Web Analytics Made Easy - Statcounter

دانش > فناوری - برای جلوگیری از کاهش قدرت و عملکرد زودهنگام پیشرانه چه باید کرد؟ چرا خودروها در طول زمان، با کاهش قدرت مواجه می‌شوند؟

به گزارش خبرآنلاین به نقل از زومیت،ضعیف شدن عملکرد خودرو در طی زمان، یکی از آشناترین اتفاقاتی است که تمام رانندگان آن را تجربه کردند. به هر حال هرچه کارکرد خودرو بیشتر شود، مسلما با استهلاک بیشتر قطعات آن، نمی‌توان مانند هنگامی که صفر کیلومتر بوده است، عملکرد خوبی از آن شاهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی آیا به دلایل این اتفاق فکر کرده‌اید؟ احتمالا در سرویس‌های دوره‌ای فقط بخشی از خودرو (روغن موتور، فیلتر هوا و ...) بررسی می‌شود. معمولا مقصر کاهش عملکرد و قدرت خودرو در بخشی از پیشرانه یا قطعات مربوط به آن است. در ادامه به ۱۰ مورد که بیشترین دخالت را در ضعیف شدن عمکلرد پیشرانه دارند، بررسی می‌کنیم.

مواردی که بررسی می‌کنیم برای دوست‌داران خودرو و مباحث فنی آن، کاملا آشنا هستند؛ ولی برای ساده کردن درک این موارد، هر مرحله را قدم به قدم از ساده به مشکل و مشکلاتی که تعمیر آن‌ها بی دردسر است تا مسائلی که نیازمند تعمیر اساسی است، توضیح می‌دهیم. شاید با درک این موارد، از این به بعد برخی از تعمیرات خودرو را خودتان انجام دهید. برای بررسی مواردی که باعث کاهش قدرت و عملکرد خودرو می‌شوند، چهار دسته‌بندی مشخص کردیم: قطعات مربوط به هوارسانی، سوخت، تراکم موتور و شمع‌ها. همانطور که می‌دانید، رفع مشکل هوارسانی به موتور و تعویض فیلتر هوا، یکی از ساده‌ترین راه‌های زنده کردن طراوت پیشرانه و نفس کشیدن آن است. سیستم اگزوز و سیم گاز نیز می‌توانند مشکلات بزرگی ایجاد کنند؛ بخصوص مشکلات سیم گاز که در خودروهای با کارکرد بالا بسیار رایج هستند.

در بخش سوخت‌رسانی، مشکلات انژکتور و پمپ سوخت معمولا بیشترین تأثیر را در کاهش عملکرد دارند. تعویض این دو قطعه با اینکه به راحتی تعویض فیلتر هوا نیس؛، ولی در بیشتر خودروها دسترسی به آن‌ها راحت است. یکی از مشکلاتی که تشخیص آن مشکل است، مستعد بودن پمپ‌های سوخت به ضعیف شدن در کارکرد پیشرانه با دور موتور بالا است؛ چرا که در دور موتور پایین عملکرد پمپ سوخت همچنان قابل قبول باقی می‌ماند.دو بخش آخر که تعمیرات آن راحت نیست و حتما باید دانش و تجهیزات مورد نیاز را به همراه داشت، به کارکرد کلی خودرو مربوط است. به‌عنوان مثال، با سایش و فرسودگی رینگ‌های پیستون‌ها، تراکم موتور و مخلوط سوخت و هوا نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ رسوبات مجموعه سوپاپ و دیواره‌ی سیلندر هم باعث کاهش تراکم سوخت و هوای موتور می‌شوند. برای از بین بردن رسوب، چندین افزودنی‌ به بنزین وجود دارد؛ ولی در صورت شدید بودن این مشکل، باید کل موتور باز شود. مشکل بعدی که رفع آن آسان است، تعویض شمع‌ها است؛ در صورت عیب در شمع‌ها، خطای جرقه اتفاق می‌افتد که اولین نشانه برای تعویض آن‌ها است. در ادامه هر بخش را به‌طور جداگانه بررسی می‌کنیم.

به‌طور کلی، خودروهای با پیشرانه‌ی احتراق داخلی و بخصوص بنزینی، به چهار مورد اساسی برای اشتعال نیاز دارند.

هوارسانی
فیلتر هوا: رفع مشکل فیلتر هوا یکی از ساده‌ترین موارد است. فیلترهای هوا در طول زمان کثیف می‌شوند و به دلیل گرفتگی آن‌ها، هوای مورد نیاز پیشرانه تأمین نخواهد شد. در این شرایط پیشرانه باید فشار بیشتری وارد کند تا هوای لازم را دریافت کند. در نتیجه به دلیل نرسیدن هوای کافی، حداکثر قدرت پیشرانه آزاد نمی‌شود.

سیم گاز: در خودروهایی که سیم گاز اصطلاحا مکانیکی است، در طول زمان و کارکرد خودرو، شل شدگی آن رایج است. با شل شدن سیم گاز، تمام پتانسیل پدال گاز به موتور منتقل نمی‌شود؛ چرا که هوای مورد نیاز تأمین نخواهد شد. تنظیم سیم گاز کار بسیار آسانی است.

مبدل کاتالیست: این بخش از اگزوز به دلیل مرتبط بودن با ترکیب زیاد بنزین و هوا در طول زمان فرسوده می‌شود و کارایی خود را از دست می‌دهد که تأثیر مستقیمی بر عملکرد خودرو می‌گذارد.

مافلر (صداخفه‌کن یا منبع اگزوز): مافلر هم مانند مبدل کاتالیست در طول زمان فرسوده می‌شود. با کارکرد بیشتر مافلر، رسوبات ایجادشده باعث کاهش جریان هوای اگزوز می‌شود. حتی با کارکرد مشخص، معمولا بخشی از مافلر کاملا زنگ می‌زند و کارایی خود را از دست می‌دهد.

سوخت‌رسانی

انژکتور: انژکتور به‌عنوان بخش مهمی از پیشرانه، در نتیجه‌ی مشکلات حرارتی موتور و سوخت بی‌کیفیت، فرسوده می‌شود. در صورت ایجاد مشکل در انژکتور، خطای جرقه و کاهش نسبت تراکم هوا و سوخت کاملا قابل پیش‌بینی است که منجر به کاهش قدرت و عملکرد می‌شود.

پمپ سوخت: در طول زمان و کارکرد بالای خودرو، پمپ سوخت کارایی خود را از دست می‌دهد. اولین نشانه از مشکل داشتن پمپ سوخت، عملکرد ضعیف در دور موتور بالا است؛ چرا که در دور موتور پایین، پمپ سوخت عملکرد خود را حفظ می‌کند. به‌عنوان مثال در سربالایی‌ها، پمپ سوخت توانایی سوخت‌رسانی را خود را از دست می‌دهد و نبود قدرت کافی پیشرانه کاملا احساس می‌شود.

نسبت تراکم

رینگ‌های پیستون: با گذشت زمان و کارکرد بالا، رینگ‌های پیستون‌ها فرسوده و باعث نشتی مخلوط بنزین و هوا به کارتر می‌شوند. به همراه این مشکل، تراکم سوخت و قدرت به شدت کاهش می‌یابد. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، باید روغن موتور به‌موقع تعویض شود تا با وجود روغن موتور، رینگ‌ها سایش پیدا نکنند. در صورت فرسوده شدن رینگ‌های پیستون، اساسا موتور باید کاملا باز شود.

رسوب در سوپاپ: مشکل رسوب در سوپاپ‌های ورودی بخصوص در پیشرانه‌های تزریق مستقیم بنزین که فاقد پورت تزریق و مجهز به سیستم تهویه کارتر مثبت (PCV) هستند بسیار جدی است. با ایجاد رسوب در سوپاپ، کاهش تراکم و البته مشکل بک‌فایر ایجاد می‌شود. رسوبات سوپاپ در بخش هوارسانی به موتور و مخلوط هوا و بنزین نیز تأثیر گذار است.

شمع

شمع‌ها: مشکلات شمع‌ها با گذشت زمان و کارکرد بالا ایجاد می‌شود که با سوخت، روغن و رسوبات کربن مرتبط است. رایج‌ترین مشکل، خطای جرقه است که با تعویض شمع رفع می‌شود.

ناک زدن: با نشست رسوب در دیواره‌ی سیلندر و پیستون‌ها، حرارت بالا می‌روأ و مشکل ناک زدن به وجود می‌آید. پیشرانه برای غلبه بر ناک زدن، تاخیر جرقه زدن را زیادتر می‌کند که این‌ کار باعث کاهش قدرت و عملکرد می‌شود.

۵۴۵۴

کلید واژه‌ها : خودرو -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۱۷۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موتور ۶ سیلندر بنزینی بومی چه ویژگی دارد؟

 روز‌های گذشته اولین نمونه بومی سازی شده «۶سیلندر بنزینی خورجینی ۴لیتری» در پژوهشکده فناوری‌های راهبردی شهید رضایی رونمایی شد.

بر اساس اعلام مدیران این پروژه، از ۳ پیش با توجه به شناسایی نیاز کشور به خودرو‌هایی همچون آفرود، شاسی بلند و سازمانی که بالغ بر ۱۰ هزار خودرو در سال بود، تصمیم گرفتند به دنبال ساخت نمونه‌ای داخلی باشند.

در این پژوهش بیش از ۱۳۰ موتور بنزینی مختلف در بازه ۳ تا ۵ لیتری با چیدمان خورجینی را بررسی شده است، محصولات به‌روز ۱۳ سازنده نامی دنیا مورد هدف قرار گرفته و ۱۶ پارامتر سنجش عملکرد موتور‌ها بررسی شد که متناسب با خودرو‌های کشور باشد و شماتیکی از پراکندگی و کارآمدی آنها در این حوزه گزارش و در نهایت یک موتور انتخاب و بر روی خودرو هدف تست شد و در نهایت موتور مبنا انتخاب شد.

این موتور ۴ لیتری و ۶ سیلندر، فناوری روز دنیا است که در ساختار صنعت خودروسازی ایران قابل شناسایی بوده و امکان تعمیر و نگهداری آن را در کشور وجود دارد.

گشتاور بالا و قدرت زیاد در دوره‌های نسبتا پایین

علی قاسمیان مدیر واحد تحلیل مهندسی این پروژه دلایل به ویژگی‌های این موتور اشاره کرد و گفت: ۲ مشخصه اصلی موتور‌های احتراقی توان و گشتاور است، توان برای ایجاد سرعت بیشینه و گشتاور نیز برای تامین کشش‌مناسب خودرو است، به عبارت دیگر ما آن را به عنوان قدرت موتور برای عبور از سربالایی و حمل بار می‌دانیم.

وی افزود: موتور‌های بنزینی عموما بر مبنای توان بالا طراحی می‌شوند، اما این موتور قابلیت دارد که گشتاور بالا و قدرت زیادی را در دوره‌های نسبتا پایین در اختیار راننده قرار دهد و این یک ویژگی خوب برای خودرو‌های پیکاپ، آفرودی، SUV (خودرو‌های شاسی بلند) و تاکتیکی برای عبور از مناطق شیب‌دار، صعب‌العبور و همچنین حمل بار‌های سنگین به حساب می‌آید. قاسمیان اظهار کرد: از آنجا که این موتور، یک موتور بنزینی است می‌تواند سرعت بالایی داشته و نیاز کاربر خود را رفع کند.

وی درخصوص سایر ویژگی‌های این موتور گفت: دوام بسیار بالا و خوش تعمیری از جمله ویژگی‌های بارز این موتور است، همچنین این موتور قابلیت کسب استاندارد آلایندگی یورو۵ و قابلیت ارتقا استاندارد آلایندگی به یورو۶ را دارد.

قاسمیان به ویژگی دیگر این موتور اشاره و تصریح کرد: با افزودن کیت‌های جانبی به همین موتور بدون هیچ تغییری تا ۲برابر توان و گشتاور فعلی توسط این موتور قابل تامین است که می‌تواند یک ویژگی مهم برای کاربری‌هایی خاص باشد. مدیر واحد تحلیل مهندسی این پروژه خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی توان این موتور ۲۳۶ اسب و گشتاور آن ۳۶۰ نیوتن‌متر است.

گفتنی است، در گذشته این موتور به ایران فروخته می‌شد، اما به دلیل تحریم‌ها فروش محصول قطع شد و تعمیر و نگهداری آن پشتیبانی نمی‌شد، در نتیجه اولین نمونه از این موتور با رویکرد اثبات توانمندی  ساخته شد، زیرا در حال حاضر مهندسین ایرانی امکان تولید موتور‌های کم حجم با مصرف کمتر را دارند.

نخبگان و متخصصان در این پروژه توانسته‌اند به حدود ۴۵ درصد دانش بومی ساخت موتور دست پیدا کنند که برای فاز اول پروژه بود، بررسی موتور مبنا بر اساس متالوژی با مدل‌های ۲ بعدی، ۳ بعدی و بر مبنای توانمندی داخلی انجام شد، این شبیه سازی بر مبنای ساخت بلوک آلومینیومی بود، اما به ساخت قالب‌های چدنی نیز دست پیدا کردند که در برنامه اولیه نبود.

منبع: فارس

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • برای رفع مشکل مصرف انرژی باید صندوق بهینه‌سازی سوخت را فربه کنیم
  • بازگشت پرشکوه هاوال با H6
  • شرکت مگاموتور در تولید روزانه انواع پیشرانه رکورد زد
  • خودروی ایسوزو D-MAX مدل 2024 چه مشخصاتی دارد؟
  • فرمولی ساده برای اینکه هرگز به آلزایمر مبتلا نشوید
  • فقط ۱۰ ثانیه فرصت دارید تا کاکتوس پنهان را پیدا کنید+ پاسخ
  • موتور ۶ سیلندر بنزینی بومی چه ویژگی دارد؟
  • اقدام زیبا و تحسین‌برانگیز یک پاکبان در زنجان
  • ببینید | جهش ایران در تولید قوای پیشرانه، با ساخت نخستین موتور شش سیلندر بنزینی
  • تصاویری از تازه‌ترین شاسی‌بلند لامبورگینی اوروس SE