Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-29@08:15:48 GMT

تکنولوژی آموزشی چیست؟

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۶۸۵۷۵

تکنولوژی آموزشی هرگونه عمل یا اقدام مثبت و مبتنی بر پژوهش‌های علمی است که برای ارتقای امر آموزش اعمال می‎شود. ناطقان: در واژه‌شناسی (ترمینولوژی) آموزش و پرورش در تعریف عبارت تکنولوژی/Technology آمده است: ترکیبی از دانش، تجهیزات، روش‌ها، فنون و مهارت‌های ویژه نیروی انسانی که برای تبدیل منابع و ورودی‌ها به خروجی‌ها، استفاده می‎شود یا مطالعه فنون و ابزار و ماشین آلات و مواد اولیه، تجهیزات و روش های علمی که در حیطه خاصی به کار برده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فناوری، ترکیبی از دو واژه یونانی «تکنو» به معنای مهارت و «لوگوس» به معنای ساختن، گفت‌و‌گو و کلمه، شگرد، ترفند، بهره‌گیری از یافته‌های علمی برای بهبود عملکرد در زمینه‌های صنعتی، کشاورزی، آموزشی، اقتصادی، و مانند آن‌ها، روش‌ها و فنونی که به این منظور به کار برده می‌شوند.

تکنولوژى آموزشى/Instructional Technology/Educational Technology [ITET]: طراحی، اجرا و ارزشیابی نظام‌مند تمامی فرآیند یادگیری و آموزشی بر اساس هدف‌های مشخص و نتایج تحقیقات، در زمینه‌های یادگیری انسانی، ارتباط و همچنین به‎کار گرفتن مجموعه‌ای از منابع انسانی و غیر انسانی به‌منظور ایجاد آموزش مؤثرتر.

روش‌های نظام‌مند طراحی، اجرا و ارزیابى کل فرآیند تدریس و یادگیرى، مجموعه اطلاعات فنی، معلومات ناشی از کاربرد علوم یادگیری و روابط انسانى بر اساس هدف‌های معین و بهره گیرى از یافته‌های علمی، به‌کارگیری ابزارها، منابع و روش‌های مختلف که در دنیای واقعی کلاس درس، کاربرد علوم ذکر شده را تسهیل و یادگیرى مؤثرتر، عمیق‌تر و پایدارتر را تسریع می‌کند.

به عبارت دیگر، هرگونه عمل یا اقدام مثبت و مبتنی بر پژوهش‌های علمی که برای ارتقای امر آموزش (کمیت و کیفیّت) اعمال می‎شود. مثلاً رعایت استاندارد در ابعاد و رنگ مخصوص تخته سیاه، تنظیم نور کلاس و حتی ایجاد کلاس جدید (در مکان‎‌هایی که کلاس وجود ندارد) حتی اگر با شرایط قدیمی و سنتی باشد، از اقدامات تکنولوژیک است.

کاربرد دانش برای مقاصد عملی در فرآیند آموزش.

تلفیق/Integration: شیوه در هم آمیختن و ارتباط دادن موضوعات درسی یا حوزه‌های محتوایی یا بخش‌های وابسته به‌هم در یک کل بزرگ‎تر، ایجاد رابطه معنی‌دار بین رشته‌ها یا مطالعه یک مفهوم از منظر رشته‌های مختلف علمی و برقراری رابطه متوازن بین آنها، که غالباً در نظام‌های آموزشی سنتی، به‌طور جداگانه و مجزا از هم، در برنامه‌درسی مدارس گنجانده شده‌اند.

ترکیب، ادغام کردن و پیوند دادن 2 یا چند چیز به منظور تولید کالای بهتر، اتخاذ روش مناسب‌تر برای کسب قدرت فزون‌تر و اعمال سیاست‌گذاری قوی‌تر در بازار رقابتی.

در هم تنیدگی، ترکیب دادن، آراستن و با هم جور کردن، به هم پیوند دادن و مرتب ساختن، دو چیز را به هم آوردن.

تلفیقی- فراگیر [دانش‌آموز]/Integration-Inclusion: دانش‌آموز با نیازهای ویژه، با یکی از آسیب دیدگی‌های بینایی، شنوایی، حسی- حرکتی، هوش مرزی (دیر آموز)، مشکلات ویژه یادگیری یا مشکلات رفتاری - هیجانی خفیف تا متوسط که در کلاس‌ها‏ی آموزش‌ و‌ پرورش عادی در کنار سایر نوآموزان و دانش‌آموزان با استفاده از خدمات معلّم مرجع (رابط) مشغول به تحصیل است.

توانایی/Ability: یک عمل ذهنی یا بدنی و صلاحیت‌های موجود و کنونی شخص برای انجام دادن کار یا عهده‌دار شدن مسئولیت‌های شغلی، انجام وظایف و سازگاری موفقیت آمیز، بدون آموزش قبلی در زمانی مشخّص، مثل مهارت دوچرخه سواری، ماشین نویسی یا از بر خواندن یک شعر که هم جنبه ذاتی دارد و هم با بهره‌گیری از علوم، فنون و فن آموزی آموزشی و پرورشی می‌توان میزان آن را به‌طور اکتسابی افزایش داد.

قدرت، استعداد، ویژگی‌های دیگری که فرد را به انجام کاری قادر می‏سازد، لیاقت، صلاحیت، کفایت و مهارت، هنر و قدرت انجام کار، نیرومندی.

توانایی حل مسئله/Problem-Solving Ability: قدرت تشخیص هیجان‌های خود و دیگران و نحوه تأثیر آن‌ها بر رفتار، تا فرد بتواند واکنش مناسبی به هیجان‌های مختلف نشان دهد. اگر با حالات هیجانی، مثل غم، خشم یا اضطراب درست برخورد نشود این هیجان‌ها تأثیر منفی بر سلامت جسمی و روانی خواهد گذاشت و برای سلامت پیامدهای منفی به‌دنبال خواهد داشت.

توانایی مقابله با استرس/Ability to Deal With Stress: قدرت شناخت عوامل فشارزای مختلف زندگی، شناسایی منابع استرس و نحوه و میزان تأثیر آن بر انسان که فرد را قادر می‌سازد تا با اعمال و موضع‌گیری‌های خود فشار و استرس را کاهش دهد.

توانمندی‌ها/Abilities/Possibilities: قابلیت‌ها، مهارت‌ها، صلاحیت‌ها، قدرت و اختیارات لازم برای حل مشکلات، اجرای راهکارهای تعیین شده یا انجام عملی برای تحقق هدفی ویژه.

توانایی، شایستگی، لیاقت، قابلیت

توانمندسازی/Empowerment: فرآیندی که در آن، مجموعه نظام‌ها، روش‌ها و اقداماتی برای فراگیری دانش و مهارت، افزایش انگیزه و توسعه قابلیت‌ها و صلاحیت‌های افراد به کار گرفته و زمینه‌ها و شرایط مناسب فراهم می‎شود، تا با افزایش شناخت عوامل محیطی، قدرت قانونی، اختیارات رسمی تصمیم‌گیری، بالندگی شغلی، تعهّد سازمانی و ایفای نقش مفید افزایش یابد تا کارکنان، بدون نیاز به مراجعه غیر‎معمول به مسئول مستقیم، وظایف خود را به نحو احسن انجام دهند و ضمن مشارکت فعال در انجام فعالیت‌ها، صلاحیت‌های لازم را برای حل مشکلات، بهبود فرآیند، افزایش بهره‌وری و در نهایت تحقق اهداف سازمان، کسب کنند.

عبارت «Empowerment» از فعل «Empower» به‎معنی «دادن قدرت یا اختیار به شخصی برای انجام عملی»گرفته شده و بر «توانمندسازی فردی» دلالت دارد. منبع: فارس برچسب ها: تکنولوژی آموزشی ، پژوهش‌های علمی ، ارتقای آموزش

منبع: ناطقان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۶۸۵۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد

به گزارش قدس خراسان، سید امیر شوشتری روز یکشنبه در نشست خبری در آستانه هفته گرامیداشت مقام معلم در جمع خبرنگاران اظهار کرد: پنج هزار نفر از این تعداد بازماندگان از تحصیل سال گذشته هستند که به صورت تکراری در آمار اعلام شده اند.

وی با بیان اینکه شمار دانش آموزان اتباع خارجی استان خراسان رضوی ۷۰ هزار نفر است، بیان کرد: علاوه بر این سه هزار نفر از دانش آموزان اتباع خارجی نیز در مدارس خودگردان مشغول تحصیل هستند که این مدارس زیر پوشش اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی قرار ندارند.

مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی بیان کرد: بیشترین شمار دانش آموزان با حدود ۹۰ درصد را دانش آموزان افغان تشکیل می‌دهند و اتباع عراقی و سوری در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

وی با اشاره به اینکه شعار امسال هفته معلم تحت عنوان «همه مدیون تو هستیم» اعلام شده است، گفت: در قالب برگزاری آزمون‌های استخدامی مختلف برای سال تحصیلی آینده ۱۰ هزار و ۲۰۸معلم جدید در استان جذب می‌شوند که با استفاده از معلمان قراردادی این شمار به ۱۲ هزارو ۶۸۹ نفر افزایش می‌یابد، بنابراین در سال تحصیلی آینده کمبود معلم نخواهیم داشت.

شوشتری در خصوص آخرین وضعیت اجرای طرح رتبه بندی معلمان در خراسان رضوی نیز گفت: کلیه اعتراضات در این زمینه رسیدگی شده است و احکام لازم برای معلمان استان صادر شد.

به گفته وی، کلیه معلمانی که احکام آنان تا پایان اسفند ماه پارسال صادر شده است، معوقات را دریافت کردند.

تحویل ۳۰۱ فضای آموزشی در خراسان رضوی

مدیر کل نوسازی توسعه و تجهیز مدارس استان خراسان رضوی نیز گفت: در سال گذشته ۳۰۱ پروژه آموزشی با تعداد هزار و ۵۰۰ کلاس درس تحویل آموزش و پرورش شد که نسبت به سال ۱۴۰۱ معادل ۵۰ درصد افزایش دارد.

جاسم حسین پور افزود: سال گذشته پنج استخر دانش آموزی تحویل آموزش و پرورش استان شد و امسال نیز چهار استخر دیگر تحویل و برای چهار استخر جدید نیز تامین اعتبار انجام شده است.

وی اظهار کرد: پیش بینی احداث پنج هزار کلاس درس از محل تحقق مولدسازی از مهمترین اقدامات انجام شده خراسان رضوی در این زمینه است.

مدیرکل نوسازی مدارس خراسان رضوی ادامه داد: سال گذشته بنیاد علوی ۱۰۵ کلاس، بنیاد برکت ۱۷۷ کلاس، کمیساریای عالی ۴۰ کلاس، سازمان مسوولیت‌های اجتماعی ۷۰ کلاس و خیرین ۵۰۰ کلاس درس را در این استان ساختند.

وی اظهار کرد: سرانه فضای آموزشی در کشور پنج و ۲ دهم متر مربع است، در حالی که این رقم در خراسان رضوی چهار و سه دهم متر مربع است.

حسین پور با بیان اینکه خراسان رضوی جزو استان‌های پرجمعیت دانش آموزی کشور است، گفت: هر چه جمعیت دانش آموزی بیشتر باشد، سرانه فضای آموزشی نیز کاهش پیدا می‌کند.

وی گفت: سال گذشته این اداره کل سه هزار میلیارد ریال جهت تجهیز هنرستان‌ها و نمازخانه‌های مدارس استان هزینه کرده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد
  • تقویت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای از اولویت‌های جدی ما است
  • آغاز طرح آموزش شنا به دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمد
  • آیین‌نامه توسعه و تقویت مهارت‌آموزی دانش‌آموزان تصویب شد
  • مهارت‌آموزی دانش‌آموزان به تصویب رسید‌
  • آموزش ۳۰۰ ساعت مهارت‌آموزی به دانش‌آموزان متوسطه نظری
  • دهه سرآمدی آموزش در دانشگاه‌ها آغاز شد
  • دوره‌ی آموزش خبرنگاری در دبیرستان شاهد سردار شهید قاجاریان نیشابور
  • دهه سرآمدی آموزش در دانشگاه‌ها از امروز آغاز شد
  • مهارت آموزی ۱۵۰۰ بانوی بیرجندی در رشته‌های فنی و حرفه‌ای