Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، بی شک از آنجایی که مذهب و مراسم های سنتی در نهاد مردم کشور ما نهفته شده، بسیاری از آثار ماندگار موسیقی ایرانی براساس توجه به آیین های مذهبی مانند نوحه خوانی و تعزیه بوجود آمده و مورد استقبال ایرانیان قرار گرفته است اما در سال های اخیر برخی از مداحان که ارزش بسیاری در جامعه و ذهن مردم دارند، بگونه ای متفاوت با سنت دیرینه ایرانی عمل می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دراین سال ها برخی از نوحه خوان ها با تغییر ملودی و شعر قطعات سبک جدیدی از مداحی را در پیش گرفته اند که این روند از نظر پاره ای از افراد پسندیده و از نظر عده ای دیگر ناخوشایند است به همین دلیل به سراغ چند تن از کاشناسان و هنرمندان موسیقی رفتیم تا آسیب های این سبک نوین مداحی را بررسی کنیم.

** برخی اشعار و موسیقی‌ها در شأن مصیبت ماه محرم نیست

فریدون شهبازیان، آهنگساز برجسته موسیقی ایرانی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز درباره آسیب های موسیقی مذهبی ایرانی اظهار کرد: در حال حاضر نوحه خوانی بر روی ملودی های تکراری انجام می شود، کارهای تکراری نه تنها دیگر برای مردم جذابیت ندارد بلکه در ذهن ها این ایام را تداعی نمی کند و ما را به یاد آهنگ خواننده اصلی می اندازد.

وی همچنین با اشاره به اینکه واقعه کربلا احادیث و تفسیر های متفاوتی دارد، افزود: اشعاری که برای قطعات محرم استفاده می شود باید ایجاز، استعاره و تشبیهاتی داشته باشد که مستقیما واژه های تکراری در واقعه کربلا را بیان نکند و همچنین در شان امامان معصوم باشد.

** عملکرد نادرست برخی مداحان اعتقاد مذهبی مردم را کمرنگ می کند

کیوان ساکت همچنین درباره ملودی و ترانه های نوحه های جدید به خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، گفت: در این سال ها برخی از مداحان ملودی ها را به نوعی عینا اقتباس می کنند، عده ای از آنها همان شعر های گذشته را نیز بکار می گیرند، که این موضوع موجب تاسف است. در مواقعی از آهنگ های خوانندگانی استفاده می کنند که در کشور ما آثارشان ممنوع است ولی نوحه خوان ها بدون توجه به اصول اعتقادی مردم عینا و در پاره ای موارد با همان تنالیته و تحریرها می خوانند.

وی ادامه داد: نوحه خوانی و تعزیه از هنرهای مذهبی بود که مردم به دلیل ارادت به اولیای دین علاقه بسیاری به دیدن و شنیدنش داشتند که با عملکرد نادرست و همچنین ناثواب برخی از نوحه خوان های این روزها به ویژه نوحه خوان های این سه دهه ی اخیر این منزلت تا حدودی زیادی در میان مردم کم شده است.

** ملودی های بسیاری از قطعات نوحه با فضای عزاداری مطابقت ندارد

علی لهراسبی خواننده پاپ و قطعه عاشورایی «کاکا» درخصوص سبک جدید مداحی در سال های اخیر به خبرنگار ایسکانیوز، اظهار کرد: عده ای در روایت صحنه های این واقعه بزرگنمایی و حتی در پاره ای از موارد با خرافات نیز تلفیق می کنند. هدف مردم از زنده نگه داشتن اتفاقات کربلا درس گرفتن از آموزه های اخلاقی و انسانی امام حسین (ع) و یارانش بوده است بنابراین بهتر است در قطعاتی که به مناسبت این ایام خوانده می شود، بیشتر به هدف اصلی توجه شود.

وی همچنین با اشاره به اینکه انسان باید واقع نگر باشد و حتی در شرایط عزاداری نیز از هدف اصلی خود دور نشود، افزود: از سوی دیگر برخی از مداحان باریتمی کاملا شاد قطعات محرم را اجرا می کنند که خوشایند نیست چراکه ماه محرم ماه عزاداری و اندوه است و موسیقی های ساخته شده هم باید با فضای این ماه مطابقت داشته باشد.

** چرا مداحان تنها در ماه محرم به امام حسین توجه می کنند؟

سامان احتشامی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز درباره شیوه جدید برخی نوحه خوانان، گفت: در حال حاضر عده ای هدف اصلی ساخت قطعات موسیقی محرم یعنی یادآوری اتفاقات کربلا را فراموش کرده اند و تنها جلب مخاطب و فروش بازار را مدنظر قرار داده اند. آنها سعی می کنند موسیقی محرم را نیز مانند موسیقی پاپ با سلیقه امروزی افراد هماهنگ کنند که کاری نادرست است.

وی همچنین به عدم توجه مداحان در همه روزهای سال به ائمه انتقاد کرد و گفت: همیشه این سوال که چرا مداحان تنها در ماه محرم از امام حسین (ع) یاد می کنند و یا اینکه چرا تنها به امام حسین توجه می شود و سایر ائمه از یاد نوحه خوان ها می روند، فکر من را مشغول کرده است. ای کاش توجه به همه معصومان در تمام طول سال انجام می شد و عده ای بدون در نظر گرفتن منافع مالی این حوزه با نیتی معنوی و مذهبی کارشان را پیش می بردند.

** هنرهای نمایشی برای شناسایی آیین های مذهبی کافی نیست

هوشنگ جاوید نیز درباره اهمیت مداحی و فعالیت های نمایشی مذهبی، گفت: در حال حاضر تمام برنامه ها در این زمینه به بخش های نمایشی اختصاص داده می شود که برای شناسایی آیین های مذهبی به مردم کافی نیست. اگر می خواهیم آیین های مذهبی را به درستی به افراد نشان دهیم، باید به پژوهشگران برای سخنرانی و توضیح کامل درباره ماهیت اینگونه مراسم ها فرصت دهیم.

503

فریدون شهبازیان کیوان ساکت سامان احتشامی مداحی نوحه خوان ها علی لهراسبی موسیقی محرم شعر های محرم

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۸۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسمی از عزیز بازوند بیرانوند ملقب به پدر دوبیتی لکی، به پاس سال‌ها تلاش وی در عرصه فرهنگ و ادبیات بومی لرستان تجلیل کرد.
اعظم روانشاد در این مراسم گفت: شعر عزیز بیرانوند فراتر از مکان و زمان است و از قدرت بالای ادبی برخوردار است.
وی افزود: میزان تأثیرگذاری اشعار این شاعر بومی‌سرا قابل بررسی است و عزیز بیرانوند برای زنده نگهداشتن زبان لکی به عنوان یک گنجینه ادبی تلاش فراوانی داشته است.
به گفته روانشاد، سهولت در انتقال مفاهیم ادبی باعث شده است این اشعار مردمی باقی بماند و شیرینی اشعار این شاعر در بین مردم قابل مشاهده است.
عزیز بازوند بیرانوند مشهور به سالک (زاده ۱۳۲۱ در بروجرد، روستای دره بیداد از توابع آبسرده از ایل بیرانوند) شاعر دوبیتی‌سرا و نویسنده لک‌زبان است. عمده شهرت وی به سبب دوبیتی‌های لکی اوست.
وی نخستین شاعری است که غزل، دوبیتی و مثنوی را وارد شعر لکی کرده، از این رو او را پدر دوبیتی لکی نیز لقب می‌دهند.
کتاب‌های گرین غم، آو و آگر، ایل‌نامه (سرگذشت ایلات و طوایف لرستان به نظم)، فرهاد سی‌بخت از جمله آثار بیرانوند هستند.
عزیز بیرانوند در ایام جوانی به پیشه سنگ‌بری و حجاری به‌ویژه ساخت سنگ قبر مشغول بوده‌است. همچنین دختر او مهتاب بازوند از چهره‌های فعال حوزه شعر و ادبیات لرستان بود که به علت بیماری درگذشت.
بیرانوند که اکثر سروده‌هایش به زبان لکی است بیشتر تحت تأثیر آثار نظامی گنجوی می‌سراید و علاقه بسیار و همزادپنداری بارزی با شخصیت فرهاد و گاهی مجنون در مجموعه آثار نظامی و وحشی بافقی دارد.

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (6 اردیبهشت)
  • نوحه‌خوانی مداح مشهور عرب درباره حمله موشکی ایران به اسرائیل!
  • درباره کنسرت‌های عصر گاهی بانوان و چند چالش
  • فعالیت مجامع اجلاسیه بین المللی پیرغلامان حسینی
  • تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان
  • مجموعه شعر طنز «دیزی در پنت هاوس» منتشر شد
  • گزارشی از تولد رادیو در ایران؛ از هیاهوی مردم در میدان توپخانه تا نخستین آوازخوانان
  • تحول بی نظیر موسیقی مدرن با آلبوم جدید مُجال
  • حجاب و چالش خلاقیت در حکمرانی
  • «دیزی در پنت هاوس» منتشر شد