Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-03-29@00:45:56 GMT

پشت پرده تحولات اجتماعی عربستان

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۶۸۴۱۱

پشت پرده تحولات اجتماعی عربستان

همچنین پادشاه عربستان دستور تدوین قانونی را طی دو ماه آینده برای حمایت از زنان در برابر تعرض جنسی صادر کرد. در اقدامی دیگر، اعضای مجلس شورای عربستان، صدور حکم فتوا از سوی مفتی‌های زن را در این کشور آزاد اعلام کرد. این حکم به 45 سال حق انحصاری مردان در عربستان برای صادر کردن حکم فتوا خاتمه داد. مفتی‌های زن در عربستان با حکم پادشاهی انتخاب می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، وزارت خارجه عربستان برای نخستین بار یک زن را به عنوان سخنگوی سفارت عربستان در واشنگتن تعیین کرد.

افزایش بیکاری در کشوری ثروتمند

عربستان سعودی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت خام دنیاست. این کشور، حدود یک پنجم کل ذخایر نفتی اثبات شده جهان را در خود جای داده است که این ذخایر به شکل عمده‌ای در استان شرقیه متمرکز شده‌اند. گفته می‌شود، بتازگی صادرات غیرنفتی این کشور افزایش یافته است، نفت 95 درصد از صادرات و 70 در صد درآمد دولت سعودی را تشکیل می‌دهد. در واقع، نفت باعث تبدیل این کشور سلطنتی بیابانی به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا شده و این کشور را در جرگه اعضای گروه 20 قرار داده است. با وجود این، سطح فزاینده بیکاری شهروندان عربستان (حدود 32 درصد) به چالشی جدی برای این کشور تبدیل شده است.

عربستان بیش از 28 میلیون نفر جمعیت دارد که فقط 16 میلیون آنها شهروند این کشور و بقیه از اتباع خارجی هستند.

سیاست در عربستان

در عربستان شاهان براساس قانون اساسی حاکم مطلق هستند و همه امور کشوری و لشکری زیر نظر مستقیم آنان است. خانواده سلطنتی و شاهزادگان نیز که تعداد آنان را تا 20 هزار نوشته‌اند،‌ در دستگاه حکومت از جایگاه رفیعی برخوردار هستند.

در پادشاهی سعودی بزرگان و علمای دین اسلام، همواره نقش مهمی در کشور بازی کرده‌اند. شورای علمای اعظم، قدرت عزل و نصب پادشاه را دارند. این گروه به صورت هفتگی با شاه دیدار می‌کنند. پادشاه باید برای بیشتر تصمیم‌هایی که می‌گیرد، تأئید علما و رهبران دینی کشور را داشته باشد. در بسیاری از موارد حکومتی، شاه با علما مشورت می‌کند. بیشتر بزرگان عربستان سعودی به خاندان بزرگ الشیخ وابسته هستند که از نوادگان محمد بن عبدالوهاب بنیانگذار فرقه وهابیت هستند. این بزرگان، با خانواده شاهی پیوند نزدیکی دارند.

در این کشور از فعالیت سیاسی مخالفان بشدت جلوگیری می‌شود. مطبوعات در این کشور به طور کامل زیر نظر دولت است و آنان در حقیقت، بازگوکننده خط فکری و سیاست حاکم بر کشور هستند و خط مشی دولت را تبلیغ می‌کنند.

در عربستان سعودی، اعضای دودمان سلطنتی آل‌سعود، به تمام کشور حکمرانی می‌کنند. این گروه علاوه بر در دست داشتن تمام امور حساس کشور، ثروت‌های نجومی حاصل از فروش نفت و گاز و تمام امور کشور را بدون حضور هر گونه نهاد انتخابی یا نظارت مردمی در اختیار خود گرفته‌اند.

وضعیت زنان در عربستان

بر اساس فرمان اخیر ملک سلمان، پادشاه عربستان، زنان این کشور از ژوئن سال 2018 حق رانندگی خواهند داشت. او در این دستور تائید کرده که زنان برای رانندگی، نیازی به گرفتن اجازه از سرپرستان مرد ندارند.

تا پیش از این، عربستان تنها کشور جهان بود که زنان در آن از حق رانندگی محروم بودند. پیش از این، بزرگان عربستان سعودی بر حرام بودن رانندگی زنان به دلیل ایجاد فساد و آسیب رساندن به عفت پافشاری کردند. سازمان رانندگی عربستان نیز آگاهی می‌داد که علت ممنوعیت رانندگی زنان این است که آنها اگر روبند را نگه دارند، بسختی می‌توانند رانندگی کنند و این احتمال تصادفات را افزایش خواهد داد.

سال 1990 میلادی، چهار زن آلمانی مقیم عربستان سعودی با نادیده گرفتن این ممنوعیت اقدام به رانندگی در سطح شهر ریاض کردند که بلافاصله توسط پلیس دستگیر شدند. روزنامه‌های محلی، نوشته توهین‌آمیزی علیه آنان پخش کردند و خواستار اخراج آنها از شهر شدند.

با این که دولت سعودی دختران را از آموزش منع نکرده و حتی آموزش رایگان برای ایشان در نظر گرفته، حضور دختران در آموزشگاه‌ها و مدارس بسیار محدود است. براساس آمار رسمی دولت سعودی، 55 درصد دانش‌آموزان دبستان، 79 درصد دانش‌آموزان راهنمایی و 81 درصد دانش‌آموزان دبیرستان پسر هستند. دیدگاه‌های سنتی در عربستان سعودی باعث شده ‌است بسیاری از دختران در سنین پایین مجبور به ترک مدرسه شوند. در دانشگاه نیز تحصیل زنان در همه رشته‌های فنی و مهندسی و نیز رشته حقوق ممنوع است.

در قوانین سعودی، زنان تنها مجاز به فعالیت در زمینه آموزش و بهداشت یا چند مورد استثنایی دیگر هستند و در حین کار به هیچ صورت اجازه تعامل با مردان را ندارند. ورود زنان بدون همراهی محرم به بسیاری از مکان‌های عمومی سعودی ازجمله بانک‌ها، رستوران‌ها و فروشگاه‌ها ممنوع است.

علمای عربستان، سفر زنان را بدون همراهی مردی از محارمش ممنوع می‌دانند. در عربستان، این قانون بدقت اجرا می‌شود و به زنانی که محرمی به همراه ندارند اجازه حضور داده نمی‌شود. این قانون هم در سفرهای درون کشور و هم در سفرهای برون کشوری انجام می‌شود. تا پیش از پایان سال 2004 میلادی نیز زنان شناسنامه مستقل نداشتند و تنها نامشان در شناسنامه پدر آورده می‌شد.

سرکوب مخالفان

تحولات اجتماعی در حالی در کشور عربستان صورت می‌گیرد که پادشاهی سعودی نسبت به گذشته سرکوبگرتر شده و خاندان سلمان‌ها هیچ انتقادی را تحمل نمی‌کنند. جیمز دورزی یکی از کارشناسان امور خاورمیانه در دانشگاه سنگاپور در این باره به شبکه خبری بلومبرگ می‌گوید: پادشاهی عربستان نسبت به گذشته سرکوبگرتر شده است و خانواده سلمان‌ها هر انتقادی را تحمل نمی‌کنند.

در حکومت شاهزاده محمد بن سلمان عربستان تلاش دارد،ورود مجددی به عرصه جهانی داشته، پای اقتصاد خود را به تجارت جهانی باز کند و جامعه‌اش را به اجرای مواردی که پیشتر از آنها به عنوان اعمال غیراسلامی یاد می‌شد، سوق دهد. در عین حال، فضای محدودی که برای انتقاد و بحث در این سلطنت مطلقه وجود داشت، در حال بسته شدن است.

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۶۸۴۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحولات اوکراین|زلنسکی دبیر شورای امنیت را هم برکنار کرد

هشدار به فرانسه درباره عواقب اعزام نیرو به اوکراین، بسته کمکی جدید فرانسه برای کی‌یف، کاهش تعداد اوکراینی‌های آماده جنگ، نگرانی کی‌یف از عدم توجه کافی واشنگتن و وابستگی کامل اوکراین به کمک مالی غرب، از جمله مهمترین رویدادهای جنگ هستند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،  بر اساس احکام صادره از سوی ولادیمیر زلنسکی که  در وب سایت دفتر ریاست جمهوری اوکراین منتشر شد، آلکسی دانیلوف از سمت دبیر شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین برکنار شده و به جای او، الکساندر لیتویننکو، رئیس سرویس اطلاعات خارجی به این سمت منصوب شده است.

الکساندر لیتوینکو قبل از انتصاب جدید از سال 2021 به عنوان رئیس سرویس اطلاعات خارجی اوکراین خدمت می‌کرد و اکنون اولیگ ایواشچنکو به جای او منصوب شد.

به عقیده برخی کارشناسان برکناری دانیلوف نشان دهنده نگرانی رهبری سیاسی اوکراین از شکست جدی است که در جریان درگیری نظامی با روسیه به کی‌یف وارد شده است. 

زلنسکی در اوایل ماه مارس نیز در ادامه تغییر کادر مقامات نیروهای مسلح اوکراین،  فرمانده نیروهای پشتیبانی ارتش را تغییر داده و دیمیتری گرگیا را از این سمت برکنار  و الکساندر یاکووتس را به جای او منصوب کرد.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هفتصد و شصت و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

***

دانیلوف پس از استعفای خود وضعیت اوکراین را ناامیدکننده خواند

آلکسی دانیلوف، دبیر برکنار شده شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین، وضعیت این کشور را ناامیدکننده خواند. وی به این موضوع در پستی در صفحه فیسبوک خود اشاره و نوشت: «روزهایی که برایشان خجالت نمی‌کشی و ساعت‌هایی که با سرعت رعد و برق می‌گذرند.»

او همچنین تاکید کرد که همچنان برای اوکراین کار خواهد کرد و مهم نیست که چقدر دشوار باشد و اوضاع تا چه اندازه ناامیدکننده به نظر برسد، و از ولادیمیر زلنسکی به خاطر اعتماد چندین سال گذشته به او تشکر کرد.

اصرار آمریکا بر عدم حمایت از حملات اوکراین به خاک روسیه 

متیو میلر، رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا شب گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد که ایالات متحده از حملات نیروهای مسلح اوکراین به اهدافی در خاک روسیه، از جمله پالایشگاه نفت و مناطق مسکونی حمایت نمی‌کند.

میلر در مورد حمله اوکراین به یک پالایشگاه  نفت روسیه گفت: موضع گیری ما از همان آغاز این درگیری همیشه این بوده است که از حملات اوکراین به مناطقی خارج از خاک خود حمایت نمی‌کنیم. این سیاست همیشگی ما است که به مقامات کی‌یف هم توضیح داده شده است. بنابراین این چیزی نیست که آنها ممکن است از آن آگاه نباشند.

اعتراف مقام اروپایی به ایجاد وحشت در صورت اعزام نیرو به اوکراین 

ویرا یورووا، معاون کمیسیون اروپا در زمینه ارزش‌ها و شفافیت اروپا، طی سخنرانی در یک رویداد در ایالات متحده، اعلام کرد که اگر ویدئویی توسط یک شبکه زیرزمینی تولید شود یا خبر جعلی از طرف رهبر یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد اعزام نیرو به اوکراین ظاهر شود، ممکن است موجی از وحشت در سراسر اروپا به وجود آید.

وی در مورد خطر ظهور چنین ویدئوهایی مثالی زد و عواقب آن را در صورت انتشار ویدئویی که در آن امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده بسیج شهروندان برای شرکت در درگیری اوکراین آغاز شده، بیان کرد و گفت: «فقط تصور کنید که آقای ماکرون این را بگوید. چنین چیزی می‌تواند باعث وحشت و واکنش عصبی در جامعه اروپایی شود.»

لاوروف: شکی نیست که غرب درگیری در اوکراین را تحریک کرده است

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که دیگر هیچ کس تردیدی ندارد که درگیری نظامی در اوکراین توسط کشورهای غربی تحریک شده است.

لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از مذاکره با وزیر امور خارجه نامیبیا در مسکو گفت: من به همتای آفریقایی خود در مورد دیدگاه اصولی روسیه از وضعیت به وجود آمده در جریان عملیات ویژه نظامی در اوکراین توضیح دادم، که به نظر من دیگر هیچ‌کس تردیدی ندارد، توسط غرب جمعی و با هدف بازدارندگی ما تحریک شده است.

هشدار به فرانسه درباره عواقب اعزامیروی نظامی به اوکراین

اسکات ریتر، افسر اطلاعاتی سابق نیروهای مسلح آمریکا در مصاحبه‌ای هشدار داد که انتقال نظامیان فرانسوی به خاک اوکراین، یک اقدام انتحاری خواهد بود، برای اینکه آنها بلافاصله هدف قانونی نیروهای مسلح روسیه شده و نابود خواهند شد.

او همچنین یادآور شد که رهبری کشورهای غربی، به ویژه فرانسه، عمیقاً در اشتباه هستند که فکر می‌کنند می‌توانند روند توسعه اوضاع در درگیری نظامی در اوکراین را تغییر دهند.

قصد فرانسه برای ارسال سلاح و مهمات به اوکراین 

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه شنبه با اشاره به اظهارات سباستین لکورنو، وزیر دفاع فرانسه گزارش داد که پاریس قصد دارد 78 قبضه توپ خودکششی سزار و 80 هزار گلوله توپ 155 میلی متری برای کی‌یف ارسال کند.

به گفته وزیر دفاع فرانسه، پاریس، کی‌یف و کپنهاگ در مورد توپخانه سزار به توافقی مالی لازم دست یافته‌اند که به آنها اجازه می‌دهد «سریعا» این تجهیزات به اوکراین تحویل داده شوند. لکورنو همچنین گفت که فرانسه در طرح چک برای جستجو و خرید مهمات برای اوکراین در خارج از اتحادیه اروپا مشارکت دارد.

دستور ماکرون برای تهیه بسته کمکی جدید برای اوکراین 

در جریان کنفرانس مطبوعاتی وزارت دفاع فرانسه، سباستین لکورنو اعلام کرد که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور این کشور دستور تهیه بسته کمکی جدید برای اوکراین را صادر کرده است. 

وی گفت: رئیس جمهور از من خواسته بسته کمکی جدید را آماده کنم. این درخواست هم اکنون در اداره کل تسلیحات کشور در حال رسیدگی است. 

لکورنو افزود: بسته کمک نظامی جدید می تواند شامل تانک‌ها و نفربرهای زرهی AMX-10RC و انتقال احتمالی یک سامانه دفاع هوایی مجهز به موشک میسترال باشد. به گفته او، این سامانه به ویژه در برابر حملات هواپیماهای بدون سرنشین موثر است.

پولیتیکو: کی‌یف نگران است که بایدن کمتر از اوکراین نام می‌برد

روزنامه پولیتیکو گزارش داده که مقامات کی‌یف از این مسئله ابراز نگرانی می‌کنند که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده کمتر در مورد درگیری اوکراین صحبت می‌کند و اولویت را به موضوع فلسطین و اسرائیل می‌دهد.

بنابراین، طبق تحلیل این روزنامه، بایدن بیشتر به درگیری‌های خارجی پرمخاطب توجه دارد، البته این واقعیت مشخص شده که دولت او تصمیم گرفته در طول مبارزات انتخاباتی دخالت خود در درگیری‌های بین المللی را کاهش دهد.

به گفته یک منبع خبری پولیتیکو، دفتر ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نگران این شده که توجه بایدن به سمت اسرائیل معطوف شده باشد. در این گزارش آمده: بدین ترتیب مقامات اوکراین زنگ خطر در مورد کاهش کمک‌های غرب، کمبود مهمات و سایر مشکلات وابستگی به حمایت ایالات متحده و متحدان را به صدا در آورده‌اند.

ابراز امیدواری کی‌یف برای دریافت 16 میلیارد یورو از اتحادیه اروپا در سال جاری

 دنیس شمیگال، نخست وزیر اوکراین اعلام کرد که کی‌یف انتظار دارد در سال 2024 مبلغ 16 میلیارد یورو به عنوان حمایت مالی از اتحادیه اروپا در چارچوب برنامه تسهیلات اوکراین دریافت کند.

او گفت: کمک‌های اتحادیه اروپا یکی از لنگرهای مالی کشور ما است. ما انتظار داریم امسال 16 میلیارد یورو دریافت کنیم. موضوع یک منبع تامین مالی پایدار برای کی‌یف بسیار مهم است.

 نخست وزیر اوکراین یادآور شد که کی‌یف «پتانسیل زیادی در استفاده از دارایی‌های مسدود شده روسیه می‌بیند».

پیش از این، در 20 مارس، اتحادیه اروپا بخش اول کمک کمالی 4.5 میلیارد یورویی تحت برنامه حمایت بودجه 50 میلیارد یورویی تا سال 2027 را به اوکراین منتقل کرد.

ادعای اوکراین درباره برآورده کردن شرایط مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا 

دنیس شمیگال معتقد است که اوکراین تمام الزامات لازم برای آغاز مذاکرات در مورد الحاق این کشور به اتحادیه اروپا را انجام داده است. نخست وزیر گفت: ما به نوبه خود همه شرایط لازم برای شروع مذاکرات را انجام داده و انتظار داریم تا آنها قبل از ژوئن سال جاری آغاز شوند.

وزیر خارجه اسپانیا احتمال اعزام نیرو به اوکراین را تکذیب کرد

خوزه مانوئل آلبارز، وزیر امور خارجه سپانیا روز سه شنبه در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد که پادشاهی اسپانیا قصد ندارد به اوکراین هیچ نیروی نظامی بفرستد. وی تاکید کرد که اتحادیه اروپا و ناتو هم برای یک درگیری نظامی آماده نمی شوند، زیرا «این اتحادها دفاعی هستند، نه تهاجمی».

او گفت: «اسپانیا در حال بررسی اعزام نیرو به اوکراین نیست و هیچ کشور اروپایی دیگری هم این موضوع را بررسی نمی‌کند. ضمن اینکه مقامات کی‌یف نیز درخواست سرباز نکرده و چیزهای دیگری می‌خواهند».

کاهش تعداد اوکراینی‌هایی که حاضرند به جبهه بروند

روزنامه پولیتیکو در تحلیلی نوشت که هر چه می‌گذرد، اوکراینی‌ها کمتر و کمتر تمایل دارند داوطلبانه به جبهه بروند و کی‌یف نمی تواند با مشکل کمبود افراد در صفوف نیروهای مسلح کنار بیاید.

در این مقاله آمده است: تنها مهمات و تسلیحات نیست که اوکراین به شدت با کمبود آنها مواجه است، بلکه شور و شوق وطن پرستانه‌ای که مراکز ثبت نام ارتش را مملو از داوطلبان نگه دارد هم به طور فزاینده‌ای کاهش یافته است. مقامات این کشور نمی توانند راه حلی برای این مشکل بیابند در حالی که بسیاری از اوکراینی‌ها در تلاش برای فرار از خدمت سربازی هستند.

این نشریه افزود: بدون نیروی انسانی کافی، کی‌یف احتمالاً منابع موجود خود را با نرخ بسیار بالاتری مصرف خواهد کرد که منجر به دستاوردهای نظامی بسیار سریع‌تری برای طرف روسی در دراز مدت خواهد شد. 

امکان میانجیگری هند در حل مناقشه روسیه و اوکرایناوکراین|شکست نظامی کی‌یف با وجود کمک‌های غرباوکراین|اطمینان جامعه اطلاعاتی آمریکا به شکست کی‌یف

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عربستان برای اولین بار در مسابقه دختر شایسته جهان شرکت می‌کند
  • کوچک‌شدن طبقه متوسط؛ مهم‌ترین تغییر اجتماعی سال ۱۴۰۲
  • مروری بر مهمترین تحولات سیاسی «آذر ماه» سال گذشته
  • (عکس) «گوی اژدها»؛ یک شهربازی عجیب در عربستان سعودی!
  • تحولات اوکراین|زلنسکی دبیر شورای امنیت را هم برکنار کرد
  • فراز و فرودهای مناسبات عراق و عربستان/ رویکرد اقتصادی همگرایانه
  • تساوی تاریخی تاجیکستان با عربستان در جشن نوروز
  • فیلم| ساره، اولین ربات انسان‌نمای عربستان با پوشش زنانه
  • دیدار «سید عمار حکیم» با ولیعهد سعودی
  • مروری بر مهمترین تحولات سیاسی «مهر ماه» سال گذشته