلیل اصلی سود کم یا زیان‌ده بودن برخی خودروهای داخلی (به ادعای خودروسازان) و سود مناسب خودروهای خارجی است. در این مورد، حسن کریمی سنجری کارشناس خودرو کشور می‌گوید: اینکه ادعای خودروسازان داخلی در مورد زیان‌ده بودن برخی محصولات حتی پرتیراژ خود، درست است یا نه، بحث دیگری است، با این حال اگر فرض را بر صحت بگذاریم، می‌توان مسائل ساختاری درونی و عوامل خارجی را دلیل این ماجرا دانست. وی با بیان اینکه یکی از عوامل اصلی اثرگذار بر قیمت تمام شده خودروها و در نتیجه سودده یا زیان‌ده بودن آنها، نرخ بهره‌وری است، می‌گوید:پایین بودن این نرخ، سبب افزایش هزینه‌های تولید می‌شود و بنابراین چون خودروسازان کشور با محدودیت قیمت‌گذاری مواجه هستند، گاهی نمی‌توانند قیمت محصولات شان را متناسب با هزینه‌های تولید تعیین کنند.
کریمی تاکید می‌کند: با این حال خودروسازان خارجی علاوه‌بر اینکه محصولات را در فضایی با بهره‌وری بالا به تولید می‌رسانند، قیمت نیز از سوی خود آنها تعیین می‌شود نه به صورت دستوری؛ با این حساب معمولا قیمت خودروهای خارجی از فرمول «هزینه تولید به‌علاوه سودی منطقی»، تبعیت می‌کند.این کارشناس ادامه می‌دهد: نکته دیگر به محل تامین نقدینگی در خودروسازی ایران و جهان مربوط می‌شود. به گفته وی، خودروسازان ایرانی مجبورند بخش قابل‌توجهی از نقدینگی موردنیاز خود را از سیستم بانکی و آن هم با بهره بسیار بالا تامین کنند و این موضوع تاثیر زیادی روی بالا رفتن هزینه‌های تولید آنها دارد. کریمی اما با تاکید بر اینکه خودروسازان خارجی معمولا از بازار سرمایه تامین مالی می‌کنند، می‌گوید:حتی اگر تامین مالی از بانک‌ها نیز صورت گیرد، به‌دلیل بهره بسیار پایین، هزینه‌های تولید خودروسازان خارجی افزایش چندانی نخواهد داشت و بنابراین آنها می‌توانند با سودی منطقی، قیمت نهایی خودروهای خود را تعیین کنند.
این کارشناس اما در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود تیراژ بالای برخی خودروها، صحبت از زیان‌ده بودن آنها می‌شود، می‌گوید: ممکن است خودروسازان برخی محصولات خود را با سود حداقل یا زیان تولید و عرضه کنند که در این حالت، منفعت اصلی آنها ناشی از رقم بالای فروش است؛ به‌عنوان مثال، امکان دارد خودرویی با تیراژ N، دو واحد سود داشته باشد، اما خودرویی دیگر با تیراژی بالاتر، سودی یک واحدی را متوجه خودروساز کند که در حالت دوم، تیراژ بالا عامل کسب سود موردنظر خودروسازان به‌شمار می‌رود.

منبع: دنیای اقتصاد

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۱۳۰۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محبوب ‌ترین گوشی‌ های میان‌ رده شیائومی سری redmi

اگر به‌دنبال این هستید که گوشی هوشمند خود را از برند چینی شیائومی بخرید، باید بدانید که تنوع محصولات این برند به‌شدت بالا است. در واقع این موضوع باعث شده تا افراد زیادی در خرید این گوشی‌ها سردرگم شوند.

پیشنهادی که برای شما داریم، خرید محصولات سری Redmi است. سری ردمی در برند شیائومی از محصولات باکیفیت و خاصی است که توانایی ارائه ویژگی‌های خوبی را به شما دارند. همراه ما باشید تا در ادامه این مطلب محبوب‌ترین گوشی‌های ردمی را به شما معرفی کنیم.

Redmi؛ محبوب‌ترین سری گوشی‌های شیائومی

شرکت شیائومی برای گوشی‌های هوشمند خود، سری محصولات گوناگونی را راهی بازار کرده است. یکی از بهترین سری‌های این برند، Redmi است. ردمی یک سری گوشی شیائومی محسوب می‌شود که در دسته‌بندی گوشی‌های میان‌رده قرار می‌گیرند.

قیمت این گوشی‌ها نسبت به مدل‌های پرچم‌دار ارزان‌تر بوده و از مشخصات فنی مناسبی نیز برخوردار هستند. سری ردمی، خود دارای زیرمجموعه‌های مختلفی است که Note از محبوب‌ترین آن‌ها به‌حساب می‌آید. امروز بسیاری از مشتریان این برند سراغ محصولات سری ردمی نوت می‌روند.

محبوب‌ترین گوشی‌های سری Redmi

درصورتی‌که می‌خواهید گوشی شیائومی بخرید، پیشنهاد می‌کنیم که سراغ محبوب‌ترین محصولات سری ردمی بروید. سری ردمی محصولات گوناگونی را در بازار دارد که از بهترین آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کرد. تمامی این محصولات در فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا برای خرید موجود هستند.

Redmi Note 13 Pro 5G

یکی از محبوب‌ترین و جدیدترین محصولات شرکت شیائومی که در دسته‌بندی ردمی قرار می‌گیرد، Redmi Note 13 Pro 5G است. همان‌طور که مشخص است این محصول از پردازنده 5G استفاده کرده و حدود 16 تا 17‌میلیون‌ تومان قیمت دارد.

این پردازنده از سری اسنپ‌دراگون 7s بوده و در کنار 12 گیگابایت رم به شما ارائه شده است. نمایشگر AMOLED این دستگاه 6.67 اینچ اندازه داشته و رزولوشن آن نیز 1220×2712 است. دوربین اصلی آن 200 مگاپیکسل کیفیت داشته و از یک باتری 5100 میلی‌آمپر ساعتی استفاده می‌کند.

Redmi Note 13 Pro Plus

محصول دیگری که از سری ردمی نوت باید به شما معرفی کنیم، گوشی ردمی نوت 13 پرو پلاس شیائومی است. قیمت این گوشی جدید و قدرتمند حدود 20 تا 21میلیون‌ تومان بوده و از 12 گیگابایت رم و 512 گیگابایت حافظه داخلی بهره می‌برد.

موضوع دیگری که دررابطه‌با این مدل وجود دارد این است که از فناوری 5G پشتیبانی کرده و این موضوع را مدیون پردازنده مدیاتک Dimensity 7200 Ultra است. صفحه‌نمایش این مدل بسیار باکیفیت بوده و دارای 446 پیکسل بر اینچ تراکم پیکسلی است.

همانند مدل قبلی از یک حسگر 200 مگاپیکسلی برای دوربین اصلی این محصول استفاده کرده‌اند. همچنین باتری به‌کاررفته در آن نیز 5000 میلی‌آمپر ساعت ظرفیت دارد. البته این گوشی به‌همراه یک شارژر 120 واتی ارائه می‌شود که در 19 دقیقه باتری را به‌طور کامل شارژ می‌کند.

 Redmi Note 12 Pro 4G

اگر نمی‌خواهید برای خرید محصولات شیائومی هزینه زیادی کنید، خرید شیائومی نوت 12 پرو را به شما پیشنهاد می‌کنیم. این گوشی یکی از محبوب‌ترین محصولات ردمی است که فروش بیشتری را در بازار تجربه می‌کند.

این گوشی عالی که حدود 10 تا 11میلیون ‌تومان قیمت دارد، از 8 گیگابایت رم، پردازنده اسنپ‌دراگون 732G، 256 گیگابایت حافظه داخلی و صفحه‌نمایش AMOLED FHD بهره می‌برد. ظرفیت باتری این مدل5000 میلی‌آمپر ساعت بوده و با کمک آداپتور 67 واتی در 44 دقیقه به‌طور کامل شارژ می‌شود.

Redmi Note 12 5G

مدل قبلی که از گوشی ردمی نوت 12 پرو بررسی کردیم، نسخه 4G این گوشی بود؛ اما در این مدل از فناوری 5G نیز پشتیبانی شده است. این فناوری به‌دلیل استفاده از پردازنده 6 نانومتری مدیاتک Dimensity 1080 به‌وجود آمده است.

میزان رمی که در این مدل وجود دارد 12 گیگابایت بوده و حسگر اصلی دوربین آن نیز 50 مگاپیکسل کیفیت دارد. در این مدل نیز همانند مدل‌های دیگر از یک باتری 5000 میلی آمپر ساعتی با شارژ سریع 67 واتی استفاده کرده اند. صفحه‌نمایش این مدل همانند مدل‌های بالا از نوع AMOLED با کیفیت FHD است.

Redmi Note 13 Pro 4G

اگر به مدل‌های جدید برند شیائومی علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم که خرید ردمی نوت 13 پرو را نیز در اولویت‌های خود قرار دهید. البته باید در نظر داشته باشید که این مدل از شبکه 4G پشتیبانی کرده و نسل 5 را پشتیبانی نمی‌کند.

قیمت این گوشی در بازه 14میلیون ‌تومان بوده و از رم 12 گیگابایتی، پردازنده مدیاتک Heilo G99 و نمایشگر با تراکم پیکسلی 395 پیکسل بر اینچ استفاده می‌کند. همچنین نرخ به‌روزرسانی صفحه‌نمایش آن از 120 هرتز نیز پشتیبانی کرده و دارای یک دوربین 200 مگاپیکسلی در کنار باتری 5000 میلی‌آمپر ساعتی است.

Redmi Note 13 4G

بسیاری از مدل‌های جدید گوشی شیائومی وجود دارند که در دسته مدل‌های اقتصادی نیز قرار می‌گیرد. ردمی نوت 13 4G نیز از این گوشی‌ها بوده و قیمت آن بین 8 تا 9میلیون ‌تومان است. پردازنده استفاده‌شده در این مدل، اسنپ‌دراگون 675 با فناوری 6 نانومتر است.

میزان رمی که برای این مدل در نظر گرفته شده معادل 8 گیگابایت بوده و از یک حافظه داخلی با ظرفیت 256 گیگابایت بهره می‌برد. دوربین اصلی این مدل 108 مگاپیکسل و دوربین سلفی آن نیز 16 مگاپیکسل کیفیت دارد. ظرفیت باتری آن نیز 5000 میلی‌آمپر ساعت به‌همراه قابلیت شارژ سریع 33 واتی است.

خرید مدل‌های گوشی Redmi با قیمت عالی

حال که به‌طور کامل مدل‌های مختلف از گوشی‌های سری ردمی در برند شیائومی را بررسی کردیم، بهتر است سراغ خرید بهترین آن‌ها بروید. ابتدا بودجه خود را بررسی کرده و پس‌از انتخاب از میان مدل‌های بالا، به دیجی‌کالا بروید. فروشگاه دیجی‌کالا علاوه‌بر ارائه گارانتی‌های معتبر، بهترین قیمت را برای خرید این گوشی‌ها به شما ارائه می‌کند.

جمع‌بندی

شیائومی یکی از بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان گوشی هوشمند در دنیا است. سالانه تعداد زیادی از محصولات این برند به‌فروش رفته و هرکدام از سری محصولات مختلف آن هستند. یکی از بهترین سری‌های این برند، سری Redmi است. ردمی محصولاتی از شیائومی به‌حساب می‌آید که قیمتی مناسب در کنار سخت‌افزارهای قوی را ارائه می‌کند.

از‌طرف‌دیگر طراحی ردمی نسبت به دیگر مدل‌ها زیباتر و سبک‌تر است. در این مطلب محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین گوشی‌های سری ردمی را باهم بررسی کردیم. شما قادر هستید برای خرید این مدل‌ها به فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا مراجعه کرده و سفارش خود را به‌صورت آنلاین ثبت کنید.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • افزایش قیمت میوه و صیفی‌جات مربوط به نرخ بارفروشان است
  • محبوب ‌ترین گوشی‌ های میان‌ رده شیائومی سری redmi
  • قیمت محصولات سایپا +جدول
  • قیمت محصولات ایران‌خودرو +جدول
  • قیمت خودرو امروز ۸ اردیبهشت +جدول
  • قیمت خودرو امروز ۸ اردیبهشت + جدول
  • قیمت محصولات سایپا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ افزایش قیمت شاهین و کوییک در بازار
  • قیمت محصولات ایرانخودرو شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳/ قیمت روز ۲۰۶ و تارا در بازار
  • شوک شدید به بازار طلا / زیان سکه‌بازان سنگین شد
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!