Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-16@18:49:53 GMT

معرفی کتاب «وحدت از دیدگاه امام خمینی»

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۴۴۱۲۱

معرفی کتاب «وحدت از دیدگاه امام خمینی»

این کتاب، مجموعه بیانات و نوشته های امام خمینی - رضوان الله علیه - درباره وحدت اسلامی است که از کتاب های چهل حدیث، صحیفه نور، کشف الاسرار، مناسک حج، ولایت فقیه و وصیت نامه سیاسی - الهی، استخراج و تنظیم شده است. اثر مذکور شامل شش فصل است: 1. ماهیت وحدت; 2.ضرورت وحدت؛ 3. روش های ایجاد وحدت; 4. آثار و نتایج وحدت; 5.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجوه مختلف وحدت; 6.فقدان وحدت (علل و نتایج تفرقه).
 
در فصل اول، این مساله آشکار می گردد که وحدت چیست، بر چه پایه و مبنایی قرار دارد، و محور آن کدام است. امام خمینی به روشنی بیان می دارد که یکی از مقاصد بزرگ شرایع و انبیای عظام - سلام الله علیهم - و عامل مهم «در تشکیل مدینه فاضله » و «جلوگیری از تعدیات ظالمانه ارباب تعدی «توحید کلمه و توحید عقیده» است. امام با اشاره به تاریخ صدر اسلام و این که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در بین مسلمانان «عقد اخوت » برقرار کرد و آنان بر اساس آیه «انما المؤمنون اخوة » (حجرات (49) آیه 10) با یکدیگر برادر شدند و نیز با اشاره به روایاتی مثل «تواصلوا و تباروا و تراحموا و کونوا اخوة ابرارا کما امرکم الله عز و جل » (اصول کافی، ج 2، ص 175) چنین استنباط می کند:
 
مسلمین مامورند به دوستی و مواصلت و نیکویی به یکدیگر و مودت و اخوت، و معلوم است آنچه موجب ازدیاد این معانی شود، محبوب و مرغوب است و آنچه این عقد مواصلت و اخوت را بگسلد و تفرقه در بین جمعیت اندازد، مبغوض صاحب شرع و مخالف مقاصد بزرگ اوست.
 
حضرت امام وحدت را «عامل قدرت » و تفرقه را موجب «سستی پایه دیانت» تلقی کرده و هشدار می دهد که تفرقه موجود در بین کشورهای مسلمان «یا از خیانت سران ممالک اسلامی و یا از جهل و بی اطلاعی آنان» است. آن گاه با اشاره به آیه شریفه «انما اعظکم بواحدة ان تقوموا لله مثنی و فرادی» (نساء (4) آیه 46) توضیح می دهد که وحدت بدون «مبادی روحی و الهی » دوام ندارد و اگر قیام متکی بر خدا باشد، دوام خواهد داشت، زیرا «پشتوانه اش دایم » است امام خمینی با عنایت به آیه «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا» (آل عمران (3) آیه 103) به بررسی ماهیت وحدت مطلوب می پردازد و چنین نظر می دهد::
 
در این آیه، فقط امر به اجتماع نیست. تمام دستورهای مردم عادی و رژیم های غیر الهی این است که همه با هم باشید و دستور به اجتماع است; لکن دستور خدا «و اعتصموا بحبل الله » است....امر این است که همه با هم اعتصام به حبل الله بکنید. راه، راه حق باشد و توجه به حق باشد و اعتصام به راه حق باشد.انبیا نیامده اند که مردم را در امور با هم مجتمع کنند، انبیا آمده اند که همه را در راه حق مجتمع کنند، یعنی این راهی... که از طبیعت شروع می شود تا ماوراء الطبیعه و...
 
خدا فرموده وحدت داشته باشید.[ما] برای او وحدت داریم و این وحدت که برای خداست، هر کیدی در مقابلش خنثی است، برای این که این کید، کید با خداست، این دشمنی با خداست.
 
در فصل دوم کتاب، لزوم و ضرورت وحدت بر اساس حکم عقل، شرع و مصلحت بیان می شود.در این باره امام خمینی قدس سره معتقد است: عقل سیاسی اقتضا می کند که امروز با آن اشخاصی که در رویه هم حتی با ما مخالفت دارند، لکن در اصل مقصد با ما موافقند، با ملت موافقند و مسیرشان، مسیر ملت است، عقل سیاسی اقتضا می کند که ما امروز دست از تمام این اختلافات برداریم تا این مملکت را آرام کنیم و این مقصد اصلی که ما داریم و آن این که اسلام در این مملکت پیاده بشود و جمهوری اسلامی با محتوای حقیقی خودش در این جا پیاده بشود موفق بشویم، ان شاء الله.
 
در نظر امام خمینی، اختلاف «مال شیطان » است و «در رحمان اختلاف نیست» و اگر مردم برای اسلام و حق خدمت کنند، در این صورت، اختلاف پیدا نخواهد شد، و بر اساس همین «عقل سیاسی» است که امام قدس سره می فرماید: شما می بینید که تمام سعی منافقین و مفسدین خارج و داخل بر این است که بین مردم شکاف ایجاد نمایند و این خود، بهترین دلیل است که ما باید وحدتمان را حفظ کنیم.این پیروزی عظیم و بزرگی که رزمندگان ما به دست آورده اند و [مزدوران ] وابسته به قدرت های بزرگ را از سرزمین خودمان بیرون کردند، از حفظ وحدت است.
 
حضرت امام قدس سره بیان می کند که اسلام و قرآن ما را به وحدت دعوت کرده و فرموده است: «و اعتصموا بحبل الله و لاتفرقوا» (آل عمران (3) آیه 103) ; بنابراین «تخلف از این دستور الهی جرم است، گناه است، ما همه باید با هم باشیم...همه باید معتصم به حبل الله باشند، با اعتصام به حبل الله پیشرفت کردیم و خواهیم کرد» و اسلام «بانی عقد اخوت » است و بنابراین «همه باید با هم باشند.این یک تکلیف الهی - شرعی است، به عهده ما و به عهده همه ملت ».امام خمینی با اشاره به سیره امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السلام می افزاید:
 
حضرت امیر - سلام الله علیه - در بسیاری از اموری که برایش خیلی سخت بود، دندان روی جگر می گذاشت و موافقت می کرد برای مصالح کلی، برای مصالح اسلام.ما اگر تبعیت از او داریم، باید این طور باشیم....
آن گاه امام خمینی وظیفه عالمان دین را یادآوری کرده و می گوید: باید ما بدانیم که همه مکلف هستیم، علمای اسلام مکلفند در صف جلو، وظیفه آنها زیادتر از دیگران است، وظیفه آنها هدایت جامعه است.الآن ما احتیاج داریم به این که جامعه را هدایت کنیم، از این تفرقه ای که می خواهند بین جامعه بیندازند جلوگیری کنیم و این به عهده علما در درجه اول است که مردم را آگاه کنند....
 
ایشان وحدت را به علت حفظ «مصالح اهم » واجب می داند و اختلاف را «گناهی نابخشودنی » می شمارد. در نظر او، تنها با وحدت است که گرفتاری ها رفع می شود و می توان به باز سازی و سازندگی پرداخت و در نتیجه توصیه می کند: برای بر پایی احکام اسلام عزیز، دست اتحاد به یکدیگر داده، محکم و استوار تا پیروزی اسلام حرکت کنیم.
 
در فصل سوم کتاب، برای ایجاد وحدت، چند روش و راهکار ذکر می گردد که عبارتند از: 1. خداخواهی; 2. عدم طرح مسائل اختلاف انگیز; 3. برگزاری مراسم و شعایر مذهبی; 4. امداد الهی; 5. تشکیلات مناسب; 6. توجه به هدف واحد; 7. استفاده از قیام و انقلاب اسلامی.
 
حضرت امام خمینی با تاکید بر لزوم «وحدت مذهبی » معتقد است: وحدت مذهبی است که این اجتماع عظیم و فشرده را ایجاد می کند.اگر علاقه به استقلال ایران دارید، وحدت مذهبی داشته باشید.
 
«اتکال به خدا» ، در نظر ایشان، عامل وحدت و وحدت نیز رمز پیروزی است.«قدرت اسلام» درگرو وحدت است و اسلام، عامل وحدت ملت می باشد. برای حفظ وحدت، باید به «معنویت » و «انگیزه الهی» توجه کرد و نیز «اتحاد» باید «رحمانی» باشد.روزه و ضیافة الله نیز یکی از عوامل وحدت است و نباید غفلت کرد که وحدت، «امداد غیبی » است و «این وحدت کلمه ای که در تمام اقشار ایران پیدا شد، معجزه بود، کسی نمی تواند این را ایجاد کند، این معجزه بود، این امر الهی بود، این وحی الهی بود نه کار بشر...» و «خدا با جماعت است; یدالله مع الجماعة » و «وقتی اعتصام به حبل خدا بکنید، خداوند با شماست» .از سویی دیگر، «مجالس مذهبی » مایه حفظ وحدت بوده و «نماز جمعه مردم را از «توطئه های دشمنان اسلام و مملکت» آگاه می کند و به «اتحاد و وحدت کلمه » دعوت می کند.
حضرت امام قدس سره هشدار می دهد: دشمنان اسلام با تمام قوا سعی در ایجاد تفرقه و اختلاف میان جوامع اسلامی دارند و به هر وسیله که شده، می کوشند تا با درگیری میان مسلمانان، زمینه را برای تسلط کامل و مجدد خود بر همه کشورهای اسلامی و چپاول و غارت گری خود مساعد سازند و به همین جهت، لازم است از هر گونه عمل تفرقه انگیز خودداری کنند که این یک وظیفه شرعی و الهی است.
 
در فصل چهارم، آثار و نتایج وحدت ذکر شده است. امام خمینی، وحدت را باعث «شکست چپاول گران»، «پیروزی ملت»، «سرنگونی طاغوت»، «اخراج شاه»، «پیروزی خون بر شمشیر» ، «کندن ریشه ظلم و استبداد»، «غلبه بر قدرت های شیطانی»، «لرزاندن پشت ابر قدرت ها»، «دفن توطئه ها»، «شکستن سلطنت»، «نفی قدرت های غول آسا» ، «عنایت خدا» ، «هر گونه پیشرفت » ، «افزایش مقاومت»، «رشد» و «عزت» و «رمز بقای نظام» می داند.
 
فصل پنجم درباره وجوه مختلف وحدت: 1. وحدت مسلمانان; 2. وحدت شیعه و سنی; 3. وحدت ملی; 4. وحدت روحانیون; 5. وحدت حوزه و دانشگاه; 6. وحدت روحانیون با اقشار دیگر; 7. وحدت نیروهای مسلح; 8. وحدت نیروهای مسلح با مردم; 9. وحدت دولت و مردم; 10. وحدت دولت و مجلس; 11. وحدت دانشجویان; 12. وحدت انجمن های اسلامی است. امام خمینی، «برنامه اسلام» را «وحدت کلمه مسلمین» می داند و معتقد است که پیغمبر اسلام می خواست در تمام دنیا وحدت کلمه ایجاد کند.می خواست تمام ربع مسکون را در تحت کلمه توحید قرار بدهد و «مسلمین به حکم اسلام باید ید واحده باشند که بتوانند دست اجانب و مستعمرین را از دخالت در کشور خود قطع کنند».
 
امام خمینی - رضوان الله علیه - «روحانی و دانشگاهی» را «مربی جامعه» می داند و «پیروزی» را «حاصل اجتماع روحانی و دانشگاهی» می شمارد و نیز «اتحاد روحانیون و دانشگاهیان» را باعث خنثی شدن «توطئه ها» ذکر کرده و هشدار می دهد که «برنامه دشمن» ، «جدایی بین روحانی و دانشگاهی» است و «رشد واقعی» با «وحدت دو قطب متفکر (روحانیان و دانشگاهیان) » حاصل می گردد; بنابر این تصریح می کند:
 
امروز تکلیف آن است که همه قشرهای ملت، خصوصا دو قشر معظم (روحانیان و دانشگاهیان) که مغز متفکر ملت هستند، دست به دست هم داده و علیه قدرت های شیطانی و مستکبرین کوشش نموده و در صف واحد، نهضت اسلامی را جلو رانده و استقلال و آزادی را چون جان عزیز خود نگهبانی کنید.
 
در فصل آخر (ششم) بیان می گردد که علل تفرقه، «توطئه شیاطین» و «هواهای نفسانی» و «گروه گرایی» و «جزئی نگری» است و «تفرقه» را باعث «ذلت مسلمین» ، «شکست» ، «سلب نایت خدا» ، «آسیب به کشور» و «باز گشت به رژیم فاسد گذشته» و «استفاده دشمن» می داند. امام - رضوان الله علیه - تاکید دارد که «اگر خدای نخواسته ما با هم اختلاف کنیم و «واعتصموا بحبل الله » را فراموش کنیم...عنایت خدا کنار می رود...» و «باید وحدت کلمه داشته باشیم، خدای تبارک و تعالی تایید می کند و کارها انجام می گیرد».
 
* وحدت از دیدگاه امام خمینی، استخراج و تنظیم و نشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ اول، تهران، 1376 ش.

منبع: خبرگزاری حوزه


 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۴۴۱۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبانی ما در کار؛ اسلام، اصول انقلاب و فرهنگ اهل بیت (ع) باشد

مرجع تقلید شیعیان گفت: باید در کار، مبانی همه ما اسلام و قرآن و اصول انقلاب اسلامی بویژه فرهنگ اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، آیت الله نوری همدانی در دیدار رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم؛ آیت الله حسینی بوشهری ضمن تجلیل از شخصیت اخلاقی و انقلابی  و عملکرد با تدبیر و درایت و به‌دور از هیاهوی آیت‌الله حسینی بوشهری گفت: جامعه مدرسین حوزه علمیه، ستون استوار حوزه و دارای سابقه درخشان حدود 60 ساله است و در انقلاب یک جریان اثرگذار بوده‌ است؛ شخصیت و هسته نخست این تشکیلات افرادی در سطح بالا بوده که هر کدام‌شان در حوزه، رکنی بودند.

وی افزود: باید در کارها  مبانی همه ما  اسلام و قرآن و اصول انقلاب اسلامی، بویژه فرهنگ اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) باشد، ارتباط با اساتید و طلاب که شورای عالی انجام می‌دهد و من در جریان چند جلسه آن هستم، بسیار موثر است که باید انشاءالله مستمر باشد. 

 مرجع عالیقدر جهان تشیع گفت: عده‌ای متأسفانه مغرضانه قضاوت می‌کنند، اما همه این مدلی نیستند، اگر مطلبی هم باشد، باید در فضای احترام و حفظ جایگاه مطرح شود، نه اینکه در فضای مجازی دست به تضعیف و تخریب بزنند و اغراض شخصی را نسبت به شخص خاصی دنبال کنند.

 وی عنوان کرد: اگر برای خدا کار شود و هدف برای رضایت خدا باشد، نباید کسی را که در حال خدمت در یک مجموعه ای است تخریب کرد بلکه همه باید کمک کنند و نباید در حوزه اختلاف باشد ما همه دنبال یک هدف هستیم و آن هم سربازی امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و خدمت به فرهنگ اهل بیت (علیهم السلام) و حفظ مبانی انقلاب و اصولی که امام راحل تبیین کردند نه اینکه جناحی و حزبی عمل شود.

آیت‌الله نوری همدانی گفت: دولت‌ها و افراد می‌آیند و می‌روند، ما با حفظ استقلال حوزه از نظام  که فرزند حوزه است و ولایت فقیه که امام عزیز آن را به عرصه زندگی آورد و رهبری هم با قدرت و حکمت امروز در حال اداره است، حمایت می‌کنیم و هر جا انحرافی باشد تذکر می‌دهیم و در این مسیر که‌ مربوط به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است تعارف نمی‌کنیم.

وی عنوان کرد: من از افراد و طرق مختلف مسائل حوزه را دنبال می‌کنم امروز، البته در حوزه کاستی‌هایی وجود دارد که باید حل شود، ولی درمجموع عملکرد جنابعالی در سمت رئیس جامعه مدرسین و عضو شورای عالی حوزه را در مجوعه وظایف تعریف شده،  موفق می‌دانم و برای شما دعا می‌کنم، انشاءالله با هم فکری مشکلات حل شود، همانطور که تأکید کردم شما را فردی متدین و انقلابی می‌دانم و تقویت شما را لازم می‌دانم. البته باید توجه داشت جامعه مدرسین، شورای عالی و مدیریت حوزه با وجود پیوستگی، ولی هر یک وظایف دارند که عده‌ای وظایف را با هم مخلوط می‌کنند. 

وی گفت: من امیدوارم همه با هم در یک فضای دینی  و دوستانه مشکلات را حل کنیم و از انتقاد سازنده و پیشنهاد قابل اجرا استقبال کنیم و خدای نکرده اختلافی نباشد و حوزه به‌عنوان یک الگوی اخلاق و اخلاص باشد و احیانا به غرض ورزی‌های شخصی و حزبی  و گروهی توجه نشود، طبق همان اصول که عرض شد عمل شود و نوکری و سربازان امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را همه افتخار بدانیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ضرورت معرفی خدمات انقلاب اسلامی درعرصه عمل وخدمت
  • مبانی ما در کار؛ اسلام، اصول انقلاب و فرهنگ اهل بیت (ع) باشد
  • چاپ مجدد کتاب «فلسفه دعا از دیدگاه آیت الله مظاهری»
  • کتاب «امام هشتم(ع) و بازی بزرگ عباسیان» روانه بازار نشر شد
  • واگذاری بیش از ۳۳ هزار مسکن به مددجویان
  • انتشار کتاب امام هشتم (ع) و بازی بزرگ عباسیان
  • انتشارکتاب امام هشتم (ع) و بازی بزرگ عباسیان
  • «فلسفه دعا از دیدگاه آیت الله مظاهری» به چاپ دوم رسید
  • مصلی آماده میزبانی از نمایشگاه کتاب می‌شود
  • عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد