Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-19@05:05:47 GMT

مذاکرات سوري؛ گام به گام به سوي صلح

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۶۱۸۵۸

مذاکرات سوري؛ گام به گام به سوي صلح

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- هفتمين دور مذاکرات سوري در پايتخت قزاقستان در شرايطي متفاوت از شش دوره مذاکرات پيشين برگزار مي شود؛ شکست سنگين تروريست ها در سوريه و کاهش قابل توجه حجم تنش ها ميان طرف هاي مناقشه، از اثربخشي تلاش هاي ديپلماتيک و افزايش اميدها براي حل و فصل مسالمت آميز بحران سوريه نشان دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش گروه پژوهش و تحليل خبري ايرنا، هفتمين دور از مذاکرات سوري، از ديروز دوشنبه (هشتم آبان ماه) در «آستانه» پايتخت قزاقستان آغار شد ؛ مذاکراتي که از حدود 10 ماه پيش به ابتکار جمهوري اسلامي ايران و روسيه و همراهي ترکيه و با هدف کاهش تنش و دست يابي به راه حل مسالمت آميز براي بحران سوريه آغاز شد و طي 6 دوره نشست ميان نمايندگان دولت قانوني سوريه، نمايندگان گروه هاي معارض مخالف اسد، کشورهاي تضمين کننده صلح و ناظراني از سازمان ملل، آمريکا و اردن، به نتايج قابل قبولي در عرصه ميداني سوريه دست يافت.
فراهم آوردن امکان مذاکره ميان نماينده دولت قانوني سوريه با گروه هاي اصلي معارض مسلح، خود نقطه عطفي مهم در پيشبرد روند صلح در سوريه محسوب مي شود. عدم مشارکت همه بازيگران عرصه ميداني سوريه تا پيش از مذاکرات آستانه، همواره مانع جدي در مسير اثربخشي و کارآمدي پيشنهادهاي مبتني بر صلح در اين کشور محسوب مي شد.
تلاش براي نزديک کردن ديدگاه نمايندگان دولت و معارضان و توافق براي مبارزه با دشمن مشترک ( تروريست ها) از مهمترين دستاوردهاي سه دور نخست مذاکرات آستانه بود که به مرور به تضعيف شديد مواضع تروريست ها انجاميد.
تعيين چهار منطقه کاهش تنش ميان دولت و معارضان سوري و تعيين سازوکارهاي مشترک براي برقراري،حفظ و نظارت بر آتش بس در 6 دوره نشست آستانه که مورد تضمين ايران و روسيه قرار گرفت توانست تا اندازه زيادي تنش ها را در عرصه ميداني سوريه کاهش دهد و اسباب تمرکز بيشتر دولت سوريه بر مبارزه با داعش را مهيا کند؛ شکست هاي پي در پي گروه هاي تروريستي در سوريه در ماه هاي اخير تا اندازه بسيار زيادي ناشي از همين توافق و همکاري بوده است.
حال داعش، «رقه» مهمترين مقر خود در سوريه را هم از دست داده است و در نازل ترين سطح از قدرت خود طي سال هاي گذشته به سر مي برد. به نظر مي رسد شکست سنگين گروه هاي تروريستي، به معناي وارد شدن به مرحله تازه اي از تحولات سوريه باشد. اگرچه تضعيف خلافت خودخوانده به معناي پايان اثرگذاري آن در تحولات داخلي سوريه نيست و همه گروه ها بر ملزوم تداوم مبارزه با آن اذعان دارند، اما به نظر مي رسد رفع نسبي خطر گروه هاي تروريستي و ضعيف شدن تهديد از سوي دشمن مشترک، زمينه هاي نضج گيري اختلافات و تنش ميان معارضان و دولت اسد را يک بار ديگر فراهم کند.
در چنين شرايطي لزوم برگزاري دور تازه نشست آستانه بيش از پيش احساس مي شد؛ نشستي که از حدود 10 ماه پيش تاکنون توانسته تحولات داخلي سوريه را به سمت کاهش درگيري هاي نظامي و افزايش تفاهم ميان طرفين مناقشه در سوريه فراهم کند و بر همين مبنا از اين پس هم مي تواند در حل و فصل بحران اين کشور موثر باشد.
مذاکرات آستانه علاوه بر برقراري امکان گفت و گو ميان گروه هاي درگير در مناقشه، توانست ديدگاه سوريه و ترکيه به عنوان کشورهاي دخيل در بحران سوريه با منافع متضاد را روي منافع مشترکي چون کاهش تنش و مبارزه با تروريسم متمرکز کند. آنکارا و مسکو به موجب توافق هاي حاصل از اين مذاکرات از حدود يک سال پيش تاکنون در سوريه همکاري نزديکي با هم داشته اند. مذاکرات آستانه در شرايط ميداني متفاوت سوريه، همچنان مي تواند با ايجاد زمينه تفاهم ميان طرف هاي داخلي و ممانعت از دخالت بازيگران خارجي تحولات را در جهت خواست مردم و برقراري صلح و ثبات در سوريه پيش ببرد.
چنانکه جمهوري اسلامي ايران همواره بر راه حل سياسي اين بحران تاکيد کرده است، تنها راه حل بحران 6 ساله سوريه که تاکنون به کشته شدن صدها هزار تن و آوارگي ميليون ها سوري انجاميده، راه حل سياسي و برقراري صلح پايدار مبتني بر پيش برد مذاکره و تفاهم ميان طرف هاي درگير است.
پژوهشم**9275**خبرنگار: اعظم حميدپور**انتشار:
ايرنا پژوهش، کانالي براي انعکاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شويد.
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۶۱۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واقعیت مذاکرات عراقی-آمریکایی؛ تغییر در نقش ائتلاف بین‌المللی یا خروج آن؟

به گفته منابع آگاه در بغداد که با العربی الجدید گفت‌وگو کردند، طرف‌های عراقی و آمریکایی قرار است با محوریت آینده حضور نیروهای ائتلاف آمریکایی در نیمه دوم ماه مارس نشست جدیدی برگزار کنند و جلسات بعداً به واشنگتن منتقل شود.

به گزارش ایسنا، به گفته این منابع، این نشست‌ها به سفر آتی محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق به ایالات متحده بستگی دارند که هنوز تاریخ رسمی برای آن تعیین نشده است.

سه کمیته فرعی نظامی از عراق و ایالات متحده به آماده سازی یک ارزیابی جامع از وضعیت امنیتی عراق، از جمله میزان تهدید داعش، تضمین بازنگشتن مجدد آن به عنوان منبع خطر برای امنیت عراق، آمادگی نیروهای عراقی برای مدیریت امنیت کشور از جمله مرزهای بین‌المللی با سایر کشورهای همسایه و نیاز فعلی عراق به ائتلاف بین‌المللی در وظایفی مانند پوشش هوایی، داده‌های اطلاعاتی، مهمات، پشتیبانی و غیره ادامه می‌دهند.

یک مقام ارشد دولت عراق که خواست نامش فاش نشود، به العربی الجدید گفت که دوره‌های کنونی نشست‌ها که تعداد آن سه مورد بود، برخلاف گزارش‌های رسانه‌ها به ایده باقی ماندن یا خروج این نیروها نپرداخت، بلکه جلسات فنی نظامی و امنیتی بودند که در جریان آن علاوه بر نیازهای نیروهای عراقی به پشتیبانی هوایی، پشتیبانی از نیروهای زمینی، پوشش اطلاعاتی و تجزیه و تحلیل اطلاعات، به ویژه در مورد سمت سوریه، جایی که داعش به عنوان گروه‌های پراکنده فعال است، وضعیت امنیتی کشور، آمادگی نیروهای عراقی و مکان‌های خطر یا خلأها مطرح و بررسی شده‌اند.

طبق بیانیه‌های رسمی عراق، در فوریه گذشته، مذاکرات ۲ جانبه بین بغداد و واشنگتن در مورد خروج نیروهای ائتلاف بین‌المللی از عراق، با تکیه بر «کاهش بررسی شده و تدریجی» این نیروها از سر گرفته شد و به پایان ماموریت نیروهای ائتلاف بین‌المللی به سرکردگی آمریکا رسید.

یک مقام نظامی عراقی به العربی الجدید در اشاره روشن به مسؤولیت سیستم گروه‌های مسلح که در آستانه ۲۰۰ هزار نفر بین حدود ۸۰۰ گروه مسلح هستند، تاکید کرد که «ایالات متحده استقلال ارتش عراق و توانایی آن را برای باقی ماندن به عنوان یک نهاد برای همه عراقی‌ها و نه تبدیل آن به یک نیروی دوم پیشنهاد کرد».

این مقام مسؤول مدعی شد: نشست‌های کنونی کمیته‌های عراق و آمریکا به خوبی پیش می‌رود، اما آنقدر که در حال تدارک یک مطالعه میدانی و نظامی و چشم‌انداز برای دولت‌های ۲ کشور توسط فرماندهان نظامی شرکت کننده در آن انجام می‌شود، مذاکراتی برای حفظ یا تمدید کار ائتلاف آمریکایی نیست.

انتقال به نقش جدید برای نیروهای ائتلاف بین‌المللی

این منبع خاطرنشان کرد: فضای کلی این گفت‌وگوها به سمت انتقال جدید به نقش ائتلاف بین‌المللی در عراق، برای آموزش و تبادل اطلاعات و در پایگاه‌ها و اردوگاه‌های وابسته به دولت بغداد است و نه پایان دادن به آن. به گفته همین مقام، این همان چیزی است که از محافل تصمیم‌گیری در دولت السودانی به بیرون درز کرده و این گذار در چارچوب دستور کاری خواهد بود که تا پایان ۲۰۲۶ تمدید خواهد یافت.

هفته گذشته، رویترز به نقل از یک منبع، که او را «مقام ارشد» در دولت عراق توصیف کرد، گزارش داد که «مذاکرات بین ایالات متحده و عراق در مورد خروج کامل نیروهای آمریکایی و بین‌المللی از عراق ممکن است تا پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا  در پنج نوامبر ادامه یابد».

پیش از آن، ایان مک‌کاری، نماینده آمریکا در ائتلاف بین‌المللی، وجود طرحی در زمان کنونی برای خروج نیروهای آمریکایی و ائتلاف بین‌المللی از عراق را رد کرده بود. اظهارات مک‌کاری با اظهارنظرهای مختلف مقامات عراقی، به ویژه السودانی، همزمان شد که هدف آن را تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی و پایان دادن به نقش ائتلاف بین‌المللی در عراق اعلام کرده بود.

السودانی در اوایل ماه جاری میلادی گفت که «خروج نیروهای آمریکایی از عراق یکی از تعهدات اساسی دولت قبل از حوادث اخیر در غزه است» و خاطرنشان کرد که «مذاکرات با طرف آمریکایی به دلیل حوادث غزه به تعویق افتاد درحالیکه دولت عراق سه جلسه مهم با طرف آمریکایی برای حل مساله خروج این نیروها از عراق در اسرع وقت برگزار کرد.

قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی عراق نیز سه شنبه گذشته در اظهاراتی تلویزیونی تاکید کرد که «باید به دولت فرصت داد تا در مورد موضوع پایان دادن به ماموریت ائتلاف بین‌المللی با آمریکا مذاکره کند». وی افزود: نیازی به نیروهای خارجی در میدان وجود ندارد. نخست وزیر شخصا بر مدیریت پرونده برای پایان دادن به حضور ائتلاف بین‌المللی نظارت می‌کند.

کریم المحمداوی، رئیس کمیته امنیتی و دفاعی پارلمان عراق نیز به العربی الجدید گفت که دولت السودانی در مورد پایان دادن به کار ائتلاف بین‌المللی و حضور آمریکا در عراق جدی است. گفت‌وگو بین بغداد و واشنگتن برای حل این موضوع همچنان ادامه دارد.

وی تاکید کرد که «هیچ جدول زمانی مشخصی برای پایان دادن به نقش ائتلاف بین‌المللی وجود ندارد و تعیین جدول زمانی بستگی به پیشرفت مذاکرات دارد».

با این حال، المحمداوی وجود آنچه را «ترس واقعی از تعلل و خرید وقت توسط آمریکا در گفت‌وگوها با هدف به تأخیر انداختن پایان ماموریت ائتلاف بین‌المللی» توصیف کرد، بدون اینکه چنین نیتی از جانب آمریکا در تعویق این پرونده به بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بعید بداند، گفت اما در مقابل فشار سیاسی و مردمی برای حل سریع این موضوع وجود خواهد داشت.

تصمیمی در دوران رئیس جمهور بعدی آمریکا

احمد الشریفی کارشناس امنیتی عراق در گفت‌وگو با العربی الجدید گفت: «داده‌ها حاکی از جدیت نداشتن در مورد عقب نشینی آمریکا است و این موضوع از طریق اظهارات مقامات آمریکایی اعلام و روشن شده است. گفت‌وگو بین بغداد و واشنگتن نتایج نامعلومی دارد و تضاد بزرگی بین مواضع ۲ طرف وجود دارد.»

الشریفی پیش بینی کرد که «مذاکرات بین ۲ طرف تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به تاخیر بیفتد و دولت جدید واشنگتن تصمیم بگیرد که در مورد کار ائتلاف بین‌المللی در عراق چه باید کرد».

وی خاطرنشان کرد: در آینده نزدیک شاهد حل مساله حضور خارجی در عراق نیستیم و دولت السودانی نیز از این موضوع آگاه است و در حال مذاکره با واشنگتن برای آرام کردن اوضاع امنیتی بین گروه‌های عراقی و آمریکایی‌ها است.

حدود ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی به بهانه بخشی از ائتلاف بین‌المللی به اصطلاح علیه تروریسم به رهبری واشنگتن از سپتامبر ۲۰۱۴ در عراق حضور دارند. این سربازان در سه پایگاه اصلی در عراق یعنی پایگاه عین الاسد در الانبار، پایگاه حریر در اربیل و کمپ ویکتوریا در مجاورت فرودگاه بین‌المللی بغداد مستقر هستند. همه این نیروها آمریکایی نیستند، چراکه نیروهای فرانسوی، استرالیایی و بریتانیایی نیز در داخل نیروهای ائتلاف و دیگری در ماموریت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در عراق حضور دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دبیر شورای عالی امنیت: توانمند شدن سوریه به نفع امنیت و ثبات منطقه است
  • حمله غافلگیرانه ارتش سوریه پایگاه تروریست‌ها در دیرالزور را منهدم کرد + جزئیات
  • انهدام پایگاه تروریست‌ها در دیرالزور/ عملیات ارتش سوریه در حومه ادلب و حلب
  • توزیع ۲۵ قلم لوازم خانگی میان مددجویان کمیته امداد نطنز و بادرود
  • رقم دستمزد کارگران امشب مشخص می شود؟ | مذاکرات فشرده در جریان است
  • در دیدار میان گروه‌های مقاومت فلسطین با جنبش انصارالله چه گذشت؟
  • فروپاشی منشور همبستگی؛ دُم خروس سناریوی سوریه‌سازی ایران
  • واقعیت مذاکرات عراقی-آمریکایی؛ تغییر در نقش ائتلاف بین‌المللی یا خروج آن؟
  • جنگ میان گروه های ضد انقلاب بالا گرفت! | چه کسی انتظار دارد این گروه ها در کنارهم زیر یک چتر جمع شوند  
  • ۱۰ میان‌وعده برای کاهش وزن