Web Analytics Made Easy - Statcounter


مردم شهرستان دامغان در ایام سوگواری سالار و سرور شهیدان حضرت امام حسین(ع) از چند روز مانده به آغاز محرم تکایا، مساجد، حسینیه‌ها و بازار شهر را سیاهپوش کرده و یازدهم محرم را با شکوه هرچه تمام‌ برگزار و به عزاداری می‌پردازند.
گستردن سفره‌های نذر و برپایی مجالس روضه‌خوانی و مرثیه‌سرایی، از مهم‌ترین آیین‌های عزاداری ماه محرم‌الحرام در دامغان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طوق‌بندان: یکی از آداب ویژه‌ ایام محرم و سرآغاز شکل‌گیری دیگر مراسم عزاداری رسم «طوق‌بندان» در شهر دامغان و روستاهای آن است. منظور از طوق‌بندان جامه کردن(پوشاندن) بدنه طوق با پارچه‌هایی به رنگ مشکی، سبز و... است. در شهر دامغان چنین رسم بوده که بدنه طوق‌ها را در مجمع‌های مسی نهاده و پس از پوشاندن مجمع با پارچه‌های مشکی‌رنگ با حضور جمعیت عزادار بدنه‌ طوق را به هم متصل کنند و پس از جامه کردن طوق از آن هنگام تا پایان ماه صفر طوق‌ها به‌عنوان نشانه‌ عزاداری همراه با دستجات حمل شود و در مکان‌هایی چون تکایا و حسینیه‌ها قرار گیرند.
مراسم طوق‌بندان در تکایای اصلی شهر طی روزهای ششم تا نهم محرم در دو موعود صبح و عصر برگزار می‌شود. بنابر رسمی کهن این مراسم در حسینیه‌ ابوالفضل در صبح روز ششم انجام می‌شود و پس از آن تکایای خوریا، امامزاده علی ولی، حسینیه دباغان، زینبیه، حسینیه‌ درب قلعه، حسینیه‌ معصوم‌زاده و حسینیه‌ محله امام به‌ترتیب به این مراسم می‌پردازند که اهالی شهر دامغان در این مراسم حضوری چشمگیر دارند.
علم گردشی: در برخی روستاهای دامغان چون تویه دروار، بادله کوه، کلاته رودبار و... اهالی در روزی مشخص علم روستا را در محل گردانده و همراه با جمعیت عزادار به در خانه‌های ساکنان روستا می‌روند. صاحب هر خانه نیز نذورات خود را به بانی علم می‌دهد.
دسته‌گردانی: از دیگر شیوه‌های عزاداری در شهر دامغان و روستاهای منطقه دسته‌گردانی بین تکایای محل و یا هیئت‌های مختلف شهر، روستا و نقاط همسایه است. این مراسم از گذشته‌های دور در میان عزاداران نقاط مختلف رواج داشته و از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته است. هیئت‌های میزبان در روز موعود زمینه را برای حضور دستجات میهمان فراهم کرده و پس از برپایی عزاداری به نحو شایسته از ایشان پذیرایی می‌کنند.
تعزیه‌خوانی: هنر نمایش تعزیه در این منطقه، پیشینه‌ قابل توجهی دارد. علاوه‌بر شهر دامغان در بسیاری از روستاها از جمله بق(بک) گروه‌های تعزیه‌خوان متبحر با تجهیزات کامل خود نسبت به برپایی مجالس تعزیه‌خوانی در طول ماه‌های محرم و صفر از جمله دهه‌ اول محرم اقدام می‌کنند. تعزیه‌های حجه‌الوداع، مسلم بن عقیل، چهار سردار، متوکل عباسی، شهادت علی اکبر(ع)، شهادت حضرت قاسم(ع)، شهادت ابوالفضل(ع)، بازار شام و... در مناسبت‌های مختلف اجرا می‌شود.
دیگر شیوه‌های عزاداری دامغان: زنجیرزنی، سینه‌زنی، حمل علامت و نشانه‌های عزاداری، دسته گردانی، روضه‌خوانی و سنگ‌زنی از شیوه‌های عزاداری ماه محرم در شهرستان دامغان است.
سنگ‌زنی: این شیوه عزاداری در روستای صلح‌آباد مرسوم است. عزاداران همگام با آهنگ نوحه‌ مداح دو چوب دایره‌ای‌شکل(سنگ) را که در دستان خود دارند به هم می‌زنند.
سنگ‌زنی در شیوه‌های تک ضرب و سه ضرب است. در نوع تک ضرب چوب‌ها در مقابل صورت و در نوع دیگر به‌ترتیب در مقابل زانو، در برابر صورت و در پشت سر به هم زده می‌شود. این آیین قدمت 120 ساله دارد.
نشانه‌های عزاداری: نخل(نشانه تابوت امام حسین(ع))، علم، علامت، طوق، پنجه، بیرق (پرچم) شبیه نعش، خیمه، کتل، صله، عماره، گهواره علی اصغر(ع)، چلچراغ و... از نشانه‌های عزاداری در شهرستان دامغان است.
تاسوعا و عاشورا: در این ایام عزاداران در نقاط مختلف با برپایی مجالس روضه‌خوانی و مرثیه‌سرایی سوگواری می‌کنند. تعزیه‌خوانی، دسته‌گردانی، علم‌گردشی، و پخت اطعام نذری از دیگر شیوه‌های عزاداری در این ایام است.
شام غریبان: در شام غریبان شهدای واقعه کربلا اهالی هر محل با حضور در مساجد و تکایا در قالب دستجات منظم عزاداری در حالی‌که شمع یا فانوسی در دست دارند به دیگر تکایا و حسینیه‌ها رفته و سوگواری می‌کنند.
یازدهم محرم: دوستداران عصمت و طهارت در شهرستان دامغان براساس یک رسم کهن همزمان با یازدهمین روز از ماه محرم با برپایی دسته‌های عزاداری، سینه‌زنی و زنجیرزنی در غم شهادت امام حسین(ع) به عزاداری می‌پردازند.
بدون شک باشکوه‌ترین عزاداری ماه‌های محرم و صفر در دامغان در این روز برگزار می‌شود. دستجات سوگواری نقاط روستایی و دیگر شهرها در این روز از هنگام صبح به شهر آمده و با حرکت زنجیره‌وار در خیابان‌های شهر دامغان عزاداری می‌کنند. حمل نشانه‌های عزاداری چون پرچم، پنجه، بیرق، علم و کتل در هر دسته مشاهده می‌شود. مراسم روز یازدهم محرم دامغان به عنوان یکی از کم‌نظیرترین آیین‌های کشور با حضور بالغ بر 250 هیئت مذهبی سینه‌زنی و زنجیرزنی از ساعات اولیه صبح شروع و تا ظهر ادامه دارد.
این مراسم از دو مسیر تکیه‌ ابوالفضل(ع) و خیابان زرجوی شمالی آغاز و در نهایت در فردوس رضا با برپایی نماز ظهر پایان می‌یابد. برخی هیئت‌های شهر در این روز به نشانه‌ میزبانی در پشت سر دستجات و هیئت‌ها حرکت و نخل محله‌ امام را با خود حمل می‌کنند. در این روز اهالی شهر دامغان عزاداران دیگر نقاط را بر سر سفره‌های اطعام نذری خود پذیرایی می‌کنند.
برگزاری نماز جماعت ظهر در معابر و خیابان‌های دامغان بلافاصله پس از اذان به تبعیت از پیام بزرگ قیام کربلا از جلوه‌های کم‌نظیر از عشق به امام حسین(ع) است. روز یازدهم محرم ادارات دامغان تعطیل است و اقشار مختلف مردم با حضور در مراسم عزاداری به سوگواری می‌پردازند. آیین روز یازدهم محرم دامغان در فهرست میراث معنوی به ثبت ملی رسیده است.

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۰۷۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پانزدهمین جشنواره گلغلتان نوزادان در امیریه دامغان انجام شد

به گزارش خبرنگار مهر، پانزدهمین جشنواره گلغلتان نوزادان در شهر امیریه دامغان پیش از ظهر چهارشنبه با حضور امام جمعه دامغان، فرماندار، مسئولان و اقشار مختلف مردم در عمارت سپهسالار امیریه آغاز به کار کرد.

منصور بانی مدیر اجرایی این جشنواره در حاشیه این مراسم به خبرنگار مهر، گفت: این جشنواره شامل بخش‌های مختلف از امروز آغاز به مدت سه روز ادامه خواهد داشت همچنین اختتامیه این مراسم بومی و محلی بیست و یکم اردیبهشت ماه در امیریه دامغان برگزار خواهد شد.

بانی با بیان اینکه در اولین روز از آغاز این جشنواره نمایشگاه سوغات و صنایع دستی در ۴۵ غرفه گشایش یافت، تاکید کرد: صنایع دستی، دست بافت‌ها، ظروف، سفال، سرامیک، خوراکی‌ها و سوغات و… در زمره کالاهای به نمایش گذاشته در این نمایشگاه هستند.

وی با بیان اینکه در این آئین به صورت نمادین مراسم گلغلتان نوزادان برگزار شد، افزود: راه اندازی کارگاه گلاب گیری و برپایی سنت‌های قدیمی از دیگر برنامه‌های این جشنواره است.

شهردار امیریه با بیان اینکه تاکنون ۱۰۰ نفر از مادران برای گلغلتان نوزادشان از استان‌های مازندران، سمنان، تهران و شهرهای همجوار ثبت نام کردند، گفت: در این جشنواره نوزادان کمتر از یک سال در گل‌های محمدی غلتانده می‌شوند تا از حساسیت و آلرژی فصلی و بیماری در امان باشند.

کد خبر 6100610

دیگر خبرها

  • ویژه برنامه های آیین گل غلتان در دامغان
  • شیراز آماده انتخاباتی باشکوه جمعه ۲۱ اردیبهشت
  • پانزدهمین جشنواره گلغلتان نوزادان در امیریه دامغان انجام شد
  • آیین گل غلتان در امیریه دامغان
  • برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی
  • محرم فقط یکروز آرزوی باخت سپاهان را دارد!
  • اعتراض دانشجویان به تعطیلی ۲۳ ماهه مسجد دانشگاه شریف
  • صنعت‌نفت اولین شکست محرم با مس را رقم زد
  • آبادان علیه رکورد حیرت انگیز محرم
  • نفت آبادان طلسم محرم و مس را پاره کرد