Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-27@09:58:04 GMT

یک شغل، کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۴۶۶۰۸

یک شغل، کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد

دو سال از ازدواج‌شان می‌گذرد و در 60 متر خانه اجاره‌ای در غرب تهران زندگی می‌کنند. زنی 30 ساله که فوق لیسانسش را از دانشگاه علامه طباطبایی گرفته و در یکی از سازمان‌های رسانه‌ای کار می‌کند، می‌گوید:«ما در خانه‌مان دو نفری کار می‌کنیم، نه یک جا، من خودم شیفت 8 صبح تا یک ظهر یک جا کار می‌کنم، بعد از آن هم تا 7 شب یک جای دیگر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دو جا هم کار پروژه‌ای تحویل گرفته‌ام، همسرم هم همین‌طور است.

هر ماه فقط 3 میلیون تومان قسط می‌دهیم؛ قسط‌هایی که برای عروسی گرفتن و رهن خانه روی دست‌مان مانده است. آنقدر کار نکنیم، به هیچ جا نمی‌رسیم.»این روایت، تنها مربوط به زندگی روزمره این زوج جوان نیست. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد گذران زندگی مطابق با فرهنگ مصرفی کلانشهرها، گاهی نیاز به کار کردن بیش از یک نفر در خانواده یا کار کردن در بیش از یک سازمان و یک شغل دارد. گزارش بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد که در 14.2 درصد از خانواده‌های شهری ایران، (حدود سه میلیون و 436 هزار خانواده)، دو نفر شاغل هستند. همچنین در 2.8 درصد از خانوارها، (حدود 678 هزار خانواده) نیز سه فرد شاغل دارند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، در مقابل آن‌ها، 26.6 درصد از خانواده‌ها هیچ فرد شاغلی ندارند که حدود 6 میلیون و 437 هزار نفر از خانواده‌های کشور می‌شوند و با در نظر گرفتن متوسط 3 نفر برای هر خانواده، می‌توان گفت در خانواده حدود 19 میلیون و 311 هزار نفر ایرانی، هیچ کسی سرِ کار نمی‌رود. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز به تازگی گفته است که اگرچه میانگین بیکاری در کشور 12 درصد است، اما در بعضی از شهرها به 60 درصد نیز می‌رسد.

تمام این آمار و گزاره‌های میدانی، نشان از تفاوت‌های طبقاتی و سبک زندگی در ایران دارند، عده‌ای حقوق 5 میلیونی نیز کفاف زندگی دو نفره‌شان را نمی‌دهد و سرپرست عده‌ای دیگر از خانواده‌ها، به جست و جوی کار مشغول است.

چند شغله‌ها در تهران چه می‌کنند؟

موهای وسط سرش ریخته و تارهای باقی مانده در کنار سر نیز، سفید و خاکستری شده‌اند. سن و سالش به حدود 50 می‌رسد و با تکنولوژی ارتباط نزدیکی دارد. موبایلی روبه‌رویش نصب کرده و با نقشه‌ای روی آن، مسیر رساندن مسافر به مقصد را دنبال می‌کند. اما خط آبی نقشه روبه‌روی او، مدام قطع می‌شود و مرد مسن، از جاهایی که خودش دلش می‌خواهد، بر خلاف نقشه پیش می‌رود و می‌گوید: «این چیزها خوب است، ولی بعد از این همه سال زندگی در تهران خودم راه‌ها را بهتر می‌شناسم. نقشه می‌گذارم که مطمئن باشم. دیگر آخر عمری این هم کار ما شده است.» او با تاکسی‌های آنلاین کار می‌کند، پشت ترافیک مسافرش را به حرف گرفته و می‌گوید: «حقوق بازنشستگی مگر می‌تواند کفاف زندگی را بدهد؟ تازه فقط خودم نیستم. پسرم هم کارمند است و آن هم بعد از ساعت 4، مثل خودم با همین موبایل کار می‌کند.»

محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز به تازگی اعلام کرده است که متوسط حقوق کارکنان دولت از حدود یک میلیون و ٤٧٠ هزار تومان در سال ١٣٩٢ به دو میلیون و ٩٧٠ هزار تومان در سال‌جاری افزایش یافته است. نوبخت همچنین اعلام کرده است که با وجود اهمیت صرفه‌جویی در هزینه‌ها، دولت در مورد پرداخت‌های پرسنلی انقباضی عمل نکرده است. اما در شرایطی که حقوق کارمندان بالا رفته و میانگین آن نزدیک به سه میلیون تومان است، آخرین گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که میانگین هزینه‌های خانواده‌های شهری در سال 95، ماهانه حدود سه میلیون و 275 هزار تومان بوده است.

احمدی، دبیر درس عربی در یکی از مدارس دولتی است. پسر 7 ساله‌ای دارد، در محله افسریه، در جنوب تهران زندگی می‌کند و علاوه بر تدریس در مدرسه، کارهای دیگری هم انجام می‌دهد. او می‌گوید:«مگر با یک جا کار کردن و زندگی معلمی می‌توان خرج خانه را درآورد؟ حقوقی که یک مدرسه دولتی می‌دهد، فقط خرج کرایه و پول پیش خانه می‌شود. من وقتم را طوری تنظیم کرده‌ام که وقتی از مدرسه بیرون می‌آیم، ساعت 10 شب به خانه می‌رسم، نزدیک‌های کنکور که گاهی تا بعد از 12 هم درگیرم. چند جای دیگر هم کار می‌کنم.» او فعالیت‌های مختلفش را چنین توضیح می‌دهد:«هم کلاس خصوصی در منازل می‌روم، هم در مدرسه‌های غیرانتفاعی و آموزشگاه‌های کنکور کلاس دارم. کار مشاوره هم انجام می‌دهم. پسرم امسال مدرسه رفت و هزینه هایمان چند برابر شد. خدا را شکر آنقدر توان دارم و کارم طوری است که جاهای مختلفی من را بخواهند و بتوانم مدام بیشتر کار کنم.» او در مورد درآمدش توضیحی نمی‌دهد و تنها می‌گوید:«فقط ماهی 2 میلیون باید قسط بدهم.»

در یکی دو سال اخیر با راه افتادن سیستم‌های حمل و نقل آنلاین در پایتخت، کار کردن در شیفت‌های عصرگاهی و شب گاهی، بیشتر شده است و حالا افراد صرفاً با داشتن موتور یا ماشین، می‌توانند برای خودشان کاری دست و پا کنند. مدیران تاکس‌های آنلاین، بارها در مصاحبه هایشان گفته‌اند که از سیستم آنلاین آنها، راننده‌ها اغلب به‌عنوان شغل دوم و سوم استفاده می‌کنند و عده زیادی از حدود 50 هزار راننده‌ای که با این تاکسی‌ها کار می‌کنند، بعد از ساعت 4 بعدازظهر سرِ کار آنلاین‌شان می‌روند و برخی‌ها نیز خودرا به‌عنوان راننده شیفت شب تعریف کرده‌اند.

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که 35.5 درصد از کل درآمد خانوار، صرف هزینه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها می‌شود و خانواده‌های شهری سالانه به طور متوسط، 14 میلیون تومان برای این مورد هزینه می‌کنند. بعد از آن نیز 22.9 درصد از هزینه‌ها، به خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها می‌رسد و هزینه آن در سال 95، نزدیک به 9 میلیون تومان بوده است. زندگی طبقه متوسط میان دفترچه‌های قسط در کلانشهرهایی مانند تهران، به سمتی رفته است که کار کردن یک نفر یا در یک شغل، کفایت نمی‌کند. از طرفی دیگر، سازمان‌های دولتی و خصوصی نیز با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند و در بسیاری از آن‌ها، حقوق‌ها هم بموقع پرداخت نمی‌شود. در مهر ماه و شروع فصل مدارس، این مشکل بیشتر از قبل خود را نشان داد تا جایی که در بعضی سازمان‌ها مبلغی از حقوق شهریور ماه در هفته اول مهر به‌صورت علی‌الحساب پرداخت شد و باقی آن، هنوز پرداخت نشده است. مردی که در بخش اداری سازمان کار می‌کند، می‌گوید:«دفعه اول نیست که این اتفاق می‌افتد. اول مهر، شرمنده زن و بچه شدیم. یک جا کار کردن دیگر جواب نمی‌دهد.»

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۶۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریال مشاور و روایتی از باز کردن کلاف‌های پیچیده زندگی

سریال ۳۰ قسمتی «مشاور» که کمتر از ۱۰ روز از پخش آن گذشته و ۲۰ روزی تا پایان آن باقی مانده است، بر مدار سیاست شبکه ۲ بر مبنای ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی تولید شده و در تلاش برای حل و فصل چالش‌های خانوارهای ایرانی است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، این شب‌ها سریالی به نام «مشاور» روی آنتن شبکه دو است که به دور از هیاهو و شلوغی زندگی سریع و ماشینی امروز، دل به دریای مشکلات مختلف جامعه امروز، به‌ویژه مسائل مربوط به ازدواج و طلاق و اختلافات خانوادگی زده است.

مشاور این سریال «فرهاد قائمی» است که در لباس یک روحانی در اتاقی در یک مسجد نشسته و پذیرای افراد و زوج‌هایی است که هر کدام مشکل خاص خودشان را دارند و برای حل و فصلشان به مشاور مراجعه می‌کنند و بر همین اساس انتخاب شخص سید روحانی به عنوان نقش اول مشاور، آن هم در حجره‌ای در فضای معنوی یک مسجد دلگشا و دلنشین، به نظر حکایت از انتخاب درست کارگردان دارد.

انتخابی که هر بار خانواده‌ای را به بهانه یک مشاوره گرفتن هم که شده، راهی مسجد و برخورد با مشاور روحانی می‌کند تا علاوه بر توصیه و نسخه گرفتن، نمازی هم به جماعت بخواند و از این فضای دلنشین بهره ببرد.

سریال در عین سادگی و دور از هیاهو، مملو از نمایش مشکلات و معضلات ریز و درشتی است که در هر قسمت مطرح شده و هر کدام نسخه مختص به خود را برای گره گشایی دریافت می‌کنند.

یکی برگه دروغین آزمایشگاه برای نشان دادن اینکه سرطان دارد درست کرده و دیگری پدری است که فرزندش را به حال خود رها کرده و برای تربیت و آرامش او اقدامی نکرده و مادر هم به مانند همان پدر، بی تفاوتی را پیشه کرده.

دختر دبیرستانی که پدرش به دلایل مالی در زندان است و برای پول درآوردن به تبلیغات با پوشش زننده اینستاگرامی روی آورده و دبیر فیزیک او با رفتن نزد مشاور این چالش را حل می‌کند، خانواده‌ای دیگر زنی را نشان می‌دهد که همه چیز برایش فراهم است اما همسری دارد که با او حرف نمی‌زند و همین سکوت باعث اشکالات و اختلافاتی شده که تا مرحله جدایی و متارکه هم رسیده است و دیگری که به خاطر قیاس‌های غلط خانواده همسر، دلش شکسته و درخواست طلاق داده است.

شکست آدم‌ها را بزرگ می‌کند، شریک زندگی به غیرت نیاز دارد، همدلی اصل اول زندگی مشترک است، فراموشی گذشته بزرگترین عامل سقوط انسان‌ها، ابراز علاقه به کلام تنها نیست و آدابی دارد و حرف‌هایی شنیدم که دلم شکست؛ تک دیالوگ‌های خوب این سریال ۳۰ قسمتی هستند که به نوعی آموزش و مشاوره دادن را به مخاطب را هدف گرفته‌اند.

این مجموعه از داستان‌های خانوادگی با رویکرد ارائه راه حل برای زندگی بهتر و در پی گره گشایی از اختلافات است که در شبکه دو شبکه زندگی، می‌کوشد با به تصویر کشیدن ریزترین و جزئی‌ترین اتفاقات و رخدادهای خانواده‌ها به مخاطب امروز نزدیک و نزدیک‌تر شود برای ساعتی هم که شده فکر و ذهنش را از روزمرگی‌های پرپیچ و خم روزگار دور کند.

این سریال به نوعی نقش دین در زندگی را پررنگ‌تر نشان می‌دهد تا ثابت کند گرایش به سبک زندگی دینی و معنوی، حلال بسیاری از مسائل روزمره است و از قضا همین سبک زندگی است که در جامعه امروز کمرنگ شده و به سمت تجمل گرایی و دور شدن از آداب و سوم ایرانی و اسلامی رفته است.

مشاور شبکه دو در یک کلام، به دنبال باز کردن کلاف در هم پیچیده زندگی‌های امروزی است؛ کلافی که گاهی حتی ارزش کلافه شدن هم نداشته و به قدری به سادگی باز می‌شود که خود مشاور هم انگشت بر دهان می‌ماند.

یادداشت از: محمود افشاری خبرنگار ایمنا

کد خبر 746599

دیگر خبرها

  • بهره‌مندی ۳۶۰ هزار نفر از خدمات روانشناختی در مازندران ‌
  • پرداخت بیش از ۱۸ میلیارد کمک هزینه درمانی به بیماران هرمزگانی
  • شخصیت سالم یا ناسام؛ مساله این است؟
  • نیم نگاهی به زندگی شهید محمد سهرابی‌ثانی
  • اکوسیستم جدید «چری» صنعت خودرو را متحول می‌کند؟
  • آتش و فراموشی؛ روایت استاد فلسطینی از زندگی خانواده او در غزه
  • علیرضابیگی: دولت مشکلاتش را به سفره مردم منتقل کرد
  • علیرضابیگی: دولت رئیسی ناکارآمدی و مشکلاتش را به سفره مردم منتقل کرده
  • سریال مشاور و روایتی از باز کردن کلاف‌های پیچیده زندگی
  • اعلام شرایط اعطای وام ضروری به بازنشستگان