Web Analytics Made Easy - Statcounter

برجامی که تحریم ها را حذف نکند که دیگر برجام نیست و با این وضعیتی که در دستگاه حاکمه آمریکا وجود دارد خیلی بعید است تحریم های مالی آن گونه که در برجام توافق شده از سوی واشنگتن حذف شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از «تیتریک»، اعلام برنامه و استراتژی ایالات متحده آمریکادر قبال ایران که از سوی دونالد ترامپ مطرح شد یکی از اتفاقات مهم روابط سیاسی ایران و آمریکا است که قطعاً تاثیر خود را بر توافق هسته ای موسوم به برجام می گذارد، در این باره با دکتر مهدی تبریزی متخصص روابط بین الملل به گفت و گو نشسته ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدی تبریزی با اعلام این نکته که سخنان ترامپ یک سخنرانی عادی و معمولی یک رئیس جمهور نبود گفت: سخنرانی اخیر ترامپ پس از ماه ها کار و مطالعه طیفی از متخصصان و سیاست مداران جمهوری خواه کنگره و مراکز مطالعاتی بود که ترامپ فقط گزارش نهایی آن را قرائت کرد، بر این اساس نمی توان ادعا کرد اظهارات او صرفاً یک موضع گیری شخصی بوده است، این مطالب قطعاً ریل گذاری برنامه دولت آمریکا برای هفت سال آینده است.

تبریزی در خصوص استقبال اسرائیل و عربستان از این سخنان افزود: اسرائیل سالها در میان گروه های تصمیم ساز و مراکز مطالعاتی آمریکا که پشتوانه حکومت در آن کشور هستند هزینه و نفوذ کرده است، در سالهای اخیر عربستان نیز این تاکتیک را به خوبی یاد گرفته و با هزینه بسیار گسترده در بین نخبگان آمریکایی جریان را به نفع خود تا حدودی تغییر داده است، خوب در این شرایط بسیار طبیعی است که اگر تصمیمی درباره بزرگترین دشمن منطقه ای اسرائیل و عربستان اتخاذ شود منافع این دو کشور در اولویت است و آنها از آن دفاع می کنند.

این کارشناس روابط بین الملل با تاکید بر این که برجام دیگر آن انسجام سابق را ندارد و پایه های آن سست شده است، اظهار داشت: باید پذیرفت که مهمترین دولت در برجام و اجرای آن آمریکا بود، مشکل ما با آمریکا منجر به برجام شد، اگر طرف مقابل ما صرفاً اتحادیه اروپا و کشور های چین و روسیه بودند امضای ما هیچ وقت پای توافق هسته ای نمی رفت، از سوی دیگر تحریم هایی که از طرف آمریکا اعمال می شود بزرگترین محدودیت ها را ایجاد کرده، و امروز با مجموعه مواضع آمریکا و جمهوری خواهان پایه های برجام سست شده است و آن انسجام سابق وجود ندارد و باید گفت که برجام بدون آمریکا فقط یک ورق پاره است.

وی در ادامه تصریح کرد: ترامپ سپاه پاسداران را و تصمیم درباره آن را به وزارت خزانه داری سپرد، این حواله دادن به این معنی است که همه تحریم های مالی گذشته را آنها صرفاً به جهت ارتباط با سپاه می توانند ادامه دهند، موضوع و دغدغه اصلی ما برای توافق هسته ای تحریم های مالی بود و امروز به راحتی آنها نه تنها این محدودیت ها حذف و تعلیق نکرده اند، بلکه برای آن دلایل دیگر مثل سپاه می تراشند، آنها با این کار در حقیقت دیوار تحریم ها را مستحکم تر می کنند.

تبریزی در پاسخ به این سوال که چه آینده ای را می توان برای برجام تصور کرد؟ گفت: توافق هسته ای قرار بود محدودیت های مالی ایران را گشایش دهد، و از طرفی طرف مقابل را به این اطمینان برساند که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست، حالا امروز برجامی که تحریم ها را حذف نکند که دیگر برجام نیست و با این وضعیتی که در دستگاه حاکمه آمریکا وجود دارد خیلی بعید است تحریم ها آن گونه که در برجام توافق شده از سوی واشنگتن حذف شود.

کارشناس روابط بین الملل در خصوص موضع گیری اروپایی ها در این مورد افزود: این که آمریکا عملاً توافق را اجرا نمی کنند و ترامپ آن را وحشتناک توصیف کرده و از سوی دیگر اتحادیه اروپا مدام بر لزوم و ضرورت ادامه آن سخن می گوید، صرفاً برای فشار بر ایران است، چرا که اگر تعدادی از کشورهای اروپایی هم مثل آمریکا برجام را نقض می کردند، ایران در حالتی که جامعه جهانی کاملاً رفتار او را می پذیرفت، ادامه برجام را لغو می کرد، در وضعیت کنونی ایران به راحتی نمی تواند توافق هسته ای را تعطیل کند چرا که هنوز پنج کشور و اتحادیه اروپایی با 36 کشور به آن پایبند اند، و فقط آمریکا آن را نقض می کند.

وی در پایان تاکید کرد: به نظر می رسد با وضعیت کنونی توافق هسته ای که تامین کننده منافع و خواسته های ایران باشد به بن بست رسیده و آن مسیر گفت و گو بین تهران و واشنگتن هم مسدود است، با این وجود ایران می تواند با فشار بر اروپایی ها امتیازهایی را بگیرد و یا طبق یک برنامه از پیش طراحی شده و منظم از فعالیت های هسته ای خود را از سر بگیرد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۷۳۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد

آفتاب‌‌نیوز :

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد: حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند