Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-07@03:50:01 GMT

◄ نقدی بر «برقی سازی قطار تهران- مشهد»

تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۵۴۳۷۷

◄ نقدی بر «برقی سازی قطار تهران- مشهد»

تین‌نیوز |

از سال 1392 تاکنون در رسانه‌ها و مطبوعات داخلی، به‌تکرار در مورد برقی‌سازی قطار تهران‌-مشهد، گفته و نوشته‌اند. گاه از تصمیم دولت برای اجرای چنین پروژه‌ای تمجید و گاهی از تأخیر آن انتقاد کرده‌اند؛ اما نباید فراموش کنیم که ایده و مطالعات و مذاکرات آن در نیمه اول دهه 80 صورت گرفته و بنا ب‌دلایل مختلف تا به‌امروز اجرایی نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ازآن‌جایی‌که طراحی، برنامه‌ریزی و اجرای چنین پروژه‌های سنگینی نیازمند تخصص و مطالعات بسیار وسیع در بخش راه‌آهن است و حتی صحبت در مورد آن به آگاهی و دانش فنی خاص حوزه حمل‌ونقل ریلی نیاز دارد، کمتر کسی به خود اجازه می‌دهد که در این مورد اظهارنظر کند و یا به نقد و بررسی آن بپردازد.

در مصاحبه با متخصصان حمل‌و‌نقل ریلی کشور که مطالعات وسیعی را در حوزه توسعه راه‌آهن و افزایش ظرفیت حمل‌ونقل ریلی انجام داده‌اند، می‌توان به نتایجی رسید که اجرای پروژه برقی‌سازی قطار تهران- مشهد را «غیرضروری و نابهنگام» دانست. در عین حال، مواردی دیگر از اصلاحات انجام نشده در زیرساخت وجود دارد که می‌توان آن‌ها را امور واجب قلمداد کرد.

توضیح یک: دلایلی که برای برقی‌سازی قطار تهران-مشهد ذکر شده است، عبارت‌اند از: افزایش ظرفیت حمل‌ونقل مسافر و بار، افزایش سرعت قطار، کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوا.

با بررسی دلایل ذکرشده، درباره افزایش ظرفیت خطوط ریلی باید گفت که به‌طورمعمول به چهار روش می‌توان ظرفیت مسیر را افزایش داد. این روش‌ها با توجه به اولویت امکان و هزینه عبارت‌اند از:

الف- گشایش ایستگاه‌های جدید در فواصل ایستگاه‌های موجود مسیر که امکان تردد قطارها را از کنار یکدیگر فراهم می‌کند و همچنین سبب افزایش جمعیت در مسیر ریلی خواهد شد که نتیجه آن، افزایش ظرفیت مسیر موردنظر خواهد بود.

ب- خط کردن مسیرها و ایجاد خطوط رفت‌وبرگشت. هنوز بخشی از مسیرهای ریلی ایران یک خط است و قطارهای رفت‌وبرگشت از همان یک خط استفاده می‌کنند که سبب کندی حرکت در همان مسیر شده و ظرفیت کاملاً محدود می‌ماند.

ج- تراک‌بندی مسیر که گاهی ظرفیت را تا 2.5 برابر افزایش می‌دهد.

د- و در نهایت: برقی سازی قطارها

اما پیش از مرحله برقی‌سازی مسیر تهران - مشهد باید موارد ذیل را اجرایی کرد تا با هزینه کمتر به حداکثر ظرفیت رسید.

الف - ایجاد ایستگاه‌های جدید بین ایستگاه‌های فعلی مسیر تهران-مشهد

ب - بهره‌برداری از تراک‌بندی مسیر تهران-مشهد (تراک‌بندی قبلاً انجام شده است ولی هنوز بهره‌برداری نمی‌شود)

در صورت تحقق همین 2 مورد که با افزایش ظرفیت حداقل 100 درصدی این خط همراه خواهد بود، دست کم اتمام بهینه‌سازی خطوط دیگر در شبکه ریلی، نیازی به برقی‌سازی قطار تهران-مشهد نیست. یا بهتر است بگوییم تا انجام یک عملیات اساسی در سریع‌السیر کردن قطارها و استفاده از فنّاوری برتر نیازی به برقی کردن کل مسیر تهران-مشهد و پرداخت هزینه‌های سنگین نخواهد بود.

توضیح دو: در مورد برقی‌سازی قطار تهران- مشهد کمی بیشتر بدانیم:

یکی از اهداف برقی‌شدن قطار، افزایش سرعت آن حداقل بین 200 تا 250 کیلومتر در ساعت است. در این خصوص باید به نکات ذیل توجّه کرد.

الف- این قطارها به ریل مقاوم و امن احتیاج دارند اصلاح ریل از نظر شیب خطوط و دِ‌وِر برای خارج نشدن قطار از ریل (در قطار با سرعت حدود 200 کیلومتر و با توجه به اختلاف سرعت قطارهای باری و مسافری)، کاملاً ضروری و حتی نیازمند تفکیک ریلِ مسافری از ریلِ باری است؛ یعنی باید خطوط 3 و 4 احداث شود.

ب- در پروژه برقی‌سازی قطار تهران-مشهد (افزایش سرعت که با هدف افزایش ظرفیت صورت گرفته است) ایستگاه‌های تهران و مشهد، هیچ‌یک ظرفیت افزایش سرعت را ندارند بر اساس مطالعات و طرح‌های ارائه‌شده در گذشته، در مشهد باید ایستگاه جدید ساخته شود و در ایستگاه تهران، تعداد خطوط از 8 به 16 افزایش یابد که خود نیازمند هزینه‌ای در حدود 10.000 میلیارد ریال معادل هزار میلیارد تومان است.

ج- در برقی‌سازی قطار تهران-مشهد، در محل تلاقی قطارها، ایستگاه‌های کوچک باید بازسازی، بزرگ‌سازی و زیرگذرها و ریل‌های جدید و... احداث شود.

د- در پروژه مذکور پیش از احداث شبکه برق بالاسری باید تأسیسات عمرانی و ریلی فوق‌الذکر انجام پذیرد.

ه- تأمین ناوگان جدید قطاربرقی تهران- مشهد و لجستیک آن از دیگر موارد شاخصی است که هزینه را سنگین‌تر کرده است.

صرف‌نظر از هزینه‌های بسیار سنگین این پروژه که از طریق فاینانس بانک خارجی تأمین خواهد شد، قول و قرار اجرای چهار ساله آن از سوی راه‌آهن، وعده حساب‌نشده‌ای به شمار می‌آید. چون با «سرعت­ عملی» که همه ما از راه‌آهن و دستگاه‌های اجرایی سراغ داریم، این عملیات در مدت قیدشده انجام نخواهد شد.

توضیح سه: و نتیجه این است که راه‌حل افزایش ظرفیت قطار تهران- مشهد در این مرحله، برقی‌سازی آن نبود؛ چون هنوز راه‌کارهای اساسی و کم‌هزینه آن (قیدشده در بندهای الف وب در توضیح یک) هنوز صورت نگرفته است.

از سوی دیگر شبکه ریلی کشور آن‌قدر کم‌وکاستی دارد که صرف هزینه برای برقی‌سازی قطار تهران-مشهد زودهنگام به نظر می‌رسد و ای‌کاش صرف موارد ضروری‌تری می‌شد. موارد ذیل از آن جمله‌اند:

اولویت‌های راه‌آهن در بهینه‌سازی و افزایش ظرفیت شبکه ریلی

-دو خطه کردن مسیرهای تک‌خط که سبب افزایش ظرفیت کل شبکه ریلی خواهد شد.

-مسیر یک‌خطی بافق به تربت‌حیدریه، مسیر چادر‌ملو به اردکان، مسیر میبد-بادرود – محمدیه

-برقی‌سازی قطارها برای قطارهای حومه‌ای تهران

- برقی‌سازی قطار تهران-گرمسار، جهت افزایش ظرفیت قطار تهران-مشهد و تهران-شمال

- برقی‌سازی قطار تهران-قم که البته در مسیر برقی‌سازی قطار تهران-اصفهان، محقق خواهد شد.

- برقی‌سازی قطار تهران-قزوین با هدف افزایش ظرفیت و کاهش ترافیک مسافری روزانه.

- برقی سازی قطار قزوین-رشت-انزلی که شیب 30 در هزار (شیب مجاز باید حداکثر 15 در هزار باشد) این مسیر، با افت سرعت و دودزایی لکوموتیوهای دیزل همراه است، با توجه به تونل‌های مسیر سبب آلودگی بیش‌ازحد هوا و کاهش دید می‌شود. درحالی‌که قطار برقی این مشکلات را نخواهد داشت.

- و موارد دیگری که کارشناسان صنعت راه‌آهن برآن واقف‌اند.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۵۴۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام آمادگی ۳ هزار و ۵۰۰ زائر پیاده برای تشرف به مشهد در دهه کرامت

 

 

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، سخنگوی جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) مشهد در خصوص پیش‌بینی‌اش از میزان تشرف زائران پیاده به مشهد در دهه کرامت اظهار کرد: در سال‌های گذشته حدود ۱۰ هزار زائر پیاده در ایام دهه کرامت به مشهد مشرف می‌شدند. تاکنون حدود ۳۵۰۰ نفر اعلام آمادگی کرده‌اند که با کاروان‌های مختلف به صورت پیاده به سمت مشهد حرکت کنند و همچنان به تعداد آن‌ها اضافه می‌شود.

حسین رضایی افزود: این ۳۵۰۰ نفر از مسیر نیشابور در چند روز پایانی دهه کرامت وارد مشهد خواهند شد. همچنین پیش‌بینی اسکان و پذیرایی در میانه راه از آن‌ها صورت خواهد گرفت.

سخنگوی جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) تصریح کرد: امسال چون مشهد وضعیت آب و هوایی بهتر و مساعدتری دارد، پیش‌بینی می‌کنیم بیش از ۱۰ هزار نفر در دهه کرامت به صورت پیاده به مشهد مشرف شوند.

رضایی بیان کرد: در سال‌های قبل زائران کمتری به صورت پیاده به مشهد مشرف می‌شدند، اما در این ایام خوش آب‌وهوا زائران معمولا به صورت خانوادگی به مشهد مشرف می‌شوند. به عنوان مثال یک کاروان ۵۰۰ نفره به صورت خانوادگی از نیشابور به مشهد خواهند آمد، اما احتمال می‌رود تعداد زائران آن تا ۷۰۰ نفر افزایش پیدا کند.

وی گفت: یک کاروان از تهران، کرج و یک کاروان دانشجویی نیز در روزهای پایانی دهه کرامت به مشهد سفر خواهند کرد.

سخنگوی جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) یادآور شد: پیک کاری ما دهه پایانی صفر است، چون در حال حاضر در پیک غیرکاری قرار داریم، برنامه‌ریزی شده تا زائران از ۳۰ کیلومتری مشهد حرکت خود را آغاز کنند که یک روز و نیم در مسیر خواهند بود. ۵ ایستگاه صلواتی در مسیر جاده نیشابور به مشهد فعال است و برای پذیرایی از زائران آمادگی دارد. همچنین یک ایستگاه در مسیر قوچان به مشهد فعال شده است تا پذیرای زائران پیاده از آن جاده باشند.

رضایی افزود: همچنین احتمال دارد یک کاروان از فریمان به سمت مشهد حرکت کند که یک روز در مسیر باشد. ایستگاه صلواتی این مسیر و ایستگاه مسیر جاده سرخس را نیز فعال کرده‌ایم.

وی در خصوص وضعیت اسکان زائران در مشهد گفت: زائرانی که از نیشابور مشرف می‌شوند، یک روز در مشهد اقامت خواهند داشت و پیش‌بینی‌های لازم برای اقامت و بازگشت زائران در مشهد صورت گرفته است.

دیگر خبرها

  • نقدی بر حصار کشی و اسباب‌کشی درختان از پارک‌ها
  • بانک دی در مسیر کاهش شناوری سهم و افزایش سرمایه نقدی 
  • اعلام آمادگی ۳ هزار و ۵۰۰ زائر پیاده برای تشرف به مشهد در دهه کرامت
  • رشد اقتصادی پایدار در صنعت نفت با بهینه‌سازی مصرف انرژی
  • گلایه مسافران تهران - یزد از وضعیت نامناسب فضای داخلی قطار مسافربری + فیلم
  • فاجعه بزرگ در حمل و نقل ریلی استان یزد/ قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • فاجعه در حمل و نقل ریلی یزد
  • چرایی برقی سازی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت از منظر مسئولان و صاحبنظران
  • قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی/جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی