Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-25@00:39:23 GMT

هنوز در لبنیات از پالم استفاده میشود +جدول

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۱۹۳۶۸۲

هنوز در لبنیات از پالم استفاده میشود +جدول

جدیدترین آمار گمرک از حجم واردات کالا به کشور بیانگیر روند جهشی افزایش واردات روغن پالم به کشور در سال جاری است.

براساس این گزارش حجم واردات روغن پالم در شش ماهه نخست سال ۹۶ از ۲۱۶ هزار تن فراتر رفته و ارزش دلاری آن نیز مرز ۱۷۰ میلیون دلار را پشت سر گذاشته است.

 

بازه زمانی

حجم واردات

ارزش واردات

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۴

۸۵ هزار تن

۶۵ میلیون دلار

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۵

۱۷۷ هزار تن

۱۲۲ میلیون دلار

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۶

۲۱۶ هزار تن

۱۷۰ میلیون دلار

 

 

همانطور که از اطلاعات موجود در جدول نیز قابل برداشت است میزان واردات روغن پالم در بازه زمانی یکسان طی سه سال اخیر رشد داشته و چه از لحاظ حجم و چه ارزش رشد حدود سه برابری را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

کم نشد که هیچ زیاد شد

 

 تا چندسال قبل، مردم اطلاع زیادی از خطرات این ماده خوراکی نداشتند و شرکت های تولید محصولات خوراکی نیز با استفاده از همین بی اطلاعی مردم اقدام به استفاده از این ماده مضر در محصولات پر مخاطب و مورد نیاز مردم می‌کردند اما با ورود رسانه ها به مسئله روغن پالم و واکنش هایی که از سوی مسئولان به دنبال داشت، نظام بهداشتی کشور تصمیم گرفت از استفاده بی حساب و کتاب این ماده در خوراکی ها جلوگیری کند.

برهمین اساس ۱۵ مرداد سال ۱۳۹۳ دکتر علیرضا دلاوری مشاور وزیر بهداشت از برنامه ریزی برای کاهش حجم واردات این ماده به ۱۵ درصد حجم کل واردات روغن خبر داد و گفت:

وزارت جهاد کشاورزی بنا دارد در طی سال آتی این میزان واردات را به ۱۵ درصد برساند، افزود: این عدد در کشورهای دیگر نیز معقول به شمار می آید و باید به آن برسیم تا بتوانیم روغن های مناسب تر را جایگزین روغن پالم کنیم.

قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت نیز پیش از این از ایجاد محدودیت برای واردات روغن پالم بدلیل مخاطرات آن گفته بود:

روغن پالم سال های سال از مالزی وارد کشور شده است و در حال حاضر به دلیل قیمت ارزان و سودآوری بالا، واردات آن به طرز چشمگیری افزایش داشته است؛ مجوز واردات روغن مضر پالم مربوط به وزارت صنعت است که قرار شده در یک دوره معین ابتدا به ۳۰ و سپس ۱۵ درصد کاهش یابد.

 

اما آنچه تاکنون مشخص است اینکه هنوز وزارت کشاورزی اقدامی برای کاهش حجم میزان واردات روغن پالم به کشور نکرده است. البته مسئولان دولتی بهانه هایی را برای توجیه روند افزایش واردات روغن پالم به کشور می‌آورند و ماه و خورشید را در این زمینه دخیل می‌کنند اما واقعیت این است که همچنان این ماده مضر در سبد مصرفی خانوارها وجود دارد.

 

کارگاه تولیدی روغن پالم در غنا

 

چرا استفاده از روغن پالم مضر است؟

 

روغن پالم از درختی گرفته می شود که نسبت به حرارت واکنش منفی نشان می‌دهد و با افزایش دما، چربی نامطلوبی تولید می کند. با واردات این روغن و مصرف آن برای مواد خوراکی، به سرعت مولکول های آن تغییر شکل داده و سپس در رگها رسوب و باعث بوجود آمدن انواع سکته های قلبی و مغزی می‌شوند از همین رو نیز مرگ بر اثر سکته یکی از بالاترین علل مرگ و میر در کشور است.

مشکل مهم دیگری که این نوع روغن برای سلامتی بدن دارد مربوط می‌شود به زمانی که روغن مایع را هیدروژنه می‌کنند تا جامد شود در این حالت میزان ترانسش بالا می‌رود و برای سلامتی خطرناک می‌شود. چربی ترانس، میزان کلسترول بد (LDL) خون شما را بالا و میزان کلسترول خوب (HDL) را پایین می‌آورد. از این رو متخصصان این حوزه معتقدند چربی ترانس بدترین نوع چربی است که مصرف می‌شود.

این موارد سبب شد تا هم مسئولان بهداشتی کشور نسبت به واردات این نوع روغن موضع بگیرند و هم در سایر کشورها نیز محدودیت هایی برای واردات و مصرف آن در مواد خوراکی به کار برده شود. در این زمینه می‌توان به نتایج تحقیقات سرویس کشاورزی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) که یکی از سخت‌گیرانه ترین سیاست‌ها را در استفاده از مواد غذایی دارد اشاره کرد که بیان می‌کند روغن پالم جایگزین سالم برای چربی‌های ترانس نیست.

اما در طرف مقابل این ماده غذایی همچنان در محصولات لبنی و خوراکی تولید شده در داخل مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق اطلاعات بدست آمده، لبنیات یکی از مهم ترین استفاده کنندگان روغن پالم است و در محصولاتی که مخاطب کودک و نوجوان دارد نیز بیشتر استفاده می‌شود.

برای نمونه می‌توان به استفاده از پالم در شکلات، بستنی و خامه اشاره کرد که مخاطب اصلیش کودکان و نوجوانان هستند اشاره کرد. همچنین از پالم در روغن های سرخ کردنی هم استفاده می‌شود.

 

بازهم پای فریدون در میان است؟

 

علی‌رغم مخاطراتی که روغن پالم برای سلامت انسان دارد، اما آنچه در این میان حائز اهمیت است، دست های پشت پرده برای افزایش واردات این ماده به کشور است چنانکه طبق علی‌رغم تاکیدات مکرر وزیر و مسئولان بهداشتی کشور بر مضرات پالم برای سلامتی مردم، اما روحانی در سفری که سال گذشته به مالزی داشت، از علاقه مندی برای واردات پالم به ایران سخن گفت.

نکته جالبی که در این خصوص به چشم می‌آید نحوه استدلال روحانی در تایید سلامت پالم علی‌رغم نظر پزشکان بود. دلیلی که روحانی در این خصوص ذکر می‌کرد عبارت بود از اینکه چون مالزیایی‌ها از این روغن استفاده می‌کنند و سلامتی آنان نیز خوب است پس این روغن خطر ندارد.

در واقع با این استدلال غلط و ضعیف سعی داشت راه را برای ورود این محصول باز کند.

در این زمینه برخی از کارشناسان معتقدند یکی از دلایل اصلی این موضع رئیس‌جمهور، تاثیر حسین فریدون در این پرونده است چراکه وی زمانی به عنوان سفیر ایران در مالزی فعالیت می‌کرد و همین مسئله سبب شد ذهن ها به سمت  نقش او در تسهیل واردات این ماده برود.

 

 

موسوی لارگانی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این رابطه گفته بود:

در مورد روغن پالم که مضر بودن و مشکل دار بودنش برای همگان مشخص است باز این فریدون وارد کننده آن بوده است.

همچنین برخی خبرهای منتشر شده در رسانه ها نیز از نقش «مهدی‌.م» از نزدیکان فریدون در واردات پالم به کشور سخن می‌گویند.

از این رو باید منتظر ماند و دید  با توجه به اینکه بارها مسئولین نسبت به خطرات و مضرات این روغن هشدار داده‌اند، در ۶ ماه دوم سال جاری شاهد کاهش واردات این محصول به کشور خواهیم بود یا خیر؟

 

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۹۳۶۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت قرمز بازار گوشت

هر کیلو گرم شقه و سردست گوسفند ۶۲۰ تا ۶۵۰، راسته ۶۳۰، ران و کف دست ۸۵۰، راسته و فیله تازه بدون استخوان ۹۲۰، گوشت چرخ کرده ۲۷۵ تا ۵۰۰ هزار تومان در حال فروش است.

به گزارش مشرق، رصد هفتگی بازار کالاهای اساسی، جزئیات تغییرات را ممکن می‌کند و در این راستا سال گذشته بازار گوشت قرمز نوسان قیمتی بسیاری داشت.

ریشه یک علت

سال گذشته، یکی‌دو هفته پیش از اعیاد قربان و غدیر خم (خرداد و تیر ۱۴۰۲) افزایش نرخ گوشت قرمز روی دور تند قرار گرفت؛ به طوری که تیر و مرداد نرخ گوشت گوساله از گوسفند هم پیشی گرفت. علت، کمبود دام و کشتار دام سنگین از سوی برخی مناطق ایران در این ایام بود.

از سوی دیگر، به گفته مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور، اتفاقی که در اواخر سال ۱۴۰۱ رخ داد نتیجه آن در نیمه دوم سال گذشته بازتاب پیدا کرد؛ البته ریشه موضوع به عملکرد سال‌های قبل تر و به حدود سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ برمی‌گردد. سامانه بازارگاه راه‌اندازی شد و برای نهاده دامی سهمیه ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته نشد. حتی این موضوع برای پروار بندها هم منتفی شد؛ بنابراین قیمت تمام شده گوشت از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ بالا بود چون دامداران نهاده مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه می‌کردند. در مقابل شاهد قیمت دستوری بودیم.

افشین صدر دادرس در ادامه توضیحات گفت، در این دوره تولید دام زیاد بود و بازار تقاضا هم تغییری نداشت؛ از این رو قیمت تمام شده خودش را نشان نمی‌داد. در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ دو اتفاق این چالش را بر ملأ کرد؛ نخست صادرات بی موقع بود که مجوز آن را وزارت جهاد کشاورزی صادر کرد به این ترتیب تعدادی دام از کشور خارج شد. دوم، تعداد بالایی دام از سوی شرکت پشتیبانی امور دام خریداری شد و قرار بود دو ماه بعد پول آن پرداخت شود که این پول با ۱۰ تا ۱۱ ماه تأخیر انجام شد.

در ادامه این روند، تعداد دام کاهش پیدا کرد زیرا تأخیر در پرداخت پول دام، مشکل تولید را حادتر کرده و بخش زیادی از دامداران از چرخه تولید خارج شدند.

تیر خلاص به این بازار بیمار حذف ارز ترجیحی در اردیبهشت ۱۴۰۱ بود. قیمت نهاده‌های دامی ۶ برابر شد. به این ترتیب پیش از این که عرضه زیاد دام قیمت تمام شده را در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ نشان نمی‌داد، با کاهش جمعیت دامی سال ۱۴۰۲ نمود پیدا کرد.

بلای خانمان‌سوز اقتصاد

در این راستا نباید از پدیده «قاچاق» هم غافل بود.

مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران کشور درباره پیشی گرفتن قیمت گوشت گوساله نسبت به گوسفند عنوان کرده که یکی از دلایل به کمبود نقدینگی دامداران و عدم پرواربندی دام بر می‌گردد.

مجتبی عالی با اشاره به آمار قاچاق دام هم اظهار کرده، بر اساس آمار به دست آمده از کشور مقصد این دام‌ها، روزانه ۴ تا ۵ هزار دام سبک از کشور به مقصد بندر خصب عمان قاچاق می‌شود. در این بخش، دام سنگین از مرز عراق قاچاق شده که آمار دقیقی در این خصوص وجود ندارد.

دام پایه پروار و ضد و نقیض‌های دولتی

عالی سال گذشته (مرداد ماه) با بیان اینکه مذاکرات برای واردات دام سنگین پایه پروار انجام شده و قرار است در وزن‌های مختلف ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلو گرمی دام سنگین خریداری شود، اعلام کرده بود پس از ۴ ماه از واردات دام پایه پروار، گوشت آن وارد بازار می‌شود؛ اما پرونده این موضوع بدون نتیجه همچنان باز است.

مجتبی نوروزی، رئیس سازمان دامپزشکی کشور روز گذشته در پاسخ به این پرسش که سال گذشته برای تنظیم بازار گوشت قرمز قرار بود دام پایه پروار وارد شود، توضیح داد: مجوز واردات دام پایه پروار از برخی کشورها از سوی سازمان دامپزشکی کشور صادر شده و در این خصوص مشکلی وجود ندارد. واردکنندگان و بخش خصوصی برای این امر باید اقدام کنند که استقبال نشده است.

وی اظهار کرد: واردات از کشورهای روسیه، گرجستان، قزاقستان، اروگوئه، استرالیا، نیوزلند و برزیل (البته برزیل هنوز اطلاعات درخواست شده ایران را ارسال نکرده است اگر این اطلاعات از سرویس دامپزشکی این کشور ارسال شود) امکان واردات دام پایه پروار از این کشورها ممکن است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به واردات دام آماده کشتار که در حال انجام است، افزود: دام سبک و سنگین از سال گذشته از مرز قفقاز وارد و در کشور کشتار و گوشت آن در بازار توزیع شده و می‌شود. این امر امسال سرعت می‌گیرد و به زودی منجر به شکسته شدن قیمت‌ها در بازار گوشت قرمز می‌شود.

نوروزی درباره واردات دام از پاکستان هم گفت: با مصوبه هیأت دولت از پاکستان هم دام در حال وارد شدن است که در استان سیستان و بلوچستان پرورش یافته و سپس کشتار می‌شود. این دام‌ها اجازه خروج از استان را ندارند.

در حالی که رئیس سازمان دامپزشکی عنوان می‌کند مجوز واردات دام پایه پروار صادر شده اما بخش خصوصی استقبال نکرده، احمد خانی نوذری، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره عدم واردات دام پایه پروار، دی ماه سال گذشته گفته بود، معاونت تخصصی در حال برنامه ریزی است که چه حجمی دام پایه پروار نیاز به واردات دارد. محدودیتی هم برای منابع ارزی وجود ندارد و با توجه به تولید دام پروار در داخل، میزان کسری در حال برآورد است که بر اساس آن تأمین ارز شود.

در نهایت گویا صرفه اقتصادی در واردات دام آماده کشتار و گوشت گرم و منجمد است زیرا در فاصله زمانی مرداد ۱۴۰۲ تا امروز دام پایه پروار وارد نشده در حالی که شاید واردات دام پایه پروار منجر به اشتغالزایی در کشور شده و فعالیت صنعت دامپروری را استمرار ببخشد.

همچنین، قائم مقام وزارت جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار در روزهای پایانی سال گذشته درباره واردات گوشت قرمز گفته بود، با توجه به نیاز بازار روزانه به طور میانگین ۲۰۰ تن گوشت گرم وارد کشور می‌شود.

علیرضا پیمان پاک برای تأمین بازار گوشت امسال هم گفته، در بودجه ارز مورد نیاز واردات گوشت قرمز اختصاص داده شده و تا پایان سال ارز مورد نیاز گوشت قرمز تأمین است. سال گذشته ۱۰۰ هزار تن گوشت منجمد و ۳۰ هزار تن گوشت گرم وارد شد امسال تمرکز بر واردات گوشت منجمد بوده که قرار است ۱۴۰ هزار تن افزایش یابد. حجم واردات گوشت گرم ثابت باقی خواهد ماند.

همچنین گفتنی است؛ عمده واردات، گوشت گوساله بوده که ۸۰ درصد پیش بینی می‌شود و باقی گوشت گوسفندی است.

ضد و نقیض‌های سرانه مصرف

در ادامه ببینیم مصرف سرانه گوشت قرمز در کشور چقدر است.

آمارهای اعلامی از سرانه مصرف گوشت در کشور دقیق نبوده و متناقض است. این عدد برای گوشت قرمز از ۷۰۰ گرم تا ۷ کیلو گرم در سال برای هر نفر متغیر اعلام می‌شود. تا پیش از سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیون تن مصرف گوشت قرمز کشور اعم از گوسفندی و گوساله بود؛ سال‌هایی که هر فرد ۱۲ کیلو گرم مصرف سرانه داشت.

مجتبی نوروزی، رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره سرانه مصرف گوشت قرمز اظهار کرد: بر اساس آمار سال گذشته سرانه مصرف در کشور ۷ کیلو گرم است. این عدد برای گوشت مرغ به طور دقیق استخراج نشده اما به طور قطع آمار مصرف گوشت سفید نسبت به سال‌های قبل در کشور روند افزایش داشته است.

این مسؤول دولتی عنوان کرد: امکان صادرات بیش از ۱۰۰۰ تن گوشت مرغ از کشور وجود دارد و می‌توان بخشی از نیازمندی ۲.۲ میلیون تنی گوشت مرغ مورد نیاز کشورهای اطراف را تأمین کرد.

وی تاکید کرد: تولید باید با هدف صادرات انجام شود.

قیمت گوشت در بازار

در حال حاضر هر کیلو گرم گوشت قرمز به شرح زیر است؛

هر کیلو گرم شقه و سردست گوسفند ۶۲۰ تا ۶۵۰، راسته ۶۳۰، ران و کف دست ۸۵۰، راسته و فیله تازه بدون استخوان ۹۲۰، گوشت چرخ کرده ۲۷۵ تا ۵۰۰ هزار تومان در حال فروش است.

هر کیلو گرم سردست گوساله ۵۶۰، ران گوساله ۵۸۰ و فیله گوساله تازه ۸۸۰ هزار تومان نیز قیمت گذاری شده است.

گفتنی است؛ قیمت دولتی گوشت گوسفند هر کیلو گرم ۳۱۰ و گوساله ۲۹۹ هزار تومان است که توزیع آن محدود انجام می‌شود.

وضعیت در سایر بازارها

هر کیلو گرم گوشت مرغ ۷۸، گوشت مرغ بدون کمر ۸۴، سینه مرغ بدون استخوان ۱۴۴، چرخ کرده ۱۲۰، قزل‌آلا ۱۷۴، میگو پرورشی ۳۹۰ و میگو دریایی ۷۴۰ هزار تومان در پروتئین فروشی‌ها در حال فروش است.

گفتنی است هر بسته مغز ران بدون پوست مرغ با وزن ۱۶۰۰ گرم ۲۲۰.۸۰۰ و با وزن ۱۸۰۰ گرم ۲۳۹.۴۰۰ تومان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای در حال توزیع و فروش است.

نهادهای متولی باید برای تأمین بازار اعیاد عید قربان و غدیر خم تدابیر لازم را اندیشیده تا همچون سال گذشته شاهد سیر نجومی قیمت‌ها برای امسال در بازار گوشت کشور نباشیم.

منبع: مهر

دیگر خبرها

  • مردم گوشت نمی‌خریدند، حالا شیر و ماست هم نمی‌خرند؛ چرا؟
  • ضرورت توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می کند
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می‌کند
  • جزیره نخل جمیرا نماد دبی
  • فوتبال تاجیکستان ۵ ستاره می‌شود؟ + جدول
  • بهترین نوع زیتون از نظر طب سنتی | طبع زیتون گرم است یا سرد ؟ ؛ هر آنچه درباره زیتون باید بدانید
  • برتری امید‌های ایران در دور دوم شطرنج شهر‌های آسیا
  • وضعیت قرمز بازار گوشت
  • بازار گوشت روی موج قرمز