Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-03-29@02:13:23 GMT

حکم نماز در هواپیما چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۸۶۶۳۳

حکم نماز در هواپیما چیست؟

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛گاهی اوقات بنا به شرایط، پیش می‌آید که فردی در وسیله‌ی درحال حرکت بایستی نماز بخواند و ممکن است که جهت قبله را نداند، حکم این موضوع رو از نظر آیت‌الله خامنه‌ای، آیت‌الله مکارم شیرازی و آیت‌الله سیستانی، در ادامه مطلب بخوانید:

طبق نظر آيت‌الله خامنه‌ای

سوال: چنانچه نماز در هواپیما مانع استقرار و طمأنینه نشود و سایر شرایط، مثل قیام و رکوع و سجود مراعات گردد ولی جهت قبله را ندانند، آیا نماز در هواپیما جایز است و وظیفه چیست؟

جواب: اگر می‌تواند علم و اطمینان به قبله پیدا کند و نماز را در وقت بخواند، باید صبر کند ولی اگر نماز قضا می‌شود به هر طرف که گمان بیشتر دارد، نماز بخواند و اگر هیچ راهی برای یافتن جهت قبله ندارد و گمانش هم به هیچ طرف نمی‌رود بنابر احتیاط باید به چهار طرف نماز بخواند و اگر برای چهار طرف وقت ندارد، به هر اندازه که وقت دارد نماز بخواند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 طبق نظر آيت الله مكارم شيرازی

 سوال: آیا نماز خواندن در وسایلی که در حال حرکت هستند (مانند قطار ، هواپیما و…) جایز می‌باشد؟

جواب: اگر مکان نمازگزار متحرّک باشد بطورى که نتواند کارهاى نماز را بطور عادى انجام دهد، نماز او باطل است بنابراین، نماز خواندن در کشتى و قطار و مانند آن اگر بتواند کارهاى نماز را صحیح انجام دهد اشکال ندارد و اگر از جهت تنگى وقت یا ضرورت دیگرى ناچار باشد نماز را در کشتى و اتومبیل و مانند آن بخواند و قبله دائماً در حال تغییر باشد باید تا آنجا که مى‏تواند به طرف قبله برگردد و در حال برگشتن به سوى قبله چیزى نخواند.

سوال: وقتی با هواپیما مسافرت می‌کنم تا هنگام رسیدن به مقصد، هوا روشن می‌گردد، برای نماز صبح چه باید کرد؟

جواب: در صورتی که می‌ترسید آفتاب طلوع کند در همان هواپیما به همان حالت که هستید نماز را بخوانید سپس احتیاطاً آن را قضا کنید.

طبق نظر آیت‌الله سیستانی

سوال: نماز در هواپیما را چگونه باید خواند؟

جواب: اگر مکلف با هواپیما سفر کند، و بخواهد در آن نماز بخواند، در صورتى که بتواند به هنگام نماز رو به قبله بودن و استقرار داشتن و دیگر شرایط را رعایت کند، نمازش صحیح است، و گرنه در صورتى که وقت داشته باشد و بتواند پس از خروج از هواپیما نماز واجد شرایط را بجاى آورد، بنابر احتیاط نمازش در هواپیما صحیح نیست. لکن اگر وقت تنگ باشد، واجب است نماز را درون هواپیما بجاى آورد و در آن صورت اگر جهت قبله را بداند، باید بدان جهت نماز بخواند و نمازش بدون رعایت قبله، جز در حال ضرورت، صحیح نیست، و در این حال باید هرگاه هواپیما از سمت قبله منحرف شد، بدان سو رو کند، و در هنگام انحراف از قبله، از قرائت و ذکر دست بکشد، و اگر نتواند به عین قبله توجه کند، باید سعى کند بیش از (نود) درجه از قبله منحرف نشود، و اگر جهت قبله را نداند، باید بکوشد آن را مشخص کند و طبق ظنّ خود عمل نماید، و اگر نتواند ظن بدست آورد کافى است نماز را به هر جهتى که احتمال میدهد قبله در آن باشد، بجاى آورد. گر چه احتیاط مستحب آن است که نماز را به چهار جهت بجاى آورد. این در جایى است که بتواند با شناخت قبله رو به قبله باشد و اگر جز در تکبیرة الاحرام نتواند، بدان اکتفا کند و اگر اصلاً نتواند، شرط استقبال ساقط میشود. و جایز است انسان قبل از وقت نماز اختیاراً با هواپیما مسافرت کند، هر چند بداند در هواپیما ناچار به نماز فاقد شرط استقبال و استقرار خواهد شد.

سوال: در قطار و یا اتومبیل چگونه نماز بخوانیم؟ تنها خم شدن کافی است و یا بر چیزی باید سجده کرد؟

پاسخ: نماز را تا حد توان، باید آنگونه خواند که شخص مختار می‌خواند پس لازم است در همه حالات نماز، قبله و سایر شرایط را رعایت کند و در صورت عدم امکان، در تکبیرة الاحرام. و اگر در آن حال هم میسر نباشد شرط رو به قبله بودن هم ساقط می‌گردد، هم چنان که در صورت امکان باید رکوع و سجود کامل کرد، مثلاً در راهرو قطار و اتوبوس نمازگزارد و اگر میسر نشد به اندازه‌ای که اسم رکوع و سجود صدق کند خم شود کافی است و اگر آن هم ممکن نشد مختصر خم شدن کفایت می‌کند.

  

انتهای پیام/

حکم نماز خواندن در وسایل در حال حرکت

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۸۶۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصرف ۶۰۰ میلیون لیتر سوخت هوایی در سال گذشته

در برنامه بالاتر امروز به موضوع  ایا سوخت هواپیما یارانه تعلق بگیرد یا خیر؟ با حضور صاحب هنر کارشناس انرژی و بیات مشاور اسبق رئیس سازمان هواپیمایی کشوری مورد بررسی قرار گرفت.

صاحب هنر کارشناس انرژی گفت:در حال حاضر یارانه سنگینی در حوزه سوخت داریم می پردازیم و این به نفع دهک های بالای جامعه بر میگردد.

او گفت: اگرچه سوخت هواپیما با بنزین معمولی متفاوت است اما یارانه‌ای که به این سوخت تعلق می‌گیرد، با توجه به اینکه تعداد استفاده کنندگان از هواپیما، بسیار بسیار پایین‌تر از استفاده کنندگان بنزین معمولی است، توجیه منطقی ندارد و در واقع می‌توان گفت که این یارانه، به قشر مرفه جامعه و دهک‌های بالایی تعلق می‌گیرد که در واقع نیازی به آن ندارند. البته این مسأله فقط در سوخت هواپیما نیست بلکه در برق و گاز نیز شرایط به همین منوال است. طبقات مرفه جامعه از همان یارانه‌ای استفاده می‌کنند که دهک‌های پایین از آن برخوردارند و این موضوع به هیچ عنوان عادلانه نیست.

صاحب هنر گفت: ما با صنعت هوایی مشکلی نداریم چرا یک مسافر به خارج می رود یک یارانه و یک ارز بگیرد؟و همچنین سوخت یارانه  پنهان تعلق بگیرد؟بحث‌هایی که ما داریم می‌کنیم الان در وضعیت حمل و نقل فعلی مان است و ما مشکل مان این است که باید یک راهی را باز بکنیم که بتوانیم از این وضعیت فعلی خارج بشویم تا از این وضعیت فعلی هم خارج نشویم مشکل حمل و نقل مان حل نمی‌شود، ما الان داریم از هواپیما‌های نسل قدیم استفاده می‌کنیم و هواپیما‌های نسل جدید اصلا در کشور ما وجود ندارد، سرمایه گذاری برای آن نشده است و این خودش یک نکته‌ی مهمی است که میزان سوخت را بالا می‌برد، طبیعی است

او گفت:من معتقدم که اگر قیمت سوخت یعنی از یک جایی قیمت سوخت را بیاییم سوبسیدش و یارانه اش را برداریم طبیعتا منجر می‌شود به این که قیمت بلیت متناسب می‌شود.  

این کارشناس انرژی گفت:۸۵ درصد مسافرین هوایی کشور از سه دهک بالای جامعه است و مشکلی برای سفر ندارند،راهکار دارد مثلا می‌شود پرواز‌هایی به مناطق محروم و کم برخوردار را بیاییم یک بخشی از قیمت بلیت را دولت بپردازد به آن کسی که دارد مصرف می‌کند از این صنعت.

او گفت:صنعت هوانوردی اگرچه بحث پیشران بودن آن وجود دارد برای توسعه پایدار طبیعتا باید بخش هوانوردی گسترش پیدا بکند، اما الزاما با یارانه دادن نمی‌شود این را محقق کرد، حتی در وضع فعلی؛ به نظرم می‌آید که اگر این یارانه حذف بشود خودش مقدمه‌ای است برای این که دولت و حاکمیت آن مقررات زدایی را ایجاد کند یعنی تا زمانی که از یک جایی ورود نکنیم الان شما می‌بینید که تقریبا روی قیمت گذاری در بخش حمل و نقل هوایی به صورت تکلیفی دارد انجام میگیرد و این باعث شده که هم یک مقدار فساد ایجاد بکند، هم پیشرفت نداشته باشد صنعت حمل و نقل هوایی، یعنی سرمایه گذار ورود پیدا نمی‌کند، سرمایه گذار واقعی ورود پیدا نمی‌کند و یکسری مشکلات اجرایی را هم ایجاد کرده است. 

در ادامه بیات مشاور سابق رئیس سازمان هواپیمایی کشور گفت:حمل و نقل هوایی امروزه مثل آب است برای حیات،و امروزه حاکمیت باید به این موضوع بیشتر توجه کند،۶۵ درصد سفر هوایی کشور ماموریتی است.

او افزود:در گذشته به حمل و نقل و هوایی به عنوان کالای لوکس نگاه می شد ولی امروز این موضوع متفاوت و عوض شده است،شرکت‌های هواپیمایی داخلی نیز روزانه برای مسیرهای خارجی یک میلیون لیتر و برای مسیرهای داخلی ۲.۴ میلیون لیتر مصرف می‏‏‌‏‏‌‏‏‌کنند

بیات افزود: سال گذشته ۲۱۷ هزار ساعت پرواز داخلی ثبت شد که ۶۰۰ میلیون لیتر سوخت هوایی مصرف شده است،به صورت میانگین اگر بخواهیم لحاظ کنیم باید دقیق محاسبه بشود ولی پیکره‌ی حمل و نقل، ناوگان کشور در حمل و نقل هوایی، هواپیمای باریک پیکر ۱۴۰-۱۵۰ صندلی است در آن عدد با این عدد ۶۰۰ تومانی که تعیین شده برای آن، تقریبا می‌توان دو تا دو و نیم درصد سهم می‌تواند به آن تعلق بگیرد در یک ساعت پرواز، این هم بگویم، در یک ساعت پرواز دو تا دو و نیم درصد هزینه‌ها است که روی این هواپیما بیشتر از این است.

او گفت: بر اساس آماری که ۴۰۱ شاخص‌های عملیاتی مان را ما ثبت کردیم حدودی در آمده، چه آمار دقیقی راجع به این نیست ضمن این که سوخت فقط یارانه اش برای پرواز‌های برنامه‌ای ایرلاین‌ها است اصلا پرواز‌های دیگر کماکان آزاد دارند. 

بیات گفت:همان طور که گفته شد پرواز‌های داخلی ما پارسال ۲۱۷ هزار ساعت پرواز در کشور داخلی انجام شده است، در ۱۵۳ هزار تعداد پرواز حدودا که برآورد شده نزدیک ۶۰۰ میلیون لیتر است مصرف این میزان ساعت، ارزش این ۶۰۰ تا ۱۶ هزار میلیارد تومان است اگر با این ۲۷ هزار تا لحاظ کنیم البته پارسال کمتر بود، چون فوب خلیج فارس نرخش داینامیک است، حدود ۱۶ هزار میلیارد است که ۳۶۰ میلیارد تومان آن را شرکت‌های هواپیمایی از ۱۶ هزار میلیارد، در هزینه هایشان در آن ۶۰۰ تومان آوردند ضمن این که دو درصد می‌دانید این ۶۰۰ تومان هم می‌رود به شرکت فرودگاهی به عنوان نظارت بر سوخت گیری از جهت ایمنی، ۱۵ هزار میلیارد و ۶۰۰-۷۰۰ تای آن اصطلاحی که اقایان می‌گویند یارانه است.

بیات گفت: ۱۶ هزار میلیارد تومان ارزش مصرف است که ۳۶۰ میلیارد تومان آن را شرکت‌ها دارند پرداخت می‌کنند روی این شاخص، همین ۲۱۷ هزار ساعت پرواز.

بیات افزود: به ازای هر ساعت پرواز یعنی زیر دو میلیون تومان است با این عدد ششصد تومان از اون طرفم هم حدوداً یک پوند دو کوارت ما به ازای روغن ما هر ساعت مصرف داریم که آن دلاری دارد مثلا هزینه‌هاش پرداخت می‌شود اگر برویم به سمت فوب خلیج‌فارس که عزیزان نماینده کاندیدا‌ها صحبتش را می‌کردند این عدد به هشتاد و نه میلیون تومان می‌رسد به ازای هر ساعت یعنی از صندلی پانزده هزار تومان سهم فرض بگیرید صد درصد ضریب اشغال صندلی می‌رسد به نزدیک ششصد چهل پنجاه هزار تومان من قبول دارم بکنیم ولی زمانی که عموم مردم هم بتوانند استفاده کنند عموم مردم کی می‌توانند استفاده کنند قدرت اقتصادی شان برود بالا قدرت اقتصادی وقتی نمی‌رود .

 

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • گشت‌زنی هواپیمای بی‌سرنشین در آسمان نیمروز
  • سقوط یک هواپیمای نظامی روسیه در دریای سیاه
  • روایتی از بزرگترین اجتماع جمع‌خوانی قرآن در قم
  • یارانه سوخت هواپیما‌ را حذف کنید
  • یارانه سوخت هواپیما‌ها فقط به دهک‌های بالا تعلق گرفته است
  • تعلیق دستور مقابله با گران فروشی بلیت هواپیما
  • مصرف ۶۰۰ میلیون لیتر سوخت هوایی در سال گذشته
  • تعطیلات نوروزی در قبله تهران
  • (عکس) جنگنده‌ای که گزینه اصلی ارتش روسیه است!
  • سفره ۱کیلومتری ولادت امام حسن(ع) در قبله تهران+فیلم