Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-28@00:04:29 GMT

۵ هیئت با مراسم عزاداری خاص در تهران

تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۰۲۱۹۳

۵ هیئت با مراسم عزاداری خاص در تهران

حسینیه همدانی‌ها از آغاز محرم تا دهه دوم آن مجلس عزای حسین (ع) را برپا می‌کند. این حسینیه که در خیابان ری و بالا‌تر از پل ری قرار دارد، مراسم آیینی خاصی برای روز‌های تاسوعا و عاشورا دارد.

سرویس سبک زندگی فردا: محرم و عزاداری‌های آن آنقدر فراگیر و گسترده است که این روز‌ها و شب‌ها در هر کوچه و برزن، نشانه‌هایی از خیمه‌ها و بیرق‌های عزا دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نقل از همشهری آنلاین این سال‌ها شاید عزاداری‌ها شکل و رنگ جدید‌تری به‌خود گرفته باشد، اما هنوز هم می‌توان هیئت‌هایی را در همین تهران پیدا کرد که به سبک قدیم عزاداری می‌کنند. اتفاقا این هیئت‌ها طرفداران خاص خود را دارند و هر سال میزبان عزاداران زیادی هم هستند. قطعا اگر قرار باشد سراغ هیئت‌ها و حسینیه‌ها و تکیه‌های خاص برویم، باید سراغی از همین قدیمی‌ها بگیریم؛ هیئت‌هایی که هر یک از آنها، آداب و رسوم و ویژگی‌های خاص خود را دارند.

حسینیه سادات اخوی

پذیرایی با چای و نان قندی


شاید وقتی که سیدابراهیم سادات اخوی منزل مسکونی خود را وقف مجلس عزاداری سیدالشهدا (ع) کرد فکرش را هم نمی‌کرد که باعث و بانی مجلس عزایی شود که حدود ۲۰۰ سال برقرار خواهد ماند. حسینیه سادات اخوی از حسینیه‌های قدیمی شهر تهران است. این حسینیه که در خیابان مصطفی خمینی قرار دارد، هنوز برخی از عادت‌های گذشته را حفظ کرده؛ قبل از اینکه نوشیدن چای در ایران و به طبع در تهران به یک عادت تبدیل شود، قهوه، نوشیدنی معمول محافل و مهمانی‌ها بود. طبق همین عادت، حتی در مساجد با قهوه از عزاداران و مهمانان پذیرایی می‌شد. حسینیه سادات‌اخوی گاهی وقت‌ها، بر سر عادت خود باقی مانده و با قهوه و نان قندی از عزاداران پذیرایی می‌کند. البته هم‌اکنون مراسم پذیرایی از عزاداران در کوچه حسینیه و با نان قندی و سرو چای در استکان و نعلبکی انجام می‌شود. سقف حسینیه را خیمه‌ای که به وسیله سه چوب علم شده، پوشانده است. این حسینیه چند تخته چادر دارد که جنس یک تخته آن از کرباس است.

دلیل خاص بودن: پخش سنتی چای و نان قندی و عزاداری سنتی

حسینیه همدانی‌ها

مردانی که لباس سقایی می‌پوشند


حسینیه همدانی‌ها از آغاز محرم تا دهه دوم آن مجلس عزای حسین (ع) را برپا می‌کند. این حسینیه که در خیابان ری و بالا‌تر از پل ری قرار دارد، مراسم آیینی خاصی برای روز‌های تاسوعا و عاشورا دارد. روز تاسوعا که از راه می‌رسد، مردان این هیئت لباس سقایی می‌پوشند و راهی هیئت عزاداری‌ای در نزدیکی چهارراه سیروس می‌شوند؛ هیئت عباسیه همدانی‌ها. از آنجا که این دو هیئت از یک قوم و طایفه هستند و می‌خواهند در عزاداری‌ها همراه هم باشند، این رسم از قدیم در بین آن‌ها رایج بوده است. در این مراسم ویژه، سقایان در حسینیه درحالی‌که ذکر سقایی گرفته‌اند چندبار دور می‌زنند و در پایان، مداح عباسیه به رسم آنکه سقای مهمان است تنها چند بیتی نوحه می‌خواند و مراسم به پایان می‌رسد. عاشورا هم اهالی حسینیه همدانی‌ها میزبان عزادارانی هستند که از هیئت عباسیه با لباس‌های سقایی به سمت خیابان ری می‌آیند. این حسینیه هر سال مهمانانی دارد که شاید اصالتاً اهل همدان نباشند، اما آیین عزاداری در آن را می‌پسندند. شیخ حسین انصاریان هم سخنران تاسوعا و عاشورای این حسینیه است.


دلیل خاص بودن: مراسم‌های ویژه تاسوعا و عاشورا

حسینیه صنف لباس‌فروش‌ها

عزاداری صبحگاهی با حضور کسبه بازار


خیابان سعدی، پایین‌تر از چهارراه مخبرالدوله، محلی است که می‌توانید در آن حسینیه صنف لباس‌فروشان را پیدا کنید. همانطور که از نام این حسینیه برمی‌آید، لباس‌فروشان بازاری متولی این حسینیه و برگزاری مراسم در آن هستند. مخاطبان این حسینیه هم عمدتا کسبه بازارند. برای همین، برنامه‌های این حسینیه به جای غروب و شب‌های‌ماه محرم، هر روز صبح بعد از اذان صبح و اقامه نماز آغاز می‌شود تا پس از پایان مراسم، عزاداران به کسب و کار عادی خود برسند. البته در تهران، کم نیست تعداد حسینیه‌ها و مساجد و هیئت‌هایی که به‌دلیل قرار گرفتن در محوطه بازار، عزاداری در‌ماه محرم را صبح برپا می‌کنند. حاج‌منصور ارضی، طبق روال سال‌های گذشته در این حسینیه بعد از اقامه نماز، زیارت عاشورا می‌خواند و حجت‌الاسلام ملکی، سخنران این مجلس است. ساعتی بعد از طلوع آفتاب، عزاداری در این حسینیه هم به پایان می‌رسد.

دلیل خاص بودن: عزاداری گسترده بعد از نماز صبح

هیئت نوجوانان قنات‌آباد

نوجوانانی که در یک هیئت پیر شده‌اند


هیئت نوجوانان قنات‌آباد را هم می‌توان جزو هیئت‌های خاص تهران دانست؛ با ۶۰ سال قدمت. نوجوانانی که این هیئت را برپا کرده‌اند، حالا برای خودشان، ریشی‌سفید کرده‌اند. بازارچه سنتی قنات‌آباد در مولوی را که وارد شوید، می‌توانید این حسینیه را هم پیدا کنید. این هیئت را حاج اکبر ناظم قنات‌آبادی بنا کرده است. زمانی هم که بچه‌های محله قنات‌آباد تصمیم گرفتند دور هم جمع شوند، همه‌شان ۱۰، ۱۲ سال سن بیشتر نداشتند. بعد‌ها این هیئت، صاحب حسینیه ثابتی هم شد و با هیئت نوباوگان قنات‌آباد ادغام شد تا هیئت نوجوانان قنات‌آباد در منزل حاج آقای‌صادقی شکل بگیرد. بازارخوانی‌ها و مراسم‌های سنتی و نیز نقشی که هیئت در انقلاب ایفا کرده، جزو ویژگی‌های خاصش محسوب می‌شود و بزرگ‌ترین ویژگی آن هم، این است که نوجوانانی، یک هیئت را تشکیل داده‌اند و در طول نیم قرن، با این هیئت، پیر شده‌اند. آیت‌الله طالقانی، آیت‌الله امامی‌کاشانی، حجت‌الاسلام ناطق نوری و... هم سابقه منبر‌رفتن در این هیئت را دارند.

دلیل خاص بودن: نوجوانانی که با هیئت، پیر شده‌اند

مسجد اراک

مسجدی که عزاداری هایش مشهور است


مسجد ارگ از مشهورترین مساجد تهران است. یکی از دلایل این موضوع قدیمی بودن آن و فعال بودنش در فعالیت‌های انقلابی است که بزرگانی از انقلاب را در خود جای داد و محل سخنرانی‌ها و گردهمایی‌های مهم بود. استاد مطهری هم در این مسجد سخنرانی‌های زیادی داشت. این مسجد در این سال‌ها هم محل تجمع رجال سیاسی و مذهبی کشور بوده و هست. مداحان و سخنرانان زیادی در طول این سال‌ها در این مسجد حضور داشته و دارند و خیلی از اهالی شهر تهران به همین دلیل شب‌های‌ماه‌محرم را در این مسجد سر می‌کنند. حاج‌منصور ارضی نام آشنایی است که با نام مسجد ارگ و شب‌های‌ماه محرم گره خورده‌است. سازور و محمود کریمی و حدادیان و... هم نام‌های آشنایی در این مسجد و در مجالس عزای آن هستند. عزاداری‌های مسجد ارگ، از آن دست عزاداری‌هایی است که در گوشه‌گوشه شهر مخاطب دارد.

دلیل خاص بودن: قدمت و شهرت مهمانان و مداحان

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۰۲۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش ملی سکونتگاه‌های انسانی ایران برگزار شد

به گزارش خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش ملی سکونتگاه‌های انسانی ایران با تفکری ترکیبی و بین‌رشته‌ای در سراسر کشور، تحت حمایت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) توسط موسسه جغرافیا دانشگاه تهران و اندیشگاه هزاره سوم آریان شار و با همکاری پژوهشکده سوانح طبیعی و سایر حامیان برگزار شد.

در این رویداد که با استقبال بیش از ۱۵۰ نفر از اساتید، متخصصین، دانشجویان و علاقمندان به حوزه سکونتگاه‌های انسانی همراه بود سعی شد تا فضایی مناسب برای تبادل اطلاعات، تجربیات و دانش در زمینه سکونتگاه‌های انسانی ایران فراهم شود و فرصتی را فراهم می‌کند تا پژوهشگران، مدیران دولتی و اهل صنعت در این حوزه با یکدیگر در ارتباط باشند و نتایج تحقیقات جدید، فناوری‌های نوین و راهکار‌های کاربردی را به اشتراک گذارند.

در ابتدای مراسم، سخنرانی کوتاهی توسط کرامت الله زیاری (رئیس همایش) و سپس محمد فلاح (معاون پژوهشی و نوآوری سازمان جغرافیایی نیرو‌های مسلح) انجام شد و بعد از آن پنل‌های تخصصی و مقالات توسط اعضای هیئت علمی و مسئولان اجرایی مرتبط ارائه شد.

در پنل اول این همایش که توسط شرکت عمران شهر‌های جدید ارائه شده بود، سعید غفوری (رئیس هیئت مدیره و سرپرست شرکت مادر تخصصی عمران شهر‌های جدید)، امین مسعودی (مدیر کل دفتر شهرسازی و معماری شرکت عمران شهر‌های جدید)، رامین ساعد (معاون دفتر شهرسازی و معماری شرکت عمران شهر‌های جدید)، اسنفدیار زبردست (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران) و ابوالفضل مشکینی (عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس) به ارائه سخنرانی در خصوص موضوع «سکونت گاه‌های جدید ساحلی بستر هم افزایی ملی پیشران تحقق سیاست‌های کلان اقتصاد» پرداختند.

* نقش آمار مهاجرت و تحولات جمعیتی در برنامه‌ریزی‌های شهری و روستایی محور پنل دوم

پنل دوم به صورت تخصصی به مرکز آمار ایران اختصاص داشت که در آن فریبزر محمدی (رئیس کمیته توسعه و آمایش سرزمین مجمع تشخیص مصلحت)، رسول صادقی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)، الهام فتحی (رئیس گروه آمار‌های جمعیت مرکز آمار ایران)، سید علی بدری (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)، سید مهدی موسی کاظمی (عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور تهران) و ذبیح الله ترابی (عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس) به ارائه سخنرانی در خصوص «نقش آمار مهاجرت و تحولات جمعیتی در برنامه‌ریزی‌های شهری و روستایی با محوریت سکونت گاه‌های انسانی» پرداختند.

* اهمیت ایجاد ژئو پارک بر توسعه اقتصادی

در ادامه این برنامه؛ پنل دانشگاه بین‌المللی چابهار با حضور محمد جمشیدی (عضو هیئت علمی دانشگاه) در خصوص چالش‌های تاب آوری در شهر‌های ایران برگزار شد. بخش بعدی این پنل توسط رزیتا فرجامی (عضو هیئت علمی دانشگاه) و در خصوص موضوع اهمیت ایجاد ژئو پارک بر توسعه اقتصادی و گردشگری پایدار در چابهار برگزار شد.

* در پنل ارائه مقالات چه گذشت؟

در بخش پنل ارائه مقالات و در پنل اول قاسم عزیزی (عضو هیات علمی دانشگاه تهران) در خصوص سکونتگاه‌های شهری - روستایی در معرض آلاینده‌های دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد در ایران به سخنرانی پرداخت.

در ادامه این پنل حسین حاتمی نژاد (عضو هیات علمی دانشگاه تهران) سخنران بعدی این پنل بود که به تحلیل فضای تاب آوری در سکونت گاه‌های غیر رسمی با تأکید بر بعد کالبدی پرداخت.

بخش آخر مقالات این پنل توسط علیرضا دربان آستانه (استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران) با موضوع الگوی توسعه مسکن هوشمند در نواحی روستایی ارائه شد.

در پنل دوم ارائه مقالات، رضا بابائیان آتنی (عضو هیات علمی دانشگاه) به نقش عوامل طبیعی در استقرار سکونتگاه‌های انسانی پرداخت.

پارسا ارباب (عضو هیات علمی دانشگاه تهران) سخنران دیگر این پنل بود که به موضوع ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه پرداخت.
همچنین ملیکا کمال زارع (عضو هیات علمی دانشگاه) نیز به ارائه ارزیابی تطبیقی برنامه ریزی مسکن با توجه به موضوع زمین در طرح‌های جامع شهری پرداخت.

مهرداد رحمانی (کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری) نیز سخنران پایانی این پنل بود که در خصوص تدوین چارچوب برنامه ریزی به منظور تقویت نقش تعادل بخشی شهر‌های میانی سخنرانی کرد.

*ثبت نام بیش از ۴۹۰ نفر در همایش

شهرام چرخان دبیر اجرایی رویداد هم در گفتگویی از ارسال ۲۹۱ مقاله به دبیرخانه همایش خبر داد و گفت: از این تعداد، ۶۰ مقاله از استاندار‌های لازم برخوردار نبودند و از چرخه ارزیابی کنار گذاشته شدند. به گفته وی سطح علمی مقالات در حد بالایی قرار داشت و حضور اساتیدی از دانشگاه‌های تهران، تربیت مدرس، خوارزمی، همدان، کردستان سبب شد تا وزن و اعتباری مقبولی به این همایش بدهند. 
وی ادامه داد: با توجه به استقبال خوب دستگاه‌های دولتی و برگزاری پنل‌های تخصصی در این همایش و همچنین ثبت نام ۴۹۰ نفر و استقبال بیش از ۱۵۰ نفر از اساتید و دانشجویان از همایش ما را بر آن داشته تا برای برگزاری هرچه جدی‌تر آن در سال آتی از الآن برنامه ریزی کنیم.

به گفته چرخان، اولین همایش ملی سکونتگاه‌های انسانی ایران با موضوعات مختلفی از جمله طراحی و برنامه‌ریزی شهری، مدیریت سکونتگاه‌های شهری و روستایی، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در سکونتگاه‌های هوشمند، انرژی و محیط‌زیست، حمل‌ونقل پایدار و بهینه‌سازی منابع در سکونتگاه‌ها، مسائل اجتماعی و اقتصادی سکونتگاه‌ها و سایر زمینه‌های مرتبط برگزار شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تعلیق مسابقات لیگ دو تهران به دلیل ضرب و شتم داور
  • حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • توضیحات شرکت گاز ‌تهران درباره قطع گاز مسجد المهدی پردیس
  • پایان تورنمنت زیر ۱۲ سال فوتبال تهران برای شناسایی استعدادها
  • مراسم تجلیل از قهرمانان کشتی اصفهان برگزار شد
  • اقدام حیرت‌آور زاکانی در مقابل پارک قیطریه با یک بنر! | تصویر
  • عزاداری زنان با لباس‌های عجیب و غریب در خیابان
  • همایش ملی سکونتگاه‌های انسانی ایران برگزار شد
  • پهلوانی به قامت «حیدر»