Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - ديدن و شنيدن ترانه «همشاگردي سلام» از تلويزيون و راديو در دهه 60 و70 نشان از شروع ماه مهر و بازگشايي مدارس پس از تعطيلات شيرين تابستان بود و حالا خيلي از مردم با گذشت اين همه سال هنوز با آن خاطره دارند.
به گزارش جام نيوز، رمز ماندگاري اين ترانه چه بود؟ اصلا با چه هدفي توليد شد؟ و خيلي سوال‌هاي مانده در ذهن براي اين قطعه ماندگار موسيقايي که شايد جواب گرفتنشان خالي از لطف نباشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گفت و گويي داشتيم با استاد احمدعلي راغب آهنگساز اين ترانه و گوش سپرديم به خاطرات و ناگفته‌هايش در روزهاي دور گذشته براي ساخت اين قطعه ماندگار.
لطفا در مورد توليد و ساخت ترانه «همشاگردي سلام» براي ما صحبت کنيد؟
کار همشاگردي سلام در مهر ماه سال 59 در شوراي عالي توليد موسيقي که آن زمان در راديو تشکيل شده بود، آماده شد ولي پخش آن در سال 60 بود و کار دشواري بود. چون صداي گروه کر آن آقايان و خانم‌هاي بزرگسال بودند و آقاي محمد هاشمي که رياست صدا و سيما را در آن زمان داشتند و نيز آقاي روحاني که در حال حاضر رئيس‌جمهور هستند دستور دادند که اين ترانه را بچه‌ها بخوانند که البته درست هم بود. با همکاري خانم علوي تعدادي از بچه‌ها که بعضي از آن‌ها پدرانشان جزء شهدا بودند، از مدارس جمع ‌آوري شدند و سرود با آن‌ها تمرين و در راديو اجرا شد. واقعا براي ما ارزشمند بود که توانستيم چنين گروهي را جمع‌و‌جور کنيم و سرود را براي مهر ماه آماده اجرا و پخش کنيم و نيز بتوانيم بچه‌ها را هم وارد عرصه موسيقي کنيم. شاعر اين آهنگ آقاي مجتبي کاشاني بودند. ما با گروه کر بچه‌ها کار کرديم و اوايل مشکل ريتم داشتيم ولي همکاري‌شان خيلي خوب و قابل قبول بود. آن زمان ما روي شعر خيلي تاکيد داشتيم و مي‌خواستيم پيام شعر به خانواده‌ها رسانده شود.
پيام اين ترانه چه بود و با چه هدفي توليد شد؟
ما نظرمان اين بود که حتي پدر و مادرها هم دارند با بچه‌هايشان هم‌صدا مي‌شوند. «رسيديد مدرسه و هم‌کلاسي پارسال خودتان را ديديد، همديگر را بغل کنيد و ببوسيد» متاسفانه در حال حاضر همه کم‌رنگ شده و از بين رفته است. پيام کلي اين شعر اين است که دو تا دانش‌آموز همديگر را در حياط مدرسه مي‌بينند که سال قبل باهم هم‌کلاس بودند و خيلي خوشحال مي‌شوند، با هم خاطره‌اي دارند و پدر هر دوشان جزو شهداي منطقه جنگي هستند ولي اين‌ها خيلي شاد با هم صحبت مي‌کنند «مسئوليت و وظيفه‌ي پدرهايمان را ما به دوش مي‌گيريم و ما هدف آن‌ها را ادامه مي‌دهيم» خيلي شاد و خوشحال‌کننده با هم ديالوگ دارند. اين شعر خيلي زيبا و خوب سروده شده و آقاي مهندس کاشاني، اين جا سنگ‌ تمام گذاشتند.
پيشنهاد ساخت اين آهنگ از چه کسي بود؟
آقاي روحاني که الان رئيس‌جمهور هستند، ايشان خيلي تاکيد داشتند که بايد بچه‌هايي که محصل هستند را وارد عرصه موسيقي کنيم و خانواده‌ها هم بايد حرف‌هاي بچه‌ها بشنوند و بدانند نياز بچه‌هاي محصل چه چيزي هست و از پدر و مادر چه توقعاتي دارند و نيز بايد آموزنده باشد.
قبل از کار همشاگردي سلام، چند تا کار غيرسرود هم در اثبات همين موضوع آماده کرده بودم که مرتبط با کودک، درس و کتاب بود. ديدن دو تا دانش‌آموز که همديگر را بغل مي‌کردند و ذکر خاطرات و .... «بابا‌ خون داد» را هم قبلا ساخته بودم و در حال پخش بود. «بابا‌ خون داد» زودتر از اين‌ها توليد شده بود و همين گروه در ساخت و توليد باباخرداد نيز حضور داشتند.
اين ترانه در کجا توليد شد؟
در استوديو 8 راديو واقع در ميدان ارک توليد و تمرين شد و گروه ارکستر خوبي هم داشت که در تلويزيون زير نظر مرحوم محمد بيگلري کار مي‌کردند و آثار خوبي نيز داشتند، سروده‌هاي زيادي را هم ما با اين ارکستر مجلسي اجرا داشتيم و توليد مي‌کرديم. من واقعا ناراحتم که بايد به همه عزيزان و بزرگان عرصه موسيقي مرحوم بگويم و متاسفانه بهترين‌ها را از دست داديم. برنامه‌هاي «جمعه‌بازار» و «جمعه‌ و‌ راديو» و نمايشنامه‌هاي راديويي هم در اين استوديو که فضاي بسيار بزرگي داشت توليد مي‌شد.
در پي ساخت همشاگردي سلام از ايشان خاطره‌اي داريد؟
به ايشان گفتم که بايد حضور داشته باشيد اين بچه‌ها در بيان بعضي واژه‌ها مشکل دارند، مثل اين‌که اين بچه‌ها در بيرون از مدرسه فقط محاوره صحبت مي‌کنند، براي همين در بيان واژه‌‌هاي کتابي قدري مشکل دارند. ما بايد با آن‌ها کار کنيم. گفتند که اين را به عهده شعرا بگذاريد. چون اشعار محاوره ممنوع است در شعر ما «بيا بريم» نداريم بايد بگوييم «بيا برويم».
شاعر اين ترانه چه کسي بودند و آيا شعر قبل از آهنگسازي آن آماده بود ؟
شعر از مرحوم مجتبي کاشاني است. شعر خيلي اهميت دارد و پيام را مي‌رساند. خواستم که شعر آماده باشد و بعد روي شعر موسيقي بگذارم و از آقاي مهندس کاشاني خواهش کردم که از ابتدا با هم شروع کنيم. بعضي جاهاي شعر جور ديگري بود که اواسط کار بعضي جاها را تغيير داديم. چون جامعه با پيام شعر ارتباط برقرار مي‌کند. درست هم فکر مي‌کردم بعدا نتيجه گرفتيم که نظر درستي بود. اول بايد شعر سروده بشود و بچه‌هاي آهنگساز سعي کردند که روي کلام ضرب آهنگ بگذارند. سعي ‌کرديم که برخلاف زمان قبل از انقلاب که روي آهنگ شعر مي‌گفتند، اول شعر سروده شود و بعد روي شعر آهنگ بگذاريم. راجع به تلفيق صحبت مي‌کردم با همکارانم که ضرب آهنگ، شعر چه مباني و مفاهيمي دارد و موسيقي چگونه بايد با شعر هماهنگ بشود. پس از آن بچه‌ها برخي کلمات را درست ادا نمي‌کردند. من با آن‌ها خيلي کار کردم تا کلام را درست بيان کنند و از حالت محاوره خارج شوند و فکر کنند که کتاب فارسي‌شان را از رو مي‌خوانند.
رمز ماندگاري آثاري مثل «همشاگردي سلام» چه چيزي است؟
به نظر من چند عامل، يکي ريتم کلام است و بايد کاملا موسيقي کودک و نوجوان را القا کند. يعني بچه‌ها و کودکان با اين ريتم مي‌توانند حرکت درستي داشته باشند. ولي اگر قدري اين موسيقي را سنگين‌تر و پيچيده‌‌تر کنيم، نمي‌توانند ريتم را رعايت کنند و در نهايت با ملودي ارتباط برقرار نمي‌کنند. شما در همه آثار من يک ميزان موسيقي غربي پيدا نمي‌‌کنيد، موسيقي ما بسيار بسيار گسترده است کافي است که يک مقدار تحقيق داشته باشيم و آن را جدي بگيريم. يکي هم خود ملودي بود که ملودي شادي داشت. ملودي بدون کلامي که نشان مي‌دهد دو نفر با هم ديالوگ دارند. به هر حال فضايي داشت که جذابيتي ايجاد مي‌کرد. دومين کاري که براي بچه‌ها ساخته شد، همين «همشاگردي سلام» بود و مهمتر از همه خواست خدا بود.
جام‌جم آنلاين
115

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۲۴۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به تازگی قالیباف در نشست بررسی مسائل ارزی با حضور وزیر اقتصاد خطاب به خاندوزی، همکار سابقش و رئیس بانک مرکزی گفته بود که شرایط اقتصادی مناسب نیست ، از این‌رو برای ارائه راهکار اقتصادی فقط تا روز یکشنبه به دولت وقت می‌دهیم. این اظهارات رئیس قوه مقننه پاسخ دولت آن هم زودتر از موعد را به دنبال داشت، چنانچه معاون پارلمانی رئیسی در ساعت پایانی شامگاه جمعه طی اطلاعیه‌ای با ارائه آماری از بهبود شرایط اقتصادی خبر داد. سید محمد حسینی در پاسخ خود از هیچ ادعایی دریغ نکرد و به نوعی با سر هم کردن این آمار و ارقام به قالیباف گفت منتظر ارائه راهکار دولتی برای بهبود اوضاع اقتصادی نباشد چراکه اوضاع خیلی هم خوب است!

اما این اولین پاسخ سربالای دولت رئیسی به مجلس و مشخصا قالیباف نیست، کما اینکه پیش از این نیز معاون رئیس دولت سیزدهم در پاسخ به انتقادات نمایندگان نسبت به وضعیت اقتصادی، از آنها خواست به صورت کارشناسی اظهارنظر کنند و به این ترتیب نظرات آنها را غیرکارشناسی و نسنجیده خواند. حسینی حتی در اظهارنظری با اشاره به ۳ هفته پایانی عمر مجلس یازدهم، مدعی شد که این مجلس حتی مهلت استیضاح یک وزیر را هم ندارد.

در همین راستا این سوال مطرح می شود که با توجه به نزدیک شدن به پایان عمر مجلس یازدهم دولت با خیالی راحت از نظارت قوه مقننه این گونه اظهار نظر می‌کند و فضا را به سمت کشمکش و تنش های لفظی برده است یا مجلس قرار نیست در هفته های پایانی عقب نشینی کند و به دنبال ایفای نقش نظارتی خود است؟ از سوی دیگر دولت با علنی کردن اختلافات با مجلس چه هدفی را دنبال می‌کند؟

حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون تلفیق و محمد حسن آصفری، نائب رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراها در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین پاسخ‎های متفاوتی دادند چنانچه دلیگانی گفت مجلس در روزهای پایانی عمر خود هم از نظارت دست برنمی‌دارد اما آصفری گفت خیال دولت راحت است د چراکه مجلس یازدهم در روزهای پایانی عمر خود توان نظارت ندارد.

حاجی دلیگانی: مجلس با همه اختیارات تا ۶ خرداد روی کار است

حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده اصفهان به ضرب الاجل تعیین شده از سوی قالیباف برای دولت و نامه معاون پارلمانی و ارائه آمارهای عجیب اقتصادی، به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: طبق قانون اساسی مجلس شورای اسلامی با همه اختیارات و وظایفی که دارد، تا ۶ خرداد ماه سال جاری بر روی کار است و هیچ‌کس نمی‌تواند این حق را از قوه مقننه سلب کند. چنانه قانون اساسی تأکید دارد که حتی یک روز هم کشور نباید بدون مجلس بماند، بنابراین الان که این قبیل مباحث مطرح می‌شود باید مشاهده کرد که هر کدام از پیشنهادات در زمان باقی مانده، امکان دارد طی شود یا خیر،چرا که هر کدام از اقدامات نظارتی یک فرآیندی دارند و آن فرآیند تابع زمان‌های خاص خود است، به عبارت دیگر پیشنهاد باید براساس زمان مورد نیاز برای اجرایی شدن، مطرح شود. وگرنه پیشنهادات از حیث میزان اعتبار هیچ تفاوتی میان این مجلس و مجلسی که عمر بیشتری از آن باقی مانده، نیست.

این نماینده مجلس درباره نامه چند هفته قبل معاون پارلمانی خطاب به نمایندگان با لحنی تند و علنی شدن اختلافات بین دو هفته، گفت: به نظر بنده مباحث کارشناسی در اختیار دولت است، بیانی که نماینده دارد شرح حال مردم است به این معنی که نماینده وظیفه دارد آنچه که مردم از او می‎خواهند، آنچه که مشاهده می‌کند و آنچه می‌شنود را با رعایت ضروریات اخلاقی، بیان کند. وگرنه در مورد اینکه چه کاری باید شود اگر نیاز به مصوبه قانون داشته باشد برعهده مجلس است اما چنانچه درباره عملکرد افراد در چارچوب قانون باشد به این ترتیب که استنکاف از قانون صورت گرفت باشد، برعهده کسانی است که مدیریت اجرایی دولت را برعهده دارند.

آصفری: دولت و مجلس به جای اینکه توپ را در زمین یکدیگر بیندازند، با هم گفتگو کنند

در حالی که حاجی دلیگانی به اختیارات و وظایف مجلس تا روز آخر تأکید می‌کند، آصفری می‌گوید مجلس در روزهای آخر عمر خود نمی‌تواند اقدام موثری انجام دهد و بهتر است دولت و مجلس برای حل مشکلات با هم گفتگو کنند.

محمد حسن آصفری، نائب رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراها در پاسخ به این سوال که«آیا مجلس نمی‌تواند مجلس در این ۳ هفته باقی مانده از عمر خود اقدامی انجام دهد و نظارت‌ها را مشخصا بر عملکرد اقتصادی دولت افزایش بدهد؟»، گفت: در حوزه قیمت ارز دولت به تنهایی مقصر نیست که بخواهیم یقه دولت را بگیریم و بگوییم دولت پاسخ دهد در حوزه ارز چه اقداماتی انجام داده است. در حقیقت اقدامات ما در مجلس هم در افزایش قیمت ارز بی‌تأثیر نبوده و شرایط به این ترتیب نیست که بگوییم دولت به تنهایی در این حوزه مقصر است.

بنده بر این باور هستم که برخی از اقدامات و رفتارهای دولت‌ها و مجلس‌های گذشته و هم دولت و مجلس فعلی در این قضیه نقش دارند، بنابراین اینکه به دولت گفته شود طی یک هفته وضعیت ارز را روشن کند، شدنی نیست. به عبارت دیگر بخشی از مسئله ارز با مسئله سیاست خارجی گره خورده است، به این معنی که در حوزه سیاست خارجه باید در مسیر گفتگو و گفتمان با دنیا تغییر و تحول انجام شود، گره‌های ارتباط ما با دنیا باز شود و با همه کشورهای دنیا در حوزه‌های مختلف ارتباط داشته باشیم. به عبارت دیگر باید بتوانیم غیر از رژیم صهمیونیستی که خط قرمز است، با بقیه کشورهای دنیا مسائل خود را باز کنیم.

وی افزود: نکته دیگر اینکه تحریم‌ها بر افزایش قیمت ارز و پایین آمدن ارزش پول ملی بی‌تأثیر نبودند. بنابراین باید در حوزه خنثی کردن تحریم و کنار گذاشتن آن اقدامات مختلفی انجام بدهیم. کما اینکه در حوزه مبادلات اقتصادی در مورد مبادله کلا با طلا اقداماتی انجام شود. البته در مجلس یازدهم پیشنهاد دادیم که مبادلات اقتصادی را به جای ارز با طلا انجام دهیم اما این پیشنهاد رأی نیاورد. در مجموع باید گره‌ها در بخش‌های مختلف که تأثیرگذار هستند، باز شود. در مورد اینکه بگوییم دولت طی دو هفته موظف است اقدامی در راستای کاهش قیمت ارز انجام دهد، نکته این است که از عمر مجلس یازدهم ۴ سال گذشت اینکه در دقیقه آخر از دولت بخواهیم مشکل ارز را حل کند، شدنی نیست و از طرف دیگر مجلس هم وظیفه دارد تا روز آخر مسائل و موارد خود را دنبال کند اما نمی‌توان به این روزهای آخر مجلس خیلی امیدوار بود که بتواند اقدامی انجام دهد و موضوعی را پیگیری کند چراکه فرصتی باقی نمانده و چنین امکانی در این حوزه وجود دارد. لذا بهتر است این بحث‌های دولت و مجلس کنار گذاشته شود و دولت و مجلس به جای اینکه توپ را در زمین یکدیگر بیندازند، در چارچوب گره‌گشایی از مسائل بنشینند و با یکدیگر گفتگو کنند.

هدف از علنی شدن اختلافات حذف قالیباف از ریاست در مجلس دوازدهم نیست

آصفری در پاسخ به این سوال که «فزایش بگومگوها میان دولت و مجلس آن در روزهای آخر عمر مجلس یازدهم تا چه اندازه با هدف کنار گذاشتن قالیباف از ریاست در مجلس دوازدهم صورت می‌گیرد؟»، گفت: بنده بعید می‌دانم هدف از علنی شدن اختلافات حذف قالیباف از ریاست در مجلس دوازدهم است چراکه مردم از شکل گرفتن اختلاف بین دولت و مجلس گلایه‌مند هستند و دولت و مجلس باید بتوانند در کنار یکدیگر مسائل و موارد را حل کنند، در جلساتی که با عنوان جلسه سران قوا برگزار می‌شود، تصمیمات درستی گرفته شود و به جای اینکه این قبیل مسائل وارد جامعه شوند، در همین جلسات حل شوند.

خیال دولت راحت است زیرا...

«شما به مهلت کم مجلس یازدهم اشاره کردید، بنابراین در این مهلت ۳ هفته خیال دولت بابت نظارت مجلس راحت است؟»، این سوالی است که آصفری در پاسخ به آن گفت: بله چراکه در این مدت خیلی کاری از مجلس برنمی‌آید که انجام دهد. در حال حاضر طرح‌ها و لوایح نیمه کاره در مجلس هستند، علاوه بر این مباحثی از قبیل بودجه و جداول آن باقی ماندند، بنابراین خیلی نمی‌توان امیدوار بود که این مجلس در روزهای آخر کاری انجام دهد.

۲۷۲۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900225

دیگر خبرها

  • کتاب نامداران موسیقی سنندج رونمایی شد
  • نماهنگ «نحن المنتقمون» منتشر شد/ یک موسیقی برای نمایش اقتدار
  • محل دفن افلاطون کشف شد | رمزگشایی طومارهای باستانی از طریق هوش موصنوعی
  • علیرضا طلیسچی: وضعیت موسیقی در ایران خوب است
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • ترانه‌ کودکانه «ببعی تو بازیگوشی» اینستاگرام را منفجر کرد + ویدئو
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • اهمیت ویژه به پاسداشت زبان و ادبیات فارسی ، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • پاسداشت ادبیات، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • حال موسیقی ایران خوب است