Web Analytics Made Easy - Statcounter

از اصلی ترین دلایل کاهش تراز مثبت بازرگانی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. هر چند قرار بود میزان فروش ما بعد از تحریم ها و برجام افزایش یابد اما نه تنها این میزان افزوده نشده حتی به میزانی هم از زمان پساتحریم که به اوج خود رسیده بود کاهش یافته است. از سوی دیگر عدم نیاز به خرید نفت به دلیل فصول بهار وتابستان فروش نفت را تحت تاثیر قرار داده ونفت کمتری در بازارهای جهانی به فروش می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین کاهش صادرات نیز به دلایل قبلی افزوده شده است که همه موارد یاد شده در کاهش تراز تجاری کشور موثر است.

قدس آنلاین- محسن جلال پور رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با قدس آنلاین به بررسی چرایی منفی شدن تراز تجاری ایران در شش ماهه نخست سال جاری پرداخت. وی با اشاره به کاهش قیمت نفت و کاهش صادرات آن در ماه های اخیر اظهار داشت: یکی از اصلی ترین دلایل کاهش تراز مثبت بازرگانی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. هر چند قرار بود میزان فروش ما بعد از تحریم ها و برجام افزایش یابد اما نه تنها این میزان افزوده نشده حتی به میزانی که از زمان پساتحریم به اوج خود رسیده بود کاهش یافته است. وی ادامه داد: از سوی دیگر عدم نیاز به خرید نفت به دلیل فصول بهار وتابستان فروش نفت را تحت تاثیر قرار داده ونفت کمتری در بازارهای جهانی به فروش می رود. همچنین کاهش صادرات نیز به دلایل قبلی افزوده شده است که همه موارد یاد شده در کاهش تراز تجاری کشور موثر بوده است.

جلال پور با انتقاد از سیاست ثابت بودن نرخ ارز آن را محیطی مناسب برای ورادات کالا به کشور عنوان کرده و افزود: به هر حال ثابت نگاه داشتن نرخ ارز براساس سیاست های غیر منطقی در چند سال گذشته منجر به فراهم شدن فرصت مطلوبی برای ورود کالاهای وارداتی به کشور شده و عملا با سیاست گذاری های غلط خود تولید وصادرات را در منگنه قرار داده ایم. مسلما با ثابت ماندن نرخ ارز کالایی که در سال ۹۲ قدرت رقابت با کالای مشابه خارجی داشت در سال ۹۶ با همان قیمت ارز با تورم که جمعا نزدیک به هفتاد درصد بوده مطمئنا دیگر کالای داخلی قادر به رقابت با کالای مشابه خارجی نیست بنابراین در عمل صادرات را کاهش داده ایم و بازاری را برای واردات ایجاد کرده ایم.

وی با توصیف دو کفه ترازوی اقتصادی ایران آن را نامتعادل دانسته و تصریح کرد: دو کفه ترازوی اقتصاد ما حال خوبی ندارد، صادرات و تولید بسیار کاهش یافته ودر آن سو واردات افزایش چشمگیری داشته است. مسئله مهمی که در شش ماه گذشته تراز تجاری کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داد ناشی از فعالیت های سیاسی کشور بود که کشور را عملا در شش ماه نخست سال در یک بلاتکلیفی و سردرگمی قرار دارد. جلال پور ادامه داد: انتخابات ریاست جمهوری و تعیین کابینه از جمله مسائلی بود که حضور مدیران وسیاست گذاریهای آنها را در اقتصاد کشور به تعویق انداخت بنابراین ضمن آنکه در شش ماه نخست سال که فضای کشور سیاسی بود و توجهی به اقتصاد صورت نگرفت.

رییس سابق اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: مردم به عنوان مصرف کننده نیازمند دریافت کالاهای مورد نیازشان هستند بنابراین کالا وارد کشور می شود و فضای اقتصادی کشور با واردات تحت الشعاع قرار گرفته است. به هر حال فضای شش ماه اول سال ۹۶ در یک حدس و گمانه زنی طی شد و بسیاری از فعالین اقتصادی برنامه خاصی برای تولید یا صادرات نداشتند چرا که منتظر سیاست های اقتصادی کابینه دولت دوازدهم بودند از این رو عملا نتوانستیم در عرصه صادرات چندان بدرخشیم و نیاز مردم به کالا، واردات را به کشور تحمیل کرد.

جلال پور با تاکید بر عدم تکیه به اقتصاد نفتی و حرکت به سوی اقتصاد آزاد اظهار داشت: عدم اتکا به نفت و دوری از سیاست های اقتصادی نفتی اولین شرط توفیق اقتصادی کشور و مثبت شدن تراز تجاری کشور است. متاسفانه در سالهای اخیر اقتصاد نفتی نشان داده که به هیچ وجه قابل اطمینان نیست از این رو ایجاد فضای مناسبی برای کسب وکار و توجه به اقتصاد آزاد تنها راهکار ما برای حرکت های مطلوب اقتصادی است. وی تصریح کرد: بی شک غیر از موارد یاد شده به هیچ وجه نمی توانیم کالای ایرانی را وارد بازارهای جهانی کنیم از این رو رقابتی کردن قیمت ها و فراهم کردن فضای کسب وکار در کنار افزایش کیفیت کالای ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است.

این فعال اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: سیاست گذاریهای درست اقتصادی و نیاز سنجی کارشناسی با محوریت رقابت پذیری مناسب در کشور سیاستی است که باید از سوی مسئولین اقتصادی کشور دنبال شود ضمن اینکه باید توجه ویژه ای به عملیاتی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی داشته باشیم. ورود مردم به اجرای اقتصاد مقاومتی و تکیه بر صادرات غیر نفتی امر مهمی است که متاسفانه تا کنون چنین فضایی در کشور مهیا نشده است.

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۴۱۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در شروع۱۴۰۳/ تراز تجاری با و بدون نفت مثبت شد

گمرک ایران اعلام کرد: تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ از مجموع صادرات و واردات کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

بر اساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

این گزارش حاکیست، صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

براساس این گزارش، ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش با اشاره به اینکه ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

براساس این گزارش در فروردین ماه سال جاری، میزان صادرات کالا‌های پتروشیمی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش می‌افزاید: در بین ۱۰ قلم عمده کالا‌های صادراتی، گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

این گزارش در خصوص واردات کالا به کشور در فروردین ماه سال جاری می‌افزاید: در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالا‌های وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.

بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالا‌های وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

بر اساس این گزارش، ۷ کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان، هند و هنگ‌کنگ در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.

میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون ۶۰۰ هزار تن رسید.

دیگر خبرها

  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • اقتصاد کانادا غافلگیر شد
  • رکوردشکنی در فروش نفت و رشد اقتصادی بالا با تکیه بر بازطراحی تجارت انرژی در دولت سیزدهم
  • بهادری جهرمی: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • سخنگوی دولت: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • میزان صادرات نفت اعلام شد/ تراز تجاری ایران در این وضعیت است
  • رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در شروع۱۴۰۳/ تراز تجاری با و بدون نفت مثبت شد
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین/ تراز تجاری مثبت ماند
  • صادرات ۴.۱ میلیارد دلاری نفت/ تراز تجاری مثبت شد