Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرویس مد و لباس امتداد نیوز: طراحی پایدار، ضرورتی است که فارغ از هر نام و حوزه‌ای، باید مورد توجه و اهتمام قرار گیرد و این روزها کمک به افزایش رویکرد طراحی پایدار در عرصه مد و لباس نیز مطرح است.

اهمیت‌دهی به اثرات مختلف محصول در چرخه عمر و پیش و پس‌ازآن، بر محیط و زندگی جانداران را می‌توان ارزش‌دهی به مخاطب طراحی و کاربر و جزو حقوق وی دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رویکرد، در تمامی تولیدات ازجمله لباس، در نظر گرفته شده و جستجوی شیوه‌های کمک به افزایش رویکرد طراحی پایدار در محصولاتی ازاین‌دست، از حوزه‌های کاری طراحان به شمار می‌آید.

آسیب‌های واردشده به طبیعت طی روند توسعه و صنعتی شدن زندگی انسان‌ها، سبب شد که تفکر طراحی با در نظر گرفتن محیط زندگی، طبیعت، اجتماع و منابع انرژی محدود و خدادادی، در بین طراحان اهمیتی ویژه یافته و شاخه‌های طراحی سبز، طراحی پایدار و رویکردهایی مشابه را باعث شود.

برای درک طراحی پایدار و همچنین تعریف واژه پایدار می‌توان گفت: واژه “پایدار” امروزه به‌طور گسترده‌ای به‌منظور توصیف جهانی که در آن نظام‌های انسانی و طبیعی توأمان بتوانند تا آینده‌ای دور ادامه حیات دهند، به کار گرفته می‌شود. بر اساس تفکر طراحی پایدار می‌توان چرخه و طول عمر محصولات و همچنین کارایی و بازیافت و برگشت‌پذیری محصول را به‌طور مؤثری بهبود بخشید.

دقت در خصوص ضرورت طراحی محصول موردنظر و طراحی سودمند و در حد ممکن طراحی چندمنظورة محصولات از اصول موردتوجه طراحان در حوزة طراحی پایدار است.

طراحی با پیچیدگی کمتر و کاهش تنوع مواد اولیه در محصولات و کاهش اتصالات، از اصول دیگری است که به‌منظور بالا بردن امکان بازیافت، اهمیت دارد چراکه بازیافت محصولات چندگانه، هزینه، زمان و انرژی بیشتری طلب می‌کند.

در این رابطه، اصل بهره‌مندی بیشتر از مواد طبیعی و بازگشت‌پذیر به چرخة طبیعت و استفادة کمتر از مواد شیمیایی و سمی نیز مدنظر است. در طراحی پایدار باید از به کار بردن موادی همچون پی‌وی‌سی، نئوپرن یا پلی استایرین و مواد افزودنی همچون بیسفونل‌ای و فرمالدئید تا حد امکان امتناع شود و از جایگزین‌های غیر سمی مثل کوپلی‌استرها یا بیوپلاستیک‌ها استفاده شود.

در طراحی پایدار ترجیح برای محصولات، دوام بالا و کیفیت آن‌هاست و بر طراحی ماندگار تأکید می‌شود. استفاده از مواد بازیافتی و نیز مواد قابل بازیافت و توجه به دورة پایان عمر و استفادة ثانویه از محصول، جزو اصول طراحی پایدار است.

طراحی مدولار نیز، به دلیل ویژگی‌های ذاتی، جزو توصیه‌های طراحی پایدار به شمار می‌آید. مزیت طرح‌های مدولار فقط سهولت بازیافت در پایان طول عمر محصول نیست؛ بلکه به دلیل ساده‌تر بودن تعمیر، دوام بیشتری دارند و با داشتن راندمان بالای تولید، نیازمند مصرف انرژی کمتری در آغاز چرخه زندگی محصول هستند.

البته طراحی پایدار تنها به موضوعات زیست‌محیطی و اکوسیستم محدود نمی‌شود بلکه در مجموعة آن به شاخصه‌های انسانی و اجتماعی نیز توجه شده است، توجه به فرهنگ بومی و منطقه‌ای گروه هدف، طراحی محصولات با مدنظر قرار دادن محدودیت‌های کودکان، سالمندان و کاربران دارای شرایط خاص مانند افراد کم‌بینا یا حتی افراد چپ‌دست در استفاده از تجهیزات و امکانات عمومی. عدم تفکیک افراد کم‌توان و عادی در استفاده از محصولات نیز، برخی از شاخصه‌های ذکرشده برای طراحی پایدار هستند.

طراحی پایدار در حوزه طراحی لباس و پوشاک، بر مواد اولیه و چرخة عمر آن‌ها تمرکز دارد. برای مثال استفاده از مواد قابل بازیافت و طبیعی، به جای مواد شیمیایی و ترکیبی در پوشاک و الحاقات پوشاک و حتی توجه به چرخة تولید مواد اولیة طبیعی و چگونگی تأثیر آن‌ها در طبیعت، در طراحی پایدار پوشاک در نظر گرفته می‌شود.

برای مثال، توجه به ضروری بودن و نیاز به استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها در مرحلة پرورش پنبه، با وجود بازیافت‌پذیری و طبیعی بودن خود محصول، باعث در نظر گرفتن محدودیت و اخطار در استفاده بیش‌ازحد از آن، بر اساس اصول طراحی پایدار می‌گردد و طراح را به سمت استفاده از محصولات طبیعی با چرخة عمری کم‌ضررتر، سوق می‌دهد.

علاوه بر این، در طراحی پایدار پوشاک به انرژی‌های مصرفی و نوع آن‌ها، دوستدار طبیعت بودن و بی‌ضرر بودنشان و نیز نیروی کاری توجه می‌شود. صداقت، دستمزد مناسب، احترام کافی بین کارمندان تولیدکنندگان و مشتریان، شرایط کاری مناسب و ساعات کار عادلانه، از جنبه‌های دیگری است که در طراحی پایدار پوشاک از آن‌ها یاد شده است. علاوه بر این جنبة تولید سفارشی در مد و هرچه کمتر بودن فاصلة محل تولید و مصرف‌کننده در حوزة پوشاک، ویژگی مثبت در دیدگاه طراحی پایدار در لباس‌ها به شمار می‌آید.

منابع:

کتاب “پایداری و شیوه‌های طراحی پایدار” اثر ابراهیم باقری

کتاب “رویکرد پایداری در طراحی اشیای کهن ایران” اثر پردیس بهمنی

کتاب ” کلیات طراحی صنعتی” اثر اردشیر حکیمی تهرانی

true برچسب ها : : طراحی پایدار در لباس‌ true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۵۷۰۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبلیموی تقلبی را چگونه تشخیص دهیم؟ | باورهای اشتباه مردم درباره آبلیموهای سنتی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از عصر ایران، برخی مغازه‌ها، واحدهای فروش میوه و تره‌بار و البته برخی سودجویان، از تبلیغاتی استفاده می‌کنند که با واقعیت تفاوت زیادی دارد. در این تبلیغات سعی شده با استفاده از عباراتی همچون عرضه محصولات ارگانیک و خانگی، اطمینان خریداران به محصولات ظاهراً سالم آنها جلب شود. موضوعی که در عرضه آبلیموهای سنتی و صنعتی خود را بخوبی نشان می‌دهد.

هر چند در این میان برخی واحدهای تولیدی به خاطر سودجویی، دست به تقلب می‌زنند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. اما با این حال استفاده از محصولاتی که در کارخانه‌ها تولید می‌شوند خطر به‌ مراتب کمتری نسبت به استفاده از محصولات خانگی دارند چرا که این محصولات حداقل اطلاعات لازم برای ردیابی محصولات دارای مشکل را به مصرف‌کنندگان و مسئولان ذی‌ربط می‌دهند.

این گزارش به دنبال بررسی‌های علمی یکی از باورهای اشتباه مردم در خصوص آبلیموهای سنتی تهیه شده است. شاید پس از مطالعه آن، بیشتر از قبل در خرید آبلیموهای به اصطلاح سنتی تامل کنیم.

تبلیغات کاذب برای عرضه آبلیموهای سنتی در وهله اول چهره صنعت غذا را در نظر مصرف‌کنندگان مخدوش می‌سازد. بسیاری از مردم هم که تحت تاثیر این تبلیغات قرار می‌گیرند ترجیح می‌دهند به جای استفاده از محصولات استانداردی که در کارخانه‌ها تولید و فرآوری می‌شوند، این محصولات بی‌نام و نشان را استفاده کنند.

اما وقتی این موضوع به صورت تخصصی بررسی می‌شود نتیجه این است که بخش قابل توجهی از بی‌اعتمادی مردم به کارخانه‌ها بی‌دلیل است و پایه علمی ندارد. نتیجه این سلب اعتماد که به کام سودجویان و دلالان شیرین است، فقط به تهدید سلامتی مصرف‌کننده ختم نمی‌شود و بسیاری از خانواده‌ها را وا می‌دارد که در فصل تابستان یا خودشان اقدام به آبلیموگیری کنند یا از سنتی فروشان خرید کنند. در بین نگرانی‌های مردم، قیمت لیمو به طور سرسام‌آوری افزایش یافته و هزینه گزافی به خانواده‌ها تحمیل خواهد شد.

چطور آبلیمو خانگی بگیریم؟ | از بین بردن تلخی آب لیمو با این ترفندهای ساده

استفاده از نگهدارنده‌های غیر مجاز

اگر تولید محصول با ویژگی‌های کیفی مد نظر واحدهای نظارتی اینقدر راحت بود، چگونه می‌توان با ابتدائی‌ترین امکانات محصولی تولید کرد که تا یک‌سال از فساد با کپک، مخمر یا باکتری‌های اسید دوست مصون بماند؟

پاستوریزاسیون صنعتی (در دمای C°۸۵ به مدت ۳۰ ثانیه) تحت شرایط کاملاً کنترل شده علاوه بر این‌که محصول را ایمن و عاری از هرگونه میکروارگانیسم می‌کند، به همراه نگهدارنده‌های مجاز، مدت زمان نگهداری محصول را افزایش می‌دهد. حال آن‌که تولیدکنندگان زیر زمینی فاقد چنین تجهیزاتی بوده و معمولاً از نگهدارنده‌های غیر مجاز استفاده می‌کنند.

ویژگی‌های ظاهری عامه‌ پسند، اما غیر واقعی

مراحل فیلتراسیون و هموژنیزاسیون در تولید صنعتی آبلیمو از اهمیت زیادی برخوردارند. دلیل اصلی ظاهر شفاف و فاقد کدورت و پالپ آبلیموهای صنعتی، استفاده از این فناوری های پیشرفته در کارخانجات است. در حالیکه تصور عموم بر این است که آبلیموی فاقد پالپ، خاصیت چندانی ندارد.

از طرف دیگر بسیاری از آبلیموهای تهیه شده سنتی دارای پالپ‌های شناور هستند که گاهی تا یکسال ته‌نشین نمی‌شود. آیا این موضوع شک برانگیز نیست؟ ظاهر پالپی آبلیموهای سنتی در خوشبینانه‌ترین حالت با پایدار سازی تفاله خشک و آسیاب شده لیمو ایجاد می‌شود.

عدم تطابق با استاندارد ملی

طبق استاندارد ملی آبلیمو، این محصول یا با فشردن طبیعی میوه یا از رقیق کردن کنسانتره لیمو با آب تهیه می‌شود. آیا می‌دانید علاوه بر کنسانتره طبیعی، متاسفانه کنسانتره‌های سنتزی و بسیار ارزان لیمو نیز در حال حاضر در بازار کشور به سهولت در دسترس است؟ از آنجا که نوک پیکان سازمان‌های نظارتی همیشه به سمت کارخانه‌داران و واحدهای دارای پروانه تولید است، تولیدکنندگان زیرزمینی براحتی و بدون دغدغه بازرسی و ردیابی محصول، آبلیموهای خوش رنگ و لعاب و اصطلاحاً ارگانیک خود را فرموله و بدون هیچ‌گونه امکان ردیابی، به راحتی در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌دهند. رنگ‌های مورد استفاده در تولید این محصولات اغلب جزو رنگ‌های سنتزی بوده که خطرات زیادی برای مصرف‌کنندگان بویژه کودکان و زنان باردار دارد.

بدون تغییر رنگ حتی در شرایط بد نگهداری

فرآیند تولید صنعتی آبلیمو به دلیل کنترل دقیق شرایط عملیاتی واکنش‌هایی که منجر به تغییر رنگ آبلیمو به سمت قهوه‌ای می‌شود را به تاخیر می‌اندازد. انجام این واکنش‌ها با افزایش دمای نگهداری، حضور اکسیژن در بسته و نگهداری در معرض نور تسریع می‌شود و حتی آبلیموهای صنعتی نیز از این نظر مستثنا نیستند.

حال چگونه ممکن است آبلیموهای سنتی که ماه‌ها در پشت شیشه مغازه‌ها در معرض نور آفتاب و دمای بالا قرار گرفته است، رنگ سبز زیبا و البته دروغین خود را حتی تا بیشتر از یکسال حفظ کنند؟

کد خبر 846685 برچسب‌ها مهارت‌ها فوت‌ و فن مواد غذایی خبر مهم

دیگر خبرها

  • افزایش ۱۱.۷ درصد فروش پاکشوما در فروردین ۱۴۰۳
  • فناوری پایدار: دروغی بزرگ!
  • پیش‌فروش محصول جدید سایپا بدون تعیین قیمت کارخانه
  • آبلیموی تقلبی را چگونه تشخیص دهیم؟ | باورهای اشتباه مردم درباره آبلیموهای سنتی
  • سند ملی سبک پوشش اسلامی چه کمکی به صنعت پوشاک کشور می‌کند؟
  • اسنپ شاپ یا دیجی استایل؟ کدام برای خرید لباس بهتر است؟
  • 4 خوراکی خوشمزه و خنک برای فصل گرم
  • آثار جشنواره مد و لباس نقش تن‌پوش در حال داوری است
  • خرید محصولات پاییزه در خوزستان از ۵۳۶ هزار تن گذشت
  • فراخوان دهمین جشنواره ملی «بومتن» منتشر شد