Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴- مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت امور خارجه گفت: همه‌پرسی به‌احتمال‌زیاد مورد موافقت مردم کرد عراق قرار می‌گیرد، اما مسئله بعدی این است که چون مشکل اقلیم قرار داشتن در خشکی است بنابراین ارتباطات خارجی را به‌طور حتم باید از طریق همسایگان و با موافقت آن‌ها انجام دهد. این در حالی است که در چهار طرف آن کشورهایی قرار دارند که مخالف استقلال کردستان هستند، پس بعدازاین ماجرا با مشکل مواجه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشکلات هم‌بستگی به شرایط این کشورها و جامعه بین‌المللی و نوع برخوردی که مدنظر قرار می‌گیرد، دارد.
کردهای عراق روز دوشنبه برای همه‌پرسی اقلیم کردستان در پای صندوق‌های رأی حاضر شدند و در این راستا حیدرالعبادی، نخست‌وزیر عراق صراحتاً گفته است، گام‌های ضروری را برای حفظ وحدت کشورش برمی‌دارد.
کشورهای مجاور نظیر ایران و ترکیه نیز نسبت به همه‌پرسی ابراز نگرانی کرده و تدابیری را برای تعامل با آن اندیشیده‌ و هر یک گفته‌اند که به‌نوعی به این همه‌پرسی پاسخ خواهند داد. حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در تماس تلفنی با نخست‌وزیر عراق ضمن تأکید بر مخالفت جمهوری اسلامی ایران با هر حرکتی که در تقابل با تمامیت ارضی و وحدت ملی عراق باشد، اظهار داشت: «همه باید بدانند که مشروعیت آن‌ها در چارچوب قانون اساسی عراق است.»
رئیس‌جمهور همچنین در گفت‌وگوی تلفنی دیگر خود با رئیس‌جمهور ترکیه و تأکید بر اشتراک نظر دو کشور در حمایت کامل از بغداد گفت: «در این مسئله مهم عراق، ما کنار همسایه خود و دولت عراق خواهیم بود.»
از اولین اقداماتی کشورهای همسایه عراق در این زمینه، اعلام بستن مرزهای هوایی ایران به روی کردستان عراق بوده است که پس‌ازآن شورای امنیت ملی ترکیه نیز روز یکشنبه اعلام کرد،‌ مرزهای هوایی خود را به روی هواپیماهایی که از اقلیم کردستان می‌آیند یا به آنجا پرواز دارند، خواهد بست.
البته مسعود بارزانی با تأکید به روابط خوب کردستان با ایران و ترکیه در نشست خبری خود که یک روز پیش از برگزاری همه‌پرسی برگزار شد، خاطرنشان کرد: «ما به دنبال درگیری با ایران و ترکیه نیستیم و همچون ۲۴ سال گذشته به روابط حسنه خود با آن‌ها ادامه خواهیم داد.» رئیس اقلیم کردستآن‌همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص حضور سردار قاسم سلیمانی در کردستان پاسخ داد: «آقای سلیمانی در عراق و اقلیم حضور داشتند و مذاکراتی نیز با یکدیگر انجام دادیم.»
بارزانی همچنین مدعی شد: «بسیاری از اظهارات تند قبل از برگزاری همه‌‌پرسی با آنچه‌ در عمل واقع می‌شود تفاوت دارد، ما امیدواریم که‌ هیچ‌کدام از همسایگان ما به‌ دنبال جنگ نباشند، چراکه این امر به نفع هیچ‌یک از دو طرف نخواهد بود، منتظر می‌مانیم تا ببینیم روز ۲۶ سپتامبر جهان چه‌ گامی در پیش خواهد گرفت.»
قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت امور خارجه، در گفت‎وگو با رویداد۲۴ درباره آینده همه‌پرسی اقلیم کردستان گفت: همه‌پرسی به‌احتمال‌زیاد مورد موافقت مردم کرد عراق قرار می‌گیرد، اما مسئله بعدی این است که چون مشکل اقلیم قرار داشتن در خشکی است بنابراین ارتباطات خارجی را به‌طور حتم باید از طریق همسایگان و با موافقت آن‌ها انجام دهد. این در حالی است که در چهار طرف آن کشورهایی قرار دارند که مخالف استقلال کردستان هستند، پس بعدازاین ماجرا با مشکل مواجه خواهد شد. مشکلات هم‌بستگی به شرایط این کشورها و جامعه بین‌المللی و نوع برخوردی که مدنظر قرار می‌گیرد، دارد.
وی در رابطه با موضع ایران تأکید کرد: نرم‌ترین موضع در رابطه با این قضیه را ایران باید داشته باشد زیرا عراقی‌ها طبیعتاً این مسئله را نباید بپذیرند، ترک‌ها هم که با مسئله کرد مشکل تاریخی دارند و یک کشور نژادی محسوب می‌شوند و کشور سوریه نیز در حال حاضر از وضعیت مشخصی برخوردار نیست طبیعتاً موضع ایران در این قضیه هم به لحاظ تنظیم مناسبات خود را با قوم کرد که یک قوم ایرانی هستند و هم هدایت سرنوشت این مسئله به سمتی که از جنگ و خونریزی در خاورمیانه جلوگیری به عمل آید، مهم است.
مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت امور خارجه در رابطه با موضع نرم مسعود بارزانی در نشست خبری خود اظهار داشت: کردها نرم‌ترین موضع را در قبال ایران دارند و همواره متحد آن محسوب می‌شدند. کردهای شمال عراق در دهه‌های اخیر به ایران وابسته بودند. در جنگ ایران و عراق و قضیه اختلافات شاه با صدام متحد ایران به‌حساب می‌آمدند و به‌نوعی زندگی آن‌ها ازنظرات تاریخی، فرهنگی و اقتصادی به کشور ما وابسته است بنابراین موضع نرم آن‌ها در قبال ایران طبیعی به نظر می‌رسد. ایران‌ هم باید موضعی اتخاذ کند که ناچار نشود پس از جدایی یک‌طرف را انتخاب کند باید موضع متوازنی بین کردها و شیعیان برقرار سازد.
محبعلی در رابطه با گفت‌وگوی تلفنی روحانی با نخست‌وزیر عراق و رئیس‌جمهور ترکیه تصریح کرد: موضع رسمی کشور ایران باید همان چیزی باشد که رئیس‌جمهور در این گفت‌وگو‌ها مطرح کرده زیرا ما نمی‌توانیم از فروپاشی کشورهای همسایه حمایت کنیم، اما واقعیت این است که باید با آن‌هم زندگی و تعامل کرد زیرا عراق دیگر به گذشته مگر با جنگ و خونریزی و کشتار برنخواهد گشت که به نفع هیچ کشوری نیست، بنابراین گزینه اول ایران باید حل این مشکل از طریق مذاکره باشد، اما به وجود گزینه‌های بعدی نیازاست.
وی در خصوص حل مشکلات اقلیم کردستان با توجه به در اختیار داشتن منبع غنی نفت، توضیح داد: برای صدور نفت یا تجارت با دنیای خارجه و رفت‌وآمد با آن‌ها باید از فضا و زمین همسایگان عبور کنند و درصورتی‌که با عدم موافقت مواج شوند در محاصره اقتصادی قرار می‌گیرند و وضعیت نامناسبی پیدا می‌کنند و این در حالی است که مناسبات با همسایگان یک امر حیاتی محسوب می‌شود.
مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت امور خارجه افزود: ترکیه در این رابطه با یک سیاست عملی و میدانی بازی فوق را پیش خواهد برد. ایران‌ هم باید این‌گونه پیش رود کما اینکه عراقی‌ها، سوری‌ها، آمریکایی‌ها و سایر کشورها هم‌چنین رفتار خواهند کرد، البته اقلیم کردستان در 10 یا 15 سال گذشته عملاً از کشور عراق مستقل شده بودند و تحت حاکمیت دولت مرکزی ازنظر نظامی، اقتصادی و سیاسی قرار نداشتند. اتفاقی که پس از همه‌پرسی روی می‌دهد، رسمیت بخشیدن به این موضوع است زیرا واقعیت عملی آن پس از سقوط صدام روی‌داده بود.
محبعلی درباره تأکید بارزانی بااینکه همه‌پرسی به جدایی منجر نخواهد شد، ابراز کرد: کردها هیچ‌گاه زندگی با عراق را نپذیرفته بودند و از ابتدا با یکی شدن در عراق مخالفت داشتند. فشار جامعه بین‌المللی و همسایگان بود که به آن‌ها اجازه تشکیل دولت مستقل را نمی‌داد زیرا که آن‌ها به لحاظ زبان، فرهنگ، تاریخ و نژاد تناسبی با عراق نداشتند که از سوی ترکیه توسط آتاترک با جنگ سرکوب شدند و از سوی دیگر هم نقش انگلستان بود که ترجیح داد در چهارچوب عراق باقی بمانند.
وی در خصوص تأثیر این مسئله بر کردهای ایران، ترکیه و سوریه اظهار داشت: تاثیر آن نسبی است. در مورد کردهای ترکیه این احتمال وجود دارد که واکنش‌های شدیدی صورت گیرد زیرا کردهای در این کشور به رسمیت شناخته نمی‌شوند و آتاترک آن‌ها را ترک کوهی می‌نامید، اما در ایران وضعیت به گونه دیگری است. کردهای ایرانی بخشی از فرهنگ و تاریخ کشور محسوب می‌شوند که شیعه و سنی هستند و به‌خصوص کردهای شیعه مشکلی ندارند و ممکن است در بین سنی نشین‎ها به دلیل مسائل مذهبی اظهاراتی مطرح شود ولی هیچ کردی تاکنون در ایران به‌طور رسمی طرح جدایی را مطرح نکرده حتی آن گروهی که اعمال تروریستی انجام می‌دهند مدعی خواست زندگی در چهارچوب ایران دموکراتیک هستند و این کاملاً با تمایلات کردها در عراق، سوریه و ترکیه متفاوت است.

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۵۲۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟

به گزارش خبرآنلاین، پایگاه خبری "وستیکاوکازا" روسیه در تحلیلی نوشت: در حالی که جو بایدن به چگونگی کاهش تنش ها در نوار غزه فکر می کرد و ایران در حال بررسی راه هایی برای پاسخ به تلافی جویانه اسرائیل بود، رئیس جمهور ترکیه درگیر سیاست خارجی سازنده تری بود. او در این حین به عراق سفر کرد و با نخست وزیر این کشور یعنی محمد شیاع السودانی دیدار و گفتگو کرد.

سفر رجب طیب اردوغان به بغداد، یک سفر تاریخی بود. رهبر ترکیه برای اولین بار در ۱۳ سال گذشته پا به خاک عراق گذاشت. گفتگوها با السودانی، نخست‌وزیر و عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق، با هدف تقویت همکاری بین عراق و ترکیه در مسائل سیاسی، اقتصاد و امنیت انجام شد.

اردوغان با رفتن به عراق قصد داشت دو مشکل خاص را حل کند. اولین مورد مبارزه با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) بود. رئیس جمهور ترکیه در بغداد تصریح کرد که کشورش حضور کانون تروریسم در مرزهای خود را، چه در سوریه و چه در عراق، تحمل نخواهد کرد. وی با ابراز امیدواری از مشارکت بغداد در مبارزه با (پ.ک.ک) گفت: عراق باید از همه اشکال تروریسم پاک شود.

اردوغان برای نشان دادن عزم خود دستور بمباران گسترده مواضع (پ.ک.ک) در شمال عراق را صادر کرد. روزنامه حریت نوشت که به زودی نیروهای مسلح ترکیه عملیات زمینی جامع علیه شبه نظامیان را انجام خواهند داد. همچنین، ترکیه و عراق قصد دارند یک مرکز عملیاتی برای مبارزه با شبه نظامیان در عمق ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری مرز ترکیه و عراق ایجاد کنند. تمایل دولت عراق برای همکاری با ترکیه با توجه به اینکه بغداد در گذشته اغلب آنکارا را به نقض تمامیت ارضی عراق متهم کرده است، گامی بزرگ در این مسیر است.

هر دو کشور باید مشکل (پ.ک.ک) را حل کنند تا کار دوم و مهم‌تر ضورت پذیرد. در واقع، پیگیری پروژه «راه توسعه»، کریدور حمل و نقلی که استان‌های شرقی ترکیه را از طریق خاک عراق به خلیج فارس متصل می‌کند که همین مساله، دلیل اصلی سفر اردوغان به بغداد شد.

اردوغان و السودانی تفاهم‌نامه همکاری میان عراق، ترکی ، قطر و امارات را امضا کردند. این پروژه شامل ۱۲۰۰ کیلومتر راه آهن و بزرگراه است. هزینه آن ۱۷ میلیارد دلار تخمین زده شده است. پس از اجرای این کریدور، سالانه تا ۴ میلیارد دلار سود به دست می‌آید و بیش از ۱۰۰ هزار شغل را فراهم می‌کند. مشارکت امارات و قطر بسیار مهم است زیرا عراق و ترکیه نیاز به جذب سرمایه گذاری خارجی دارند. این امکان وجود دارد که سرمایه گذاران چینی در مرحله اجرا به این پروژه بپیوندند. قطر در حال حاضر متحد ترکیه است و دخالت امارات به لطف عادی سازی روابط با ترکیه در سفرهای متقابل رهبران دو کشور به آنکارا و ابوظبی امکان پذیر شده است.

جالب اینجاست که تا همین اواخر یک پروژه بزرگ دیگر به نام IMEC (کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا ) وجود داشت. این پروژه قرار بود هند را از طریق خاک کشورهای عربی خلیج فارس و اردن به اسرائیل متصل کند. آمریکا نیز حمایت خود را از این طرح اعلام کرد. با این حال، به دلیل آغاز جنگ در غزه، روابط اسرائیل ـ آمریکا با کشورهای عربی به شدت تضعیف شده است. چشم انداز به رسمیت شناختن اسرائیل توسط عربستان سعودی مبهم است و اردن و امارات تماس‌های خود با تل آویو را معلق کرده‌اند. علاوه بر این، به دلیل حملات انصارااله یمن، ایمنی ناوبری در اقیانوس هند مختل شده است. به نوعی می‌توان گفت که جاده ابریشم ترکیه در حال تبدیل شدن به یک جایگزین برای پروژه آمریکایی ـ هندی است.

اجرای راه توسعه نه تنها به سرمایه گذاری‌های چند میلیارد دلاری بلکه به ثبات در عراق نیز نیاز خواهد داشت. دولت بغداد می‌داند که مقابله با تهدید (پ.ک.ک) به تنهایی غیرممکن است اما در عین حال عملیات ارتش ترکیه در عراق با محکومیت بغداد و دیگر کشورهای عربی مواجه بود. در پیش بینی سود اقتصادی بزرگ مورد نیاز ترکیه و عراق که هنوز از مداخله آمریکا و تسلط سازمان‌های تروریستی در امان نیست، دو کشور در نهایت تلاش‌های خود را برای از بین بردن ساختارهای تجزیه‌طلبانه که توسط (پ.ک.ک) نمایندگی می‌شود، هماهنگ خواهند کرد.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901539

دیگر خبرها

  • علت خشکی گلو بعد از بیدار شدن از خواب چیست؟ (فیلم)
  • بارش شدید باران و به راه افتادن سیل در سلیمانیه عراق+فیلم
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • پروژه «جاده توسعه» از آغاز 2025 وارد فاز اجرایی می‌ شود
  • (تصاویر) بازسازی چهره زن ۷۵ هزار ساله کشف شده در کردستان عراق
  • ادعای ترکیه مبنی بر کشتن ۴۳ تروریست در یک هفته
  • دلیل بارش‌های ناگهانی و سیل آسا در ایران چیست؟
  • بمباران شمال عراق از سوی ترکیه
  • دو هزار،‌۶ هزار، هشت هزار....فهرست کارخانه‌های احیا شده را منتشر کنید/ هر بار هزار تا زیادتر می‌شود!
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟