Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-06@20:35:52 GMT

جوش میمندی عرض ارادتی به سرور و سالار شهیدان

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۰۵۸۵۶

جوش میمندی عرض ارادتی به سرور و سالار شهیدان

به گزارش ایرنا، عرض ارادت مردان میمندی به آستان حضرت سیدالشهدا (ع) در تاسوعا و عاشورای حسینی با اجرای آیین سینه زنی جوش میمندی، بسان تابلویی زیبا از حرکات نمایشی بصورت متحدالشکل و تکرار اذکار و نوحه های حسینی در دامنه کوه های سر به فلک کشیده روستای صخره ای میمند، تبلوری از جنس حضور می گیرد.
مسیر ورودی میمند را قبل از ظهر عاشورا که به سمت بالا و محل استقرار روستای صخره ای و دست کند پیش می روی زنان سیه پوشی که بر پلکان های دست کند کوه و اطراف کیچه های طبقات پایینی خانه های صخره ای نشسته و اشک ماتم می ریزند توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کمی آن سوتر درست زمانی که شیب مسیر ورودی میمند به اوج خود می رسد به سطحی تقریبا مسطح می رسی که سمت راست آن مشرف به اتاقک هایی دست کند در دل کوه است که 2 در مجزا برای ورود دارد، این محل اتاقکی تقریبا بزرگ است که میمندی ها از آن به حسینیه یاد می کنند، هیات عزاداری میمندی ها درست مقابل این مکان در قالب چند دسته به صورت سنتی به عزاداری می پردازند.
جوش زنی؛ نوعی سینه زنی به شیوه خاص است که در آن عزاداران با حرکات هماهنگ پا و دست بر سینه می کوبند.
مردان میمندی مقابل حسینیه در هیات های عزاداری با قرار گرفتن به صورت حلقه ای، دست چپ خود را به دور کمر فرد کنار خود در یک حلقه وصل می کنند و با نوای نوحه خوانی مداح که اشعاری را با لحن محلی قرائت می کند، سه قدم به عقب رفته سپس با پای راست یک قدم به جلو می روند و با دست بر سینه می کوبند و این حرکت در هر بار سینه زنی ادامه می یابد.
جوش زنان میمندی جملاتی را با لحنی خاص تکرار می کنند که مهمترین آنها عبارت از این اذکار است، 'حسین، حسین مظلوم'، 'حسین حسین عریان'، 'ˈحسین حسین عطشان'، 'حسین بی سر حسین'، 'حیدر حسین'، 'ˈچه شد شهید'.
جوش زنان میمندی همچنین بعد از مداحی مداحان اهل بیت اشعاری را همانند 'در خیمه زین العابدین می زد سر خود بر زمین، گوید حسین من چه شد نور 2 عین من چه شد' و 'حسین حسین یا الله، یزید لعنت الله' را تکرار می کنند.
این ابیات توسط گروه های مختلف جوش زنی میمندی خوانده و توسط گروه دیگر پاسخ داده می شود و یا اینکه یک بیت شعر توسط گروه های جوش زنی به ترتیب تکرار می شود.
پس از دقایقی دسته های جوش زنی را سکوت فرا می گیرد و یکی از مردان میمندی با چاوشی خوانی عزاداری را ادامه می دهد.
در این میان افرادی نیز با تعارف چای و نذورات از عزاداران پذیرایی می کنند تا عزاداران برای ادامه عزاداری گلویی تازه کنند.
عده ای نیز آن سوتر در تدارک نهاری گرم برای عزاداران حسینی هستند که از راه دور و نزدیک به میمند آمده اند، بیشتر عزاداران افرادی هستند که کلمه میمند را در شناسنامه ها و در ادامه نام خانوادگی خود دارند و چنین روزهایی حس وطن دوستی این مردمان به شیوه ای مذهبی به نمایش گذاشته می شود چنانکه از شهرهای دور و نزدیکی که سکنی گزیده اند برای برپایی عزاداری به میمند می آیند.
غریب تر هایی هم هستند که آوازه شکوه روستایی دست کند و صخره ای و برپایی عزاداری سنتی، آنها را به این مکان کشانده است.
آیین جوش زنی در شهربابک هم رواج خاصی دارد چنانکه حسینیه محله سفلی نیز یکی از پایگاه های مهم اجرای این آیین در تاسوعا و عاشورای حسینی است.
و حالا به همت مسئولان این شهرستان آیین جوش زدن در شهربابک به عنوان میراث معنوی به ثبت ملی و معنوی رسیده است.
جوش میمندی در گذشته فقط در میمند اجرا می شد و اکنون با مهاجرت میمندی ها به شهربابک، این آیین در محله هایی مانند پیرجل، هاوشک و غیره نیز اجرا می شود.
خبرنگار و انتشار دهنده: نجمه حسنی*
3029

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۰۵۸۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان

   



به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ی مرکز کرمان یادواره شهدای روستای عیش‌آباد رفسنجان به رسم هرساله با حضور خانواده‌های معظم شهدا و مردم و مسئولان در مسجد شهید سلیمانی این روستا برگزار شد.

پیکر مطهر شهید گمنام آذین‌بخش این محفل شهدایی بود 


سردار معروفی در این مراسم با گرامیداشت یاد و نام شهدای دوران دفاع مقدس اظهار کرد: یادواره‌ها و اجلاسیه‌های شهدا مراسم ختم نیست این برنامه‌ها فتوحات نظام اسلامی است.

وی افزود: شهیدان با تقدیم جانشان به حقیقت دین خدا و اسلام اهل بیت (ع) حقیقت بخشیدند، شهدا متعلق به یک خانواده نیستند متعلق به همه ایران اسلامی و ملت بزرگ ایران هستند.
سردار معروفی بیان کرد: شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند هر کس بخواهد ملت بزرگ ایران را بشناسد بایستی به ۱۸۰ هزار قهرمانی که در کوره آتش هشت سال از حقیقت دین از انقلاب و ناموس دفاع کردند رجوع کند و این عقبه بزرگ را ملاحظه کند و تاریخ بزرگ ایران را ورق بزند.

معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین با بیان اینکه شهیدان تربیت شده مکتب عاشورا هستند، یادآور شد: حقیقت شهدا هستند نه آن چیزی که دشمن در فضای مجازی به جوانان القا می‌کند. 
وی خاطرنشان کرد: یادوراه شهدا باید در وجود ما نهادینه شود و از این شهیدان الگو بگیریم. چیزی که در جبهه شهیدان را پیروز کرد استحکام درونی جبهه اسلام بود.
سردار معروفی عنوان کرد: اولین مولفه‌ای که باعث پیروزی نبرد دفاع مقدس شد ایمان واقعی و توکل حقیقی بود. شهیدان وعده الهی را باور داشتند و این مهم در جبهه ملموس و نهادینه بود.

وی گفت: بصیرت دومین مولفه در دوران دفاع مقدس بود هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود، بصیرت از ایمان واقعی است. صبر و بردباری رزمندگان سومین مولفه بود که در جبهه موج می‌زد.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین ولایت باوری و ولایت پذیری سومین مولفه دوران دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: ولایت باوری رمز پیروزی دوران دفاع مقدس بود رزمندگان با میل واقعی، حجت و منظومه فکری امام راحل کار انجام میدادند.
وی صداقت در جبهه را از دیگر مولفه‌های دوران دفاع مقدس دانست و افزود: اخلاص در عمل در دوران دفاع مقدس موج می‌زد و این را می‌شود از دیگر مولفه‌های مهم جنگ دفاع مقدس عنوان کرد.
سردار معروفی با تاکید براینکه فرهنگ حاکم بر دفاع مقدس فرهنگ عاشورا بود، گفت: مکتب شهید حاج قاسم در حقیقت بیانگر این است که ما ملت شهادتیم ما ملت امام حسین (ع) هستیم و تفکر امام حسینی داریم و زیر بار ظلم نخواهیم رفت و با تحریم زمین گیر نخواهیم شد.

وی بیان کرد: در دفاع مقدس خروجی بسیاری داریم، هزاران مولفه‌های بزرگ و شرف به خاطر شجاعت در دفاع مقدس برای ما به ارمغان آمده است ناموس پرستی یکی از این مولفه هاست.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین عنوان کرد: ما شهیدان زیادی تقدیم اسلام کردیم تا اجازه ندهیم دست بیگانه به سرزمین و دامان پاک ناموس ایرانی برسد.
وی ادامه داد: ناموس پرستی را از گودال پر افتخار عاشورا یاد گرفتیم، همین برایمان کافی است که غیرت ما غیرت عاشوراست.
سردار معروفی با اشاره به موضوع وعده صادق و مسائل غزه و اسرائیل گفت: امروز به واسطه طوفان الاقصی هیمنه اسرائیل کودک کش درهم شکسته شده و وجدان‌های ملل دنیا بیدار شده است دنیا حرکت کرد ه و وجدان‌های بیدار زنده شده است.
وی اضافه کرد: به واسطه مظلومیت مقتدر مردم غزه جنبش‌هایی در دنیا به راه افتاده است و وعده‌های الهی را مشاهده می‌کنیم.

دیگر خبرها

  • شهیدان راهنمایان جامعه محسوب می‌شوند
  • یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان
  • تبارنامه‌ی ما دفتر شهیدان است
  • اندروید یا iOS ؟ کدام سیستم عامل امن‌ترین قلمرو را دارد؟
  • تصویری کمتر دیده شده از شهیدان کاظمی، مهتدی و زاهدی
  • اندروید امن‌تر است یا iOS؟
  • روحانیت در دفاع از دین جان و مال را فدا می‌کند
  • عزاداری مردم آذربایجان غربی در سوگ شهادت امام صادق(ع)
  • تشییع و خاکسپاری پیکر مادر شهیدان والامقام دزفولی در اندیمشک
  • (تصاویر) برداشت گل محمدی در میمند فارس