Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-02@03:30:40 GMT

ایران رکورد دار فرونشست در جهان

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۷۵۱۷۰

ایران رکورد دار فرونشست در جهان

به گزارش ایسکانیوز بشر از دیرباز تا کنون به فکر توسعه و تعالی بوده است. توسعه به سمت بهتر‌شدن، اما اکنون در قرن ٢١ کشور ایران برای رسیدن به توسعه اقتصادی، تمام توان آبی و منابع طبیعی که در کشور وجود داشته است را بهره‌برداری کرده و به سمت نابودی در حرکت است.
تالاب‌ها تصفیه خانه‌های طبیعی آب و هوا و دارای یک اکوسیستم پیچیده و با بیشترین تنوع زیستی در زمین هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متخصصان محیط زیست ارزش اقتصادی تالاب‌ها را ۱۰ برابر جنگل های بارانی و ۲۰۰ برابر اراضی کشاورزی برآورد می‌کنند.

این سخنانی است که دکتر ابوالفضل آبشت، مدیر طرح ملی حفاظت تالاب‌ها در خصوص وضعیت کنونی ایران را در مصاحبه با آرمان شهر بیان کرد.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌‌های ایران بیان اینکه ایران یک کشور خشک و استپی است اظهار کرد: متوسط بارندگی ایران بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی‌متر در سال، یعنی کمتر از یک سوم متوسط بارندگی جهان است.

وی با اشاره به اینکه ایران اولین کشور دنیا در کنترل آب‌های سطحی می‌باشد خاطر نشان کرد: بر اساس نرم جهانی استفاده از آب‌های سطحی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد می‌باشد اما اکنون ایران بالای ۹۵ درصد از آب‌های سطحی و تجدید پذیر را تحت کنترل خود درآورده است. به این معنی که هیچ رودخانه و آبراهه‌‌ای بدون بند و سد وجود ندارد.

آبشت ادامه داد: ۹۰ درصد از آب‌های تجدید‌پذیر کشور درحوزه کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما، راندمان آب این حوزه ۳۰ درصد است؛ یعنی حدود ۶۰ درصد آب در کشاورزی به دلیل شیوه‌های غلط آبیاری و استفاده نادرست از آب هدر رفته و اسراف می‌شود.

مدیر طرح حفاظت از تالابها با اشاره به اینکه ما دو نوع توسعه پایدار و ناپایدار داریم گفت: توسعه پایدار شامل چند فاکتور اصلی اقتصادی، محیط زیستی، سیاسی، اجتماعی و… است اما توسعه ناپایدار که در کشور ما اتفاق افتاده تنها از منظر اقتصادی به آن اهمیت داده شده است.

این مسئول خاطر نشان کرد: کشور ما کشاورزی را به عنوان محور توسعه قرار داده است و متأسفانه با ادامه این روند ایران به سمت نابودی حرکت می‌کند و این زنگ خطر را از خشک‌شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها می‌توان فهمید.

وی افزود: این نوع توسعه که به سرعت رو به جلو حرکت کرده و در زمان کوتاه و تنها با هدف اقتصادی بوده است، باعث بهره‌برداری بیش از حد توان طبیعت شده و قدرت بازسازی خود را از دست داده است.

ابوالفضل آبشت گفت: توسعه اصلی در کشور ما اقتصادی شده است، بدون فکر کردن به اینکه آیا نسل آینده هم از آب کافی و هوای خوب بهره‌بردار می‌شود یا نه؟ هیچ گاه نمی‌پذیریم که این پیشرفت به چه قیمتی برای خودمان، نسل آینده و طبیعت تمام خواهد شد.

تالاب‌ها به عنوان یک زنگ خطر این روزها چندان حال مساعدی ندارد اما با توجه به طرح مشترکی که بین سازمان ملل متحد و سازمان محیط زیست از سال ۲۰۰۵ در غالب طرح حفاظت از تالاب‌های ایران انجام شده، بسیاری از مسئولین، بهره‌بردارن و مردم را بر آن داشته که برای حفظ و نگه‌داری از این ذخایر تمام تلاش و توان خود را انجام دهند.

دکتر ابوالفضل آبشت، مدیر طرح حفاظت از تالاب‌های ایران گفت: این پروژه از سال ۲۰۰۵ با قراردادن سه تالاب مهم کشور به عنوان پایلوت، شامل دریاچه ارومیه، شادگان و پریشان کار خود را آغاز کرد.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها هدف اصلی این کار را شناسایی رویکردها، روش‌ها وابزار مرتبط با محیط زیست دانست و افزود: ما در این پروژه روش‌ها و تجربیات کشورهای دیگری که موفق بوده‌اند را به‌خصوص در بحث تالاب‌ها شناسایی می‌کنیم و بهترین آن‌ها را به عنوان یک طرح آزمایشی و پایلوت در بخشی خاص اجرا می‌کنیم.

وی ادامه داد: تجربه‌های موفق در کشورهای دیگر را با توجه به شرایط اجتماعی، اقلیمی، سیاسی، اقتصادی و همه فاکتورهای تاثیر‌گذار به ایران معرفی می‌کنیم.

آبشت اظهار کرد: پروژه بین المللی طرح حفاظت از تالاب‌ها یک طرح برای حفظ و بهره‌برداری خردمندانه از طبیعت و تقسیم عادلانه است.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها گفت: در پروژه طرح حفاظت تاکنون ۱۸ تالاب از برنامه مدیریت برخوردار شده‌ است و از اولویت‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور می‌باشد.

وی خاطر نشان کرد: در طرح حفاظت از تالاب‌ها با مشارکت همه دستگاه‌های دولتی اثر گذار، جامعه محلی، بخش خصوصی و انجمن‌های مردم‌نهاد را وارد عمل کرده‌ایم تا همه با هم‌فکری به یک نتیجه مؤثر دست پیدا کنند.

آبشت افزود: در کشور ما هر سازمان یک الویت جدا دارد. ما بر آن شدیم تا دستگاهای مختلف در کنار تأمین الویت‌ها برای حفظ محیط زیست و تالاب‌ها نیز تلاش کنند و آن را به رسمیت بشناسند.

انسان با توجه به دیدگاه‌های مختلف و اینکه خود را به عنوان اشرف مخلوقات در روی زمین می‌داند، این اجازه را به خود داده است که برای رسیدن به آسایش بیشتر از تمام ظرفیت‌های طبیعت استفاده کند و بدون باقی‌گذاشتن اندک توانی برای بازگشت، نوعی بهره‌کشی کامل را از کره زمین انجام دهد.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها یکی از نمونه‌های الگو‌برداری ناموفق، نادرست و آزمایش نشده در ایران را سدسازی دانست و اظهار کرد: سد سازی یک روش نوین برای مدیریت منابع آبی است که از کشورهای پر‌آب و با اقلیم متفاوت الگو برداری شده است.

وی ادامه داد: در کشور ما اکنون بیش از ۹۰ درصد آب‌های سطحی پشت سدها کنترل می‌شود.

دکتر آبشت افزود: حفر چاه‌های غیر مجاز، بهره‌برداری بیش از حد از منابع آبی و هزاران دلیل دیگر باعث شده اکنون ایران رکورد‌دار فرونشست در جهان باشد، و هر ساله تنها این کشور است که رکورد خود را شکسته و عدد جدیدی را ثبت می‌کند. این معضل در ایران به گونه‌ای است که در جنوب شهر تهرانی سالی ۳۶ سانتی‌متر فرونشست اتفاق می‌افتد.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها با بیان اینکه ایران در یک منطقه خشک قرار دارد اظهار کرد: تبخیر بالایی در دشت‌ها و حوزه‌های آبریز اتفاق می‌افتد که همین امر سبب می‌شود حجم زیادی از آب‌های سطحی و کنترل‌شده در پشت سد‌ها از دست برود که بر همین اساس کاشت محصولات آب‌بر مثل چغندر قند، هندوانه، سیفی‌جات و… برای دشت ایران یک معضل بزرگ حساب می‌شود.

وی یکی دیگر از دلایل خشک‌شدن تالاب‌ها را رسوب‌گذاری دانست و خاطر‌نشان کرد: چرای بی‌رویه دام، از بین‌رفتن پوشش گیاهی و تبخیر زیاد باعث کم‌عمق‌شدن و ایجاد رسوب درسطح دریاچه و در نتیجه از بین رفتن تالاب‌های کشور می‌شود،که نمونه مشابه آن دریاچه اوان در استان قزوین است.

آبشت افزود: ۱۲۰ راس دام در ایران وجود دارد، یعنی چیزی حدود ۳ برابر ظرفیت مراتع کشورمان است.

مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها با اشاره به دولت‌محور‌بودن کشور گفت: در سال‌های گذشته همه آحاد جامعه حل مشکلات و مسائل کشور را از طریق دولت می‌بینند که این خود یک آفت بزرگ در جامعه ماست.

وی ادامه داد: حفظ و نگه‌داری از طبیعت تنها بر عهده سازمان محیط زیست و یک نفر نیست، بلکه همه مسئولین و گروهای مختلف مردم در این راه باید تلاش کنند.

ابوالفضل آبشت در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر که با بحران آب و خشک‌شدن تالاب‌ها در کشورمان روبه‌رو هستیم باید از خودمان فرهنگ سازی و درست مصرف کردن را آغاز کنیم.

705

مدیر طرح ملی حفاظت تالاب‌ها دکتر ابوالفضل آبشت توان آبی و منابع طبیعی فرونشست خشک‌شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها آب کافی و هوای خوب بهره‌بردارن و مردم

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۷۵۱۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده گسترش همکاری‌ها در همه زمینه‌های اقتصادی و محیط زیستی با کشور جمهوری آفریقای مرکزی است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان حفاظت محیط زیست، علی سلاجقه در دیدار با تیبولیته انگارته روبارد، وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی که در سازمان حفاظت محیط‌زیست برگزار شد، با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشورمان در حوزه‌های مختلف از جمله محیط زیست اظهار داشت: ایران آماده اعطای بورس به دانشجویان آفریقای مرکزی برای کسب علم در همه حوزه‌های فنی مهندسی، پزشکی و بالاخص حوزه محیط زیست است.

وی با اشاره به اینکه جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۶ میلادی سعی کرده تا از زیر پرچم استعمار غرب خارج شود، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از ندای آزادیخواهی در هرگوشه از جهان حمایت کرده است و در این راستا هر توانی که در حوزه محیط زیست داریم را در اختیار مردم و دولت شما قرار خواهیم داد.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: کشور ما در همه زمینه‌های فناوری علمی به ویژه انرژی‌های نو، مدیریت منابع آب و پساب، مدیریت پسماند، حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی و توسعه رشته‌های دانشگاهی مختلف در حوزه محیط زیست می‌توانیم نیازهای مردم آفریقای مرکزی را تامین کنیم و در این راستا پیگیری‌ها و هماهنگی‌های لازم برای دعوت از وزیر محیط زیست این کشور برای حضور در ایران انجام خواهد گرفت.

سلاجقه با تاکید بر اینکه در آموزه‌های دینی و فرهنگی کشور ما ارتباط با ملت‌های جهان مبتنی بر انسانیت و تقوا تعریف شده و رنگ و نژاد هیچ جایگاهی در تعریف روابط و ارتقاء سطح مراودات ندارد، افزود: امیدوارم با توجه به موج جدید استعمار ستیزی که در کشورهای آفریقای مرکزی آغاز شده است، استثمار برای همیشه از این منطقه از قاره کهن آفریقا رخت ببندد و مردم شریف این کشورها در صلح و آرامش باشند.

نیازمند واردات فناوری‌های نوین و تربیت نیروی انسانی کارآمد هستیم

تیبولیته انگارته روبارد، وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی میز در این دیدار با اشاره به مشکلاتی که کشور فرانسه در طی سالها استعمار برای آفریقای مرکزی ایجاد کرده است، اظهار داشت: من امروز به عنوان نماینده کشور آفریقای مرکزی اعلان می‌دارم که فضای رسانه‌های کذب و دروغ ما را از این کشور و ظرفیت‌های عالی پیشرفت آن محروم کرده و رشد چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها و نگاه انسانی شما به ارتباطات سرآمد جهان است ما به صورت جدی در جمع‌آوری و مدیریت پسماندها در شهرها و روستاهای کشورمان دچار مشکل هستیم.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی باعث شده تا مردم و جوامع محلی دست به برداشت‌های بی‌رویه از جنگل‌های آفریقای مرکزی بزنند، یادآور شد: این برداشت‌ها به همراه تغییرات اقلیمی باعث شده تا توازن فصل‌های ما که پیشتر ۶ ماه بارندگی و ۶ ماه خشکی بوده تغییر یابد و ما اکنون برخی سالها چهار ماه بارندگی یا چهار ماه خشکی داریم و این آسیب جدی به کشاورزی ما وارد کرده است.

وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی گفت: ما نیازمند واردات فناوری‌های نوین و تربیت نیروی انسانی کارآمد هستیم و در این باره از جمهوری اسلامی ایران درخواست داریم تا در این زمینه به ما کمک کند.

کد خبر 749489

دیگر خبرها

  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان 
  • مدیر حفاظت و اطلاعات بنیاد تعاون زندانیان معارفه شد