Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - با آغاز اولين روز از هفته پيشگيري از مسموميت‌ها، با عنوان "پيشگيري از مسموميت‌هاي دارويي"، دبير ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم به تشريح جزييات آمار و اطلاعات کشور در زمينه مسموميت‌هاي دارويي پرداخت.
دکتر يسنا به‌منش در گفت‌وگو با ايسنا، گفت: شيوه جديد زندگي و دسترسي آسان به انواع مواد شيميايي، داروها، سموم و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..، بدون داشتن اطلاعات کافي از نحوه نگهداري، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهاي مربوط به اين مواد، شيوع مسموميت‌هاي اتفاقي و تعمدي را در جامعه به ميزان زيادي افزايش داده است. بايد توجه کرد که بسياري از عوارض ناشي از بروز مسموميت‌ها به سادگي قابل پيشگيري هستند. بايد بدانيم که با نگاهي نو به آموزش‌هايي که در زمينه نحوه پيشگيري از مسموميت‌ها ارائه مي‌شود و با توجه به اين نکته که «شايد قرباني بعدي يکي از انواع مسموميت‌ها، من يا خانواده‌ام باشد»، هيچگاه خطر را از خود دور نخواهيم ديد.
وي با بيان اينکه يک لحظه غفلت خصوصا در کودکان مي‌تواند منجر به عوارض دائمي و آزار دهنده ناشي از مسموميت شود، افزود: وقوع مسموميت‌هاي حرفه‌اي حاد و مزمن در کارگران شاغل در کارخانجات صنايع شيميايي، جوان بودن جمعيت کشور و خطرات سوء مصرف مواد مخدر، آمار بالاي مصرف داروها در جامعه، دسترسي آسان به دارو در منازل و عدم نگهداري صحيح آنها به همراه عواملي چون افزايش تعداد بيماران افسرده و کم بودن آگاهي عمومي مردم از قابليت کشندگي برخي داروها، متاسفانه جامعه را نسبت به مسموميت‌ها آسيب‌پذيرتر کرده است.
به‌منش با بيان اينکه اغلب موارد مسموميت از طريق آموزش خانواده‌ها و جامعه قابل پيشگيري خواهند بود، افزود: وزارت بهداشت پس از نامگذاري هفته نخست آبان به عنوان «هفته پيشگيري از مسموميت‌ها» در سال 1385، به سرپرستي سازمان غذا و دارو و ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم و با مشارکت تمامي دانشگاه‌هاي علوم پزشکي کشور و ديگر نهادها مانند سازمان پزشکي قانوني کشور، سازمان آتش نشاني، آموزش و پرورش و...، هر سال به برگزاري فعاليت آموزشي - فرهنگي در هفته پيشگيري از مسموميت‌ها اقدام مي‌کند.
وي با اشاره به نخستين روز از هفته مسموميت‌ها که با عنوان "پيشگيري از مسموميت‌هاي دارويي" نام‌گذاري شده است، گفت: متاسفانه داروها يکي از خطرناک‌ترين عوامل مسموميت‌زا در منازل هستند. عدم توجه به ميزان مصرف دارو، استفاده از داروها در تاريکي و با خواب آلودگي و مصرف خودسرانه داروها، همگي مي‌توانند منجر به مسموميت‌هاي دارويي شوند. بنابراين بايد از مصرف خودسرانه داروها اجتناب کرده و توجه داشته باشيم که مصرف مقادير بالاي برخي از داروهاي به ظاهر کم خطر، مي‌تواند براي فرد و بويژه براي کودکان و افراد مسن، کشنده باشد.
شايع‌ترين علت بروز مسموميت در جهان چيست؟ نگاهي به آمار مسموميت‌هاي دارويي در ايرانبه‌منش با بيان اينکه شايع‌ترين علت بروز مسموميت در جهان، مصرف داروها بيش از مقادير درماني است، ادامه داد: بر اساس آمار به دست آمده از 30 دانشگاه علوم پزشکي کشور، تعداد مسموميت‌هاي ناشي از داروها اولين عامل مراجعه به بخش مسموميت‌ها در کشور بوده است. به طوريکه از بين 60 هزار مسموميت گزارش شده به ستاد مرکزي اطلاع‌رساني داروها و سموم در سال 1395، نزديک به 27 هزار مورد مربوط به مسموميت‌هاي دارويي بوده است. همچنين بالاترين تعداد مسموميت دارويي در بيمارستان‌هاي استان اصفهان با 65 درصد بوده و سپس به ترتيب استان‌هاي فارس با 64 درصد، کردستان با 56درصد، خراسان رضوي با 53 درصد، بيمارستان لقمان تهران با 46 درصد و اروميه با 32 درصد در رتبه‌هاي بعدي مسموميت دارويي از کل مسموميت‌هاي مشاهده شده، قرار دارند. همچنين بايد توجه کرد که 88 درصد از موارد مسموميت‌هاي مراجعه شده به مراکز درماني ايلام ناشي از دارو بوده است.
مرگ سالانه 700 ايراني به دليل مسموميت‌ با دارودبير ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم افزود: اين درحالي است که بسياري از اين مسموميت‌ها توسط پرسنل درماني کشور، کنترل و درمان مي‌شوند؛ اما اهميت مسموميت دارويي در اين نکته است که گاهي ممکن است کبد و کليه فرد مسموم در اثر مسموميت دچار صدمه دائمي شود و تا آخر عمر با اين مشکل دست به گريبان باشد. با توجه به آمار سازمان پزشکي قانوني کشور در خصوص مرگ و مير ناشي از مسموميت دارويي، مشاهده مي‌شود که سالانه نزديک به 700 نفر از هموطنان‌مان در اثر مسموميت با دارو جان سپرده‌اند. البته مرگ ناشي از مسموميت دارويي در کشور ما شايع نيست و فقط 12 درصد از کل موارد مرگ ناشي از مسموميت در اثر داروها اتفاق مي‌افتد.
به‌منش با بيان اينکه مرگ ناشي از مسموميت‌هاي دارويي از سال 1389 تا 1393 هر ساله افزايش داشته است، گفت: به طوريکه از 9 درصد مرگ ناشي از مسموميت‌هاي دارويي در سال 1389 به 14.4 درصد مرگ در سال 1393 رسيده‌ايم. اين درحاليست که از سال 1394 تاکنون اين روند رو به کاهش بوده است و در حال حاضر (در پنج ماهه نخست سال 1396) علت 13 درصد از موارد مرگ ناشي از مسموميت، به دليل مسموميت‌هاي دارويي بوده است. اين موضوع مي‌تواند نشان دهنده آگاهي بيشتر مردم از عوارض داروها و انجام اقدامات پيشگيرانه باشد. البته به طور کلي مسموميت دارويي اولين علت مراجعه به مراکز درماني مسموميت در ايران است.
مسموميت تعمدي با دارو چقدر است؟ به‌منش با بيان اينکه در سال‌هاي اخير از هر 100 نفر مراجعه‌کننده به بيمارستان‌هاي مرجع مسموميت در کشور بين 40 تا 60 نفرشان در اثر دارو مسموم شده بودند، گفت: همچنين مسموميت 70 تا 80 درصد اين موارد تعمدي بوده است. البته بايد توجه کرد که مسموميت‌هاي دارويي در کودکان اغلب اتفاقي و در اثر کنجکاوي کودک و يا اشتباه والدين رخ مي‌دهد. بر اين اساس 60 درصد از مسموميت‌هاي کودکان ناشي از دارو است که اغلب اتفاقي هستند.
داروهاي آرام‌بخش در راس مسموميت‌زاييوي همچنين اظهار کرد: در بحث مسموميت دارويي بايد بدانيم که در راس داروهايي که اغلب منجر به مسموميت مي‌شوند، داروهاي آرامبخش، ضد افسردگي و سپس داروهاي مسکن غير مخدر و داروهاي ضد جنون شايع‌تر هستند. در اين بين داروهاي مغز و اعصاب نيز مي‌توانند منجر به اين مسموميت‌ها شوند.
به‌منش در ادامه صحبت‌هايش به برخي روش‌هاي پيشگيري از مسموميت‌هاي دارويي اشاره و اظهار کرد: بهتر است داروهاي بيمار افسرده و يا بيماراني که تعادل رواني ندارند و يا افرادي که سابقه اقدام به خودکشي دارند را دور از دسترس‌شان قرار داده و مراقبت دقيقي در خصوص ميزان داروي مصرفي‌شان به عمل آوريم. در عين حال بايد توجه کرد که در سالمندان مسموميت دارويي بسيار شايع و البته خطرناک است. تشابه ظاهري شکل داروها، ابتلا به فراموشي، عدم اطلاع از نام داروها، بي‌سوادي يا کم‌سوادي و يا خوانا نبودن مقادير مصرفي دارو مندرج روي جعبه دارويي، ممکن است منجر شود تا سالمندان داروي خود را به اشتباه يا به طور تکراري مصرف کنند.
دبير ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو با بيان اينکه بهترين روش براي پيشگيري از خوردن دوز تکراري دارو، يادداشت کردن دفعات مصرف دارو و يا قرار دادن قرص‌ها در داخل جعبه‌هاي مخصوص تقسيم‌بندي شده موجود در داروخانه‌ها است، گفت: همچنين بايد توجه کرد که مصرف مقادير بالاي بسياري از داروها در زمان اقدام به خودکشي، ممکن است در ابتدا علامت و نشانه خاصي نداشته باشد، اما وضعيت فرد مسموم به طور ناگهاني وخيم مي‌شود و يا در آينده منجر به صدمات دائمي به کبد و کليه در فرد مسموم خواهد شد. به عنوان مثال مصرف خودسرانه داروي استامينوفن جهت درمان درد و تب بيش از مقادير درماني، منجر به صدمات کبدي خواهد شد. بنابراين ارجاع فرد مسموم به بيمارستان بسيار حياتي است.
ايجاد استفراغ در مسموميت‌هاي دارويي با مجوز پزشک باشدبه‌منش با بيان اينکه ايجاد استفراغ در مسموميت‌ها تنها بايد به توصيه پزشک انجام شود، گفت: چرا که اين عمل در برخي از مسموميت‌هاي دارويي سبب وخامت اوضاع بيمار خواهد شد.
شماره 190 و 115 را فراموش نکنيدوي در ادامه توصيه کرد که داروها را در بسته‌بندي اوليه آنها نگهداري کنيد تا در صورت مصرف اشتباهي، قادر باشيد اطلاعات لازم را در اختيار پزشکان قرار دهيد. همچنين در برخورد با فرد مسموم غيرهوشياري که در کنارش بسته‌هاي داروي مصرف شده وجود دارد، ضمن حفظ خونسردي خود و عدم القاء استفراغ در اين فرد، بسته‌هاي دارويي را همراه بيمار به بيمارستان ببريد و با شماره 190- داخلي 3 (مرکز اطلاع رساني داروها و سموم) و يا 115 تماس بگيريد. در عين حال در مسموميت‌هاي تعمدي با دارو، بهتر است در صورت هوشياري فرد مسموم، نام دارو يا داروهاي مصرفي و تعداد هر يک از آنها را از وي بپرسيد و به کادر درماني اطلاع دهيد.
مسموميت با دارو در کودکاندبير ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم با بيان اينکه جهت پيشگيري از بروز مسموميت دارويي در کودکان داروها هميشه بايد دور از دسترس آنها و در کمدهاي قفل‌دار نگهداري شوند، افزود: همچنين در زمان دارو دادن به کودک به دوز داروي تجويز شده توسط پزشک کاملا توجه کنيد. در عين حال مراقب باشيد در هنگام بيماري کودک، دوز تکراري و يا داروي بيشتر از حد تجويز شده، به کودک ندهيد. به عنوان مثال براي کاهش تب در کودکان، داروي استامينوفن را بر اساس وزن و سن کودک و با مشورت پزشک و داروساز به کودک بدهيد؛ چراکه مقادير بيش از حد درماني استامينوفن مي‌تواند به مسموميت کودک منجر شود.
به‌منش افزود: بنابراين داروهاي مصرفي افراد خانواده را دور از دسترس کودکان نگهداريد. از قرار دادن دارو در کيف دستي پرهيز کنيد تا مانع خورده شدن دارو توسط کودکان شود. همچنين، داروهاي خود را در مقابل چشم کودکان نخوريد؛ چرا که کودکان از رفتار بزرگسالان تقليد مي‌کنند و ممکن است دور از چشم والدين داروها را به دهان برند. همچنين اگر به کودک خود دارو مي‌دهيد به او تفهيم کنيد که اين دارو است و از کلماتي مثل آبنبات، شکلات و يا خوراکي استفاده نکنيد. در عين حال داروها خصوصا داروهاي خوش طعم مخصوص کودکان را از دسترس آنها دور نگه داريد؛ چراکه ممکن است با استفاده از غفلت شما، کودک به مصرف دارو اقدام کند. بايد بدانيد که کودکان کنجکاوند و ممکن است زماني که افراد سالمند فاميل در حال مصرف داروهاي خود هستند، کودکان داروهايشان را چشيده و يا ببلعند، بنابراين براي پيشگيري از مسموميت دارويي کودک‌تان، از والدين خود بخواهيد داروهاي مصرفي خود را دور از دسترس کودکان نگهدارند.
مراقب متادون باشيدبه‌منش در ادامه گفت: اگر فردي در خانواده در حال درمان ترک اعتياد است، از دسترسي کودکان به داروهاي درمان‌کننده اعتياد مانند قرص يا شربت متادون جدا خودداري کنيد. بايد توجه کرد که بسياري از کودکان و حتي بزرگسالان به دليل نگهداري شربت متادون در يخچال مخصوصا به دليل تعويض بطري دارو با بطري داروهاي ديگر و يا نوشيدني‌هاي خوراکي و مصرف اتفاقي آنها، از بين مي‌روند. متاسفانه شربت متادون به تنهايي در طي چهار سال منجر به 11 هزار مورد مسموميت در کشور شده است که از اين ميان بيش از 200 مورد مرگ تنها ناشي از متادون بوده است که 11 درصد آن نيز مربوط به کودکان بوده است.
وي تاکيد کرد: مرگ اين کودکان در اثر مصرف داروي متادون، تنها به دليل سهل‌انگاري والدين و بستگان کودک، عدم استفاده از ظروف مخصوص مقاوم و جابجايي دارو و نگهداري آن در بطري‌هاي ديگر داروها و يا نوشيدني‌ها رخ داده است. بايد توجه کرد که اينها مواردي است که به راحتي توسط خانواده‌ها قابل پيشگيري است.
انتهاي پيام

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۹۳۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات

قیمت پایین دخانیات در ایران و سود هنگفت صنایع دخانی در شرایط مالیاتی فعلی، جرائم فروش نخی سیگار و قوانینی که بازدارنده نیست و همچنین مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی در پی مصرف دخانیات از جمله مباحثی است که رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات نسبت به آن هشدار و توضیح داد.   بهزاد ولی‌زاده با بیان اینکه «مالیات» به عنوان مهم‌ترین راهکار کاهش مصرف دخانیات در جهان شناخته می‌شود، اظهار کرد: نرخ ۷۵ درصدی مالیات بر خرده‌فروشی سیگار به عنوان موثرترین نرخ بازدارنده و کاهشی برای مصرف دخانیات معرفی شده است. مالیات ۷۵درصدی بر خرده‌فروشی؛ راهکاری موثر برای کنترل مصرف سیگار وی با بیان اینکه اگرچه نرخ مالیات ۷۵ درصدی بر خرده‌فروشی به عنوان یک راهکار موثر برای کنترل مصرف دخانیات معرفی شده اما این نرخ در کشور اجرا نمی‌شود، افزود: میزان نرخ مالیات بر دخانیات کشور ۲۵ درصد قیمت خرده فروشی از سوی سازمان جهانی بهداشت اعلام شده است. آمار و ارقام بیانگر این است میزان نرخ مالیات بر دخانیات کشور با نرم جهانی حدود ۵۰ درصد فاصله دارد.  قیمت پایین دخانیات در ایران رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ادامه داد: قیمت محصولات دخانی کشور بسیار ارزان و مصرف‌کنندگان در هر سطح درآمدی می‌توانند یک محصول دخانی را به راحتی تهیه کنند. صرف نظر از قیمت نازل روی پاکت محصولات دخانی، سیگار در مراکز عرضه محصولات دخانی به صورت نخی فروخته می‌شود که بر توانایی افراد در خرید این محصولات نقش دارد.  جرائم فروش نخی سیگار و قوانینی که بازدارنده نیست وی با بیان اینکه فروش سیگار به صورت نخی یک اقدام غیرقانونی است، خاطرنشان کرد: جرائمی برای فروش سیگار به صورت نخی تعریف شده و متخلفان باید به مراجع قضایی معرفی شوند. اگرچه قوانینی در حوزه دخانیات وضع شده اما بازدارنده نیستند و جوانان به راحتی و با کمترین هزینه می‌توانند سیگار تهیه کنند. اگر سیگار به صورت نخی فروخته نشود، مصرف‌کنندگان برای تهیه محصولات دخانی می‌بایست قیمت بیشتری پرداخت کنند. علاوه بر افزایش هزینه مصرف محصولات دخانی به صورت بسته‌ای، این احتمال وجود دارد که جوانان و نوجوان برای پنهان کردن بسته سیگار با محدودیت‌هایی مواجه شوند که باعث منصرف شدن افراد از خرید محصولات دخانی می‌شود.  سود هنگفت شرکت‌های دخانی در شرایط مالیاتی فعلی رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه مالیات بر دخانیات در کشور دارای یک ایراد ساختاری است، افزود: اگرچه علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده که از سال اجرای این قانون هر ساله پنج واحد درصد افزایش یافته است و در حال حاضر برای محصولات تولید داخل با نشان ایرانی به ۴۰ درصد و نشان بین‌المللی به ۵۵ درصد رسیده است، تلاش شد نرخ‌های مالیاتی قانون بودجه ۱۴۰۲ بر محصولات دخانی نیز در برنامه پنج ساله هفتم توسعه در نظر گرفته شود، اما در نهایت میزان این مالیات نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۲ بسیار کمتر مصوب شد. لزوم اجرای پوزهای اختصاصی فروش سیگار و محاسبه مالیات بر خرده‌فروشی وی ادامه داد: برای اثر بخشی قانون مالیات ارزش افزوده بر محصولات دخانی نیاز است مراکز فروش محصولات دخانی به پوزهای اختصاصی مجهز شوند؛ به نحوی که نرخ‌های مصوب مالیات محصولات دخانی به صورت خرده‌فروشی محاسبه و اخذ شود. به طور قطع، اجرای پوزهای اختصاصی مراکز عرضه محصولات دخانی و محاسبه مالیات بر مبنای خرده‌فروشی می‌تواند تا حدودی بر کاهش میزان مصرف اثرگذار باشد. شرایط کنونی مالیاتی سود هنگفتی را نصیب شرکت‌های دخانیات می‌کنند و راه های فرار مالیاتی فراهم است.    ولی‌زاده گفت: همچنین لازم است سازمان امور مالیاتی کشور نیز میزان درآمد وصولی از محل مالیات بر دخانیات را اعلام کند و مشخصا درآمد حاصل از قانون ارزش افزوده مالیات محصولات دخانی که مستقیما به حساب وزارت کشور واریز می‌شود را بصورت ستاره دار مشخص کند تا در اجرای سیاست‌های اعلام شده شورای عالی سلامت کاملا هزینه شود و وزارت کشور، گزارشی درباره هزینه‌کرد حاصل از مالیات بر ارزش افزوده محصولات دخانی به ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ارائه دهد. مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی در پی مصرف دخانیات ولی‌زاده با بیان اینکه امیدواریم با اجرای صحیح قوانین مالیاتی و سایر راهکارهای کاهش عرضه و تقاضای محصولات دخانی بتوانیم معضل مصرف دخانیات را حل کنیم، گفت: آمار و ارقام بیانگر این است که سالانه ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در جهان در پی مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند. میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در کشور ما نیز معادل ۵۰ هزار نفر در هر سال است. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • مسکن مجاز در دوران بارداری
  • برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!
  • دارو زباله نیست!
  • مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات
  • ۷ داروی پرکاربرد که مصرف بی‌رویه آن‌ها مشکل‌ساز است
  • هفت داروی پرکاربرد که مصرف بی‌رویه آن‌ها مشکل‌ساز است
  • این ۷ دسته دارو را بی‌رویه نخورید | داروخانه‌ها شبیه سوپرمارکت‌ها عمل می‌کنند
  • آیین‎نامه فروش اینترنتی دارو به زودی ابلاغ می‌شود
  • هر سال حدود ۵۰۰ میلیون نسخه الکترونیکی در کشور ثبت می‌شود
  • آیین نامه فروش اینترنتی دارو به زودی ابلاغ می شود