Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-28@14:15:32 GMT

چرخش ۳ میلیارد دلاری عربستان به سمت روسیه

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۵۹۳۴۱

چرخش ۳ میلیارد دلاری عربستان به سمت روسیه

جهان > خلیج‌ فارس - عربستان سعودی این روزها با خبرهایش جنجالی شده و دست به قدم برداشتن در راه‌هایی زده که در تاریخ این کشور سابقه نداشته است.

پس از فرمان آزادي رانندگي زنان كه خيلي‌ها را در جامعه بسته و تندروي اين كشور شگفت‌زده كرد، حالا براي نخستين بار در تاريخ، امروز يك پادشاه عربستان در ديداري رسمي راهي روسيه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روسيه و عربستان به‌عنوان 2صادركننده بزرگ نفت جهان هميشه رقباي ديرينه‌اي بوده و به‌ويژه درباره مسئله سوريه اختلاف‌هاي دو طرف در سال‌هاي اخير در اوج قرار داشت اما دوطرف اكنون با چرخشي ۱۸۰درجه‌اي در تلاش براي همكاري‌هاي گسترده اقتصادي به‌ويژه در زمينه نفت و انرژي و همچنين همسويي ديپلماسي درباره مسائلي مهم مانند سوريه و يمن هستند.

وزير امور خارجه عربستان سفر سلمان بن عبدالعزيز به روسيه را تاريخي خوانده است. شايد از اين لفظ درباره بسياري از سفرهاي ديپلماتيك استفاده مي‌شود اما چرخش رياض به سوي مسكو بدون شك با دوري از آمريكا واقعا «تاريخي» به‌حساب مي‌آيد.

شايد به همين‌خاطر بود كه پوتين روز گذشته در پيام خود به شركت‌كنندگان در شانزدهمين نشست سران اطلاعاتي، امنيتي و مجريان قانون كشورهاي جهان درباره رابطه و اتحاد ديرينه عربستان و آمريكا گفت: هيچ‌چيز در جهان دائمي نيست.
رياض و مسكو كه سال‌ها در تقابل بوده‌اند به‌عنوان 2قدرت نفتي اوپك تقريبا نيمي از نفت خام جهان را توليد مي‌كنند و به همين خاطر در بازار رقابت جدي دارند.

توافق‌هاي 3 ميليارد دلاري

پادشاه عربستان ابراز اميدواري كرده كه سفر ۴روزه‌اش و ديدار با ولاديمير پوتين، رئيس‌جمهور روسيه و ديگر مقام‌هاي ارشد اين كشور نتايج مثبتي براي روابط 2كشور و امنيت و صلح جهاني داشته باشد. مانند ديگر سفرهاي پادشاه عربستان در اين سفر هم هيأت هزار نفري همراهان پادشاه هتل‌هاي پنج‌ستاره مسكو را قرق كرده‌اند. به گزارش فايننشيال‌تايمز، طي اين سفر 2كشور توافق‌هاي تجاري بالغ بر 3ميليارد دلار را امضا خواهند كرد. عربستان سعودي و روسيه قرار است يك صندوق يك ميليارد دلاري براي سرمايه‌گذاري در بخش انرژي تشكيل دهند كه طي سفر پادشاه عربستان طرح آن نهايي خواهد شد.

الكساندر نواك، وزير انرژي روسيه با تأكيد بر اين مسئله گفت: ‌تمركز ما تنها روي تحكيم همكاريمان در چارچوب توافق اوپك و غيراوپك نيست و همكاري در نفت، گاز، برق و انرژي تجديدپذير را هم دربرمي‌گيرد. وزير انرژي روسيه در گفت‌وگو با فايننشيال تايمز اعلام كرده كه در كنار صندوق يك ميليارد دلاري سرمايه‌گذاري در بخش انرژي، توافقي براي سرمايه‌گذاري ۱۵۰ميليون دلاري عربستان در شركت حفاري اورآسياي روسيه خواهد داشت. همچنين طي اين سفر توافقي ۱.۱ميليارد دلاري براي احداث كارخانه پتروشيمي در عربستان توسط شركت پتروشيمي سيبور روسيه امضا خواهد شد. عربستان براساس طرح موسوم به «چشم‌انداز۲۰۳۰» قصد دارد وابستگي خود به فروش نفت را كاهش دهد.

شركت توليدكننده گاز نواتك روسيه همچنين قرار است توافقي با عربستان براي سرمايه‌گذاري در پروژه Arctic LNG-2 داشته باشد. اين سرمايه‌گذاري در فاز دوم پروژه شمالي گاز طبيعي مايع در روسيه صورت مي‌گيرد. همچنين شركت‌هاي نفتي روس‌نفت و گازپروم نفت توافقي با شركت ملي نفت عربستان (آرامكو) درباره تجارت نفت و همچنين تاسيس مركز مشترك فناوري و تحقيقات نفتي خواهند داشت.

عربستان و روسيه هر دو نياز دارند تا قيمت نفت را در بازار جهاني افزايش دهند. هليما كرافت، مدير بخش بازار RBC در اين رابطه مي‌گويد: در سال ۲۰۱۵ روسيه هيچ علاقه‌اي براي همكاري با عربستان نداشت، اما اكنون شرايط تغيير كرده، به‌طوري كه در جلسه گذشته اوپك هم مشاهده شد كه وزير انرژي روسيه و وزير انرژي عربستان اظهارنظرهايي كه مي‌كردند، انگار دو برادر بودند.

توافقي درباره پايان جنگ سوريه؟

در كنار توافق‌هاي تجاري كه نقش پررنگي در سفر پادشاه عربستان به روسيه دارند توجه خاصي هم به مسائل منطقه ازجمله سوريه صورت مي‌گيرد. عربستان درباره مسئله سوريه طي سال‌هاي اخير همواره در تقابل با روسيه بوده و به‌صورت علني براي بركناري و تغيير نظام در سوريه تلاش كرده است.

درحالي‌كه مقام‌هاي روسيه مي‌گويند ۹۲درصد خاك سوريه از دست نيروهاي تروريستي آزاد شده است عربستان خود را در سوريه در پايان خط مي‌بينيد. گروه‌هايي ازجمله جبهه النصره كه در سوريه مورد حمايت عربستان بوده‌اند شكست‌ خورده‌اند و با ناكامي رياض اكنون اين كشور به‌دنبال تغيير شرايط است. مقام‌هاي عربستان با شكست خود در سوريه اكنون ديگر حرفي از بركناري اسد و مواضع قبل خود نمي‌زنند. روسيه مي‌خواهد كه مسئله سوريه به پايان برسد و از سوي ديگر عربستان تلاش بسياري براي محدود كردن نفوذ ايران در منطقه دارد.

برخي اعتقاد دارند كه مي‌توان سفر پادشاه عربستان به روسيه را پيام پايان يافتن جنگ در سوريه قلمداد كرد. روسيه و عربستان سعودي در پرونده سوريه در 2جبهه كاملا مختلف بودند، اما اكنون تلاش مي‌كنند به اين وضعيت پايان دهند.
عربستان تلاش دارد كه نيروهاي مورد حمايتش در سوريه به‌صورت كامل نابود نشوند و به نوعي آنها را در آينده اين كشور شريك كند.

در همین زمینه: تحول در بازار خودروی عربستان با آزاد شدن رانندگی زنان جامعه مردسالار عربستان و اصلاحات حقوق زنان عربستان و روسیه صندوق انرژی تشکیل می‌دهند

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۵۹۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه

در حالی که اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی روسیه آماده می‌شود اما تحریم‌های پیشنهادی احتمالا با مقاومت شماری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به‌ویژه کشورهایی که به شدت به انرژی روسیه وابسته هستند، مواجه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، در اقدامی که می‌تواند چشم‌انداز انرژی اروپا را تغییر دهد، کمیسیون اروپا آماده است تحریم‌های جدیدی را علیه واردات گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) روسیه پیشنهاد کند. اقدامات پیشنهادی شامل ممنوعیت صادرات مجدد در داخل اتحادیه اروپا و تحریم سه پروژه ال‌ان‌جی روسیه است. تصمیم کمیسیون اروپا در بحبوحه نگرانی‌های فزاینده نسبت به وابستگی اروپا به انرژی روسیه، به‌ خصوص در پی نبرد جاری در اوکراین اتخاذ می‌شود.

اتحادیه اروپا در اوایل سال میلادی جاری، ممنوعیت واردات نفت روسیه از طریق دریا را اعمال کرد، اما تاکنون از انجام اقدامات مشابه علیه واردات ال‌ان‌جی خودداری کرده بود. با این حال، با افزایش واردات ال‌ان‌جی روسیه از آغاز جنگ اوکراین که حدود ۱۵ درصد از عرضه گاز اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهد، فشار بر بروکسل برای اقدام در این زمینه، افزایش یافته است.

هدف از ممنوعیت پیشنهادی حمل در داخل اتحادیه اروپا، جلوگیری از انتقال محموله های ال‌ان‌جی روسیه به مقاصد دیگر است. در حال حاضر بلژیک، فرانسه و اسپانیا، بزرگترین واردکنندگان ال‌ان‌جی روسیه هستند که بسیاری از این واردات مجددا به کشورهای دیگر از جمله چین صادر می‌شود. اتحادیه اروپا امیدوار است با اعمال محدودیت‌هایی بر حمل، اطمینان حاصل کند که ال‌ان‌جی روسیه به بازارهای خارج از اروپا راه پیدا نمی‌کند.

علاوه بر ممنوعیت انتقال ال‌ان‌جی روسیه، کمیسیون اروپا همچنین سرگرم بررسی تحریم‌هایی علیه سه پروژه روسیه آرکتیک ال‌ان‌جی ۲، اوسک لوگا و مورمانسک است. در حالی که جزئیات این تحریم‌ها، هنوز مورد بحث قرار نگرفته است، انتظار می رود پروژه هایی را هدف قرار دهند که هنوز عملیاتی نشده اند و تلاشهای روسیه برای گسترش صادرات ال‌ان‌جی  را پیچیده تر می‌کند.

اقدام کمیسیون اروپا، منعکس کننده نگرانی فزاینده در اتحادیه اروپا از وابستگی این بلوک به انرژی روسیه است. در شرایطی که تنشها بین روسیه و غرب هیچ نشانه ای از کاهش نشان نمی دهد، سیاست گذاران اروپایی به طور فزاینده، به دنبال راههایی برای کاهش وابستگی اروپا به منابع انرژی روسیه هستند. اتحادیه اروپا امیدوار است با هدف قرار دادن واردات ال‌ان‌جی روسیه، پیامی روشن به مسکو ارسال کند که اقداماتش در اوکراین بدون مجازات نخواهد ماند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، با این حال، تحریم‌های پیشنهادی احتمالا با مقاومت شماری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به‌ویژه کشورهایی که به شدت به انرژی روسیه وابسته هستند، مواجه خواهد شد. اما با افزایش فشار بر بروکسل برای اقدام، احتمال زیادی دارد که چشم انداز انرژی اروپا در ماههای آینده، دچار تغییرات قابل توجهی شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کمک 500 میلیارد دلاری چین به پروژه شهر هوشمند نئوم
  • حملات سنگین روسیه به ۴ نیروگاه حرارتی اوکراین
  • حملات سنگین روسیه به 4 نیروگاه حرارتی اوکراین
  • روسیه به ۴ نیروگاه حرارتی اوکراین حمله کرد
  • حمله گسترده روسیه به زیرساخت های انرژی اوکراین در سه منطقه
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • (ویدئو) نابودی سیستم موشکی ۱۰۰ میلیون دلاری روسیه در حمله اوکراین
  • تحریم‌های اروپا علیه روسیه به نفع فروشندگان گاز
  • مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه
  • قرارداد ۶میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین