Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@18:52:00 GMT

ناامنی روانی، آینده ایران و مسئولیت ما

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۰۰۰۷۴

ناامنی روانی، آینده ایران و مسئولیت ما

اجتماع > اجتماعی - علی ربیعی:
بیماری‌های روانی تأثیرات عمیقی بر خانواده، سلامت و ایمنی کار و ابعاد دیگری از جامعه دارند.

متأسفانه پژوهش‌ها هم نشان مي‌دهد كه وضعيت جامعه ما از نظر سلامت رواني مناسب نيست. چند سال گذشته پژوهشي در تهران انجام شده بود و نشان مي‌داد درصد قابل توجهي از افراد، نيازمند مراقبت‌هاي رواني هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

من عدد آن پژوهش را تكرار نمي‌كنم؛ زيرا اينگونه اعداد مناقشه‌برانگيز هستند و ممكن است از آن سال تا به حال تغييراتي در داده‌ها رخ داده باشد.

مي‌توانيم علل بيماري‌هاي رواني را در چند دسته عوامل خلاصه كنيم؛ علل فيزيكي نظير عوامل زيست‌شناختي، ژنتيك فردي، تروماها يا سوءاستفاده از مواد‌مخدر يا كمبود برخي مواد معدني و غذايي در بدن. علل اجتماعي و محيطي مانند هر شرايط اجتماعي، شبكه‌هاي اجتماعي فرد، وضعيت اشتغال، استرس‌هاي شغلي، فقر، انزواي اجتماعي، بيكاري و سطح اعتماد اجتماعي. علل روان‌شناختي سلامت روان تحت‌تأثير تجربه‌هاي مولد اثرات رواني نيز هست. تجربه سوءاستفاده از افراد (مثلا سوءاستفاده جنسي)، طلاق يا ضربه‌هاي عاطفي مي‌تواند سلامت رواني را به مخاطره بيندازد.

من از منظر كسي كه جامعه‌شناسي خوانده و نقدهاي بسياري هم به ماركس وارد مي‌داند، ولي نگاه ماركس به «كار» به‌عنوان جوهره زندگي اجتماعي و شكل‌دهنده به روابط اجتماعي و تاريخ را بسيار هوشمندانه مي‌دانم. انسان ويژگي‌هاي مادي و معنوي بسياري دارد اما در بين آنها «كار كردن» جايگاه خاصي دارد. انسان بدون كار كردن كه تجلي آن در اشتغال و شغل معنادار و مؤثر است، وضعيت جسمي، روحي و اجتماعي نابساماني مي‌يابد. يك نكته‌اي را هم از منظر جامعه‌شناختي درخصوص سلامت روان بيان كنم كه به‌نظرم نسبت به آن بي‌توجهي شده است. «اعتماد» عنصر بسيار مهمي در خلق سلامت رواني است. اعتماد به‌معناي تعميم‌يافته و فراگيرش، اصلي‌ترين لازمه زندگي است.

اعتماد به دو دسته عوامل سبب مي‌شود ما با خيال راحت و آسودگي روان زندگي كنيم؛ اعتماد به محيط‌هاي فيزيكي طبيعي و انسان‌ساز. ساختمان يك محيط فيزيكي انسان‌ساز است و ما به آن اطمينان داريم. دسته دوم هم اعتماد به نهادها و محيط‌هاي غيرفيزيكي انساني است. خانواده يك محيط انساني است و هر كدام از ما به خانواده‌اش اطمينان دارد. ما بايد به خيلي چيزها ازجمله همه نهادهايي كه ما را در بر گرفته‌اند از آموزش و پرورش گرفته تا نظام حمل‌ونقلي كه با آن جابه‌جا مي‌شويم اعتماد داشته باشيم. بايد به فردا و آينده اعتماد داشته باشيم. اعتماد خود را در قالب اميد اجتماعي نيز بروز مي‌دهد و تركيب اعتماد و اميد اجتماعي خود را به‌صورت شادي نشان مي‌دهد.

آدم‌ها وقتي به نهادها اعتماد داشته باشند، زندگي براي‌شان پيش‌بيني‌پذير باشد و اميد اجتماعي در همگان بروز كند، شاد مي‌شوند و ميزان سلامت روان‌شان ارتقا مي‌يابد. نهادهاي اجتماعي ما نظير سيستم‌هاي تأمين اجتماعي، بازار كار، سازمان‌هاي بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، صندوق‌هاي بازنشستگي و نهادهاي مشابه هستند كه براي مردم اعتماد و اطمينان خاطر پديد مي‌آورند. كيفيت اين نهادها را بايد ارتقا داد. ما از اين زاويه در 4سال آينده اهتمام ويژه‌اي به اين مسئله خواهيم داشت. ناامني رواني يك تهديد اجتماعي براي آينده ايران است. ما يك وظيفه ملي داريم كه بنيان اعتماد را تقويت كنيم. بايد يك ائتلاف فراگير و همدلانه در خدمت ايجاد اعتماد به نهادها و نهايتا توليد اميد اجتماعي، شادي و در نهايت سلامت رواني شكل گيرد.

در همین زمینه: ربیعی: اشتغال اتباع بیگانه به سیاست‌های وزارت کار مربوط نیست ربیعی خبر داد: بیمه ارزان برای مشاغل خانگی

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۰۰۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: تلفیق هنر و مفاهیم هنری برای افزایش سطح سواد سلامت جامعه اقدام ارزشمندی است که اداره سلامت شهرداری تهران آن را به شکل مطلوبی در سلامت شهر بوستان لاله اجرا کرده است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، زهره الهیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حاشیه بازدید از نمایشگاه سلامت شهر که در بوستان لاله برپا شده است، با بیان اینکه پایتخت در هفته سلامت رنگ و بوی سلامتی به‌خود گرفته است اظهار داشت: اجرای بیش از ۱۶۰۰ برنامه سلامت محور در مناطق مختلف تهران و تسهیل در دسترسی مردم به خدمات سلامت محور از اقدامات ارزشمندی است که در این هفته انجام شده است و امیدواریم این روند بیش از گذشته ادامه پیدا کند.

الهیان با یادآوری اینکه نیازمند ارتقای سلامت در همه ابعاد آن در جامعه هستیم، ادامه داد: نباید سلامت را محدود و منحصر به سلامت جسم دانست. متاسفانه وزارت بهداشت سلامت را در این حوزه تعریف می‌کند و ما در مجلس به وزیر بهداشت درباره این موضوع و توجه بیشتر به ابعاد دیگر سلامت تذکر داده و خواستار آن هستیم که برای پیشگیری از بیماری‌ها به موضوع سلامت روان مانند جسم نیز توجه شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که رویکرد مجموعه‌مدیریت شهری در سه سال گذشته تا چه اندازه منطبق با نیاز‌های سلامت در ابعاد مختلف آن است، با تاکید بر اینکه شهرداری در حال پرکردن خلا فعالیت‌های مرتبط با سلامت روان شهروندان است گفت: خوشبختانه رویکرد مدیریت شهری و اداره کل سلامت شهرداری تهران در مسیر جبران خلا‌هایی است که در حوزه نشاط اجتماعی و پاسخ به مطالبات بر زمین مانده در حوزه سلامت روان و سلامت اجتماعی است. برگزاری رویداد‌هایی که اکنون‌در قالب سلامت شهر شاهد آن هستیم از جمله تلاش‌هایی است که در این مسیر شاهد آن هستیم.

وی با اشاره به تاکید مقام‌معظم رهبری درباره مردمی کردن امور، موضوع مردمی سازی سلامت و مشارکت مردم در این حوزه را دارای اهمیت دانست و گفت: هر زمان که مردم در موضوعات مختلف وارد صحنه شوند، مقدار اثرگذاری برنامه‌ها در جامعه افزایش می‌یابد. حضور توام با نشاط و شادابی مردم در این نمایشگاه نمونه عینی از مشارکت پذیری مردم در این حوزه است چرا که قادر می‌شوند با ارتقای سطح سواد سلامت خود هم از خویش و هم از دیگران بهتر مراقبت کنند.

دیگر خبرها

  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است
  • خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان
  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است
  • ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه، راهی برای مبارزه با روانشناس‌نماها
  • پایش سلامت روان در کشور؛ دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟
  • پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ وضعیت افسردگی در کشور