Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-06@00:01:07 GMT

علوم انسانی ما باید زبان علمی پیدا کند

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۳۹۲۸۲

علوم انسانی ما باید زبان علمی پیدا کند

خبرگزاری شبستان: یک استاد دانشگاه گفت: اگر براستی علوم انسانی قرار است علم شود و از نظریه پردازی فلسفی و عرفانی بیرون بیاید باید زبان علمی پیدا کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر موسی اکرمی، نویسنده، مترجم و استاد دانشگاه عصر دیروز در نشست نقد و بررسی کتاب " مسئله علم در ایران " که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: از من خواسته شد کتابی از مجموعه سخنرانی ها و یادداشت هایم آماده کنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کمتر از یک ماه این کار را انجام دادم و در نهایت کتاب آماده شد و برایش نامی انتخاب شد که دغدغه سالیان سال من است.

 

دکتر اکرمی ادامه داد: دغدغه های من حداقل در کتاب مسئله علم در ایران در پیوند با جامعه‌شناسی علم و سیاست علم نیست. دغدغه در این کتاب تاریخ علم و بیشتر از آن فلسفه علم است. عنوان کتاب مهم است. مسئله علم در ایران سه واژه مهمی است که می توان در مورد هر یک صحبت کرد.

 

وی با اشاره به اینکه بین علم و انواع معارف دیگر تفاوت می گذارم، بیان کرد: پنج حوزه معرفتی را از هم بازشناسی کردم. ما پنج نوع دستگاه باور شناخت داریم. پنج نوع باور که مدعی شناخت است را معرفی کردم. در پیوند با علم از پنج دیدگاه توجه داشتم. دیدگاه اول هستی شناختی است که با موضوع علم مرتبط می شود. دیدگاه سوم معرفت شناسی است، اینکه تعیین کنیم در نگاه مان به علم چه معرفت‌شناسی‌ای داریم. دیدگاه سوم روش شناختی است. معناشناسی دیدگاه چهارم است که مشخص می کند گزاره های ما در آن علم به چه ارجاع دارند. دیدگاه پنجم ارزش شناسی است که مشخص می کند دانش و معرفت ما چه ارزشی دارد و هدفش چیست.

 

دکتر اکرمی خاطرنشان کرد: دیدگاهی که دارم به رئالیسم علمی معروف است. علم را در نگاه واقع گرایانه می بینم. در این حوزه من سخنرانی ها و یادداشت های گوناگونم را سامان دادم و همه آنها در شش دفتر جمع آوری شدند که از دید دانشجوی تاریخ علم و فلسفه علم دارای اهمیت است. علم از میان تمام دستگاه های ماده شناخت مورد توجه عموم است.

 

این استاد دانشگاه و پژوهشگر اظهار داشت: دفتر اول در مورد فلسفه علم است. دفتر دوم پیوند میان علم و ناعلم را بررسی می کند. دفتر سوم فلسفه علم در ایران نام دارد. فلسفه تاریخ نگاری علم دفتر چهارم است. دفتر پنجم شامل مصاحبه هایی در مورد برخی شخصیت های نام آور کشور از جمله ابوریحانی بیرونی و رازی است. دفتر ششم هست و باید آموزش عالی در ایران نام دارد. در آخر پیوست گذاشتم که مهم است و البته ترجمه است.

 

وی یادآور شد: دو موضوع در کتاب مسئله علم در ایران آمده است. یکی بحث جامعه شناسی ریاضیاتی است. این دغدغه سالیان من است همواره فکر کردم که زبان علم به هر حال ریاضیات است. اگر براستی علوم انسانی قرار است علم شود و از نظریه پردازی فلسفی و عرفانی بیرون آید باید زبان علمی پیدا کند. مسئله دوم بحث علم دینی در کشور ماست. 

 

پایان پیام/31

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۳۹۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی در تدوین سیاست‌ها

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، جلسه ۲۳۰ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی به ریاست سعید رضا عاملی، رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی و با حضور حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و اعضای این شورا در محل سالن جلسات دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه عاملی در قالب پیش‌دستور، گزارشی در خصوص برگزاری نشست‌های هم فکری و هم اندیشی با رئیس و اعضای هیئت علمی برخی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه صنعتی شریف، پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت عتف، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و مؤسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی ارائه داد.

همچنین وی با اشاره به تجربه موفق شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی، اجتماعی و هنر در تدوین سیاست‌ها و مصوبات شورای تحول تاکید کرد.

سپس جلسه شورای تحول وارد دستور اصلی خود شد. موضوع دستور اول جلسه «نهایی‌سازی اعضای کارگروه‌های تخصصی» بود که توسط مدیران این کارگروه‌ها معرفی شده بودند.

در این دوره شورای تحول، سیزده کارگروه تخصصی با عناوین علوم اقتصادی، علوم تاریخی، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، علوم تربیتی، روان‌شناسی و مشاوره، معماری و شهرسازی، فلسفه، حقوق، مطالعات زنان و خانواده، زبان‌ها و ادبیات خارجی، مدیریت، هنر و فرهنگ، ارتباطات و رسانه تشکیل شده است که احکام مدیران این کارگروه‌ها، در روز‌های پایانی سال گذشته صادر و به آنها ابلاغ شد.

همچنین علاوه بر کارگروه‌های تخصصی، تعدادی کارگروه با ماموریت ویژه، ذیل شورای تحول ایجاد شده یا در حال شگل‌گیری است که عناوین آنها عبارتند از: ۱- مشاغل علوم انسانی ۲- تدوین آیین‌نامه ارتقاء اعضای هیأت علمی رشته‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر ۳- پژوهش ۴- فناوری و نوآوری ۵- آموزش و پرورش.

در ادامه جلسه، دستور دوم با موضوع «بررسی آیین‌نامه جدید شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی (جایگزین آیین‌نامه مصوب جلسه ۶۵۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ  ۱۳۸۸/۰۷/۲۱)» مطرح و اعضاء به بحث و تبادل نظر پرداختند، اما به دلیل اتمام زمان جلسه، ادامه بررسی آن به جلسه آتی شورای تحول موکول شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کلنگ خوابگاه متأهلی در دانشگاه کاشان به زمین زده شد
  • سفر گروسی به اصفهان مهر تاییدی بر حمایت آژانس اتمی از مجموعه‌های علمی ایران است
  • «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه رهبر انقلاب» منتشر می‌شود
  • دیدگاه‌های متعدد در اسلامی‌سازی علوم انسانی بررسی شد
  • کتاب «اسلام و مبانی حقوق بشر» نقد و بررسی می شود
  • اسلامی‌سازی علوم انسانی امری ضروری است
  • ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی در تدوین سیاست‌ها
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • کتاب آموزش زبان انگلیسی برای مبتدیان
  • ضرورت انتقال دانشجوی بورسیه‌ای به کشور‌های جهان برای پیشرفت علمی ایران/ سیاست‌های علمی، ۲۵ ساله تدوین شوند نه ۸ ساله