Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «نماینده»
2024-05-09@02:21:20 GMT

خبرنگار پارلمانی؛ سندنگار قانون‌گذاری

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۷۸۲۰۹

خبرنگار پارلمانی؛ سندنگار قانون‌گذاری

ماهنامه «نماینده»؛ کاوه احمدی/* نقش دیرینه رسانه‌ها از یک طرف در ساختار نظام‌های سیاسی و از طرف دیگر در جهت‌دهی ذهنیت‌های مردم با استفاده از تکنولوژی امروزی جامعه را به یک طرف نامعلوم در حرکت آورده است. در اوایل از تلگراف استفاده می‌شد، بعدها رادیو، روزنامه، مجله، تلویزیون و با پیشرفت تکنولوژی رسانه‌ها از طریق اینترنت خدمات خود را با وسعت بیشتر پوشش و ارائه می‌نمایند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه انسان‌ها در جامعه‌ای زندگی می‌کنند که وابسته به معلومات و ارتباطات‌اند. به منظور انجام کار، تفریح، تعلیم و تربیت، روابط شخصی، مسافرت‌ها و فعالیت‌های دیگر، استفاده از رسانه‌ها الزامی است.

ارائه اطلاعات واقعی، قابل اعتماد و تازه، ویژگی مهم محصول کیفی رسانه‌ای است. اطلاعات قابل اعتماد در محصولات فرهنگی نه به‌عنوان «تولید محض» بلکه به‌عنوان سرمایه‌ای اجتماعی و منفعت مشترک برای تمامی اعضای جامعه، محسوب می‌شود. چنین نگاهی به اطلاعات با لحاظ دو دسته انتظار مخاطبان و تولیدکنندگان و یک گروه ناظر یعنی نخبگان و گروه‌های مرجع به وجود می‌آید. اطلاعات باید با شفافیت کامل ارائه شود؛ اما هنگامی که ارائه اطلاعات، «سرمایه اجتماعی عمومی» یا «مصالح ملی» را خدشه‌دار می‌کند، مفهوم کیفیت کمی از نگاه مخاطب محور فاصله می‌گیرد و منافع عمومی را نمایندگی می‌کند. البته این تغییرِ جهت، مشمولِ «قاعده استثنا» در تولید اطلاعات است و حذف شرایطِ به‌وجود آورنده نگاه انقباضی، نقطه بازگشت به وضعیت «نگاه مخاطب‌محور» محسوب می‌شود. دسترسی آسان و برابر برای همه افراد جامعه، سرعت در انتقال اطلاعات و بی‌نیاز کردن مخاطب از مراجعه به سایر منابع رسانه‌ای از دیگر محورهایی است که اطلاعات یک اثر فرهنگی یا رسانه‌ای را از نظر مخاطب واجد کیفیت می‌کند. از نظر تولیدکنندگان نیز اقناع مخاطب با تولید ارزش‌ها و هنجارهای بنیادین جامعه و توسعه امنیت عمومی و ملی از جمله ویژگی‌های محصول کیفی از نظر اطلاعات است.

با وقوع انقلاب مشروطیت، بنیاد استبداد از هم پاشید و یکی از مؤثرترین دوران‌های تاریخ متجلی شد. در این برهه تاریخی بود که قانون مطبوعات به تصویب رسید، روزنامه‌های منتقد تشکیل و روزنامه‌نگاران آزاده پرورش یافتند و خبرنگاری پارلمانی در ایران متولد شد. این دسته از خبرنگاران چه در مجلس شورای ملی و چه مجلس شورای اسلامی مانند وجدان بیدار جامعه به ایفای نقش پرداخته‌اند. چرا که آنان به‌طور کامل در روند به تصویب رسیدن قوانین، مسائل و حواشی آن قرار دارند و بر این اساس می‌توانند سندی متقن، مکتوب و درخشان از برهه‌های تاریخ را به یادگار بگذارند.

آگاهی از تاریخ، به‌خصوص تاریخ قانون‌گذاری در دنیا و ایران، مطلع بودن از فرازها و فرودهای تاریخی، به تصویب رسیدن طرح‌ها و لوایح جنجالی از استبداد صغیر، کودتای سیاه، تصویب قانون مطبوعات، قانون ملی شدن صنعت نفت، قانون اساسی و... از جمله مهم‌ترین مواردی است که خبرنگار پارلمانی ضرورت دارد برای ارائه کار بهتر و متفاوت‌تر نسبت به دیگر همکاران رسانه‌ای خود آگاه‌تر باشد.

در قانون اساسی تنها حوزه خبری که به آن اشاره مستقیم شده، مجلس است؛ به نحوی که در اصل ۶۹ قانون اساسی بر علنی بودن جلسه پارلمان تأکید شده و آمده است: «مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش کامل آن ازطریق رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود.»

چنانچه خبرنگار مجلس به نحوی نارسا اخبار صحن علنی یا مصوبه‌ها را ارائه کند، این موضوع تأثیر به‌سزائی در عملکرد رسانه‌ای و نقش آن رسانه بر مخاطبان خواهد داشت. برای انتقال خبر صحیح به جامعه ضرورت دارد خبرنگار پارلمانی علاوه‌بر خبرنویسی، در ارتباط با طرح‌ها و لوایح، ارائه تذکر و اخطار قانون اساسی، تنظیم نطق میان دستور نمایندگان، انجام مصاحبه با مسئولان دولتی، نمایندگان مجلس یا در هنگام بررسی بودجه سالانه و قانون برنامه ۵ ساله و... از اطلاعات و تجربه خبری مناسبی در مصوبه‌نویسی که دارای واژه‌های حقوقی و اقتصادی است، برخوردار باشد.

هرچه خبرنگار دارای عنصر احساس مسئولیت و نگاه تیزبین باشد، توانایی او در تشخیص و شناخت نقاط ضعف موجود در جامعه هم بیشتر خواهد شد. به نحوی که او می‌تواند به شیوه‌ای کارشناسی و جامع مشکلات جامعه را از طریق پرسش‌های حرفه‌ای و چالشی با نمایندگان مجلس در میان بگذارد. خبرنگاران پارلمانی اگر از تجربه لازم برخوردار باشد می‌تواند با اتکاء به تبحر، کاستی‌های معمول مانده در جامعه یا نادیده را مشخص سپس با طرح کردنش در مجلس، درصدد رفع آن برآیند. می‌توان گفت مهارت خبرنگار پارلمانی نقش مستقیمی در انتشار اخبار و جذب کردن مخاطب دارد، چراکه یک خبرنگار پارلمانی به دلیل قرار داشتن در یک گستره خبری دارای سوژه‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تیترهای مهم را به راحتی می‌تواند از مصوبه‌ها و وقایع مجلس، صید کند.

همچنین بالا بودن عنصر تجربه در میان خبرنگاران پارلمانی موجب خواهد شد شیوه تهیه خبر در مجلس به سمت گزارش نویسی سوق یابد تا خبر صرف تهیه نشود و گزارش‌های خبری هم نگارش شود. درنهایت می‌توان گفت با توجه به آنکه مجلس پرخبرترین قوای سه‌گانه کشور است؛ درنتیجه نحوه بررسی دقیق دروازه بانی خبر، پردازش و ارائه آن در مجلس می‌تواند به دلیل تأثیری که اخبار مجلس در کشور ایفا می‌کند و پیگیری که مردم نسبت به مصوبه‌های قوه قانون‌گذاری دارند، مهم و مؤثر باشد.

منبع: نماینده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۷۸۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان هلال‌احمر خدمات بی‌نظیری در دوران جنگ ارائه کرد

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: سازمان هلال‌احمر در دوران جنگ با همکاری صلیب سرخ در راستای شناسایی مفقودین جنگ گام برداشت و در پس از دوران جنگ در ارائه خدمات به آزادگان خوش درخشید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدباقر قالیباف در همایش رؤسای شعب هلال احمر سراسر کشور به مناسبت روز جهانی هلال احمر و صلیب سرخ اظهار کرد: یکی از نقش‌های بی‌بدیل هلال احمر در دوران جنگ این بود که با همکاری صلیب سرخ وضعیت عزیزانی که در دوران جنگ مفقود می‌شدند و خانواده آنها از آنها مطلع نبود و نمی‌دانستند که فرزندان آنها و یا پدران آنها کجا هستند را پیگیری می‌کرد. بعد از دو سال نامه‌ای از این افراد به دست خانواده‌های آنها می‌رسید. این از کارهای برجسته هلال‌احمر بود. هلال‌احمر هم در دوران جنگ با مجاهدت‌هایی که داشت و هم پس از دوران جنگ در رسیدگی به آزادگان و ارائه خدمات به آنها خوش درخشید. یکی از افتخارات بی‌نظیر سازمان هلال‌احمر این اقدامات بود. نباید از ذکر و یاد آنها غفلت کنیم.

وی در ادامه تصریح کرد: امیرالمومنین علی (ع) می‌فرمایند اگر یک خدمت و یک فعالیتی را انجام می‌دهید این سه ویژگی را سرلوحه کار خود قرار دهید. اگر می‌خواهید فعالیت شما روز به روز گسترده‌تر شود و مؤثرتر واقع شود باید به این سه نکته توجه کنید. اول کوچک شمردن خدمت تا زمانی که خداوند آن را بزرگ کند، دوم پنهان داشتن آن تا زمانی که خداوند آن را آشکار کند و سوم شتاب در برآوردن نیاز حاجت‌مندان. این امر برخاسته از مکتب قرآنی و اهل بیت ما است که همان جهت‌گیری الهی و اخلاقی در خدمت به مردم است و از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران است. بی‌شک عزیزترین افراد کسانی هستند که با این روحیه کار خود را انجام می‌دهند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما عظمت کار و اثرگذاری کار عزیزان در حوزه هلال‌احمر به ویژه جوانان را که بدون هیچ چشمداشتی در این سازمان خدمت می‌کنند را درک می‌کنیم. این سازمان کاملاً مردمی بوده و از دل مردم برخاسته است، ما هم در مجلس شورای اسلامی وظیفه خود را نسبت به این عزیزان می‌دانیم و به یکایک آنها افتخار می‌کنیم.

قالیباف گفت: ان‌شاءالله همه مجموعه‌های کشور ظرفیت‌های خود را در اختیار این سازمان قرار دهند ما هم در بودجه و در برنامه هفتم توسعه در تلاش هستیم تا بتوانیم به این سازمان کمک کنیم تا در پایان برنامه هفتم توسعه بتواند در رتبه اول هلال‌احمر در سطح جهانی هم از بعد سرعت و هم از بعد دقت قرار گرفته و وظایف خود را انجام دهد. ما در مجلس شورای اسلامی نیز به همراه فراکسیون هلال‌احمر در کنار شما هستیم.

وی ادامه داد: یک نکته‌ای که می‌خواهم به مسئولان عزیز این سازمان بگویم این است که هرگز از ظرفیت‌ها و فناوری‌های سخت‌افزاری برای بهبود و اثرگذاری بیشتر در این سازمان غفلت نکنند، توجه به فناوری‌های اجتماعی در کنار فناوری‌های سخت و زیرساختی در مجموعه هلال‌احمر امری بسیار مهم و کلیدی است. امیدوارم از ظرفیت فناوری‌های اجتماعی و نیروهای خلاق و توانمند در این حوزه غافل نشویم تا بتوانیم کار را اثرگذارتر با کمترین هزینه و بیشترین خروجی پیش ببریم. برای همه شما عزیزان در سازمان هلال احمر آرزوی سلامتی و موفقیت روز افزون دارم.

کد خبر 751680

دیگر خبرها

  • رسانه‌ها بر ترویج حدیث اهل بیت(ع) سرمایه‌گذاری بیشتری کنند
  • آمادگی جامعه هسته‌ای برای هم‌رسانی دانش در حوزه محیط زیست
  • آیین‌نامه اجرایی قانون «نحوه انتصاب افراد در مشاغل حساس» ابلاغ شد
  • ضرب الاجل کمیسیون اصل ۹۰ مجلس برای دستگاه‌های کم‌کار در ارائه اطلاعات به سامانه اعتبارسنجی
  • سازمان هلال‌احمر خدمات بی‌نظیری در دوران جنگ ارائه کرد
  • هراس طلافروشان از افشای اطلاعات
  • چرا طلافروشها از اعلام دقیق دارایی های خود نگرانند؟
  • رسالت معاونت پارلمانی تعامل گسترده، شفاف و سالم با مجلس است
  • حمله سایبری گسترده به وزارت دفاع انگلیس/ چین متهم ردیف اول!
  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران